ОСМИ клас полека тече, отлично се справя мойто гардже

• 31 226
  • 668
  •   1
Отговори
# 330
Rady, slavena бъдете много щастливи!
Чета ви, макар че напоследък нямам много време да споделям.
За заметресението тази нощ разбрах от радиото днес. Нищо не съм усетила. Това през 2012 г. обаче беше - ужас. Цялата къща се тресеше и едно бучене от земята се чуваше - доста страховито.
При нас класни не знам кога ще има. По бел правиха есе на което  има шестица, но математиката пак ни е зор😂

# 331
Весел празник на рожденичките Rady и Slavena! Нека всички ваши мечти да осъществите с лекота! Здраве и късмет на вас и вашите близки! И наздраве Wine Glass !
А,ние днес леко се успахме и да видите как за 30мин се пресича центъра и Цариградско с градския транспорт Grin! Но,нямаше закъснение за часовете.

# 332
Rady, slavena и aniK, да ви е честит денят! Любов, разбирателство и сплотеност в семейството, и в хубави, и в трудни моменти! Половинките ви да ви слушат, да готвят, да перат, да чистят... Joy Ама и да работят, и пари достатъчно да изкарват! Grinning Децата да ви носят гордост и да отвръщат на любовта ви! Понякога да ви ядосват и притесняват - иначе няма да е интересно! Hug

# 333
  • София
Rady, slavena, AniK, бъдете мноооого щастливи! Здравето и късметът да са ваши неизменни спътници. Децата да слушат, мАжовете да изкарват достатъчно за дрешки, обувки и спа процедури, а вие да седите елегантно с чаша в ръка и да разпръсквате очарование! Ееех, мечти!!! Heart Eyes

За съжаление, усетих земетресението и ме върна към много мрачни спомени. Дано никога да не ни се случва. Hands Pray

# 334
  • София
Ехее, много празнуващи днес Grinning
Бъдете живи и здрави, много радости и положителни емоции пожелавам Flowers Hibiscus

Земетресение не съм усетила слава богу, но ние сме на долен етаж.
Класни не знам кога ще са. Тази седмица правиха контролно по Мат и Бел. Надявам се на прилични оценки. Мъчат го сега предлозите/рекцията. Има една добра книжка. Като речник е. Има глаголи с предлозите и падежа + значението и после съществителни с предлози и значението. Казва се Рекцията в немския език, издат. Просвета, от 1976г. Може да я има някъде, напр. в Книжна борса. Струва ми се полезна доста.

# 335
  • София
А вариант да отидеш с приятели извън града. Да ги изгубиш /приятелите/ и да се обадиш: "На едно поле съм. Как да се прибера?"
И синът ми е разцъкал всички варианти, а все пак Варна не е София..
От един месец всеки ден е със забележка, доста често "Неуважение", а днес за капак е изгонен от час!!
Неам нерви.
Ноември 😂
Ох сина ти е над нещата май, от моята кръвна група 🤪 Аз преди 4 години смених работата и първите два дни се лутах по етажите, все не улучвах точния😁

# 336
  • София
А вариант да отидеш с приятели извън града. Да ги изгубиш /приятелите/ и да се обадиш: "На едно поле съм. Как да се прибера?"
Аз пък се бах замислила дали не го е взаимствал от "Една българка" и изгубения четник Wink

# 337
  • София
Честито на рождениците и на Аник и мъжа й. Да сте живи и здрави, влюбени в живота и много щастливи!
И аз не съм усетила земетресение, както казах спя като заклана. Силното преди няколко години, което изправи на нокти всичките ми близки и приятели, пропуснах също. Пътувахме за Италия тогава и тръгнахме малко преди земетресението. Смешното беше, че точно беше станало голямо земетресение в Гарда, закъдето се бяхме запътили и аз умирах от страх да не се повтори, а всъщност ние тръгнахме натам и то удари тука. Малкият беше бебе тогава и остана в София с баба си, която ни звънна ужасена да разкаже колко страшно е било. Вкъщи като се прибрахме имаше изпопадали саксии, книги и други неща, а сме само на втори етаж.
Ноември, представих си сина ти в полето, сам и брулен от ветрове. Не знам дали  е инспирирал от четника от "Една българка" или   от Македонски като минава Дунава. Joy
Исках да ви питам, учащите немски, докъде са стигнали? Аз мисля, че доста бързо се върви при нас напред. Взеха всички падежи, много граматика, която не знам как биха употребили без достатъчна лексика, която няма как да натрупат за 2-3 месеца. Може би така трябва, забравила съм вече.

