Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Outer Space, жената ми говореше за ситуацията в ДУ. За там определено не бях наясно. И нямаше предвид резултати от НВО, където работата е друга. Имаше предвид математическите състезания от типа на СМТ, КМС, МБГ и др. И че още в начален курс вниманието на учителите е по-голямо към състезателите, а към останалите са на принципа който научил, научил. Наистина не допусках, че има чак такава осезаема разлика в отношението към децата по този признак. Защото Фенси е права, състезателите са си състезатели, но най-важното (като атестат за училището) е движението и резултатите на всички. Иначе, да, някои ЧУ целенасочено подбират състезатели, но за мен това е друго, защото си има изпит и е по избор на родителите, а не защото най-естествено си си записал първолачето в кварталното ДУ, пък се оказва, че го неглижират, защото не е се явява на състезания.

# 466
Ух, и тук се минаха границите, по принцип харесвам Попея, ама това за св..ките дето го написа, все едно не е тя.
И какво да направя, какво да направя, в онази тема, дето я заключи Фран, бях написал едно мое стихотворение от 1984 година. Няма връзка между стихотворението и закриването на темата, но може би 1984 да е била сакрална и така да действа.Simple Smile Сега ще направя пак същото, че и тази тема белким я закрият, че то така не става.
Тогава спираха тока през два часа - България беше най-голямата дискотека в Европа, както се шегувахме - два часа има ток, два часа няма. Ужасно беше, ама вие сте ходили прави под масата тогава, ама аз бях в девети клас. Тогава Радой Ралин написа прословутото си - не го намирам в нета, та по памет - "Сутрин бръсна се на свещ, да има ток за Букурещ! На обяд ям пушена сланина, да има ток за Атина! Вечер ходя като сомнанбул, да има ток за Истанбул" - това е от Ралин и вероятно не е съвсем точно. Ама аз написах тогава следното, че наистина и свещи нямаше, всички ги купуваха, бе въобще Grinning :

Сутрин ставаш - мраз и мрак,
търсиш в тъмното кибрита,
палиш свещи - няма как! -
срещу ръжен не се рита,
тебе никой те не пита,
тока спрели са го пак!
Охкаш, псуваш като луд -
вредом тъмнина и студ,
и издаваш стон дълбок -
няма ток!

Мрачен, леден зимен ден.
Изгладнял кат див звяр същи,
чак следобед, уморен
дотътрузваш се до в къщи.
Но лицето ти се мръщи -
ти съзираш ужасен,
че котлонът е студен,
яденето - бучки лед,
и във миг разбираш, клет,
че и печката не грее,
че транзисторът немее,
и издаваш стон дълбок -
няма ток!

Вечер сядаш в канапето
срещу малкия екран,
филмът почва, ала ето -
ти съзираш изтерзан
как екранът в мрак се скрива
и душата ти унива,
та доплаква ти се чак.
Ужас! Спряха тока пак!
Тъмнина навред цари -
чудиш се какво да правиш,
свършва ти свещта дори! -
нова трудно ще набавиш,
и защото, за беда,
няма свещи из града!

Охкаш, псуваш като луд,
вредом тъмнина и студ,
тъмнината - като в рог,
а студът - свиреп, жесток! -
и издаваш стон дълбок -
няма ток!

1984

# 467
  • София
Аш, аз съм майка на момчета. Постовете на попея са обидни за всички. Даже обидни не е думата. Брутално просташки.
Този който коментираме, наистина съдържа текст, който тя трябва да си цензурира.

Иначе има си мнение жената - казва си го и аз го разбирам - опитва се да убеди Нотарис, че на света за една жена не е най-голямото предимство да изглежда добре, трябва и акъл да има. Не казвам, че съм съгласна на 100%, и ни най-малко не смятам, че Нотарис счита, че детето му няма акъл. А и в приказката с евреина има малко истина, малко майтап, спорът си върви, всички е наред, но нека не прекрачваме добрия тон. Има го в призив в началото на темата, така че плийз, плийз - трябва да се опитаме поне Thinking

Иначе считам, че с часове, и аз, и повечето от нас, можем да четем миролюбиво изказани мнения, поднесени с нужното внимание към аудиторията - независимо от това дали сме съгласни със самото мнение.

