Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 963
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
ФБ не ползвам, какви ли не регистрации съм направила, е наистина в българската администрация с онлайн интерфейс признавам не винаги е лесно, а и самите те си го признават!
И не искам да бъда груба, но един интерфейс трябва да бъде лесен, бърз и удобен, за да не се налага потребителят да прекъсва регистрация и да увисва в нищото с неясно написани стъпки, водещи до умопомрачение! Щом търсите съдействие и не сте разбрали какъв е срокът за получаване на ЕОРИ, съвсем се потвърждва моята преценка!

# 436
Регистрация в сайта на АМ е различно от подаване на заявление за издаване на еори. Confused
Погледнете Шота отново. Ироничното ми питането към АМ е направено два работни дена след срока в който те трябваше да са приключили работата по подаденото от мен искане. 

От чисто любопитство питам, за какво ви е еори? Ако за подаване на едно искане за еори интерфейса ви се струва умопомрачителен, ще имате големи неприятности при подаване на декларации...

# 437
Начукването на канчета е типична българска практика, не само във форумната активност.

ЕОРИ за какво се ползва? Риторично питам! Не са много случаите за употребата му. Та и аз за това ще го ползвам, за да се представлявам и взаимодейстам с АМ.
А дали ще имам неприятности с попълване и подаване на МД предстои да видим. Но съм оптимист! Simple Smile

Скрит текст:
Ако никой не каже на софтеурните инженери, че теста не е успешен /ако изобщо е направен, качествено и от когото разбира/, то този софтуер ще бъде бъгав и ненужно усложнен, неинтуитивен и непотребен. А се наливат доста пари от ЕС по програми за устойчиво развитие и бля-бля-бля.... А тези платформи и системи по един или друг начин се налага да се ползват от българските граждани! Пак казвам самите институции си признават за проблемите и са готови за корекции по форми, етапи и други моменти в онлайн системите.

# 438
# 439
Тук вязохме във вица "Когото направиш дуракоустойчив интерфейс амо глупаци ще работят с него" Ей това емисленето и това е характерното за някой от Информационните системи на администрацията. Много от тях са направени с идеята да се позлват само от "богопомазани" за щастие тендецията е тези системи да се подменят малко по малко. Нещастието е, че става бавно и през това време тези дето са надробили кашата им се дават луди пари да оплескат нещата в друга част от администрацията. Това е резултата от правенето на парче вместо да има единно електронно правителство. Пример - има 100 тина кода вместо един електронен подпис - код за митници (еори) код за НАП, код за САП, код за ч..п. Пък ако имаш електронен подпис там нещата са още по-тъжни.

# 440
Здравейте, изключително глупаво съм постъпила като съм поръчала два артикула по 14 долара от Алиекспрес и обща стойност 28 долара .Сега получих смс, че пратката подлежи на митническо облагане. За такава малка сума не ми се плащат такси Бг пощи да ме представляват и се чудя няма ли да успея аз да се справя? Имам и електронен подпис. Какво е вашето мнение? Май доколкото четох трябва да си извадя ЕОРИ номер от митницата.

# 441
medissа, щом имаш подпис още утре или в понеделник ще имаш и ЕОРИ без да си излизала от вкъщи/офиса. Както писах по-горе аз лично се справих по-трудно с всички стъпки по регистрацията /след втора стъпка ми се получи зависването/ , но получих много любезно и адекватно съдействие на посочения телефон. Успех!

Скрит текст:
А във връзка с ел.правителството сме на много начален етап. Правят се разни неща, лично съм ги проверила и работят разни агенции с някои от формулярите си, но за глобално, повсеместно и единно обслужване няма воля! А защо?! Защото е таково статуквото засега! Но винаги трябва да имаме надежда за някой ден......

# 442
...няма ли да успея аз да се справя? Имам и електронен подпис.
Няма да успееш, но щом имаш ел. подпис, не пречи да пробваш.

# 443
ЧревоУгодник,  защо няма да успее? Със сигурност е по-трудно попълването на МД от самата регистрация, но все пак...нали е направено за потребителите...
А и тук ако има желаещи могат да помагат.

# 444
  • Добрич
ЧревоУгодник,  защо няма да успее? Със сигурност е по-трудно попълването на МД от самата регистрация, но все пак...нали е направено за потребителите...
А и тук ако има желаещи могат да помагат.

Защото ако няма кой да ти каже къде какво се пише, практически не е възможно да попълниш правилно МД.
Това, че имаме ЕОРИ и сме регистрирани в сайта на АМ, е много далече от попълването на МД.

# 445
А тогава този ЕОРИ код за какво го използвате?

# 446
  • Стрелбище-в пряк и преносен см

Ако трябва да се освобождава пратка от ваше име и не ви представляват пощите, а някой друг или пратката пристига с куриерска фирма, задължително трябва да имате ЕОРИ, за да се освободи с митническа декларация, независимо, че се подава от друго лице.

# 447

За да се представляваме сами пред АМ. Grinning
Ако при вас е инцидентно, не си заслужава усилието тепърва да се образовате на тема попълване на ЕАД за внос

# 448
Здравейте, и аз днес получих писмо, че пратката ми е на митница. Става въпрос за 3 тениски, поръчани от Али експрес. Нямам фактура, отделно не знам каква стойност е декларирал изпращача. Ще използвам Бг пощи за освобождаване на пратката, но какво да изпратя като документи. Скрийншот на поръчката, но част от нея съм получила вече - да не вземат да ми обмитят всичко? Скрийншот на плащането с карта--но то пак е за цялата поръчка, а не само за тази част, която е задържана на митница. Трябва ли да пиша някакви обяснения? Благодаря ви!

# 449

За да се представляваме сами пред АМ. Grinning
Ако при вас е инцидентно, не си заслужава усилието тепърва да се образовате на тема попълване на ЕАД за внос
Ами аз пък имам желание да се науча или поне да опитам. Смятам, че нищо не губя при все, че даже имам и електронен подпис.
Не мога обаче да си открия в извлечението къде са ми дръпнали парите за съответната поръчка. Възможно ли е още като не съм я получила и да бе са изтеглени. Как да представя банково извлечение?

Общи условия

Активация на акаунт