Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 029
  • 313
  •   1
Отговори
# 75
Ето сега се сещам за една случка във Видин. Спираме на пътя да питаме къде се намира няква улица и жената вика "Че кекерилипитате" и започна нещо да чурулика и нишо не разбрахме разбира се, а искаше да каже ще попитате

smile3532 smile3532

# 76
  • Му Кинд Оф Плаце
Значи освен 22 години възраст, 5 години стаж, висше образование, по възможност магистър, мерки 90-60-90, Ай. Кю., равно на ръста или килограмите (в зависимост от това какво харесва на шефа), компютърна грамотност, два чужди езика, третият е предимство, без деца, добавяме и превъзходна дикция, щото ще е лице и уста на фирмата  Mr. Green
Според мен е проблем да се намерят качествени служители и, пак според мен, ако служителят отговаря на изискванията, няма да мьека по този пресилен начин, който описвате.
Явно действителността е различна от форума, защото съм срещала доста диалектно говорене по телефона.  Mr. Green И пак ще натъртя, не ми прави проблем, важното е да се върши работа, а, ако някой клиент се откаже поради кофти дикция, по-добре, той си търси повод да откаже и, ако секретарката е с превъзходна дикция, ще си намери друг повод.  Peace

# 77
  • Бургас
Значи освен 22 години възраст, 5 години стаж, висше образование, по възможност магистър, мерки 90-60-90, Ай. Кю., равно на ръста или килограмите (в зависимост от това какво харесва на шефа), компютърна грамотност, два чужди езика, третият е предимство, без деца, добавяме и превъзходна дикция, щото ще е лице и уста на фирмата  Mr. Green
Според мен е проблем да се намерят качествени служители и, пак според мен, ако служителят отговаря на изискванията, няма да мьека по този пресилен начин, който описвате.
Явно действителността е различна от форума, защото съм срещала доста диалектно говорене по телефона.  Mr. Green И пак ще натъртя, не ми прави проблем, важното е да се върши работа, а, ако някой клиент се откаже поради кофти дикция, по-добре, той си търси повод да откаже и, ако секретарката е с превъзходна дикция, ще си намери друг повод.  Peace
Ахам. Сега като се позамислих, защо по дяволите ще пречи. Все пак Български говори нали  newsm78
Смятам, че не е правилно да е някаква пречка, камо ли пък повод за дразнене. Аз защо не се дразня като ми говорят на друг диалект.  newsm78

# 78
Доста се посмях.
Според мен с малко повечко желание човек може да се научи да говори правилно. Има доста примери, така че който иска да е супер секретарка ще стане с малко повечко усилие.
Много по-лошо впечатление ми прави зле облечена секретарка от говореща на меко и с нормална визия. Абе, по секретарката шефа ще познаете  Wink

# 79
  • Sf
И аз мисля, че си абсолютно права и много добре си постъпила като си и споделила мнението си. Секретарската професия въпреки, че непрекъснато е подценявана и омаловажавана е една от най-важните и не случайно се казва, че секретарката е лицето на фирмата пред клиентите. Много е важна дикцията, възпитанието и характера наред с професионалния опит.

Като работеща такава съм напълно съгласна с теб. Едно е да бъдеш от провинцията, да работиш в софия и съвсем друго е да говориш на меко или на диалект... И ако си не само секретарка, представяш фирмата и ти си първият човек, с когото клиенти, партньори и други такива си говорят, виждат и срещат за пръв път, то ти определено наистина трябва да бъдеш "лицето" на фирмата, за която работиш и която представляваш

Ениена: Абе, по секретарката шефа ще познаете   

Обичам да се шегувам, че аз съм лицето на фирмата ни, а сега се чудим кой е дупето й Simple Smile Simple Smile

Другата любима шега ни е един сръбски виц:
Као секретарица е супер, као дупе - фантастична   Joy

# 80
  • София
Аз живея 24 години в Пловдив, и чак " ний ни исками " не съм чула...
А пък в София като говорят на "Е"??? Хайде да отидеме... Това също не е правилно... Rolling Eyes