# 468
  • София
Мецане, супер е! Браво! Но само показва, че по-добре да не ни спират тока (темата), че съвсем ще заприличаме на 1984 Joy
П.С. Те тока не го ли спираха така и в началото на 90-те? Помня, че много се дразнехме когато спираше по средата на детските и се обаждахме едни на други на децата, в които квартали има ток, за да си разказваме какво се е случило. Помня, че редуваха кварталите тогава, а не го спираха на целия град, както май и ние тук се въртим из подфорумите Joy

# 469
  • София
Не виждам нищо осъдително в това една жена "само" да изглежда добре и на тази база да си търси мъж. Красотата винаги се е ценяла, защото дава индикации за раждането на красиви деца. Мъжете се влюбват в красиви жени, също и жените се влюбват в красиви мъже. Красотата е сериозен капитал, колкото и да се опитваме да го пренебрегваме. За книгата първо се съди по корицата, иначе дизайнерите и художниците щяха да умрат от глад. Wink

# 470
П.С. Те тока не го ли спираха така и в началото на 90-те?

А, не, след 1990 беше вече демокрация, не са спирали тока. Ама точно 1983-1985 беше два часа има, два часа няма. И предполагам, че кореняци софиянци няма да го разберете това за студа, защото в София навсякъде има парно и предполагам, че парното си е работело. Но в провинцията, ужас братче, парно имаха по-малко от 10% от кварталите - то и досега си е така - и се топлехме на ток, та мръзнехме яко, затова за студа свиреп, жесток съм писал. Но и в София спираха тока де, за парното не знам, вероятно няма връзка и поне на топло сте стояли. Но при нас беше и студ!

# 471
  • София
Outer Space, жената ми говореше за ситуацията в ДУ. За там определено не бях наясно. И нямаше предвид резултати от НВО, където работата е друга. Имаше предвид математическите състезания от типа на СМТ, КМС, МБГ и др. И че още в начален курс вниманието на учителите е по-голямо към състезателите, а към останалите са на принципа който научил, научил. Наистина не допусках, че има чак такава осезаема разлика в отношението към децата по този признак.

Няма такова нещо в  началното ДУ. Там нямат време и желание за персонално внимание към никого. На състезателите обръщат внимание най - вече родителите им. А после учителите и училището много обичат да се хвалят с резултатите им и да си приписват заслуги.

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 20:55 от bazel

# 472
  • София
А, Мецане, на вас може и да не са го спирали, ама на нас го спираха баш по това време. Спираха го на Смехоранчетата, а тях със сигурност не ги даваха по соца Joy (проверих сега, наистина са ги излъчвали началото на 90-те). Беше режим 3:1.  Та аз демокрацията я свързвам точно със  спирането на тока Joy

# 473
  • София
Май съм от най-старите в темата - когато беше режимът на тока, бях в основното училище или началото на гимназията. Режимът беше два на два. Май тогава скочи раждаемостта по магичен път.

# 474
  • София
П.С. Те тока не го ли спираха така и в началото на 90-те?

А, не, след 1990 беше вече демокрация, не са спирали тока.
Да бе, не са! Wink Имаше си режим и тогава, забравил си. На sadlady са ѝ спирали тока на детските, а аз развивах теми по литература и история за кандидатстудентски изпити на свещ. Чувствах се като Паисий. Joy

# 475
Мецане, мисля 91-ва или 92-ра имаше пак режим. Помня го, защото бях 1 курс в МЕИ и заради ученето на свещ си докарах един диоптър отгоре.

OuterSpace, психолозите в тези ЧУ твърдо очевидно или не се справят, или задачата при подбора не е такава каквато казваш. Около мен виждам страшно много диванета, деца, които често са разсеяни и т.н. Wink

А Питагор се бори да подгови и да запази/привлече за ПЧМГ достатъчно деца. Wink

# 476
  • София
Кой ти помни 91-ва, действието се развиваше в зрелия соц, осемдесет и пета-шеста май беше.

# 477
  • София
По-рано даже. Помня, че се подготвях за всевъзможни олимпиади в прогимназията на свещи. Очила така и никога не сложих, макар, че и много четях книги.

# 478
  • София
И двете, дядо Попе, и двете. И през 1984 имаше, и през 1990. През зимата на 1990 срещу 1991 бях в напреднала бременност с  номер 2, и успях да забравя тенджера с боб на котлона. Гушнах каката на леглото под одеалото да се топлим (че като спре тока помпите на парното в общежитието не работят) и сме заспали...След час токът дошъл, ние спим, бобът изгорял. Събудиха ни съседи, усетили дима.Тенджерата отиде в кофата, беше се пробила.

# 479
  • София
Кой ти помни 91-ва, действието се развиваше в зрелия соц, осемдесет и пета-шеста май беше.
Аз помня - имаше и режим на водата, не само на тока. А съвсем в началото на 90-те - малко след 1989 г. пазарувахме с купони и сутрин в 5 ч. майка ми и баща се редяха на опашки за кисело мляко.

Общи условия

Активация на акаунт