НПМГ - 4

• 46 743
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
Дъщеря ми има отдавнашен интерес към географията.
Аз доста говорих на тема Колко е хубаво, когато човек има шанс да се насочи още от рано към нещото, което харесва и да концентрира там усилията си.
Затова се радвам, че успя точно в тази паралелка, независимо от ниския бал, с който приемат.
Много не исках да се превръщам в заложник на собствените си (неосъществени) амбиции.
Как ще се развие - времето ще покаже.
Щастливи и здрави да са ни децата, пък ще се изучат!
Хубаво лято на всички!

# 496
Здравейте. Колко е минималният бал, с който приемат в НПМГ на второ класиране тази година?

# 497
  • София
Изчакайте до другата седмица, тогава ще се разбере! Joy

# 498
Мили хора, аз ли не разбирам нещо, но защо в медиите се обявяват едни топ 10 на гимназиите, в които се влиза с най-висок бал: http://www.danybon.com/obrazovanie/top-10-gimnazii-sofia-bal-izpiti-7-class-2020/
и не се споменава изобщо НПМГ, при положение, че от справката на РУО има паралелки на НПМГ с много висок максимален бал (както и минимален):
http://www.danybon.com/wp-content/uploads/2020/07/min_max_1_etap.pdf
Вероятно не схващам принципа на класиране в тези топ 10....Thinking

# 499
Гледах по справката на РУО за баловете, изброих 8 паралелки. Толкова ли са, или някъде нещо пропускам?
АЕ,М, Ф е паралелката физика, нали?
Започвам следенето на нещата за след 2 г и на този етап съм с доста неясноти, които ще попълвам. Опитът с големия ми е малко стар, все пак са минали 5 години и нещата са претърпели промяна.

# 500
Защото журналистите сравняват несравними неща. Училища с различен начин на балообразуване, с различен брой паралелки, с квоти и без квоти....

# 501
  • София
Математическите паралелки изпреварват всички ЕГ, с изключение на испанската. ТУЕС също е след тях. Но от РУО броят най-ниската по бал паралелка и я обявяват за най-нисък бал в училището. С лесните НВО и трудното състезание на НПМГ и Оли, природните паралелки придобиват облик на нискобалови.
Но какво от това? Нали знаем какви са децата, които учат в НПМГ? Който се е поинтересувал, той е разбрал.
Донякъде така е по-добре! НПМГ да остане далече от суетата, за да остане това място, което е!

ra2, паралелките са девет.

# 502
  • у дома с любимите си хора
mihailena, много хубави въпроси Ви е задала jd. Трябва първо да си отговорите на тях и да си изясните какво иска детето. 73- то и НПМГ са различни училища.
Като родител на дете в СХН паралелка мога да Ви кажа,че в класа на детето са 5 момичета .Колко ще са тази година няма как да знаете или да предвидите. Не съм разбрала някое от тях да страда от избора си. Едното свири на пиано,другото рисува прекрасно,третото посещава  Гьоте за усъвършенстване на немския език. Някой от тези момичета бяха на олимпиади по английски и по ИТ и се справиха отлично. Зависи кой какви цели си е поставил и кой какви интереси има. За никого нещата не приключват само и единствено с училището.
А това за конкурентноспособност на пазара на труда явно е във вашата глава. Не съм чула деца да разсъждават за това в 7- ми клас. Всеки уважаващ себе си учител в ЕГ ,ще Ви каже,че само първият език се изучава на нужното ниво. За достигнете същото за втория и третия език са необходими курсове, мотивация и много допълнителна работа извън училището,защото часовете предвидени за него/ тях съвсем не са достатъчни.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 11:11 от Вилиан

# 503
Записах още един представител на нашата фамилия в НПМГ - математика с АЕ (изхабихме бала, ей! По първо желание ) . До тук сме 7 човека през годините. Винаги е било чудесно училище.
Успех на всички зайчета.

# 504
  • София
Хайде и аз да се похваля - днес се записахме в математическата паралелка с НЕ. Надявам се да се "запознаем" виртуално с родителите и на други деца от тази паралелка.

# 505
  • София
Колебаем се между НТБГ и Икон.развитие в НПМГ, евентуално има шанс на 2-ро или 3-то класиране, ако рискуваме. Живеем на улицата на НПМГ, буквално може да си ходи по пантофи там.
Имам приятели с три деца, завършили НТБГ. И децата, и родителите са много доволни. Голямото сега учи в АУБГ, а малките са първи курс в МУ-София. Обаче те са завършили по старата програма. НТБГ е професионална гимназия с всички неясноти относно бъдещите възможности за избор на висше при завършване на професионална гимназия по новата програма. Училището присъстваше като резервен вариант в заявлението на голямата ми дъщеря. Към днешна дата не бих включила професионална гимназия, не бих посмяла.

Аз също изпаднах в положение да се колебая езикова или професионална гимназия точно заради достъпа до висше образование. Оказа се, че нещата не са съвсем черно - бели. Има даже по-лесен достъп до висше образование за завършилите професионални гимназии, НО, ако продължат в същата специалност. Отнася се и до чужди университети. Няма никакъв проблем примерно от НТБГ да продължиш да учиш икономическа специалност, от графичен дизайн, визуални изкуства, но би било проблем, ако дизайнера реши да учи право, а икономиста примерно медицина. Моето дете за жалост няма никаква представа къде, какво иска да учи като висше образование.

# 506
  • Отвъд алеята зад шкафа
Междудругото, изненадах се като видях по какви учебници учат езици в НПМГ. В 11 клас по водещия език започват С1, което е повече от очакванията ми за максимум В2 като ниво.

Наши приятели, лекари, специално искаха синът им да влезе в НПМГ с Х и Б, момчето също го искаше, после в 12 клас им смениха учителката по философия и новата учителка така му е "объркала" представите за живота, че той каза, че категорично не желае медицина и кандидатства във ФФ на СУ, специалност Психология. Сега работи като HR и е много доволен от живота. Така че дори и от профил Х и Б, можеш да се насочиш към Бел и История.

# 507
Междудругото, изненадах се като видях по какви учебници учат езици в НПМГ. В 11 клас по водещия език започват С1, което е повече от очакванията ми за максимум В2 като ниво.

Чудесна новина. Но моля да уточниш кои учебници си гледала--по новата или по старата програма?
Аз продължавам да мисля, че рамката на МОН е за необходимия минимум. Независимо какво е заложено, ако учениците са на сравнително еднакво ниво и учителят има желание могат да вървят нагоре и да надграждат.

# 508
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ето този списък гледам. Дори и да е по старата програма, не вярвам да да разместят толкова драстично хорариума.

https://npmg.org/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%8 … 0%b8%d1%86%d0%b8/

# 509
  • София
Най-добронамерено предлагам да не ровите в това, какви нива се постигат по езика! Wink
Можете да сте спокойни, не е като в АЕГ вероятно, но не е за оплакване..., така да го кажем!
Говоря за АЕ, за НЕ нямам поглед.

Общи условия

Активация на акаунт