Чувала си, просто не си обръщала внимание. Wink
А колко хора казват "тИлИфон"-забелязала ли си?  Не се сещам в момента за други по-красноречиви примери.
В Пловдив се говори на "и". Това не е моя констатация-питай филолог, който се занимава с такива неща и ще ти каже. Това е особеност на говора там.
Освен това примера с Пловдив дадох напълно добронамерено. Изобщо не се заяждам с начина на говорене на пловдивчани. Нали са ми тръпка този град и тези хора Heart Eyes

В София също масово се говори някакъв сбъркан български. Особено това първо лице множествено число, което се използва вместо единствено..... Много тъпо.

# 81

ПС: Това значи ли, че ако дойда да работя в София няма да си намеря хубава работа въпреки възможностите си?
Ще си намериш, не се притеснявай.  Laughing Имаш големи шансове.  Laughing

# 82
Аз живея 24 години в Пловдив, и чак " ний ни исками " не съм чула...
А пък в София като говорят на "Е"??? Хайде да отидеме... Това също не е правилно... Rolling Eyes

Чувала си, просто не си обръщала внимание. Wink
А колко хора казват "тИлИфон"-забелязала ли си?  Не се сещам в момента за други по-красноречиви примери.
В Пловдив се говори на "и". Това не е моя констатация-питай филолог, който се занимава с такива неща и ще ти каже. Това е особеност на говора там.
Освен това примера с Пловдив дадох напълно добронамерено. Изобщо не се заяждам с начина на говорене на пловдивчани. Нали са ми тръпка този град и тези хора Heart Eyes

В София също масово се говори някакъв сбъркан български. Особено това първо лице множествено число, което се използва вместо единствено..... Много тъпо.

Знам, че се говори на "И", не е нужно да питам филолог, а пък за заяждане не съм си и помислила Simple Smile
Знаеш ли го вица за Пловдив?
Дето един мъж си кара колата и го спира катаджия:
 - (Катаджията) - Господине, вие сте пили!
 - (Шофьорът гневно) - Аз не съм пили, аз съм лъв!!!

rotfImbo rotfImao newsm68

# 83
  • Бургас

ПС: Това значи ли, че ако дойда да работя в София няма да си намеря хубава работа въпреки възможностите си?
Ако си сигурна идвам.  Mr. Green

# 84
Секретарка - не, освен ако седалището на фирмата ми не е в добруджанско село. Тогава мекият говор ще е бон тон.

# 85
  В провинцията говорят на меко,а пък ние(софянците) им говорим на твърдо-всеки край с наречито си.Така поне се различаваме  Rolling Eyes
Иначе зависи как точно говори-секретарката

# 86
Иначе има една много забавна история за един познат.
Той отишъл в Русе с таксито си и се оказало че тяхната честота съвпада с неговата и той решил да попита как е там работата и попитал по станцията:
-Ехо,как е ?
 След 2 мин. чул:
-Кой си ти дйет вика йехо?
      Това без да ми се сърдят от Русе   omm  ,просто такова им е наречието на хората

# 87
Във Варна почти всички си говорим меко, веднага става ясно кой не е местен. Не се срамувам от изказа си, обратното би било странно за клиентите ни. Знам колко важно е за софиянци и колко пренебрежително гледат , но знам и че диалекта не е мерило за интелект и способности. Та пробен период си е моята опция, ако за фирмата е тъй важно, т.е. се цели предимно в 10-ката.
И аз съм на това мнение. Бих дала пробен период, като предварително съм си казала изискванията.

# 88
  • с/у ОколоМръсТното
Ако си сигурна идвам.  Mr. Green

Ила деееееее, но до телефон или фейс ту фейс не се доближавай Wink

# 89
 Знам колко важно е за софиянци и колко пренебрежително гледат , но знам и че диалекта не е мерило за интелект и способности.
Мисля че всички сме съгласни,че диалекта не определя умствения багаж на даден човек и би било глупаво някой да мисли обратното.Да не би всички софиянци да сме професори  Kissing Heart
простаци има навсякъде

Общи условия

Активация на акаунт