Майчинството счетоводно-83

• 38 236
  • 760
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, предстои ми да подам декларация за втората година от майчинството и искам да попитам дали правилно съм се ориентирала, че се попълва Приложение 7 и дали датата, която попълвам за начало е датата на термина, а не кога е родено детето. Благодаря предварително!

# 391
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За много години! 🌟☺️
Моят въпрос е- до 08.10.2020 ползвам втора година майчинство. Бременна съм с термин 05.09.2020. В този случай как стои въпроса с майчинството - какво ще получавам през първата година от второто раждане? В периода на застъпване ще получавам ли две майчинства? Как стои въпроса с 45-дневния болничен, нали не ходя на работа?

Благодаря ви предварително 💗
За първата година от второто майчинство ще получаваш, колкото е било първото.
В периода на застъпване получаваш майчинство за второто дете и 50% от 380лв т.е. 190лв. за първото.
Щом вземеш 45-дневния го носиш на работодателя и попълваш приложение за промяна на обстоятелствата.

# 392
А ако майката и бащата се водят на различни адреси, бебето е на адреса на майката, тогава се взема дохода на майката и се дели на две, така ли? Все едно е самотна майка?
Нищо подобно.Щом детето е припознато се вземат доходите и на двамата без значение адреса.
Грешиш. Детето ми е припознато, но като показах личната карта на бащата видяха че е от друг град и не му търсят доходи. Взеха само моите. Ако взимаха неговите нямаше да видя детски.

Не, не греши.Това, че някой леееееко заобикаля закона си е за него сметка.
Щом живеете в едно домакинство, то се декларира общия доход.
Все пак на тая декларация не случайно пише, че Наказателната отговорност си я носи този, който подписва.
Та всеки си носи отговорността за това, което декларира.

Къде съм писала, че живеем в едно домакинство, след като сме с различни адреси?
Служителките в социални грижи много добре знаят какво да изискат. Щом бащата е на друг адреса не му се иска дохода. Точка. Питах още 2 майки които са като мен, не са им искали доход на мъжете.

# 393
А ако майката и бащата се водят на различни адреси, бебето е на адреса на майката, тогава се взема дохода на майката и се дели на две, така ли? Все едно е самотна майка?
Нищо подобно.Щом детето е припознато се вземат доходите и на двамата без значение адреса.
Грешиш. Детето ми е припознато, но като показах личната карта на бащата видяха че е от друг град и не му търсят доходи. Взеха само моите. Ако взимаха неговите нямаше да видя детски.

Не, не греши.Това, че някой леееееко заобикаля закона си е за него сметка.
Щом живеете в едно домакинство, то се декларира общия доход.
Все пак на тая декларация не случайно пише, че Наказателната отговорност си я носи този, който подписва.
Та всеки си носи отговорността за това, което декларира.

Къде съм писала, че живеем в едно домакинство, след като сме с различни адреси?
Служителките в социални грижи много добре знаят какво да изискат. Щом бащата е на друг адреса не му се иска дохода. Точка. Питах още 2 майки които са като мен, не са им искали доход на мъжете.

А имате ли брак?
С Моя мъж сме женени, но по лични карти не живеем на един адрес. Дали мога и аз да се уредя с тази велика сума за детски? 🤔🤔🤔
Чудя се дали изобщо да си правя труда на се разхождам...

# 394
Нямаме брак. Мисля , че е от значение и ще искат дохода на съпруга ви.

# 395
Понеже съм нова и има неща с които изобщо не съм наясно... Въпросът ми е Как мога да получавам майчинство минималната работна заплата?здравнобе съмосигорена  понеже работя в чужбина... Ще си внеса осигоровките и после какво трябва да направя... Незнам как и със какви документи може да ми се признае стажа извън БГ.. Имам 4 месеца през който съм получавала борса,бременна съм 7г.с ако се усигорявам чрез фирма до 9тия месец ще стане ли? Има ли значение колко години назад е стажа който имаш? Моля някой запознат да ми помогне с информация?

# 396
Понеже съм нова и има неща с които изобщо не съм наясно... Въпросът ми е Как мога да получавам майчинство минималната работна заплата?здравнобе съмосигорена  понеже работя в чужбина... Ще си внеса осигоровките и после какво трябва да направя... Незнам как и със какви документи може да ми се признае стажа извън БГ.. Имам 4 месеца през който съм получавала борса,бременна съм 7г.с ако се усигорявам чрез фирма до 9тия месец ще стане ли? Има ли значение колко години назад е стажа който имаш? Моля някой запознат да ми помогне с информация?
За да получаваш майчинство трябва да си на постоянен трудов договор преди да излееш в болничен преди раждането. Тук се излиза 45 дни преди термин. Необходим ти е 12 месеца осигурителен стаж в България, дори и да има прекъсване, тов е минимума.
Не е достатъчно само да си внесеш здравните осигуровки, ако това е въпроса.

