Майчинството счетоводно-83

• 38 318
  • 760
  •   1
Отговори
# 195
Таткото подава заявление за ползване на отпуск, а не болничен. Отпускът не пречи на процедурата по съкращаване обикновено, особено ако е в срок на предизвестие

# 196
Здравейте,

Има ли момичета, които се следят с пакет в частна болница и по ЗК?
Има някои неща, които не са ми ясни и ще е хубаво да ги обсъдим.
1. Кой лекар следва да издаде 45-дневния болничен преди раждане и документите за раждане, при положение, че не смятам да раждам в частната болница, а до сега всички болнични са ми издавани от частната болница?
Ако имате въпроси и Вие можем да споделим мнение тук.
Благодаря!

# 197
  • София-Младост
АГ следил бремеността ще издаде и 45 дневния болничен. Няма значение къде ще раждате.

# 198
АГ следил бремеността ще издаде и 45 дневния болничен. Няма значение къде ще раждате.

Въпросът е, че бременността се следи от двама АГ - един на частно, един по ЗК.
В този случай кой АГ следва да издаде 45-дневния болничен?

# 199
  • София-Младост

Този по ЗК вероятно...защо просто не ги попитате. Нищо счетоводно няма в този въпрос.

# 200
Здравейте. В болничен съм от ноември поради заплашващ аборт. Следя си сметката онлайн, но не виждам никакви постъпления от НОИ. Последния болничен предадох на 27 ноември и оттогава нищо. Какво да правя? Как да проверя какво се случва и кога ще ми изплатят парите? Имам и 1 седмица отпуска ноември, която ползвах и сега виждам, че от фирмата са ми превели 700 лв. Това не ми е заплатата и е повече от дневното възнаграждение, каква е тази сума? Много се обърках. Моля ви за помощ Confused

# 201
  • София-Младост
Здравейте. В болничен съм от ноември поради заплашващ аборт. Следя си сметката онлайн, но не виждам никакви постъпления от НОИ. Последния болничен предадох на 27 ноември и оттогава нищо. Какво да правя? Как да проверя какво се случва и кога ще ми изплатят парите? Имам и 1 седмица отпуска ноември, която ползвах и сега виждам, че от фирмата са ми превели 700 лв. Това не ми е заплатата и е повече от дневното възнаграждение, каква е тази сума? Много се обърках. Моля ви за помощ Confused
Крайният срок за предаване на този болничен е бил 10.12.. Обикновено правят преводи до 10 работни дни, от датата на предаване на болничния от работодателя в НОИ.
За повече подробности е добре да имате ПИК за сайта на НОИ и там да следите нещата.
За другата сума, единствено работодател или някой от счетоводството може да каже каква е и защо е толкова. Ние тук сме несведущи.
Имайте предивид, че от болничния първите три дни са за сметка на работодателя.

# 202

Този по ЗК вероятно...защо просто не ги попитате. Нищо счетоводно няма в този въпрос.

Благодаря!
Нека все пак, ако има някой, който е бил в същото положение сподели опит.

# 203

Благодаря!
Нека все пак, ако има някой, който е бил в същото положение сподели опит.
Болничния се издава от АГ по ЗК.Аз също се следих на частно + ЗК.Болничните,които се издават преди 45-дневния са за общо заболяване и се издават от комисия-ЛКК.Нямат връзка с 45-дневния.И моите са издавани в частна болница.

# 204
Таткото подава заявление за ползване на отпуск, а не болничен. Отпускът не пречи на процедурата по съкращаване обикновено, особено ако е в срок на предизвестие
Да де, моя грешка. Той в този период не попада ли в защитата от уволнение по КТ? И какво става с паричките от НОИ - да кажем излезе от 27ми декември в отпуск, на 01.01 му прекратяват договора. Той вече няма да има право на обезщетение?

# 205
  • София-Младост
БезИмена646484

https://blog.apis.bg/2012/06/red-za-polzvane-ot-bashtata-na-otpu … razhdane-na-dete/
Прочети частта "Закрила при уволнение"

Имайте предвид, че този отпуск се ползва от датата на изписване. Така, че бебето може да се роди края на декември, но ако изписването е януари...а те вече са им връчили предизвестия явно за това съкращение...не мисля, че е защитен.
Консултирайте се с адвокат по трудово право.

# 206
Здравейте,

Може ли да се ползва само един месец от втората година майчинство?

# 207
  • София-Младост
Здравейте,

Може ли да се ползва само един месец от втората година майчинство?
Може.

# 208
Здравейте,имам въпрос,къде в сайта на НОИ мога да видя на каква заплата ме осигуряват. Вчера си взех ПИК,основно за болничните,опитах се да си изчисля прогнозно майчинство и аз ли не разбрах или си е така,виждам че ме осигуряват на 560 лв, а във фиша ми пише на 680. Моля за помощ какво точно трябва да гледам и къде Simple Smile

# 209
Здравейте,имам въпрос,къде в сайта на НОИ мога да видя на каква заплата ме осигуряват. Вчера си взех ПИК,основно за болничните,опитах се да си изчисля прогнозно майчинство и аз ли не разбрах или си е така,виждам че ме осигуряват на 560 лв, а във фиша ми пише на 680. Моля за помощ какво точно трябва да гледам и къде Simple Smile
То общо взето на което и от двете да те осигуряват,майчинството ще ти е минималното.Сега е 560лева,а след НГ ще е 610 (колкото МРЗ).

Общи условия

Активация на акаунт