Плюсове и минуси на кварталите в София - 7 тема

• 41 066
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Втората снимка е много стара, въртележката от доста години е изтърбушена и вероятно предадена за старо желязо.
Пак ще излъжа, но ще кажа, че фасадите около НДК и Витошка са омазани в графити и изобщо не са цвете.
За мен е идеално място за живеене, не само, защото съм родена в този квартал, но и защото не ми се налага да ползвам автомобил и перя пеша постоянно.
Пак "излъгах", извЕнЕте, но всеки може да се разходи и да види действителността.
Вместо да се извинявате спрете да лъжете. Ето друга снимка от топлите месеци на тази година Още една приятна част на НДК където може да си пие човек кафето сред много зеленина и свежо ухание в самия център на София.

# 406
Свежо ухание в центъра на София Grinning.
Де го???!

# 407
Свежо ухание в центъра на София Grinning.
Де го???!
По времето когато е правена снимката ухаеше много приятно. През пролетта пак ще е така. Тогава отварят и външната част на това заведение. Естествено, че тогава ще седна там да пия кафе и ще се наслаждавам на слънцето и зеленината.

# 408
Ех, пролетта ще съм много далече, иначе щях да Ви поканя на кафе или коктейл в това ухание. Честно Wink
Пролетта е любимият ми сезон.

# 409
Е, Уотър, ако те няма там в най-хубавия сезон, как знаеш, че няма ухание?! И защо да не може в центъра да има ухание, не разбирам. Има ли дървета  и цветя, има и ухание. Всъщност в парка има ухание и зимата, когато има сняг и няма инверсия. Ухание на сняг. А паркът е в центъра.

# 410
Особено Унтер ден линден Simple Smile И не, не го казвам с ирония или сарказъм, а съвсем чистосърдечно.

Факт е, че голяма част от градските градини и паркове не се подържат като хората, както и че се цапат като за световно. Докторската я подържат много добре, ама това защото посолствата наоколо плащат за това и го изискват. Чистят алеите с машинка, пръскаща вода, не с метли да стане мъгла от прах. През деня там почти няма кучета, зелените площи ги косят и напояват редовно. Там можеш да си метнеш нещо на тревата и да се излегнеш върху нея баш най в центъра. За съжаление привечер се появяват младежи/студенти с бутилки бира по пейките и не е толкова гот, но на следващата сутрин почистват.
В Парка Заимов е друго -  пак има машинки за почистване и пръскалки за тревата, фонтани, но контингентът е малко по-различен - Зайо Байо, картони от пица, мнооого бири и люспи от семки и мнооооого кучешки отпадъци. Заведения всякакви с всякакви боклуци. Там със сигурност не е добра идея да се излегнеш на тревата. Махнаха всички детски съоръжения, че се амортизираха и бяха изпочупени, общината чака явно  чака да "мотивира" някой по-паралия инвеститор да ги изгради като дарение, кучетата сутрин и вечер ги разхождат точно на заградената детска площадка до Кракра, че така е по-лесно - кучето е в заградено пространство и няма да избяга нанякъде. Манталитет и, което е още по-важно - липса на какъвто и да е контрол.
Не съм се разхождала зад НДК, щом хората наоколо казват, че е ОК, сигурно е така, но пък и тази градина не може и не трябва да е единствената прилична в София. Не може цяла София там да се разхожда и играе.
Лятото на 2018 г. ходих 2 пъти с детето срещу Спортната палата - ами юрка се на уредите, а те половината са разбрицани. Поне през деня ги ползват разни чичаци, които, как да кажа - аз не бих оставила детето си в тяхната компания без да съм плътно до него.  Плочите около Паментника са разхлопани - ходят тийнове да карат борд, ама за по-малки деца не е особено безопасно. А там също е много хубаво по замисъл - има хубави алеи, дървета, полянки, сянка.

# 411
Да, липите са ароматни и са из целия център, има и люляк, череши, сливи, вишни, всички миришат хубаво, когато цъфтят.
Скрит текст:
Особено Унтер ден линден Simple Smile И не, не го казвам с ирония или сарказъм, а съвсем чистосърдечно.

Факт е, че голяма част от градските градини и паркове не се подържат като хората, както и че се цапат като за световно. Докторската я подържат много добре, ама това защото посолствата наоколо плащат за това и го изискват. Чистят алеите с машинка, пръскаща вода, не с метли да стане мъгла от прах. През деня там почти няма кучета, зелените площи ги косят и напояват редовно. Там можеш да си метнеш нещо на тревата и да се излегнеш върху нея баш най в центъра. За съжаление привечер се появяват младежи/студенти с бутилки бира по пейките и не е толкова гот, но на следващата сутрин почистват.
В Парка Заимов е друго -  пак има машинки за почистване и пръскалки за тревата, фонтани, но контингентът е малко по-различен - Зайо Байо, картони от пица, мнооого бири и люспи от семки и мнооооого кучешки отпадъци. Заведения всякакви с всякакви боклуци. Там със сигурност не е добра идея да се излегнеш на тревата. Махнаха всички детски съоръжения, че се амортизираха и бяха изпочупени, общината чака явно  чака да "мотивира" някой по-паралия инвеститор да ги изгради като дарение, кучетата сутрин и вечер ги разхождат точно на заградената детска площадка до Кракра, че така е по-лесно - кучето е в заградено пространство и няма да избяга нанякъде. Манталитет и, което е още по-важно - липса на какъвто и да е контрол.