# 397
Здравейте!Бременна съм в 18та седмица.Въпроса ми е в болничен съм от 13г.с работя на мин. заплата,колко ще е майченството живот и здраве през 1вата година?560 беше минималната ,а сега от януари 610 е станала,колко ли ще взимам?

# 398
До тук добре
За да получа борса ор година и половина искат 1г непрекъснат стаж... Аз съм получавала борса от това че съм работила в Англия?... Дефакто имам година стаж... Това не се ли зачита за майчинстово
За да получаваш майчинство трябва да си на постоянен трудов договор преди да излееш в болничен преди раждането. Тук се излиза 45 дни преди термин. Необходим ти е 12 месеца осигурителен стаж в България, дори и да има прекъсване, тов е минимума.

# 399
Здравейте!Бременна съм в 18та седмица.Въпроса ми е в болничен съм от 13г.с работя на мин. заплата,колко ще е майченството живот и здраве през 1вата година?560 беше минималната ,а сега от януари 610 е станала,колко ли ще взимам?
Майчинството ще ти е МРЗ или 610лв.

# 400
До тук добре
За да получа борса ор година и половина искат 1г непрекъснат стаж... Аз съм получавала борса от това че съм работила в Англия?... Дефакто имам година стаж... Това не се ли зачита за майчинстово
Понеже съм нова и има неща с които изобщо не съм наясно... Въпросът ми е Как мога да получавам майчинство минималната работна заплата?здравнобе съмосигорена  понеже работя в чужбина... Ще си внеса осигоровките и после какво трябва да направя... Незнам как и със какви документи може да ми се признае стажа извън БГ.. Имам 4 месеца през който съм получавала борса,бременна съм 7г.с ако се усигорявам чрез фирма до 9тия месец ще стане ли? Има ли значение колко години назад е стажа който имаш? Моля някой запознат да ми помогне с информация?

Как така си получавала борса от това, че си работила в Англия?
Т.е си се водила без работа в България и си получавала пари от държавата, а си работила без договор в Англия?

# 401
До тук добре

Не разбрах, кое да се зачита за майчинство?
Отговорих ти, че трябва да си на трудов договор, за да излезеш в отпуск за отглеждане на дете. Ако не си на договор, колкото и борси и месеци в Англия да имаш, са без значение.

# 402
До тук добре
Понеже съм нова и има неща с които изобщо не съм наясно... Въпросът ми е Как мога да получавам майчинство минималната работна заплата?здравнобе съмосигорена  понеже работя в чужбина... Ще си внеса осигоровките и после какво трябва да направя... Незнам как и със какви документи може да ми се признае стажа извън БГ.. Имам 4 месеца през който съм получавала борса,бременна съм 7г.с ако се усигорявам чрез фирма до 9тия месец ще стане ли? Има ли значение колко години назад е сАнглия ойто имаш? Моля някой запознат да ми помогне с информация?

Как така си получавала борса от това, че си работила в Англия?
Т.е си се водила без работа в България и си получавала пари от държавата, а си работила без договор в Англия?

Работила съм с договор в Англия!
Във ной приеха документите ми от там и ми пуснаха борса за безработица тук!
Тази година във англия дали ми се зачита като стаж или стажа трябва да ми е само в БГ? За колко време назад се гледат тези 12 месеца? В БГ имам само 4-5 месеца работа в момента съм в 7г.с ако започна да се самоусигорявам чрез фирма или ако започна работа сега за 8 месеца така мога ли да получавам?

# 403
В БГ имам само 4-5 месеца работа в момента съм в 7г.с ако започна да се самоусигорявам чрез фирма или ако започна работа сега за 8 месеца така мога ли да получавам?
Ако започнеш работа сега, на постоянен договор, ще събереш стаж за майчинство без да ти търсят от Англия.
12 месеца за целия ти живот, без значение кога.

# 404
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Щом преди си ползвала борса, сега ти признават стажа от Англия и пак ползваш БТ, то значи имаш предостатъчно стаж за майчинство.
Не се хаби със самоосигуряване, а намери познат с фирма, където да те назначат за двете години майчинство и да получаваш минимално обезщетение.
Доходът в Англия са ти го признали за БТ, но за майчинство ще се смята на МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт