Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да се справя с подигравките?

 • 19 684
 • 352
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 587
Здравейте!
Пиша с молба за съвет какво да правя.
Преди месец започнах работа на ново място. Не се справям много добре, защото имам голямо прекъсване в сферата и трябва доста да наваксвам и уча. Бавно напредвам и това е проблем, но истинският проблем е новата колежка, която дойде преди 2 седмици. Тя явно е решила да гради своето място във фирмата като вземе някой на подбив и прави забавен театър от него.
Историята е комплексна, но накратко. Новата колежка веднага се приобщи към двете ми колежки от фирмата, който са така да се каже стълбовете на отдела. Едната от тях е много важна клечка и новата колежка е залепена като гербова марка за нея денонощно за да извлича знания и да я прикотква, да я обучава, а и да се бетонира във фирмата, защото знае, че ако я спечели ще остане във фирмата 100%, а пък колежката се кефи, че някой й обръща специално внимание. Аз не съм в най-цветущи отношение с въпросната важна колежка, но не сме се карали никога. Тя би трябвало да ме обучава, но нито има желание, нито полага усилия да ми обяснява добре. До колкото разбирам двете колежки явно да се изказали зле за мен пред новата колежка, защото тя започна тази седмица, цяла седмица по няколко пъти на ден прави сценки с цел да ми се присмее или да ме обиди по някакъв начин. Като се започне от ни в клин ни в ръкав обсъждане, че според нея съм била навлечена с прекалено много дрехи, до това да коментира с подигравка, че си нося храна на работа, за да ям здравословно, а пък те "прасетата" щяли да ядат навън (това беше казано с голям присмех и  подигравка). Всеки ден ми прави коментар на това какво ям, пита ме какво си нося иска едва ли не да й давам отчет, започна да отваря широко прозорците и вратата на терасата, въпреки че знае че ми духа и мога да дам толеранс от 1 час, но тя иска да са отвпрени едва ли не по цял ден. Иницира смях сред колегите ми като явен обект на подигравката съм аз и това го прави пред очите ми, но с намеци да се сетят колегите, че съм аз но в същото време не се изрича. И мога да продължа с примери до утре. Цяла седмица съм подложена на този тормоз, като искам да кажа, че преди това никой от колегите ми не си е позволявал пофобно нещо. Те може да са ми се присмивали зад гърба, да са ме обсъждали, обиждали и прочие, но когато сме заедно се държат професионално. Само новата колежка е подела тази политика на подигравка.
Държа да кажа, че аз по никакъв начин никога не съм се отнесла лошо или неуважително към новата колежка и тя реално няма истинска причина да се държи така с мен. Тя въобще не общува с мен, освен когато иска да се подиграе или да ми се присмее в лицето. Освен ако не се прави на клоун за да забавлява другите колеги на мой гръб и да печели симпатии.  Скришом когато двете кошежки ги няма постоянно пита кое как се прави, за да може пред тях да се прави на топ пушка, че всичко знае и разбира, но реално не е по навътре с нещата от другите нови колеги (общо 3 нови колеги сме)
Много ви моля помогнете ми да се справя някак с това постоянно унижение. Много ме разстройва. Вариант да не й обръщам внимание няма, защото всичките тези сцени ги прави видно пред хората в отдела (6 човека сме) и го прави със въпрос право в лицетото ти. Тотална провокация. Груба и грозна, но ако покажеш че си обиден се почва смях и неща от рода "ама хайде, де, ти пък, ха ха ха".
Моля дайте съвет какво да правя.

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 17:56 от Lale_Lili

# 1
 • Мнения: 11 015
Просто я хвани насаме натясно и ѝ кажи да си затваря устата.
Ако не се стресне, почвай я с нейните камъни. Надали няма за какво да се хванеш да я иронизираш.
И по-смело, как може да се оставяте да ви тормозят така разни кукувици недоклатени.

# 2
 • Мнения: 452
Поставяш ясно картите на масата и казваш, че не ти в приятно.
Ако не се поправи с нейните камъни, по нейната глава.
Ако пак не се поправи - докладна

# 3
 • Мнения: 1 917
Ти в стаята където работите ли ядеш?

# 4
 • Мнения: 4 489
Имате ли отдел Човешки ресурси? Нас за всякакви глупости ни докладват и после ни привикват в ЧР. И изобщо не става въпрос за подигравателно отношение, такова не съм виждала някой да си позволява.

# 5
 • Мнения: 9 520
Аз мисля да и я контрираш точно пред всички,а не насаме.Тя те провокира и обижда пред всички,ти и отвърни пред всички.Да видят,че няма да търпиш такова поведение от никой от тях.Кажи на всеослушения да не си губи времето и да попита някой колега за онзи служебен казус,който не и е ясен,и да не се занимава с твоята личност.Тя е там,за да работи,а не да се занимава с твойта персона.Ти и другите сте там също,за да работите,а не да се занимавате с подигравки на махленско ниво.Щом и харесва нека го прави,но НЕ на работното място.Не ви плащат затова,нали?!Или може би тя получава бонуси затова?Ако е така,да смени обекта.Stuck Out TongueЯ,да видим сега,колко е смела?''Прасетата'' ще ядът навън.Тя го казва.Изглежда се мисли за прасе.Другите колежки споделят ли това мнение за себе си?Използвай го следващият път срешу нея.Ясно и категорично и заяви,че не е тя човекът,който ще коментира храненето ти на всеослушание.И ти си имаш мнение за хората,но не го изпляскваш пред останалите.Пък и дали ги интересува?Кажи,че губи времето на колектива,вместо да се концентрират над поставените задачи.Никак не е е професионално това.Може би се смята за много добра и може да си позволи лигавщини в работно време?Е,ти имаш да наваксваш и да не се занимава повече с теб.Не и помагай по служебни въпроси.Пренасочвай я.