Не съм се разхождала зад НДК, щом хората наоколо казват, че е ОК, сигурно е така, но пък и тази градина не може и не трябва да е единствената прилична в София. Не може цяла София там да се разхожда и играе.
Скрит текст:
Лятото на 2018 г. ходих 2 пъти с детето срещу Спортната палата - ами юрка се на уредите, а те половината са разбрицани. Поне през деня ги ползват разни чичаци, които, как да кажа - аз не бих оставила детето си в тяхната компания без да съм плътно до него.  Плочите около Паментника са разхлопани - ходят тийнове да карат борд, ама за по-малки деца не е особено безопасно. А там също е много хубаво по замисъл - има хубави алеи, дървета, полянки, сянка.
Не е само градинката на НДК. Понеже детски съоръжения отдавна не ползваме, мога да ги преценявам само на външен вид. На Йордан Миланов наскоро ги ремонтираха и са хубави, на Семинарията също. В НДК изглеждат добре на минаване край тях. Градинката срещу СУ също е хубава след ремонта, там няма детски съоръжения, обаче. Докторски е ясен.  
Има участъци от Борисовата, които плачат за ремонт, има и хубави, ремонтирани, като розариумът до стадиона, станал е много красив с тези орнаменти и осветителни тела от ковано желязо. Четох, че са го възстановили в първоначалния му вид, някъде от началото на 20 век. Предполагам, че пролетта и ще мирише на рози. Плановете на СО са поетапно да възстановяват цялата Борисова във вида от създаването й. Ние най-много ползваме горските пътеки в Борисовата,  които са си това, горски пътеки.
Между другото, наскоро ми се наложи да ходя до парка Св. Никола и ми направи много хубаво впечатление, много чисто и приятно е станало.

# 412
Паркът до НДК наистина е хубав.
Ние също най-много ползваме горските пътеки на Борисовата откъм кв. Изток и тези в Ловния парк. Обаче и там не винаги е чисто. Например наскоро имаше разлепени по дърветата упътвания от някакво състезание. Никой не си беше направил труда да почисти след това.
Не съм ходила скоро в парка Заимов, но преди за мен това не беше парк, а място за панаир. То бяха балони, царевица, кебапчета, амбулантни търговци.

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 11:00 от Дъждец

# 413
  • София
Тъй като живея близо до Заимов и съм всеки ден там - паркът е много приятен. Не е панаир Simple Smile

# 414
Чудесно, ако е така.
Ние ходехме там преди години, когато детето беше малко.

# 415
Едно време паркът Заимов беше супер - бяхме 6 майки с колички в целия парк. После направиха СОС Киндердорф с прекрасни катерушки и други съоръжения. Алеите бяха празни и карахме семейно ролери. Късмет, защото така си отгледахме детето. После навалицата стана огромна и вече не можеше да се карат ролери, после вандали разбиха площадката и вече я няма...
Иначе паркът е поддържан и хубав, но се стича народ от половин София. Обаче лятно време към 8 часа е приказка - чисто, тихо, спокойно, супер и за бягане, и за ролери, и за разходка Grinning

А още по-рано, когато не беше ремонтиран и осветен, пак беше хубав - имаше много тъмни пейки за усамотяване с гаджета Mr. Green Тогава катерушки и площадки не н и интересуваха Joy

И накрая - аз, за разлика от мнозина, не се дразня от младежи с бира, ако се държат прилично (а повечето го правят). Ми скъпо им е в кръчмите, а в парка е проветриво и приятно, какво толкова? Стига да не са вандали и хулигани, на такива май само много късно вечер се появяват.

# 416
  • София
Защо са замели? Страници глупости се изписаха вчера и беше ОК.

# 417
ЧС, според мен в парка Заимов не се стича половин София, а така ти изглежда, защото е малък. В Южния на двата входа верно е половин София, обаче, а другата половина е на Ариана в Борисовата и около слончето-пързалка Simple Smile И лятно време към 8 часа има хора, че и през цялата нощ има, осветени са. Добре, че са пътеките навътре, да има малко спокойствие.

Като цяло, в парковете на София си има много народ, особено през лятото или в хубаво време през другите сезони. Което е чудесно за града, всъщност, че дава такива възможности на жителите си. Затова и локация до на пеш разстояние от голям парк е голям плюс за жилище.

# 418
Осем часа сутринта  Joy

# 419
  • София
Цяла София се стича в Южния и в Борисовата. Заимов просто е по-малък и изглежда пълен. Аз съм свикнала, даже не ми изглежда пренаселен...за разлика от Южния.

Общи условия

Активация на акаунт