Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първият ден от болничния вече няма да се плаща

 • 5 596
 • 209
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 2 302
Цитат
Първият ден от болничните да не се плаща. Около това предложение са се обединили партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в парламента. Очаква се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).

Симеонов добави, че вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане на почивни дни.

Управляващите са потвърдили, че от началото на следващата година размерът на минималната пенсия ще се повиши до 250 лв.

„Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложлии в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, каза Валери Симеонов.

Друго решение, което са взели, е за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси на тази група деца. „Третото, около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер н 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни още Симеонов.

Припомняме, че на 3 юли след проведена пресконференция относно борбата на България срещу контрабандата на цигари премиерът Бойко Борисов повдигна темата за злоупотребата с болнични – тема, която от години е наболяла, но по която засега напълно работещо решение няма. Борисов цитира данни, че за цялата 2018 г. са били отпуснати 2 млн. болнични, докато през тази година само до края на месец юни броят им е бил 3.5 млн. лв. „Няма да е приятно да арестуваме лекари, затова предупреждавам да спрат с неоправданото раздаване на болнични“, заяви тогава премиерът.

Впоследствие председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев изказа предложение първите три дни от болничните да станат неплатени. Според неговите наблюдения болничните листове от по 3 дни са най-често подаваните от служителите към работодателите им и когато станат неплатени това би демотивирало хората да ги използват, когато не са болни.

източник: economic.bg


От това следва ли, че е по-добре ако си болен, да си пуснеш неплатена 1 ден?

Ако на обяд ти се обадят от яслата, че детето в вдигнало температура и излезеш от работа, за да го заведеш на лекар, съответно лекарят ти пусне болнични този ден включително, излиза, че хем си работил, хем няма да ти го платят!

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 15:13 от bubanka

# 1
 • Мнения: 38 210
Ако си бил на работа, независимо от броя отработени часове, болничен се пуска от следващия ден...което никак не решава въпроса с твоето отсъствие...ей тая недомислица не оправиха...само дъвчат болничните...
Темата е по-подходяща за раздел Клюкарник..
За мен лично е гавра.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 302
Целта била да се намалят фалшивите болнични. На всяко действие обаче си има противодействие.

# 3
 • Мнения: 38 210
Фалшивите болнични се издават от медицински лица, а не от работодателите Wink Защо никой не прави нищо по въпроса...
Както с фалшивите телкове, ощетени са отново изрядните и болните

# 4
 • Мнения: 20 374
Мисля си, че най-добре е просто служители, които злоупотребяват с болнични е да се освобождават или санкционират. Също така да се санкционират и лекари, които дават фалшиви болнични. Като цяло началниците си знаят кой наистина е болен и кой се прави.
Имала съм колежки казват, че детето уж е болно, а всъщност отиват с детето и мъжа някъде на разходка. Грозно е така да лъжеш и то за собственото си дете. На всичкото отгоре същата пет снимки във фейс сложила как детето яде сладолед, как се снимала с животните в зоопарка и после на някакво виенско колело. Чак вечерта се усети, че началника на отдела и е в списъка с приятели. Късно е либе за китка.
Изключително рядко съм излизала в болнични. Ако имам нужда от почивка го казвам на началника. Ако искам да ходя някъде и да слея петък с почивните дни си имам отпуска - платена или неплатена. Същото и за празници. Понякога ми дават да сливам, друг път няма кой да ме замести.
Само веднъж бях решила преди години да взимам фалшиви болнични, но защото работодателя не искаше да ми даде отпуск за изпит. Накрая се разбрахме.
Случвало ми се е и за един ден. Отивам на работа, но се подхлъзнах на стълбите и сецнах кръста. Едвам си седнах на бюрото. Шефа искаше да ме води на лекар, ама аз не можех да стана. Ама тъй и тъй си бях седнала, направих две спешни заявки, а той отиде да ми търси бастун за да мога да ходя. Свърших за 1 час и ме закара вкъщи. Защо ми е лекар?Ще ми дава направление, че да ходя на невролог, който да ми дава хапове, които аз няма да пия, защото знам как да се оправя. И ще ми даде болнични за седмица. Как пък не.
Казах му, че ако уикенда не съм добре и не мога сама, ще му пиша и ще ходя на лекар. Ама се оправих.

# 5
 • Мнения: 1 914
2 варианта в моя случай: 1) работя на твърда заплата плюс бонуси на тримесечие, т.е. болничен, платен от НОИ би бил с по-голям размер, отколкото платен от работодателя. В този случай вместо 3-те дни, които взимам до момента, за да гледам болното си дете - взимам 5. В тази връзка отново губи работодателят, колкото и да не му се иска (защото все пак те внасят искането за неплащане на болничните). 2 вариант - пускам болното си дете на градина, което до момента спирам и за обикновен сопол без други екстри (нещо, което обикновено не се прави от родители). Естествено, че при сериозни болежки го спирам, но при липса на температура, например то е там, пръскащо бацили на останалите деца. В комбинация с двата варианта аз ходя болна на работа, дори с температура, защото предвид заплатата ми не мога да рискувам да загубя ден от нея. Екстра - в стая без отварящи се прозорци всички около мен ще прихванат на 100%, дори тези, които обикновено не взимат болничен.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 8 233
Те проблемите са два. Единият е със здравите "болни" нахалници. С тях на теория оправията е да се установяват и евентуално уволняват, на практика не знам доколко е възможно винаги.
Вторият проблем е, че НОИ няма пари и държавата се чуди как да го разтовари, а от друга страна, работодателите не искат да "отговарят" за това, че някой се е разболял (последно май първите три дни се поемаха от работодателите), работниците и те не искат да "отговарят" за това, че са болни, щото все пак и те нямат вина, и изглежда, че няма практичен изход. Говорим в случаите на съвсем истински, но леки заболявания, за които се дават три или пет дни болнични, от които един или три дни са си съществена част.

# 7
 • Мнения: 1 914
Ама тя държавата сега ще го натовари НОИ, няма да го разтовари. Трите дни до момента се плащаха от работодател, т.е. те са единствените облагодетелствани от цялата ситуация. Ето, аз дадох моя пример, до момента винаги за детето съм взимала 3 дни, които ми се плащаха от работодател. Нямам проблеми с него и болнични, така че вече ще взимам 5 дни, за да може 2та дни да ми компенсират липсващата "надница". Та НОИ до момента не ми е плащал болнични, но вече ще започва по 2 дни минимум.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 8 233
Ако НОИ ще плаща двата дни, да. Обаче аз оставам с впечатление, че първият няма да се плаща, вторият и третият ще се плащат от работодателя, както досега.
А алтернативата е всичко от НОИ, обаче отдавна няма пари. Wink В този смисъл е разтоварването.

# 9
 • Мнения: 1 914
Не, аз имах предвид, че ще взимам 5 дни, вместо три, защото платеното от НОИ е по-високо от заплатата ми, тъй като те взимат средна стойност за няколко месеца назад при изчислението, а аз получавам по заплата бонус на тримесечие. Това имах предвид с двата дни, иначе първите два от трите дни се плащат от работодателя. В този смисъл си е натоварване. И едва ли ще го правя само аз, повечето хора се ограничаваха до 3 дни, защото не им се занимаваше да чакат пари от НОИ, поне мои колеги са така.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 8 233
Да, за твоя случай не споря. Но той едва ли е масов.

# 11
 • Мнения: 1 914
Моят случай не е масов, но се сещам за 1, който е - държавната администрация (а всички знаем, че тя е голяяяяяяяяма). Всички те получават ДМСи или на тримесечие или на шест. Останалите хора, които работят на твърда заплата + % - брокери, например, също спадат в тази категория. Като цяло се сещам не за 1 или 2 случая, а това го прави масово.

# 12
 • Мнения: 39 843
Прието ли е официално?

# 13
 • София
 • Мнения: 9 457
Прието ли е официално?
прието е на коалиционен съвет, предстои да влезе в НС.

# 14
 • Мнения: 39 843
И аз така прочвтох мимоходом, че не е валидирано още.
Простаци!
Не стига, че втората пенсия изгоря, ами и болнични да няма.
Да хрантутят циганорите има, а за работещите хора, не. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт