Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 091
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
За данъците в Ню Йорк сити не коментирам, че ми е болна тема.
Не всеки знае, че цял Ню Йорк издържа ситито, барабар с прилежащите части. Страшна скъпотия, ама нали е Ню Йорк...

Ние също не плащаме малки данъци (имам предвид данък сгради и такса смет), но си мисля, че и общината има пръст по много въпроси.
Сметоизвозването е често, но не достигат съдове. Ами да сложат. Няма да има разпилян боклук.
Да има контрол и солени глоби за вандализъм от всякакво естество. Не мисля, че е до липса на средства, категорично.
Ще дам пример - преди години, когато реновираха детския кът на Ндк и стана много хубаво местенце за игра, то оцеля месец-два и беше съсипано.
Ситуираха една будка и вътре един чичко дремеше. А нощем - никой. И изродите вилнеят и съсипват.
В Америка - живея в хубава ерия (няма черни, няма латинос), в близост има големичък парк за игра, с игрища, площадка за по-мънички деца, тревни площи и пр. Има си табела, че парковото пространство е отворено за посетители от 8 до 21.00 часа през лятото или до светлата част на деня, независимо от сезона. Няма огради никъде.
В целия квартал патрулира денонощно шерифът или подопечните му, ако след настъпването на нощта има посетители (рядко някой пренебрегва правилото), то полицаят учтиво слиза от колата си и моли за незабавно напускане.
Какво пречи всеки квартал да се обхожда по този начин и да се следи за ред?!
Въпросът ми е реторичен, щом лятото като си бях отново вкъщи в 2 през нощта звънях като обезумяла в 4 РПУ и на дежурния в Столичен инспекторат, за да получа отговор, че близкото заведение, което гърми и не ни оставя да спим е кауза пердута и спасение от шумът няма.
Може би промяната трябва да дойде от всеки от нас, после и децата ни. Иначе все ще е мръсно, сиво, данъците ни ще отиват незнайно къде и ще дишаме отрови.
Бъгът е и в нас, и в Столична община, и в почти цялата ни нация.
Ето снимки от вчера. Няма нищо съсипано. Слава Богу в София все още има места където човек може да мине спокойно, през която и да е част на денонощието. Градината на НДК е точно такъв пример. На много места по света се налага да затварят парковете след определен час. При нас няма толкова мангусти и е далеч по-спокойно.  

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 14:34 от Анонимен

# 361
Понеже живея на 100 метра от показания детски кът и по стечение в момента съм у дома, вчера минах оттам.
Извинете ме, но това не е кът за игра. Не е допустим кът за игра. Няма алтернатива и се ползва, хората са доволни и на това.
Срамувам се, честно.

Парковете в САЩ се затварят не с цел да не те сполети онанист в полунощ, а с цел живущите околовръст да почиват.
Защото има баскетболни игрища и тийнейджъри понякога правят опити да довлекат дек, от който гърми рап и играят. Американецът обича реда и тишината.

И се чувствам много по-секюр, когато нощем движа с кучето в квартала, защото шерифът обикаля, отколкото да мина в полунощ през Ндк. Полиция няма.

# 362
Понеже живея на 100 метра от показания детски кът и по стечение в момента съм у дома, вчера минах оттам.
Извинете ме, но това не е кът за игра. Не е допустим кът за игра. Няма алтернатива и се ползва, хората са доволни и на това.
Срамувам се, честно.
Наистина трябва да се срамуваш, че излъга. Това са твоите думи: “Ще дам пример - преди години, когато реновираха детския кът на Ндк и стана много хубаво местенце за игра, то оцеля месец-два и беше съсипано.“

# 363
Срамувам се, че за Вас това място е хубаво, че го приемате за приятно място за отдих и чудесно място за игра на децата Ви.
Нямам снимков материал, за да Ви уверя какво беше това място и как за, месец- два бе съсипано.
Не знам дали знаете, но дете се преби падайки от дървените, неукрепени заграждения от нивото с катерушките за мъниците до долното ниво. Случката е няколко месеца след въпросната реновация.
Къде са линиите от декоративна зелена плет - стъпкани, изскубани..
Срам ме е, че вандалщината е норма, а кочината ни се приема като допустимо, хубаво. Ужас!

# 364
Срамувам се, че за Вас това място е хубаво, че го приемате за приятно място за отдих и чудесно място за игра на децата Ви.
Нямам снимков материал, за да Ви уверя какво беше това място и как за, месец- два бе съсипано.
Не знам дали знаете, но дете се преби падайки от дървените, неукрепени заграждения от нивото с катерушките за мъниците до долното ниво. Случката е няколко месеца след въпросната реновация.
Къде са линиите от декоративна зелена плет - стъпкани, изскубани..
Срам ме е, че вандалщината е норма, а кочината ни се приема като допустимо, хубаво. Ужас!
Значи продължава да не ви е срам, че лъжете. Щом живеете отсреща значи знаете, че всичко е наред. Моето дете често играе там и затова се зачудих защо пишете откровени лъжи, които веднага могат да се проверят.

# 365
Нищо не е наред, поне по моите критерии.
Вероятно са много завишени, но имам този лукс и мога да си го позволя.
Да живея в кочина не е нещо, което ми допада. Ндк и целия околовръст е кочина.
А Вие лъжете себе си, че е хубаво. И не забравяйте - селфи пред Ендека-то. Много е важно Simple Smile.

# 366
  • SF
Не е хубаво в София. Кално е, мръсно е и около кофите за боклук е някакъв ужас.

# 367
Що някой от често пътуващите не каже на какво мирише около Виенското летище?
Не съм минавала много от там - само 2 пъти, но в затворения автобус с климатик ми беше като във влака, наближаващ Бургас, в района на Нефтохима.

И какви са тези глупости, с извинение, за самолетите, изливащи керосин? Те да не са идиоти да си изливат парите във въздуха? Вие знаете ли защо нискотарифните и чартърите захождат за кацане вечер след 22 ч. над центъра, а не от изток? Ами затуй, да спестят керосин, за да са си лоукост. С уговорката, че е възможен заход от изток с оглед на ветровете в момента. Все пак безопасността си е на първо място.
"Изливане" на керосин от самолет се прави в най-краен случай при голям форсмажор.

И ми е интересно да се сметне колко емисии биха били изпуснати, ако 100 човека тръгнат на 3-4-5 хил. километра с коли, вместо със самолет. Да не се държим като тийнейджърка с психични или психологични проблеми. Че иначе трябва с кану да се пуснем по Дунав към Виена примерно.

София е мръсна, защото не се чисти и мие. Твърдението, че е така, защото били ниски данъците и нямало пари, не отговаря напълно на истината. С по-високи данъци и повече пари сигурно щеше да е като в аптека, но и сегашните пари не са малко, ама е по-изгодно на фирмите с ръчен труд вместо да инвестират в машини за чистене. Малцинствата са им на МРЗ вероятно, нищо чудно да са и на половин работен ден, колкото да не им спрат помощите. Я сметнете колко чистачки за колко време ще преметат 100 м. тротоар и за колко време ще го направи една машинка с 1 човек. И кое ще бъде по-качествено.

С уговорката, че не се разхождам из цяла София, машинките съм ги виждала само в парка Заимов и в Докторската.
А веднъж през есента на една малка квартална детска площадка - в края на Панайот Волов преди Данаил Николаев,  бяха пуснали  един чичка с листосъбирач, който не събираше, а само издухваше листата настрани. В  сухо време беше и листата бяха най-малкия проблем - фините и не толкова фините частици летяха около него като за световно. Без да съм суперчувствителна натура - не можеше да се диша. Прах, пясък, листа, изсъхнали кучешки ак--та - всичко летеше.

# 368
Строящите се комплекси под Драгалевци са пълна трагедия. Няма канализация и на практика има два големи хранителни хипермаркета, нито си близо до планината, нито имаш някакво пространство пред теб от зеленина, нито си близо до магазини и заведения, детски градини, училища и т.н. Всичко с кола. Единственото предимство е близостта с Околовръстното, на когото му е важно.
П.П. За Лозенец около Водната кула може да питаш Попея, според нея това е най-лошата част на Лозенец. Според мен има друга лоша част на Лозенец, и в Горни Лозенец си е ок, ама тя си настоява на това, сигурно защото имам имот там. А тротоарите са трагични в цяла София за голямо съжаление.

# 369
С цялата условност при всяко едно обобщаване, макар и сравнително плоска и НЕхълмиста, в София има квартали, които са по-ниско от останалите - източните са май най-ниските - Хаджи Димитър, Сухата река, Левски, Враждебна.
Има и някои по-високи - логично и очевидно това са Редута, Горни Лозенец, например
Като си в котловина, колкото по-високо, толкова по-добре.
Важно е и какви са преобладаващите ветрове в различните сезони - североизточни и северозападни са май през зимата. Пусни търсене в Гугъл за преобладаващи ветрове в София и ще ти излязат резултати - на мен ми бяха излезли включително лекциите по въпроса за авиодиспечерите.
От личен опит - в Обеля, Люлин и (преди много години) в Младост-4 все духаше, през зимата си бяха ужасни виелици. За другите квартали не знам, не съм живяла.
Преобладаващо североизточните и северозападните ветрове (през зимата) ще "набият" мърсотията от целия град в южната част, където се спират от естествената преграда Витоша. В условията на температурна инверсия, ще си стои там, докато духне фьон.
Фьонът не е постоянен, обаче.
https://www.bnr.bg/post/100742501/kakvo-e-fyon

