Майчинството счетоводно-83

• 38 294
  • 760
  •   1
Отговори
# 285
Явно в Шумен го правят , за да си плащат за болничните момичетата.

# 286
Най вероятно тази простотия е само в Шумен,ами ще видим какво ще правя от тук насетне.Благодаря ви за отговорите момочета Hug

# 287
  • София
Явно в Шумен го правят , за да си плащат за болничните момичетата.
Ама то на болничния не пише дали си си платил или не.
Платено или не, болничните все се издават от ЛКК. А ако съм отишла на гости в Шумен и ме приемат в болница, пак ли няма да ми издадат болничен? Щото и той се изсава от ЛКК?
Абсолютни глупости... толковя момичета от другите градове се следят в Сф... и им изсават болнични...

# 288

Аз също се следях в гр. Шумен, постоянния ми адрес беше там, но живея в гр. Варна. Моята АГ в Шумен ми обясни същото - взимах болничен от частна комисия в Шумен за 30 лева на месец, и тя ми обясни че ако съм с постоянен адрес в гр. Варна от комисията в Шумен няма да могат да ми издават болничен. Смених си постоянния адрес в гр. Варна едва, когато тя ми издаде 45 дневния болничен Simple Smile
Това имах предвид , Нандин.

# 289
Колко е срокът за еднократната помощ? Няма значение май дали за първо или второ дете.

# 290
Колко е срокът за еднократната помощ? Няма значение май дали за първо или второ дете.
До 3 годишната възраст на детето.

# 291
Здравейте! Преди няколко дни разбрах, че съм бременна с първото си дете. Казусът при мен е следния: От 2011 до 2019-та година работих абсолютно легално в Кипър, с целия нужен пакет осигуровки. Върнах се в България по любов и съответно забременях. Проблемът е такъв, че от Кипър все още не са ми изпратили нужните документи, с които да потвърдя стажът си в България, както и не са ми потвърдени здравните осигуровки.Чакам вече 8-ми месец и както се вижда ще се проточи още време. Въпросът е дали с моите мизерни 24 месеца (отпреди 2011-та година) стаж имам право на майчинство? Освен това бих била много щастлива дали някой знае, дали ако все пак стажът ми и осигуровките ми от Кипър все пак бъдат прехвърлени в България ще имам право на по-високо майчинство. И за финал, дали някой знае колко време отнема това прехвърляне на данни от една държава в ЕС към друга.
Благодаря за отговорите!

# 292
Здравейте на всички. Не знаех къде да питам и се насочих към вас, надявам се да съм на правилното място. Дилемата е следната. Имам използвани 180 дни болничен докато бях бременна, защото работата ми като цяло е тежка и АГ предпочиташе да съм си вкъщи. Родих началото на октомври. За нещастие "докторите" не бяха видяли и установиха, че детето не е добре, тежък синдром и малформации ..То вече не е с нас. Трудно ми е да го напиша дори. Сегашния и последен болничен, който ми е издаден е от личната ми. Той е до 10.01.2020г..Имах намерения да сменя работата, не ми се връщаше там. Обаче започнах да се чувствам странно от няколко дни, задух,гадене. Трябваше да имам и цикъл, мислех, че се е изместил, да ама не.  Потвърди се бременност. Не е планирана, но не е и нежелана. Въпросът е имам ли право на болничен в новата година. Как бих могла да процедирам. Какви права имам.

# 293
  • Варна
Имам ли право да подам декларация за ползване на данъчно облекчение докато съм в майчинство и знаете ли какъв е срокът?

# 294
G_Dimitrova 1984 трябва да сте на трудов договор.

# 295
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам ли право да подам декларация за ползване на данъчно облекчение докато съм в майчинство и знаете ли какъв е срокът?

Кое облекчение точно?По принцип трябва да имаш доход през годината, за да ползваш облекченията.Доход, който не е от обезщетения от НОИ.

# 296
Здравейте,
Имам питане, в 7 ми месец съм,още работя, мисля след нова година да приключвам. Чуват се слухове, че е възможно да бъде закрита фирмата, ако се случи това какво става с моето майчинство във случей, че аз вече съм в заварено положение и съм в болничен?

# 297
  • Варна

Кое облекчение точно?По принцип трябва да имаш доход през годината, за да ползваш облекченията.Доход, който не е от обезщетения от НОИ.

За намаляване на данъчната основа - 20 лв на дете. До юни работих,но нямам други суми,които  да получавам.

# 298
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

За намаляване на данъчната основа - 20 лв на дете. До юни работих,но нямам други суми,които  да получавам.
Вземи служебна бележка за дохода за 2019г от работодателя и подай декл.по ЗДДФЛ към НАП, за да ти възстановят сумата от 20лв.

# 299
  • София

Аз също се следях в гр. Шумен, постоянния ми адрес беше там, но живея в гр. Варна. Моята АГ в Шумен ми обясни същото - взимах болничен от частна комисия в Шумен за 30 лева на месец, и тя ми обясни че ако съм с постоянен адрес в гр. Варна от комисията в Шумен няма да могат да ми издават болничен. Смених си постоянния адрес в гр. Варна едва, когато тя ми издаде 45 дневния болничен Simple Smile
Това имах предвид , Нандин.
Ясно, ама ЛКК си е ЛКК, дали пациента плаща или не, документите, които се изискват и се издават са едни и същи. Ако една ЛКК може да ти издеде болничен като си платиш, то тя може да и издаде и без да си платиш (чисто документално) и не вярвам в Шумен да има толкова много АГ лекари, че да има няколко ЛКК.
Направо се вбесявам като лъжат така хората...

Общи условия

Активация на акаунт