Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 5

• 36 482
  • 782
  •   1
Отговори
# 315
Furia ,желая ви бързо възстановяване ,защото няма по-важно от здравето.Палци ви стискам и съм сигурна, че може да се измисли вариант ако наистина обясниш проблема .Желая ви много успех.

# 316
Здравейте!
На първо място пожелавам бързо възстановяване на детенцето на Furia! Най-важното е да са здрави!

По повод часа за провеждане на изпита за проверка на способностите искам да споделя мнение, че вероятно е като другите матури. Звънях в 140 СУ, където е разпределена дъщеря ми, за да попитам. Казаха ми да дойде в 8:00ч., защото трябва да им мерят температурата и т.н. В тяхното училище били разпределени 120 деца за този изпит, което, според тях, е много....и явно са се притеснили за организацията... Казаха, че и в 7:30 да дойдат децата, ще ги проверят и настанят в залите.
Успех на всички!

# 317
Фурия, чета те и в двете теми. Лошото е зад гърба ви. Звъннете на директорката на НГПИ - много разбран човек. Но изпитът там е чак на 30 юни - 1 юли ( в зависимост от броя на кандидатите). Какво те притеснява? Пиши ми на лични.

# 318
Здравейте!
На първо място пожелавам бързо възстановяване на детенцето на Furia! Най-важното е да са здрави!

По повод часа за провеждане на изпита за проверка на способностите искам да споделя мнение, че вероятно е като другите матури. Звънях в 140 СУ, където е разпределена дъщеря ми, за да попитам. Казаха ми да дойде в 8:00ч., защото трябва да им мерят температурата и т.н. В тяхното училище били разпределени 120 деца за този изпит, което, според тях, е много....и явно са се притеснили за организацията... Казаха, че и в 7:30 да дойдат децата, ще ги проверят и настанят в залите.
Успех на всички!
и ние сме в 140 СУ пусната е заповед за провеждане на изпита.
Не пише обаче децата ще получат ли листове за рисуване с печат или те да си носят и на техния лист се слага печат?

# 319
Здравейте!

Успех на всички!
в 7:30 да дойдат
А изпита е в 9:00, час и половина да чакат и да са под напрежение, нямам думи

# 320
  • София
Моля, ако някой знае, да ми разясни: в медицинската ни бележка пише изрично за резултати от цветоусещане. Сега обаче обърнах внимание, че различните училища са посочили различен текст за вписване - "обучението не е противопоказно на здравословното състояние", "може да кандидатства в художествено училище". Как е най-добре да постъпя - да отида отново при личната лекарка с молба да впише всички конкретно посочени текстове, да направя различни медицински за всяко училище с необходимия текст или вписаното вече цветоусещане покрива всички изисквания?
Вероятно е най-добре да звъня и да питам, но знам, че в темата пишат много осведомени хора и разчитам на предварителна информация.
Благодаря предварително!

# 321
6. копие на медицинско свидетелство със заключение, че обучението по специалностите и професиите, за които кандидатства ученикът, не е противопоказно на здравословното му състояние, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, което включва допълнителна информация:
а) за цветоусещане - за кандидати, постъпващи по специалност изобразително изкуство и по професиите художник - изящни изкуства, художник - приложни изкуства, дизайнер, фотограф, полиграфист, компютърен аниматор, компютърен график и графичен дизайнер;

Това е точният текст от наредбата за прием в училищата по изкуствата, утвърдена от министъра на културата.

# 322
  • София
Благодаря за светкавичния отговор, Дидева! Мисля, че това ме ориентира достатъчно Flowers Hibiscus

# 323
  • София
Моля, ако някой знае, да ми разясни: в медицинската ни бележка пише изрично за резултати от цветоусещане. Сега обаче обърнах внимание, че различните училища са посочили различен текст за вписване - "обучението не е противопоказно на здравословното състояние", "може да кандидатства в художествено училище". Как е най-добре да постъпя - да отида отново при личната лекарка с молба да впише всички конкретно посочени текстове, да направя различни медицински за всяко училище с необходимия текст или вписаното вече цветоусещане покрива всички изисквания?
Вероятно е най-добре да звъня и да питам, но знам, че в темата пишат много осведомени хора и разчитам на предварителна информация.
Благодаря предварително!
Цветоусещането трябва да е написано, но трябва да има и някакво общо заключение на ЛЛ, че може да се обучава в художествено училище. Ако го няма, помоли да ти го допишат някъде отдолу.

# 324
Здравейте, в НУИИ Илия Петров, при подаване на документи за явяване на изпита по рисуване, няма бланка за попълване на специалностите и подреждането им по желание т.е. всички се обучават общо по професия „Художник – изящни изкуства” без да са разделени по специалности до 10 клас. Правилно ли съм разбрала?

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 09:27 от sternen

# 325
  • София
Здравейте, в НУИИ Илия Петров, при подаване на документи за явяване на изпита по рисуване, няма бланка за попълване на специалностите и подреждането им по желание. В свободен текст ли се пишат сега или специалностите се избират на по-късен етап?
Там по-късно, май от десети клас беше, ги разпределят по специалности.

# 326
  • София
Някой знае ли дали на изпита в понеделник ще може да се рисува с пастели?

# 327
  • 2 етажа над тавана
За тези, които са разпределени в Райнов за изпита на 22-ри, информация от сайта:

"Уважаеми кандидат-гимназисти,
уважаеми родители,

уведомяваме ви, че изпита по проверка на способностите по изобразително изкуство ще се проведе на 22 юни от 9.00 часа!
Необходимо да бъдете в двора на училището най-късно до 8.30 часа.
В рамките на 5 астрономически часа вие ще имате възможност да направите своите русинки, скулптурна творба или декоративен мотив по избраната от комисията изпитна тема.
Училището ни ще осигури картон за рисуване и глина за моделиране за всеки от кандидатите. Бои, моливи, туш и др. материали за рисуване са личен ангажимент на всеки ученик."

И имам и аз питане - дъщеря ми е решила, че и на този изпит ще рисува фигуралната композиция само с графичните моливи, т.е. няма да ползва цветни моливи, бои или друго. Допустимо ли е това?

# 328
  • София, център
Някой знае ли дали на изпита в понеделник ще може да се рисува с пастели?
=====
От сайта на 51 во училище!

ИЗПИТ ЗА ПРОВЕРКА НА СПОСОБНОСТИТЕ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – 22 ЮНИ 2020 Г.
1. Условия за явяване – на този изпит ученикът може да се яви само ако е подал заявление в настоящото си училище в периода 27-29 май 2020 г. Пак там до 8 юни 2020 г. ще получи служебна бележка, указваща мястото му за явяване на изпита (училище, зала).
2. В деня на изпита (22.06.2020 г.) ученикът трябва да се яви в указаното училище не по-късно от 8.15 ч. Ще бъде допуснат в сградата след показване на служебната бележка и лична карта/ученически бележник. Началото на изпита е 9.00 ч. Времетраенето му е 5 астрономически часа (добре е да се носи вода за пиене и нещо малко за храна).
3. Училищната комисия предоставя рисувателния лист (35/50 см) или глината (за тези, които правят пластика). Ученикът трябва да си носи материали като моливи, четки, съд за вода, острилка, чертожни инструменти и специфични материали в зависимост от избраната от него техника за изпълнение, а именно:
А) за живопис – акварелни, темперни, акрилни бои, пастели и др.
Б) за графика – туш, тънкописци, въглен, креда и др.
В) за пластика – подложка, арматура, инструменти за работа с глина.
4. Формат на изпита. Изисква се изпълнение на един от два възможни варианта:
А) Фигурална композиция по зададена тема (например „Цирк“, „Плаж“, „Лято“, „Танц“ и др.), като задължително условие е да има повече от 2 човешки фигури. Може да се изпълни в живопис, графика или пластика.
Б) Декоративна композиция по дадена тема (например „Цветна градина“, „Морско дъно“ и др.). Учениците трябва да имат познания за модулна мрежа и стилизиране на природни форми (цветя, птици, риби, пеперуди), както и за принципите на въртене (ротация, транслация, осева симетрия).
ВНИМАНИЕ! ИЗПИТНИТЕ ЗАДАЧИ НЕ СЪДЪРЖАТ РИСУВАНЕ НА ГРУПА ПРЕДМЕТИ ПО НАТУРА.
Резултатите от изпита ще бъдат известни до 2 юли 2020 г. Всеки ученик ще получи служебна бележка с резултата в точки. Максималният брой точки е 100.

Така отговарям на няколко въпроса - часа на изпита, може ли с молив - да графика, може ли с пастели - да може
и листата от тях!!!

# 329
Както и колко са фигурите - повече от две.

Общи условия

Активация на акаунт