Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 038
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря ви за отговорите, ще видим какво ще стане и ще докладвам другата седмица

# 106
Здравейте, задържаха ни пратката от iherb. За да я освободим с БГ пощи, какво точно трябва да изпратим освен банково извлечение? В уведомителното писмо пише:
- Документ, съдържащ описание, стойност и условия на доставка на получените стоки.
- Поръчка от сайта, или фактура съпоставими с номера за проследяване на пратката.

Какво точно трябва да снимам/принтирам от профила ми в iherb?

И има ли по-лесен начин за освобождаване на пратка отколкото с БГ пощи?

# 107
  • София
Като влезеш в поръчката си, в дясно ще видиш в син бутон View Invoice. От там ще ти излезе фактурата.
Трябва да изпратиш попълнената Декларация - съгласие, фактурата, банково извлечение или копие от транзакцията при плащане с PayPal .

Друг начин за освобождаване, освен БГ пощи е да се представляваш сама, но за мен не е нито по-евтин, нито по-лесен!

# 108
Като влезеш в поръчката си, в дясно ще видиш в син бутон View Invoice. От там ще ти излезе фактурата.
Трябва да изпратиш попълнената Декларация - съгласие, фактурата, банково извлечение или копие от транзакцията при плащане с PayPal .

Друг начин за освобождаване, освен БГ пощи е да се представляваш сама, но за мен не е нито по-евтин, нито по-лесен!
Благодаря, а това "Документ, съдържащ описание, стойност и условия на доставка на получените стоки."?
Само фактурата ще бъде ли достатъчна? И мога ли на място да им занеса документите, вместо да ги изпращам?

# 109
  • Добрич
За прaтка от iHerb в пощата нося банково извлечение, разпечатка от сайта и описание на стоките, което правя сама, като използвам информацията от сайта. Например: витамин С, 60 капсули от 500 мг, Now  - 2 бр. И така изброявам всичко. В Добрич не съм пращала нищо по е-mail.

# 110
  • София
Здравейте, задържаха ни пратката от iherb. За да я освободим с БГ пощи, какво точно трябва да изпратим освен банково извлечение? В уведомителното писмо пише:
- Документ, съдържащ описание, стойност и условия на доставка на получените стоки.
- Поръчка от сайта, или фактура съпоставими с номера за проследяване на пратката.

Какво точно трябва да снимам/принтирам от профила ми в iherb?

И има ли по-лесен начин за освобождаване на пратка отколкото с БГ пощи?
Мисля, че има митнически посредници, различни от Бг пощи, но и на тях се плаща подобна сума.
Според мен, на извлечението от сметката се вижда към кого е плащането, на каква стойност и на коя дата. На извлечението от поръчката трябва фигурира същата дата, да се вижда тракинг номера и същата стойност в долари.
Да е ясно, че за поръчка с номер.....са платени .... лв.

# 111
  • Prismatica Aerie

Благодаря, а това "Документ, съдържащ описание, стойност и условия на доставка на получените стоки."?
Само фактурата ще бъде ли достатъчна? И мога ли на място да им занеса документите, вместо да ги изпращам?
Това е Декларация за стойност.
https://www.bgpost.bg/bg/500
И да ги занесеш на място, няма да си вземеш пратката веднага, така че няма смисъл.
(Това е за София, за другите градове може и да е различно.)

# 112
Здравейте отново.

Още в понеделник пуснах декларация за внос и успях да получа
Цитат
BG426A Уведомяване за успешно подадена и регистрирана МД или ДВС
но още нямам
Цитат
BG428A Уведомяване за приета МД или ДВС

В предишната тема, мнение 644 Mikkey е показала, че почти веднага след получаване на BG426A е получила и BG428A

За да получа отговор за приета декларация трябва ли първо да отида до митническото бюро да занеса прикачените документи и да платя или трябваше да стане автоматично? Дали има проблем по декларацията?

След оправяне с митницата после нещо носи ли се в пощата при митницата или автоматично стига информацията до тях? И накрая се взима в районната поща?

# 113
  • In transit
Justme, обади се в митницата и им кажи, че си подала МД, ще те питат за LRN номер. След като ти я обработят, което става бързо след като видят, че има подадена МД Grinning, ще видиш в програмата колко лева трябва да преведеш за ДДС. Внимавай на коя сметка ще превееш парите! Трябва да е сметката на митническото бюро към което си подала МД, а не на териториалната дирекция.
След това пак трябва да видят парите, което става за около два работни дни. След това трябва да идеш на място да ти я освободят или да чакаш да видя някой, че всичко е ок, парите са там и да ти я освободят. Тогава вече може да си вземеш пакета от пощенския клон.
Като цяло новата автоматизирана система е направена добре, работи си идеално, но митничарите не са свикнали да работят с нея още и им трябва физически контакт. В нашето МБ някои дори не знаеха,че могат да се прикачат документите от банката и фактурата. Бяха ми казали да си ги нося да им ги покажа.
Може да пишеш на хелпдеска, защо не ти обработват МД, те ще препратят мейла ти към началника на МБ по район и да си контактуваш с него.
На мен цялото освобождане с няколко телефонни разговора ми отне седмица и нещо.
Ако с друго мога да ти помогна, питай.

# 114
  • София
Здравейте! Имам задържана пратка от Алиекспрес. Въпросът ми е следният - в един и същи ден съм поръчала и платила няколко неща. В сайта на банката се вижда движението на парите по картата ми, как да се ориентирам кой ред точно се отнася до въпросната стока! Освен това - трябва ли да отида до банката или мога да си направя скрийншот или разпечатка като подчертая въпросния ред, след като го индентифицирам!

# 115
Здравейте! Имам задържана пратка от Алиекспрес. Въпросът ми е следният - в един и същи ден съм поръчала и платила няколко неща. В сайта на банката се вижда движението на парите по картата ми, как да се ориентирам кой ред точно се отнася до въпросната стока! Освен това - трябва ли да отида до банката или мога да си направя скрийншот или разпечатка като подчертая въпросния ред, след като го индентифицирам!
Отиваш в сайта на алиекспрес и проверяваш номера на пратката, за която имаш смс от митницата, на коя стока и сума отговаря. Съответно можеш да приложиш имейла от алиекспрес за конкретното плащане, аз поне скоро пращах и доказателствата бяха от пощата ми.

Само от любопитство, за голяма ли стойност на пратката става дума или е нещо дребно.
Аз чакам три пратки от алиекспрес на смешни пари и трябваше преди месец да дойдат и са увиснали не знам къде, имам EDI received оттогава и нищо.
Чудя се дали не чакат 1 януари наш'те митници, за да задържат наред всичко.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 16:55 от Пит

# 116
  • София
С тези суперикономични доставки, особено номерата с LVS ще си ги чакаме по 2 месеца, че и отгоре.
Нали първо ходят до Белгия  и оттам - до тук.

# 117
С тези суперикономични доставки, особено номерата с LVS ще си ги чакаме по 2 месеца, че и отгоре.
Едната е с такъв номер, да.
О, ще пускам диспут. Двата месеца изтичат в края на декември.

Последна редакция: чт, 19 дек 2019, 11:54 от Пит

# 118
  • София
Едната е с такъв номер да.
О, ще пускам диспут. двата месеца изтичат в края на декември.
Simple Smile Сега получих една такава, изпратена на 07 ЮЛИ!

# 119
  • София
Честито, ще почерпиш!

Общи условия

Активация на акаунт