Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 060
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
А Хиподрума защо е винаги с най-голямо замърсяване? Там няма цигани. Има ТЕЦ.

# 391
Къде гледаш, че е с най-голямо? Където гледам аз, с най-голямо са в северозападната част на София.

Иначе и където има ТЕЦ може да има замърсяване, ако има останали къщи, които не са се включили към Топлофикация.

Скрит текст:
Аз не разбирам откъде идва тази смрад на въглища вечер в топлофицираните квартали без много къщи? Не мога да си представя как в блок се качват въглища, а и не съм виждала някъде да пуши комин.
Вчера се прибирах пеша през квартал Витоша в частта до Студентски град и миришеше ужасно.Там пък са все нови кооперации.
От година на година София става все по-ужасен град за живеене.
Подозирам, че по строежите също горят нещо, защото активисти от нашия квартал бяха снимали пушеците.
За  квартал Витоша не знам, но слизах от Копитото по пътеката към Бояна в ден с инверсия. При навлизане в Бояна започва да смърди на въглища, като надолу смрадтта става все по-силна. След това продължих по Пушкин в Гърдова глава и там смърдеше още по-здраво. Надолу в Павлово същата работа, като добавим и смрадта от един автосервиз топлещ се на масло на кръговото. Иначе казано в тази част на София Бояна гори здраво въглища и висчко това пада надолу в града, като към него се добавя и резултата от отоплението на къщите в Павлово ... и после датчика на сградата на ИАОС отчита най-високите стойности за града. В дни с инверсия аналогично предполагам и Симеоново сериозно допринася за замърсяването и на Витоша и кварталите наоколо. Не си спомням да съм слизал в ден с инверсия през Драгалевци и не знам как е там, но няма причина да е много различно.
Качвали сме се и сме слизали от Драгалевци, същата работа е, смрад на пушеци, престава да мирише чак като минеш Драгалевския манастир.
Да, в Павлово има още много къщи на твърдо гориво, приятелка твърди, че през зимата не можеш да простреш пране навън.
Именно, че в котловината няма особено значение къде си, освен ако не си на връх, който да излиза над линията на смога, ама дори и Кръста, най-високата точка на София, не е толкова високо.
В момента цяла София навсякъде е червена чак до вилните зони над Витошката яка. .

# 392
Мислех, че кв. Витоша е с парно.

Тази неделя се качвахме над Драгалевци. Миришеше на слизане.
Но от няколко дена гледам картата и там е  по-зеленикаво от останалата част на града.
А на обръщалото на петицата в Княжево нагоре по пътеката към Бялата вода смърдеше на въглища още като беше сравнително топло. По едно време се качвах всяка седмица и беше много неприятно. Уж си отишъл сред природата, а дърво.

Около нас уж няма къщи освен една на някакъв баровец..
Обаче какво горят по безбройните строежи на Артекс и сие, както и автосервизите  в района, един Господ знае.

# 393
Къде гледаш, че е с най-голямо? Където гледам аз, с най-голямо са в северозападната част на София.

Иначе и където има ТЕЦ може да има замърсяване, ако има останали къщи, които не са се включили към Топлофикация.

"Европейският индекс за качеството на въздуха интерактивна карта, която показва качеството на въздуха на мястото, където е станцията и се базира на моделирането на данните от измерванията на пет ключови замърсителя: фини прахови частици (ФПЧ2,5 и ФПЧ10), приземен озон (O3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2)."

В Хиподрума е почти колкото в Надежда. В Павлово, Младост и Дружба е по-малко.
Интересното е, че измервателната станция е в градинката на Хиподрума до 139 Логопедична ДГ.
https://air.sofia.bg/bg/#euroIndex
Скролваш и увеличаваш.

# 394
  • София
В момента си личи добре как е: https://airsofia.info/
 навсякъде в червената гама, в това число и високите части на витошките квартали и Горна Баня ... само в Бистрица е зелено ...
 А сутринта комина на някаква къща около Владайската река в ОК така пушеше, че беше успял видимо да покрие всичко в района. Как беше постигнал тоя ефект не знам. На всичкото отгоре официалният сензор на ИАОС е на практика до булеварда и се получава нещо като въздушна река падаща по Пушкин и сваляща цялото замърсяване.
 бул. България прави нещо подобно.

# 395

Обаче какво горят по безбройните строежи на Артекс и сие, както и автосервизите  в района, един Господ знае.

Накрая на ул. Самоков имашe сензор, който, докато се строеше първия диамант, 9 месеца в годината стоеше на максимума - 2 000. Сега не го виждам на картата, но вероятно пак би показвал толкова.

# 396
Скрит текст:

"Европейският индекс за качеството на въздуха интерактивна карта, която показва качеството на въздуха на мястото, където е станцията и се базира на моделирането на данните от измерванията на пет ключови замърсителя: фини прахови частици (ФПЧ2,5 и ФПЧ10), приземен озон (O3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2)."

