Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 057
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
  • София
РЕално има ГСМ и Мобилен Интернет. Изглежда сякаш го правят целенасочено и се опитват да накарат хората да плащат на БГ Пощи.
Разбира се, изместват центъра доста извън София, за да затруднят максимално хората.
Лошото е, че понеже са държавни, ще им наливат пари и няма как да фалират, а всъщност това заслужават.

# 166
Подадох новата, но нямам идея как да анулирам старата - няма MRN по нея, стои съобщение BG426A.
За какво е цялото това упражнение? След като сте подали декларацията в Троян, звъните по телефона там и ги питате какво става и защо не придвижват декларацията.
В кое митническо е спряна пратката?

# 167
Подадох новата, но нямам идея как да анулирам старата - няма MRN по нея, стои съобщение BG426A.
За какво е цялото това упражнение? След като сте подали декларацията в Троян, звъните по телефона там и ги питате какво става и защо не придвижват декларацията.
В кое митническо е спряна пратката?
Летище София.
Не зная защо - така ми казаха по телефона. Сега и двете декларации стоят със съобщение BG426A

# 168
Споделям, ако е полезно за някой.

# 169
Здравейте,

не знам дали е пускано досега, но в този документ са описани всички полета от електронната МД, както и формат и ограничения на стойностите в тях:

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2015/BG/3-2015-81 … -F1-1-ANNEX-1.PDF

# 170
Говорих и с митницата в Троян - казаха, че след време декларацията ще изчезне от системата - да не правя нищо.
Тази в София е приета, обработена, ДДС-то е платено  и отразено в системата. Въпросът ми е как да изтегля приключената митническа декларация, за да я изпратя на ТНТ да ми докарат пратката?
Благодаря!

Изтеглих нещо - съдържа всички нужни номера - MRN, ВПО и т.н., пише, че задължението е платено - надявам се да им свърши работа.

Помагайте - не е това. Искат митническа декларация, на която да е изписано, че стоката е вдигната. От къде и как да сваля този документ?
Благодаря!

Последна редакция: пт, 10 яну 2020, 23:31 от bubanka

# 171
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте, за да изтеглите правилния вариант на декларацията, трябва да сте получили съобщение 429- вдигнати стоки. Ако е обработена и са приети плащанията, обикновено веднага изпращат това съобщение. на него има линк с МРН номера, в който трябва да влезете и да потърсите горе в дясно поле "печат". При натискане се появява митническата декларация, на която в горния десе ъгъл пише "Вдигнати стоки" и мисля, че бутон копие, с който ви зарежда избран принтер за разпечатване. Ако не сте получили съобщение 429, трябва да се обадите в митническото учреждение да проверят по номера защо не е вдигната. Успех!

Последна редакция: пт, 10 яну 2020, 23:32 от bubanka

# 172
Здравейте, от DHL се обадиха, че има пратка от Китай, която трябва да се освободи от митница. При положение, че пратката не е пристигнала в България, те могат ли да знаят, че ще отиде на митница?От стойността на фактурата, приложена към пратката ли разбират това?

# 173
  • Sofia
Ами, да, разбира се, че знаят стойността на стоката, която превозват.

# 174
Имам поръчка от немското амазон на стойност към 8 евро, но с доставката стана 17 и нещо (тоест около 35лв). В последствие установих, че е изпратена от Китай. При положение, че самата поръчка е на стойност 16 лв и се доставя с ДХЛ, има ли вероятност да задържат пратката? Доставката май не се включваше в 30-те лв, които не трябва да се надвишават, нали?

# 175
Има. После трябва само да докажете, че договорената цена е 8 евро за да мине като незначителна стойност. Амазон ви издава фактура от ЕС значи ще ви е лесно

# 176
Здравейте. Очаквам 4 пратки на ст-ст под 30 лв. Разбирам, че вече всичко се спира на митница, независимо от сумата. Аз съм в Лом. Въпроса ми е как мога да си взема тези пратки, ако бъдат задържани. Къде да подавам документи, какви да са тези документи и от къде ще си взема пратките. Благодаря.
ПП: тук в нашата митница (Лом) от миналата година твърдят, че всички пратки вече пристигали в София и при тях вече няма нито една пратка. Но като ви чета, оставам е убеждението, че пратки се разпределят и по другите митници, а не само в София. Надявам се да не ми се налага да ходя до София за пратка от 5 долара, нито пък да плащам 12лв на пощите са ме представляват.

# 177
Надявай се...но това е редът ако отиде на митница. Апропо-той е описан на първа страница в тази тема. Препоръчвам ти да го прочетеш внимателно.

# 178
Аз много пъти съм освобождавала пратки над 30лв. На първа страница е описано, че за пратки под 30лв не се дължи ДДС и пратката не се взема от пощата а от митницата. Но въпроса ми е от коя по- точно митница трябва да си я взема. Тук живея на 2 Мин от митницата и понеже ви чета, че вие ако не сте от София си ги вземате от другите градове, напр. Пловдив. А и за документите не ми стана ясно - само банково извлече и фактура ли трябва....

# 179
  • София
На 1-ва страница може би трябва да се поправи дължимата сума за задържани на митница пратки под 30 лв. - вече не е 1,50, а 4,80 лв.

Общи условия

Активация на акаунт