НПМГ - 4

• 46 742
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Добре дошли на всички новоприети Simple Smile
И аз зачудих защо в медиите не се споменават паралелките на НПМГ, които са с много висок бал - някак несправедливо ми се струва:
https://www.mediapool.bg/matematicheskite-gimnazii-otnovo-privli … i-news309754.html
Като гледах 3 от НПМГ паралелките са на 4-то, 9-то и 18-то място в класациите след 1-во класиране:
http://www.danybon.com/obrazovanie/min-max-gimnazii-sofia-2020/
Иначе сега за природните паралелки максималният бал 400 точки ли е? Или е 500, но тези 500 е много трудно да бъдат достигнати, защото се формират по различен начин, заради състезанията и олимпиядите...

# 511
Най-добронамерено предлагам да не ровите в това, какви нива се постигат по езика! Wink
Можете да сте спокойни, не е като в АЕГ вероятно, но не е за оплакване..., така да го кажем!
Говоря за АЕ, за НЕ нямам поглед.

Благодаря за предложението, но на мен ми е важно да зная ориентировъчно какво е положението с НЕ. Абсолютно съм наясно за разликата с ЕГ и не очаквам същата успеваемост по езика.

# 512
Здравейте, дъщеря ми е приета в НПМГ - профил софтуерни и хардуерни науки. Аз съм много щастлива, но тя е разочарована, защото балът не стигна за мечтаната паралелка с математика. Обмисля 2ро класиране (не стигат 6 точки), но е възможно да прескочи математиката и направо да се класира в 73то, откъдето плановете й за следващите 5 години се променят напълно.

Бихте ли ми дали някакви обективни мнения за паралелката, в която е приета? Опасява се, че ще е единственото момиче и че всички щели да бъдат "зубари" и да не си намери среда. Също така ми изтъква довода, че ще си остане с един гол английски в НПМГ и няма да е конкурентна на работния пазар.

Надявам се да си смени мнението и тая сага да се приключва, но не искам да й влияя.

Благодаря ви предварително.

Както вече писах, синът ми завърши миналата година. Имаха момичета в класа, около 6-7, не си спомням точно. Но мисля, че се чувстваха добре. Като цяло, класът беше мноого далеч от определението зубъри. Комуникацията с другите класове също си вървеше нормално, там има повече момичета. Не трябва да се притеснява от това, има страхотни деца  - и серизни, и артистични, и мотивирани, и не съвсем...Със сигурност ще си намери нови приятели по свой вкус. Относно езикът - винаги може да се учи в школа. Но, когато избирате гимназия като НПМГ, детето трябва да иска да е там и да има математическа насоченост, разбира се, но това си го знаете. Разликата между ЕГ и НПМГ е много голяма.

# 513
Аз не схващам защо хората не правят разлика между езикова гимназия, математическа гимназия и природо-математическа. Би било добре и езиковите гимнази да утрояват НВО по БЕЛ, че децата да си дойдат по местата и родителите да проумеят.

# 514
  • София
Аз не схващам защо хората не правят разлика между езикова гимназия, математическа гимназия и природо-математическа. Би било добре и езиковите гимнази да утрояват НВО по БЕЛ, че децата да си дойдат по местата и родителите да проумеят.

Езиковите гимназии също имат математическо и природно профилиране след 10 клас. Разбира се, хорариумът е друг, не като в математическите гимназии.

# 515
Езиковите гимназии не са хуманитарни гимназии. Ако някой избере профил математика в езикова гимназия, ще учи същите задължителни модули като учениците в математически паралелки.
Да се допълня. Няма пречка езикът да е профилиращ предмет в МГ или ПМГ, като важи същото за задължителните модули.

# 516
  • София
Герка, съжалявам, че не мога да помогна с немския.
За АЕ исках да кажа, че публикуваните учебници не могат да ви бъдат ориентир! Понякога нещата са различни, при това в полза на децата!

# 517
Как разбираме, че възможност за такъв профил се предлага  на етап кандидатстване?

# 518
  • София
Най-добронамерено предлагам да не ровите в това, какви нива се постигат по езика! Wink
Можете да сте спокойни, не е като в АЕГ вероятно, но не е за оплакване..., така да го кажем!
Говоря за АЕ, за НЕ нямам поглед.

Благодаря за предложението, но на мен ми е важно да зная ориентировъчно какво е положението с НЕ. Абсолютно съм наясно за разликата с ЕГ и не очаквам същата успеваемост по езика.

Изключително полезен въпрос на gerka. На този етап, когато е почти сигурно, че детето/децата ще учат в НПМГ с НЕ , въпросът какво ниво се постига по немски език е изключително важен, колкото и да е вярно клишето "всяко дете е индивидуално" Rolling Eyes. На мен като родител ми е много важно да се ориентирам колкото е възможно по-рано какво бих могъл реално да получа като подготовка по немски език, защото от тези заключения ми зависят планиране на бъдещи дейности и разпределянето им във времето. Чели сме учебните планове, разбираме разликата между ИИ и РИ, но личните впечатления на родител биха били много полезни. Интересува ме информация - какво ниво се постига в училище през съответните години, какви сертификати покриват децата и в кой клас, горе-долу колко деца се явяват за сертификати, с каква странична подготовка и къде. Ето такива все полезни въпроси.  Същото както знам, че в края на 10 кл. детето ми ще вземе С1 по АЕ - бих искал и да имам такава яснота и за немски език. Надявам се да се включи някой родител на дете от 11 или 12 клас. Предварително благодаря! Иначе, ако ни предупреждавате да нямаме свръх очаквания - то убеден съм, че никой от родителите на бъдещите осмокласници не страда от заблуди Blush при условие, че балът на почти всички е стигал за НЕГ - избрали сме НПМГ с НЕ.

# 519
За да може да се даде адекватен отговор, трябва да има поне един завършил випуск по новите планове и програми и това важи не само за НПМГ. ИИЧЕ и РИЧЕ са начин на обучение, разликата в хорариума за общообразователна подготовка, ако си спомням правилно е общо 144 часа за целия срок на обучение, които идват от първата година ( осми клас). Точно затова е важно дали езикът ще бъде профилиращ предмет, независимо дали паралелката е била с ИИЧЕ или РИЧЕ. Защото не е без значение дали ще имаш примерно 2+5 часа седмично по езика, или ще си останеш само с два.
Между другото, към момента за ИИЧЕ и РИЧЕ е заложено едно и също минимално изискуемо ниво за общообразователна подготовка, но на обсъждане е подложен проект това да се промени.

# 520
  • София
Не предупреждавах това, но нейсе! Joy
Езикът е предложен на всички паралелки, като евентуален ПП. Децата, които са го пожелали, са го избрали.

# 521
  • София
Записах още един представител на нашата фамилия в НПМГ - математика с АЕ.
До тук сме 7 човека през годините. Винаги е било чудесно училище.
Успех на всички зайчета.
Това число е впечатляващо!

Наши приятели, лекари, специално искаха синът им да влезе в НПМГ с Х и Б, момчето също го искаше, после в 12 клас им смениха учителката по философия и новата учителка така му е "объркала" представите за живота, че той каза, че категорично не желае медицина и кандидатства във ФФ на СУ, специалност Психология. Сега работи като HR и е много доволен от живота. Така че дори и от профил Х и Б, можеш да се насочиш към Бел и История.
Тази учителка ("новата") преподава ли още в гимназията?

# 522
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не знам, това се случи преди 4-5 години.  Не съм сигурна дали е била нова учителка или просто до 12 клас не е преподавала на този клас специално.

# 523
Голямото дете завърши математика с НЕ в НПМГ, преди 3 години. С НЕ започна от нулата, преди това беше учил английски и беше покрил В2. В края на годината поиска да потърсим учителка по немски, защото имал някакви пропуски, а трябваше да се яви на НВО по езика. В рамките на седмица изчистиха неяснотите и на изпита имаше добри резултати. След 8 клас имат малко часове по езика (по новите правила можело да се избира и ПП) и учителите много се сменяха, но който иска си учи. Както вече се каза, който иска намира начин, който не - оправдание (моето е цар). Та, много деца от класа му взеха сертификат С1. Моето не пожела да отдели време и усилия. Беше убеден, че този език няма да му е от полза Sad , той си знаел английския. За сертификат се яви, само защото го накарах. Без желание и подготовка, да мирясам.. Не го взе, но с малко. За две от уменията (слушане и граматика, мисля) беше изкарал добри резултати, а за другите две, с много малко (няколко процента) , не можа да премине прага. За дете, което не му се учи, съм доволна. За мен, всеки един език е богатство, макар и не за отличен.
Убедена съм, че който иска, ще научи езика на добро ниво.

А с моето дете имам уговорка. Ако един ден, немския език му потрябва, ще ме прати на екскурзия до Южна Америка Simple Smile Сега чакам Simple Smile

# 524
От днес и дъщеря ми официално е в НПМГ - 8 и клас - СХН. Успех на всички деца.

Общи условия

Активация на акаунт