# 6
 • Мнения: 1 917
Пак питам дали здравословното хранене се случва в стаята?

# 7
 • Мнения: 1 587
Silverstone иска ми се да съм по-смела и да я контрирам както ти и другите момичета предлагате, но ми е трудно. Явно блокирам и ми личи и тя се възползва.

А до предният въпрос, да ям на работното си място. Имаме долу кухня, но тя е постоянно заета, защото много от колегите вместо да ядат където си купуват храна си я носят в офиса и си я хапват в кухнята. Ние сме 25 човека, а в кухнята има място само за 3-ма. Обикновено се сещаме да обядваме почти по едно и също време. Когато слезна и видя, че кухнята е не само заета, но и има опашка за въпросните 3 места, директно се връщам горе в нашата стая, която е празна, защото колегите ми всички се хранят навън и си изяждам обяда. Ясно е че проветрявам, а и не мисля че салата от краставица и маслини и маруля мирише (основно се храня със  плодове и зеленчуци).

# 8
 • Мнения: 1 917
А какво мислят колегите ти? Не сметна ли за необходимо да ги попиташ преди това? Или това не е важно за теб? Не се ли питаш защо така проветряват и излишно подчертават, че ще се хранят навън?

# 9
 • Azeroth
 • Мнения: 4 697
Следващият път, когато започне да се подиграва, кратко и ясно й обясни пред всички, че държиш отношенията ви да се запазят стриктно професионални, и че чувството за хумор е само за хора, които са ти близки и подобно общуване е неуместно.
Докато не я унижиш ти по същият начин, никога няма да излезеш отгоре.

# 10
 • Мнения: 1 587
Разбира се че съм ги питала, Вие защо решхте, че не съм и просто си вадя яденето пред тях да ям????
Проветряванията стават сутрин и следобяд около 4, или както вече е ясно по-цял ден. А не демостративно когато се върнат от обяд.
Работодателите трябва да предоставят комфортни условия на труд и аз ако не искам да се храня навън трябва да имам къде да го правя. Ако няма, тогава трябва всички да се съобразяваме едни с други, а не да критикуваме. Никой вече няма толерантност към нищо. Ако не си като другите, си отрепка едва ли не. Ами няма да ям навън, нито на крак като куче!! А вие Мариана ако искате да се заяждате учтиво искам да Ви помоля да си намерите друга тема, защото е ясно, че не сте тук за да споделите съвет.

# 11
 • Мнения: 9 520
Цитат
иска ми се да съм по-смела и да я контрирам както ти и другите момичета предлагате, но ми е трудно. Явно блокирам и ми личи и тя се възползва.
Докато го мислиш много,няма да стане.Просто смела,не смела,следващият път отвори устата и каквото ти, излезе,това е.Все отнякъде трябва да започнеш.Няма смисъл да чакаш.Докато умните се наумуват,лудите се налудуват.

# 12
 • София
 • Мнения: 18 833
Не е добре да обядваш на бюрото си. Ползвай кухнята, когато е свободна. На бюрото максимум ябълка или бонбон.
Относно подигравките - хвани я насаме и ѝ скръцни със зъби.
На подмятанията за дрехи, отговаряй ѝ в същия тон.

# 13
 • Мнения: 1 917
Мда, доста още проблеми ще имате. Работодателят е длъжен, колегите - не са длъжни да търпят. Затова и все подписват какво /колко миризливи/ ще яденето.
Вместо да опитвате да се впишете или поне да не натрапват навици, които нямат място там, не давате дума да се каже. Затова са всички проблеми.
Същото най-вероятно се случва с работата.
Аз се заяждам, колегите се заяждат, все някой се заяжда. Нещо да просветна евентуално?
В Интернет има доста статии за поведението на работното място.

# 14
 • София
 • Мнения: 6 870
Режеш я брутално и пред публика.
Когато обсъжда облеклото ти, отговаряш нещо от сорта на "Едва ли ни се плаща, за да обсъждаме облеклото ни, но ако толкова те интересува, да навлезна в подробности за бельото, вероятно е важно за теб?".
На репликата с прасетата, връщаш: "Ти го каза, явно това е начинът, по който се възприемаш".
Ако продължи: "Скъпа Х, убедена съм, че живо се интересуваш от личността ми, но предлагам следващия път да включим и г-н У (шефът или висшестоящ), за да не ги ограничаваме от толкова интересни дискусии". Или "Ужасно ли ти е скучен личния живот, та се интересуваш толкова от мен?".
Също може да я питаш "Ти в кое село каза, че си израснала до 7-мата година? Явно възпитанието не ви е било приоритет", последвано от леко подсмихване.
Трябва да я затапиш, защото колкото по-пасивно реагираш, толкова повече ще се вихри тя.

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 20:13 от милинка

Общи условия

Активация на акаунт