В Хиподрума е почти колкото в Надежда. В Павлово, Младост и Дружба е по-малко.
Интересното е, че измервателната станция е в градинката на Хиподрума до 139 Логопедична ДГ.
https://air.sofia.bg/bg/#euroIndex
Скролваш и увеличаваш.
Че те имат 3 станции само, а, и 2мобилни, тоест, ,пет, а и най-мръсно е в Надежда, не в Хиподрума, в момента.
Линкът на раптор е базиран на друг вид измервания. Но и двете в момента са в червено.
Raptor, аз откакто следя тази карта, винаги е така.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 16:37 от Анонимен

# 397
Това, че едните имат 4, а другите 400 уреда, не отговаря на въпроса - защо в градинка в Хиподрума, където няма печки на твърдо гориво е почти толкова мръсно, колкото и в Надежда покрай Ломско шосе.
Между другото, от твоя сайт - и на Нико, и на Раптор, в момента, в който пиша това в Хиподрума е 319, в Надежда на Бели Дунав - 146, на Кирил и Методий и Васил Левски - 352,  на Шипка между СУ и Библиотеката - 473. Според вашия сайт са данните в конкретния момент. Освен в Надежда, в никой от другите райони няма къщи с печки на кюмюр.

# 398
Най-просто казано, ако изсипеш две лъжици сол в единия край на врящата тенджера дали само там ще остане пресолено? Grinning

Същото е и в Софийската котловина, само дето "тенджерата" е много голяма. Въздушните течения обаче са нещо много сложно и е много трудно да се каже защо тук е така, а там онака след като веднъж е "изсипана солта".

# 399
Нищо не е наред, поне по моите критерии.
Вероятно са много завишени, но имам този лукс и мога да си го позволя.
Да живея в кочина не е нещо, което ми допада. Ндк и целия околовръст е кочина.
А Вие лъжете себе си, че е хубаво. И не забравяйте - селфи пред Ендека-то. Много е важно Simple Smile.
Как изглежда през зимата се видя от предишен мой пост. Определено няма счупени уреди и пейки както излъгахте. За зимен период зеленината е доста добре. Ето как изглежда тази част на НДК през лятото, когато всичко е раззеленено. На мен наистина ми харесва и не считам, че е нужно да лъжа само и само за да наплюя София. И понеже темата е за плюсовете и минусите на кварталите в София ще кажа, че района на НДК и Витошка е едно много добро място за живеене с добре поддържани градинки и фасади на сградите, където всичко е на една ръка разстояние. Като цяло е едно от малкото места в София, което позволява човек да се чувства комфортно без да ползва автомобил. 

# 400
Втората снимка е много стара, въртележката от доста години е изтърбушена и вероятно предадена за старо желязо.
Пак ще излъжа, но ще кажа, че фасадите около НДК и Витошка са омазани в графити и изобщо не са цвете.
За мен е идеално място за живеене, не само, защото съм родена в този квартал, но и защото не ми се налага да ползвам автомобил и перя пеша постоянно.
Пак "излъгах", извЕнЕте, но всеки може да се разходи и да види действителността.

# 401
Най-просто казано, ако изсипеш две лъжици сол в единия край на врящата тенджера дали само там ще остане пресолено? Grinning

Същото е и в Софийската котловина, само дето "тенджерата" е много голяма. Въздушните течения обаче са нещо много сложно и е много трудно да се каже защо тук е така, а там онака след като веднъж е "изсипана солта".
Точно това е. Като е една тенджерата и всички сме вътре в нея, замърсяването е почти еднакво навсякъде.

Уотър, фасадите са едно, градинката - друго нещо. Градинката не съм забелязала да е зле или изтърбушена, Нико е прав, общината се грижи добре за нея. Фасадите са о...рани, обаче това е из целия център и не е работа на общината. Направо ми се иска да хващат "творците" и да ги омазват със собствените им спрейове, ама къде ти...

# 402
Аз зная СО колко много се грижи, но срещу вандалите няма оправия, те рушат, съсипват.
Има още да се желае по детския кът, но трябва и да се пази.
Фасадите са наша грижа, да, но безобразно омазани Sad.

# 403
Ами ще рушат, като няма хванати и глобени солени суми за вандалщина. То и на пешеходни пътеки спират само там, където има камери и са ги глобявали. И за превишена скорост - същото. Няма ли ефективни парични санкции за нарушенията, тоест, не само на книга, ами на практика,  няма да спрат.

# 404
Мисля, че съм писала преди. В щатите отвън всичко е супер и всички пазят и изглеждат грижовни.
Само защото имат мега яки глоби. Наглед обикновени коли, се оказват полицейски. Както го гледаш раздрънкани в Форд, като те види да хвърляш хартийка през прозореца или да караш с превишена скорост...вади отвътре лампата и става полиция. Затова всички спазват реда, защото ги е страх от глоби.
А вътре у тях, в къщите им, ако знаете какъв е ужас ужасен!!! Ма няма къде да стъпиш, какво остава да седнеш. Защото у тях никой не ги глобява.
Значи, навсякъде хората са едни и същи Мърди. Там, където ги глобяват, спазват обществения ред. Където не ги глобяват, не го спазват.

Общи условия

Активация на акаунт