Майчинството счетоводно-83

• 38 312
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,имам въпрос,къде в сайта на НОИ мога да видя на каква заплата ме осигуряват. Вчера си взех ПИК,основно за болничните,опитах се да си изчисля прогнозно майчинство и аз ли не разбрах или си е така,виждам че ме осигуряват на 560 лв, а във фиша ми пише на 680. Моля за помощ какво точно трябва да гледам и къде Simple Smile
То общо взето на което и от двете да те осигуряват,майчинството ще ти е минималното.Сега е 560лева,а след НГ ще е 610 (колкото МРЗ).
Не ми е чак толкова важно колко ще е майчинството,а това как ме осигуряват да не е различно от това което ми пише на фиша. Иначе майчинството то ясно,че от държавата кой знае колко не можем да вземем.

# 211
Не ми е чак толкова важно колко ще е майчинството,а това как ме осигуряват да не е различно от това което ми пише на фиша. Иначе майчинството то ясно,че от държавата кой знае колко не можем да вземем.

Ето тук си проверете с ЕГН и ПИК осигурителния доход.
https://apps1.nssi.bg/socialsecuritystatus/

# 212
Добре де аз това не мога да разбера ,защо след като си осигуряван на повече ще получаваш минималната РЗ .. нали уж първата година е 90% от това на което си осигуряван....Expressionless

# 213
Добре де аз това не мога да разбера ,защо след като си осигуряван на повече ще получаваш минималната РЗ .. нали уж първата година е 90% от това на което си осигуряван....Expressionless

"...но не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението."

# 214
Да,но при високи осигуровки ще има и високо майчинство.90% от 680лв е 612.

# 215
Здравейте! Ще сменям ГП-то си тези дми.
Вече имам 1 издаден болничен от АГ.
 Въпроса е - трябва ли да сменям здравния картон, в който ми се нанасят болничните? Тъй като на него е попълнено името на настоящето ми ГП и е с неговия подпис и печат.

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 10:26 от Анонимен

# 216
  • София-Младост
Не, амбулаторния картон си  е на твое име.

# 217
Момичета, в болничен съм до 29.12. Ще си го удължа чрез комисия, АГ то ми каза да взема направление за комисия и да отида на 30.12...
Вие така ли правите? Ако отида на 30.12 кога ще си го взема?

# 218
Момичета, в болничен съм до 29.12. Ще си го удължа чрез комисия, АГ то ми каза да взема направление за комисия и да отида на 30.12...
Всички така правим.Няма как да си удължиш болничния без комисия.Комисията се минава за минути.Дават ти болничния веднага.Имаш 2 варианта-с направление всеки месец в комисия към държавна болница или поликлиника или без направление отиваш на комисия в някоя частна болница,където си заплащаш издаването на болничния.
Трябва да си наясно,че понякога в комисиите се заяждат и издават болничен само ,ако имаш пролежаване в болница.Може да те накарат да стоиш 3 дни (това в държавните).В частна никой не го интересува-плащаш си и ти го пишат.

# 219
Аз вече бях в болница 4 дни. От там ми е болничния 34 дни.. до 29.12

# 220
Никога не са ми направили проблем за болничен,  нито съм плащала , нито съм ходила при комисия АГ при която се следя е част от комисията и ми ги дава без проблем сега взех последния болничен от 45 дни проблема на мен ми е работодателя че изключително мудно действа с носенето на болнични в НОИ ....
Всички така правим.Няма как да си удължиш болничния без комисия.Комисията се минава за минути.Дават ти болничния веднага.Имаш 2 варианта-с направление всеки месец в комисия към държавна болница или поликлиника или без направление отиваш на комисия в някоя частна болница,където си заплащаш издаването на болничния.
Трябва да си наясно,че понякога в комисиите се заяждат и издават болничен само ,ако имаш пролежаване в болница.Може да те накарат да стоиш 3 дни (това в държавните).В частна никой не го интересува-плащаш си и ти го пишат.

# 221
Никога не са ми направили проблем за болничен,  нито съм плащала , нито съм ходила при комисия АГ при която се следя е част от комисията и ми ги дава без проблем сега взех последния болничен от 45 дни проблема на мен ми е работодателя че изключително мудно действа с носенето на болнични в НОИ ....
На теб не са ти правили проблем,но както сама каза лекарката ти е част от комисията.Повечето лекари обаче не са част от комисия и съответно те пращат на такава.Вече те решават ще дадат ли болничен веднага или не.Лично аз си ходех в частната болница,където се следях и си ги плащах по 20лв без да се занимавам с направления.Имам приятелки,които им издадоха болничен след пролежаване в болница,за да имат основание да го дадат.
В случая момичето вече е била в болница и явно е имала проблем.Комисията ще й удължат болничния без въпроси.
Pebals94 ,ако работодателя не спазва сроковете за подаване на болничните ,имаш правото да подадеш оплакване.Срока за подаването им е 10-то число на месеца следващ,месеца на подаването му към работодателя.

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 13:12 от Анонимен

# 222
Здравейте! Бременна съм и съм безработна от няколко месеца. Имам 10м осигурителен стаж и 1г и 8 м трудов. Осигурителният и трудовия стаж са направени във времето от различни работи. Трябва ли да започна работа, за да направя 12м осигурителен стаж и да вземам майчинство? Обърква ме това, че се вземало 2 г назад... Ако вземам майчинство, ще е минималното, тъй като съм осигуряване на мин. работна заплата.. Като цяло какво бихте ме посъветвали, не знам как да подхода?

# 223
  • София-Младост
Тези 1г и 8 месеца трудов, ако са били на 8 часа са равни на 1г и 8 месеца осигурителен.

# 224
Здравейте! Бременна съм и съм безработна от няколко месеца. Имам 10м осигурителен стаж и 1г и 8 м трудов. Осигурителният и трудовия стаж са направени във времето от различни работи. Трябва ли да започна работа, за да направя 12м осигурителен стаж и да вземам майчинство? Обърква ме това, че се вземало 2 г назад... Ако вземам майчинство, ще е минималното, тъй като съм осигуряване на мин. работна заплата.. Като цяло какво бихте ме посъветвали, не знам как да подхода?
За да получаваш майчинство трябва да си на трудов договор към момента на излизането в майчинство.Ако не те назначат някъде няма как да Го получаваш.

Общи условия

Активация на акаунт