# 370
Строящите се комплекси под Драгалевци са пълна трагедия. Няма канализация и на практика има два големи хранителни хипермаркета, нито си близо до планината, нито имаш някакво пространство пред теб от зеленина, нито си близо до магазини и заведения, детски градини, училища и т.н. Всичко с кола. Единственото предимство е близостта с Околовръстното, на когото му е важно.
П.П. За Лозенец около Водната кула може да питаш Попея, според нея това е най-лошата част на Лозенец. Според мен има друга лоша част на Лозенец, и в Горни Лозенец си е ок, ама тя си настоява на това, сигурно защото имам имот там. А тротоарите са трагични в цяла София за голямо съжаление.
Milittana, нещо си се объркала, върни се и прочети какво съм писала. Около Семинарията е зле, основно около Вапцаров и Стоян Михайловски,  и Златовръх,  заради многото къщи, които 1989 завари там и които се  превърнаха в многофамилни, застроени без мисъл и планиране, подобно на Басейна Спартак. Водната кула не е Семинарията, там е добре, застроявано основно преди 1989, има и нови, но като цяло обликът е запазен, зеленина има, като цяло е тихо, за мен лично единственият му минус е че е далеч пеш от центъра. А ти в дискусиите си споменавала, че майка ти е на Семинарията, нали търсеше на Обербауер по този повод, дори ти бях постнала телефон на строежа, но се оказа, че не продават. Там стана много хубава сграда, между другото. И на Галичица гледаше, и на Златовръх, и не ги хареса точно заради презастрояването. Иначе дали имаш или нямаш имот някъде мен много слабо ме засяга, защо си мислиш, че твоите имоти са ми водещ фактор при оценката, не знам. И да нямаше къща в Драгалевци, това по никакъв начин нямаше да ми промени преценката за квартала. Ако майка ти е около Водната кула, а не около Семинарията, супер за нея и за теб. Мястото е хубаво, обективно, едно от най-добрите в София.

Уотър, тротоарите навсякъде имат нужда от оправяне, в долната част на Лозенец вече започнаха да ги оправят, в горната предполагам също ще започнат. По отношение на въздуха, не мисля, че на Семинарията или на Водната кула има особена разлика с останалата част на Лозенец или центъра, поне този около Борисовата и Докторски. Иначе мястото е хубаво, от опит, често обядваме на Водната кула - там има хубаво ресторантче.

мандаринка, така е. Враждебна е избирана от германците за военно летище именно защото е в ниското и често е скрита от мъгли. Така са ми разказвали. После там направили гражданското летище на София и преди да го обновят със съвременна апаратура, зимата често заради мъгли имаше закъснели и отменени полети.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 10:44 от Анонимен

# 371
Попеа, нещо ти си се объркала, или си ме разбрала зле. Когато търсех, споменавах Златовръх и Семинарията, защото там имаше имоти, които се продават. Родителите ми не живеят точно до Семинарията (извинявам се че занимавам аудиторията с местоположението на нещо, което не ги интересува). А от Семинарията и Златовръх до Водната кула са точно 5 минути пеш. Сградата на Обербауер е точно по средата и е по-близо до Кулата. Много хубава стана да, там ме притесняваше възможността да застроят съседния парцел и да отрежат гледката и слънцето, но така или иначе още при строежа някой писа, че няма имоти за продан там, поне преди 2 години беше така. За мен най-лошата част на Лозенец е от басейна Спартак нагоре до Кемпински, пардон Маринела. Сега с тоя Златен век оплескаха и карето нагоре около 21 училище, иначе там си беше ок. И пак ще похваля Хладилника, ама старата част. Поне блоковете, които са до Южния парк на Козяк много ми харесват, там няма място за повече строежи и градежи, тротоарите са в прилично състояние и им сложиха колчета, има мол и метро в близост. Няма близки училища и градини, но това е единственият минус (според мен).

# 372
  • София
Бих се радвала, ако някой сподели за роящите се комплекси, затворен тип под Драгалевци.

Работя в такъв, но какво по-точно те интересува? Набързо казано - по-зелено и по-тихо, и естетствено, по-ново и лъскаво от "старите" квартали. Понякога е и по-чисто (т.е. грее слънце, а се вижда смог и мъгла над града), но невинаги. Плътните мъгли миналата и по-миналата седмица например тук бяха дори по-гъсти, отколкото в Младост, където живея.
Минуси - в общи линии мутри и мутреси навред, скъпа поддръжка, често спиране на тока, поне при нас го имаме тоя проблем от години. Много хора биха добавили, че е некомуникативно и НЯМА НАЧИН да се придвижваш без кола,  но аз нямам проблем с ГТ нито към центъра, нито към Младост. Достатъчно редовни автобуси има до метрото на Хладилника.

# 373
Долната част на Лозенец - Борова гора, Елин Пелин, арх. Миланов са любими улички и каре, половината ми детство мина там.
Да е жива и здрава мама, много бих искала да я зарадвам с нещо там, мъничко.
Не съм ориентирана към покупка на момента, но оглеждам. Големи сантименти...
Под Семинарията е хубаво, но определено за човек който обича да ходи пеша и това не му е проблем.

За затворените комплекси - чисто информативно. Видях тези дни, че строителството е много, строи се с пълна пара. Интересно ми беше в полите на планината почти (изключвам Околовръстен път) как е. И изобщо как се строи и живее без канализация?!

# 374
Това пък за спирането на тока в кварталите под Драгалевци ме изненадва. А и  контингентът е такъв, че не вярвам в дългосрочен план да се събират редовно таксите за поддръжка и става мазало. Не бих искала комфортът ми да зависи от някакъв батка, който днес има бизнес, утре не и спира да плаща, а ползва и цапа.

Общи условия

Активация на акаунт