Първият ден от болничния вече няма да се плаща

• 7 014
  • 209
  •   1
Отговори
# 120
Това е причината да не желая да работя повече редовна смяна. Не, че са ми отказали, но самият факт да бъда зависима от подобни разрешения не ми е приятен.

# 121
  • Ямбол
Да, работното ми време не съвпада с това на лекарите и не ми е проблем да ги посещавам. Случвало се е да работя и с друго работно време и не е имало проблем да изляза от работа за да посетя лекар или зъболекар. Ако не е спешно, предпочитам да направя профилактични през отпуската.
А вие трудова медицина нямате ли, не ви ли пращат по разни лекари?

# 122
Нас не ни пращат, нашите прегледи са евтини и фиктивни
При мен положението е
В лабораторията съм в 7, за мина преди работа, на зъболекар в 7 вечерта...от болничната стая работя.
А ако няма работа...пак вися на работното място, защото мениджъра не е дорасъл да разбере мотивацията на персонала
Разбира се, не съм длъжна. За мястото ми чакат.

# 123
Лиляна...ти веднъж годишно ли опираш до лекар?
Защото ТМ...е веднъж годишно за час и проформа изцяло. За час от 60 мин.да ме диагностицират и излекуват и петте доктора ли?
Ще им предам догодина...

# 124
В тази връзка да ви питам ако се налага да отидете на лекар или на зъболекар отпуск ли си пускате? В нашата служба не освобождават по такива поводи. Така може да стане, че дори да нямаш време да се прегледаш, затова хората си пускат болничен, за да разрешат например здравословен проблем. Иначе при нас за пет минути не освобождават никого, или отпуск /с триста клизми/ или болничен - това са вариантите да не съм на работа.

Аз пък не толерирам такива работодатели, които не пускат служителите си да ходят на лекар. Това си е подсъдно. Така не ходиш и изведнъж ще ти открият нещо сериозно.
Работила съм на смени и съм съчетавала нещата.
Като съм била само редовна съм ходила на зъболекър след работа, защото и тя е на смени. Личната ми също е на смени и мога да взема направление.
Вече когато трябва да посетя самия специалист просто съм казвала на шефа, че трябва да отида на лекар. И уточнявам кой ден няма да ме има. Ако ще. И си взимам отпуска.
Също така има и лекари, не само личните работят на смени.
Предишния ми шеф имаше момент даваше да се отстъства за час или два. Примерно съм сутрин и вместо в 8,30 аз идвам в 10 часа. Който смята заплатата просто ще махне този час и половина.
Но въобще пък да не ме пускат на лекар, такива шефове не съм срещала и няма да изтърпя. Ако срещна, не са моите и няма да плача за тях много.
То даже може да ги осъдиш такива работодатели. Заслужават си го.

# 125
  • Ямбол
Лиляна...ти веднъж годишно ли опираш до лекар?
Защото ТМ...е веднъж годишно за час и проформа изцяло. За час от 60 мин.да ме диагностицират и излекуват и петте доктора ли?
Ще им предам догодина...
Профилактично - да. При нас трудовата медицина не е проформа, а си е преглед. Особено полезен ми е очният. Но пак се преглеждаме в извън работно време. Имаме запазени часове за специалисти и ходим.

# 126
Профилактично - едва ли върши работа. Може би на някоя 18 годишна здрава девойка.
Аз съм със сто болежки. Здравей, докторе-чао, докторе за 2 мин на година нама как да ме оправи.

# 127
  • Ямбол
Не съм на 18, но и не съм стигнала до това да вися пред кабинетите и лабораториите често.
И при мен се обаждат болежки, които трябва да се проследяват, но не повече от 3-4 пъти годишно.

# 128
Ти не си от 8 до 17, имаш опция да ходиш.

# 129
Ами всъщност работодателят няма задължението да те пуска в отпуск или пък на лекар и при нас е така. Ако искаш. Или отпуск с триста клизми или болничен. Та да не врякат толкова за фалшиви болнични, щото как се работи например с гранулом? Може ми на спешен кабинет трябва да ходя направо да ми вадят зъбите? Аз работя с работното време на лекарите. Само ЛЛ мога да посещавам след работа, всичко друго в работно време.

# 130
  • На остров
Аз лично не виждам нищо странно в това да не се плаща първият ден от болничният.
В Швеция е така, не се плаща 1 ят ден, точно за да се избегнат злоупотреби. Ако си болен до седмица не си длъжен да представяш документ, но и на лекар не ходиш за това.
Не се торелира хората да са в болнични, аз досега никъде по света не съм видяла работодател, за който да е ок подчинените му да излизат в болнични често.

# 131
Ако си болен до седмица не си длъжен да представяш документ, но и на лекар не ходиш за това.

Ехе, седмица. Аз не мога за два дни да си взема болничен, че все не може и има работа. А без документ и пет минути не мога да отсъствам. Там е разликата.

# 132
  • На остров
Една седмица е 5 работни дни. Но темата е за плащането или неплащането на 1 ят ден не за това дали можеш или не можеш да си вземеш болничен.
Пак казвам може да се обадиш да кажеш, че си болен и да не представиш документ за това, но не се приема добре като цяло.

# 133
Значи се обаждаш и казваш, че си болен, без документ за няколко дни. Не разбрах първият ден плаща ли ти се или не в такъв случай?

# 134
  • На остров
Не не се плаща, независимо дали си болен вкъщи или си в болница.

Общи условия

Активация на акаунт