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 00:19 от jenap

# 338
  • Sofia
Исках да ви питам, учащите немски, докъде са стигнали? Аз мисля, че доста бързо се върви при нас напред. Взеха всички падежи, много граматика, която не знам как биха употребили без достатъчна лексика, която няма как да натрупат за 2-3 месеца. Може би така трябва, забравила съм вече.

И нашите така. Съседните класове вървят по-бавно, но подходът на нашата класна явно е такъв - всички падежи, рекции, минало просто и минало перфектно време (последните две контролни на тях), даже вчера синът ми вика - то май не остана какво да взимаме от граматика, но го успокоих, че има, има Grin Същевременно думи учат покрай упражненията за граматика - тетрадката речник си стои с думите от първите дни, на ден по 3-4 нови да е написал в хода на часовете. Предполагам, че ще дойде момент, в който ще започнат да трупат лексика. Изобщо не вървят по учебника, макар че отмятат някакви уроци там. Вчера, след поста на Jiema, че са изучили първия, погледнах докъде е писано в него и май също отиват към края.

Bis, ще я потърся тази книжка. Дай Боже вече нашето семейство трайно да е свързано с немския (надявам се и щерката след време)!

Благодаря на всички за хубавите пожелания! Да ви се връщат многократно! Heartpulse

За дата за среща още не съм гласувала, защото всяка ми е удобна, но си мисля, че през януари на никой няма да му се ходи по кръчми (поне в началото на месеца). Аз коледно парти си нямам, та ще взема да гласувам Wink

# 339
  • София
Ани, има я тази книжка преиздадена, налична е в стор.бг.
По немски са взели сегашно вр., имрератив, падежите без генитив, предлозите за датив, акузатив и датив+акузатив, като последните днес ще ги вземат.
 Рекцията се учи най-лесно според мен, като се учи глагол с предлог+падеж.

# 340
Относно рекцията е добре да се съставят примерни изречения. Самоцелното заизустяване глагол-предлог може да доведе до объркване. Допълвам се: това е особено наложително, когато някой глагол се съчетава с повече предлози /говоря с...за.../

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 18:42 от Шарлот

# 341
Честито и на Ани и Славена, много да ви слушат вкъщи и от здраве да не се отървете!
И аз не съм гласувала за срещата, ама ако мога ще дойда като навлек. На 14-ти ми е Коледното парти от работата.
Книжката за реакцията в немския звучи много добре. Девойката го почва догодина. С английския са на втория учебник от около две седмици.

# 342
  • В средата на времето
galia_mi, бързи сте. При моя син уж тази седмица ще приключат с първия учебник.

Bis, за тази книжка ли става дума?

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 07:43 от Izida

# 343
  • София
Нямах предвид да учат списъци с глаголи и предлози Blush Разбира се, че с примерни изречения трябва да се учи. Имах предвид, че правейки упражнения с цели изречения, да учат предлога заедно с глагола и падежа.
Изида, да, тази книжка имах предвид.

# 344
  • София
Добро утро Simple Smile
По въпроса за немския изглежда ние вървим по-бавно. То и часовете са по-малко спрямо НЕГ , при нас са 18, там са 22 или 24, колко бяха?. Не са взели рекции, а помня в темата отдавна се споменаха като взет материал. Все пак езиковата гимназия си е езикова. Като гледам в повечето училища с немски как са ги нагънали децата , в нашето ми се струва лежерно. Е, детето не е съгласно с мен, но тя с други извънучилищни занимания се е ангажирала и си мисля, че бърка първоизточника на натоварване.
Bis, Izida, благодаря за книжката за рекции, мисля да я взема.

За датата, и на мен ми се иска да е декември, че се заредиха пътувания в началото на следващата година, а не искам да ви изпускам. Ще се получи като коледно парти на набора Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт