Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2019, 12:59 ч.

Въпросите към строителя

 • 473
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, предстои ми среща със строител за покупка на жилище. От сградата е построен само 1ви етаж. Сама ще бъда на срещата, нищо не разбирам, тотален лаик, за това се обръщам към вас за помощ. Въпроса ми е кои са важните въпроси, които трябва да задам и съответно да знам за строежа на сградата. Към момента се сещам само да питам за стъклопакета, който ще бъде сложен и нищо повече. Знам само, че там ще ми бъде разяснено за плана (на сградата), общите части, план за плащане.

# 1
 • Мнения: 160
Адвокат. Незабавно. Такъв, който се занимава именно с вещно право. Simple Smile

Но все пак, нали съм добра:
- документи за собственост: акт за придобиване на земята или суперфиция;
- строителни книжа: разрешение за строеж, площообразуване, архитектури;
- срокове на строителството: за издаване на у-ние по чл. 181, ал. 2 ЗУТ, за завършване на строителството;
- схема на плащане, вкл. ще има ли плащания в брой, кога и колко.
- тежести върху земята? ако да - кога се заличават;
- кога се сключва окончателния договор;
- как е/ще бъде уредена поддръжката след завършване.

И още, и още, ама про боно толкова. Намерете колега да ви съдейства сега, да не го търсите после да Ви връща парите. Simple Smile


Здравейте, предстои ми среща със строител за покупка на жилище. От сградата е построен само 1ви етаж. Сама ще бъда на срещата, нищо не разбирам, тотален лаик, за това се обръщам към вас за помощ. Въпроса ми е кои са важните въпроси, които трябва да задам и съответно да знам за строежа на сградата. Към момента се сещам само да питам за стъклопакета, който ще бъде сложен и нищо повече. Знам само, че там ще ми бъде разяснено за плана (на сградата), общите части, план за плащане.

# 2
 • София
 • Мнения: 475
Както по-горе е отговорено, първо се поинтересувайте земята чия е - на строителя (той я е закупил) или той има отстъпено право на строеж срещу обезщетение на собствениците на земята(т.нар суперфиция). Ако е второто, вие ще закупите апартамент предполагам, но земята няма да е ваша. Това е важно, за да не трябва да заплащате допълнително съответните идеални части от имота в последствие, след приключване на строителството.
След това е важно как ще се топлоснабдява сградата, ток от къде ще има (за да не се окаже, че трафопоста ви е в сградата например), канализация има ли по улицата пред блока (да не е на септична яма и да няма препомпване на канализационни води някъде).
След това поискайте да видите разрешението за строеж- важна е датата на издаването му, тъй като има валидност 5 години и до тогава грубия строеж трябва да е завършен. Попитайте за кога е планирана датата за завършване на груб строеж и датата на акт16(въвеждане в експлоатация на сградата). Вижте плащанията на какви етапи се праваят. Поискайте проекто-договор и се консултирайте с адвокат по клаузите му, ако нямате опит.
След това са вида на материалите- с тухлена зидария ли е или с газобетон (итонг)- второто не го препоръчвам, фасадата с какви материали е - и дограмата и фасадната топлоизолация и мазилка, респективно вентелируема фасада- това освен като топлоизолационни характеристики, има значение и в поддръжката на сградата след това. Каква е степента на завършване на апартаментите- на шпакловка и замазка, баните завършени ли се предават, какви врати ще монтират. Вътрешните преградни стени какви са- да не са от гипсокартон, например, че със съседите ще сте като едно семейство.
Площообразуването което е споменато по-горе, ви е необходимо, за да видите, колко от квадратурата, която купувате са общи части и колко са реалните за обитаване квадратни метри- там най-много се шмекерува.
Това като начало се сещам

# 3
 • Мнения: 562
За мен много важно е да проверите добре стоителя. Независимо какви документи видите или не видите, щом купувате на зелено трябва да е от строител, на когото имате доверие.

Иначе нещата, които трябва да разберете, са:
- какво купувате (жилище в какво състояните, общи части в какво състояние, идеални части от земята)
- за колко пари (срокове за плащане, евентуални таски за подръжка после и т.н.)
- кога (кога ще има акт14-15, разрешение за ползване; кога ще се прехвърли собствеността)

# 4
 • Мнения: 10 331
Дали са ти повече съвети по правните въпроси, но ще добавя и някои строителни:
- вид тухли
- вид и дебелина на изолацията
- мазилка
- дограми
- изолация между апартаментите
- асансьор - да/не, отива ли до мазетата и гаража, капацитет
- паркоместа и гаражи
- мазета
- завършване на общите части
- ТЕЦ?
- дограми и стъклопакети
- изолация ударен шум на плочите
- степен за завършване - монтирани ли ще са врати, радиатори, балкони (настилка - мразоустойчив гранитогрес)
- окабеляване - за оптически интернет, за СОТ
- електрическа инсталация - кръгове, квадрати, ДТ защита,
- ВиК
- домофонна инсталация


# 5
 • Мнения: 71
Посочени са доста съвети, дори повечето. Проблема е, че дори и да ги зададеш, ти нищо не разбираш и отговорите, каквито и да са, няма да ти говорят нищо. Хора, правите “инвестиция”, която очевадно не е малка за повечето българи. АДВОКАТ + СТРОИТЕЛНО грамотно лице задължително , ако ще купувате каквото и да е, при когото и да е. Успех

# 6
 • Мнения: 2
Благодаря на отзовалите се. Flowers Rose Ще направя всичко, което ми е по силите и ще послушам съветите ви.

Общи условия

Активация на акаунт