Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 886
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз прегледах Иван Салабашев за 2 клас. Имаше няколко задачи, които не са за тази възраст, освен ако детето не е с много силни математически заложби. Една доста завъртяна задача с неясно условие за изчисляване на години, задача за възможности, задача за това колко пъти най-малко трябва да се бръкне в торба, за да е сигурно, че ще се извадят поне ...на брой шоколадови бонбони..., отново с подвеждащо условие..Да кажем, че основния брой задачи могат да се решат, ако е работено много с детето, но 4-5 текстови задачи..

Броят на годините на трима братя е 46. Преди 6 години един от тях беше на 7 години. На колко години е най-големият брат, ако той е с 11 години по-голям от най-малкия?

Още:

# 151
Иван Салабашев е едно от трудните и качествени състезания. Различно от масовката, чиято основна цел е да прави бизнес от таксите за участие. Такива задачи се решават вече във 2 клас по курсовете.
Друг е въпросът дали има смисъл от толкова усложняване на живота във 2 клас.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 09:35 от .♥.Fancy.♥.

# 152
  • София
Тия задачи все едно Кортезов ги е давал Grinning
Рядко съм съгласна с Фенси, но гледайки задачите (сравнявам с СМТ с 2ри клас, че ги погледнах) и това Салабашев си е наистина за деца с наклонност към математиката. Явна е разликата, върна ме назад във времето.....

# 153
То е ясно, че братята са на 11, 13 и 22 години, но на първо четене не се сещам как да я реша без хикс.
Фу, за лифтовете кво се хванах да чертая, изкарах го, че трябва да са общо 56 кабини и следователно когато кабина 22 е долу, то кабина 50 ще е горе.

За Елфите, мисля че са 3. То Русалката ще ги реши за 30 сек. тези задачи, а аз не съм сигурен така ли е;) Но щом имаме 9 феи, отляво на които седи фея, то значи са 10 феи една до друга. Извън тази дъга от 10 феи, задължително останалите 15 феи трябва да са насядали алтернативно - фея, елф, фея, елф, в никакъв случай не може да има повече две феи една до друга.
Ами значи, между тях са нужни 16 елфа, за да ги оградят, и остават още 3 елфа. Т.е. ще има четири елфа един до друг, което значи, че три елфа ще имат отдясно елф.

Всъщност и за първата се сетих как може без хикс. Единият брат щом преди 6 години е бил на 7, значи сега е на 13. Да допуснем, че е най-малкият. Тогава най-големият трябва да е на 24, но за третия брат остават 9 години и достигаме до противоречие, тъй като допуснахме, че този на 13 е най-малкият. Значи, не е най-малкият. Очевидно не е и най-големият, тъй като тогава най-малкият брат трябва да е на 2 години, и за третия остават 31 години - отново противоречие.

Значи доказахме, че този на 13 години е средният брат. Тогава за двамата други остават общо 33 години, а единият е с 11 по-голям. Такива задачи с двама братя вече се дават и за 1 клас, така че 33-11=22, делим 22 на две и получаваме 11 за най-малкия, 22 за най-големия.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 10:49 от Татко Мецан

# 154
  • София
Допускане на противното се учи в първи клас ли вече? Аз съм УАУ

# 155
Мецане, отличен 6. Точно така се решава.

# 156
  • София
Рейни, не се учи по официалната програма, спокойно. Но такива задачи се срещат на състезанията, които все пак са пожелание и изискват допълнителна подготовка.

# 157
Хаха, Фенси, сега гледах на сайта на Салабашев, че то ги има отговорите. Ама няма решения все пак. Не съм ги гледал отговорите, когато ги решавах и за лифтовете даже не бях сигурен, ама отговорът е точно кабинка 50. Значи ми е вярно Grinning Просто между кабина 9 най-горе и кабина 37 най-долу има 28 позиции. Значи, ако кабина 22 е най-долу, то като прибавиш 28, горе ще е кабина 50. За всеки случай обаче си го и начертах, сложих една точка горе, една долу и по две точки отляво и отдясно - едната кабинка дето слиза, а другата дето се качва - и така ги изкарах, че общо кабинките трябва да са 56, макар че това не се пита в задачата.

Ми Салабашев е много трудно състезание, но все пак явно второкласници могат да го решат - няма формули, теореми, висши математики, а трябва просто да се сетиш.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 11:52 от Татко Мецан

# 158
Страшен си. Ако имах второкласник, опъването на една въжена линия от канап през хола не ми мърдаше, а на времето си возех едно влакче от точка А до точка Б.

# 159
Хахаха, Нот, нищо не е като едно време. Колкото по-бързо го осъзнаваме, толкова по-безстресово.

# 160
  • в страната на чудесата
Като отвориш темата на русалката за задачите, става ясно колко ги могат децата ПА и ние покрай тях Simple Smile
Моето не е състезател, но ми е кеф да гледам какво става със задачите с годините. Спокойно решава онова, което е било за тази възраст 2007-8-9. Сегашните абдурд, движи към 80% (и съм ок) Но се чудя коя е причина за мат уклон на родителите...  и за усложняането на материала, защо им е това?!
Мецане, евала.

# 161
Да бе, а нали уж хладилникът и печката щяха да мислят вместо мен. Във всеки случай съчувствам на майките на малки деца и на самите деца. В София. Бетер китайците сме.

# 162
  • София
А сега си представете, че топ медалистите на Салабашев за втори клас ще са изрешили състезанията за трети и четвърти, както и сборниците на Кортезов за съответните години и сметнете каква е отговорността Disappointed

# 163
  • София
Не знам как е сега, но когато ходих по състезания преди (няма пък да ви кажа колко години, предполагайте Stuck Out Tongue ), не съм решавала хиляди задачи или сборници, дори не съм се и готвила особено (разбирай никак) и пак печелих.
Друг е въпроса, че в 4ти клас реших някаква задача точно с допускане на противното и като истински разсеян математик от черновата на беловата съм преписала с няколко грешки (на почти всяко състезание подавахме контестация заради това) и не ми я бяха признали- била съм преписвала. Ами на контестация се оказа, че не само в училището, ами и в цяла София нямаше друго дете решило по този начин задачата, та ми я признаха. Като чета сега, добре че съм се явявала преди, че сега сигурно всички щяха да я решат така. И аз не разбирам това развитие на състезателната математика, то хубаво ама защо?

# 164
  • София
Ходещите на състезания са вече професионалисти и следва да се отнасяме към тях като към професионалисти - няма значение дали тренират гимнастика или математика.

Общи условия

Активация на акаунт