Майчинството счетоводно-83

• 38 202
  • 760
  •   1
Отговори
# 450
mystic193
Двете години винаги се броят от месеца преди, този в които сте излязли в 45 дневен болничен.
[/quote]
По същия начин ли се изчислява, ако бременната е излязла в болничен от самото начало на бременността и не се е връщала на работа? В този случай в калкулацията влизат и болничните преди 45-дневния?

# 451
  • София-Младост
Да, няма значение дали болничен, отпуск-платен, неплатен, месеците винаги се броят от този преди 45 дневния. Календарни.

# 452
Здравейте, проверявам си в НОИ дали са ми внесени болничните, които са от 16-28.12 и другият е от 29.12.2019 до 11.02.2020 (45дневният) и не са внесени от работодател. Как да постъпя? Понеже 45 дневният обхваща 3 месеца, неговият срок на подаване 10.01 ли беше или е 10.02? А относно този, който е за декември сега, като не е подаден в срок, какво се случва?

# 453
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако и двата болнични са дадени на работодателя през декември, то срокът за подаване в НОИ е 10.01.2020.
Може вчера да са входирани, но системата да не ги е отразила.
Ако някой от болничните е даден януари, то срокът за входиране е 10.02.2020.

# 454
Здравейте, мъжът ми има болничен до петък (10.01), налага се да бъде още в болничен. Знаете ли дали в понеделник личния лекар може да направи продължение на болничния ( да не е нов болничен, със 70%от работодател, защото няма да му го изплатят Sad ). Защото при моята лична лекарка преди беше казала, че ако трябва продължение, още от петък трябва да се дойде.
Благодаря

# 455
  • Бургас
Ако личния му лекар е издал болничния, просто ще му пусне продължение със задна дата. На мен всеки път така ми издават, защото моята лекарка работи само два пъти в седмицата и ми ги пуска със стари дати, защото не можеша с бъдещи.

# 456
Благодаря!
Знаете ли дали е късно да се ползват данъчни облекчения за две деца през работодател? Знам, че беше до края на декември 2019, но не сме подали...

# 457
  • Бургас
В болничен съм, последния преди 45дневния преди раждане. Някой има ли идея защо за януари са 0 работни дни и горе в справката пише, че не подлежи на плащане?

# 458
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря!
Знаете ли дали е късно да се ползват данъчни облекчения за две деца през работодател? Знам, че беше до края на декември 2019, но не сме подали...

Питайте работодателя.Може да се ползват като подадете декларация с ПИК към НАП.

# 459
  • София
Здравейте, ще задам тук своя въпрос, въпреки че частично получих информация от различни статии в интернет: 45дневният ми болничен тече от 21.12. До 03.02 вкл. Предаден е към счетоводството на фирмата,  в която работя, на 27.12. Изчаквах досега, защото срокът за работодателите е 10то число на месеца, следващ месеца, в който съм го представила. Проверявам с ПИК на НОИ,  болничният не е пристигнал при тях все още.  Има ли вероятност да го предадат чак следващия месец, тъй като касае и февруари,  или това са само мои догадки и нямат право?

Благодаря!

# 460
Здравейте, ще задам тук своя въпрос, въпреки че частично получих информация от различни статии в интернет: 45дневният ми болничен тече от 21.12. До 03.02 вкл. Предаден е към счетоводството на фирмата,  в която работя, на 27.12. Изчаквах досега, защото срокът за работодателите е 10то число на месеца, следващ месеца, в който съм го представила. Проверявам с ПИК на НОИ,  болничният не е пристигнал при тях все още.  Има ли вероятност да го предадат чак следващия месец, тъй като касае и февруари,  или това са само мои догадки и нямат право?

Благодаря!
Здравей,
Те ако искат могат и пред декември догодина да го подадат към НОИ,но и на теб тогава ще ти го изплатят. Обади им се , уж да провериш какво се случва. Може и неволно да е пропуснат.

# 461
В петък звънях на моя работодател каза че е подал последния болничен от 45 дни , днес проверявам в сайта на нои все още не е постъпил . Според мен се дължи на това че декември имаха доста почивни дни и не могат да насмогнат да въвеждат болнични . Ще изчакам до края на седмицата че пак ще звъня

Благодаря!

# 462
  • София
Благодаря Ви, аз им писах мейл, за да получа някакъв писмен отговор черно на бяло все пак. Досега съм ги подавала само с обратна разписка по тазш причина.

В петък звънях на моя работодател каза че е подал последния болничен от 45 дни , днес проверявам в сайта на нои все още не е постъпил . Според мен се дължи на това че декември имаха доста почивни дни и не могат да насмогнат да въвеждат болнични . Ще изчакам до края на седмицата че пак ще звъня

Благодаря!

# 463
Здравейте, имам въпрос за майчинството, търсех информация в интернет, но за съжаление не намерих това което търся. Приключих 3год работа в София/към края на май месец 2019г/ и се върнах за постоянно в родния си град, заради организацията покрай,сватбата, и решихме да си останем тук за постоянно след почивки и тн реших да си намеря работа, но няколко дни преди пробния ден разбрах че съм бременна и не съответно не отидох понежа на интервюто ме питаха дали скоро планирам бебче. Та поне си записах семестъра в София 3година съм студентка в УНСС редовна форма на обучение, но не ходя нито на лекции а и на изпити не мисля да ходя защото са и доста км и трябва да стоя там около 1 седмица. След 1седмица влизам в 5месец и се чудя дали да записвам въобще 2рия семестър, защото тогавашните изпити и годишни поправки съвпадат с термина ми 😂 та ще ми е невъзможно да си взема изпитите съответно ще си остана в същата година понежа с повече от 1 изпит не можеш да премине следващ курс. Четох на места за майчинство връщали 24месеца назад и ме интересува дали ще имам право на такова.

Извинявам се за дългия пост, и благодаря предварително!

# 464
Здравейте, имам въпрос за майчинството, търсех информация в интернет, но за съжаление не намерих това което търся. Приключих 3год работа в София/към края на май месец 2019г/ и се върнах за постоянно в родния си град, заради организацията покрай,сватбата, и решихме да си останем тук за постоянно след почивки и тн реших да си намеря работа, но няколко дни преди пробния ден разбрах че съм бременна и не съответно не отидох понежа на интервюто ме питаха дали скоро планирам бебче. Та поне си записах семестъра в София 3година съм студентка в УНСС редовна форма на обучение, но не ходя нито на лекции а и на изпити не мисля да ходя защото са и доста км и трябва да стоя там около 1 седмица. След 1седмица влизам в 5месец и се чудя дали да записвам въобще 2рия семестър, защото тогавашните изпити и годишни поправки съвпадат с термина ми 😂 та ще ми е невъзможно да си взема изпитите съответно ще си остана в същата година понежа с повече от 1 изпит не можеш да премине следващ курс. Четох на места за майчинство връщали 24месеца назад и ме интересува дали ще имам право на такова.

Извинявам се за дългия пост, и благодаря предварително!
Трябва да си на трудов договор,за да получаваш майчинство.И да ,връщат 24 месеца назад,а в месеците без работа се смята МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт