Майчинството счетоводно-83

• 38 356
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
  • София

Diin321
Няколко поста по-горе има същия въпрос и вече е отговорено.
А и тези декларация обикновено са с указания.
Не намирам отговора на въпроса си, върнах и прочетох постовете.
При двамата работодатели ли трябва да подам декларацията или не?
Благодаря.
Отговор номер 139
8 поста преди вашия, на същата страница!

# 151

Diin321
Няколко поста по-горе има същия въпрос и вече е отговорено.
А и тези декларация обикновено са с указания.
Не намирам отговора на въпроса си, върнах и прочетох постовете.
При двамата работодатели ли трябва да подам декларацията или не?
Благодаря.
Отговор номер 139
8 поста преди вашия, на същата страница!
Благодаря Ви.
Не съм го видяла по-рано, а прегледах всички страници. Извинявам се.

# 152
Здравейте, от известно време съм в чуденка и търся информация.
Бъдеща майка съм, термин - април месец. Трудов стаж по книжка -почти 10 години, на сегашното работно място около 6.  В болнични от третия месец
С бащата на детето нямаме граждански брак, живеем на семейни начала. Той е докторант и получава само стипендията си. Понякога участва по проекти, но те са непостоянни доходи.
 На какви помощи имаме право? - знаем за еднократна за раждане на дете.
Искаме да сме уведомени.
Втория ми въпрос е свързан с връщане на работа за актуализиране на заплатата. Колко дни трябва да имам работени от януари, за да се възползвам? Реално ще се отрази ли(увеличението е с над 100 лева)? Края на февруари (28 февруари) ми влиза 45 дневен болничен до раждане?

# 153
  • София
Помощи се дават според дохода, просто така помощи на никой не дават, освен еднакратната за раждане.
С 1 месец актуализирана заплата... не мисля, че ще има кой знае каква разлика в майчинството. Все пак то се изчислява 24месеца на зад

# 154
Здравейте! Искам да ви попитам дали сте получили майчинството за декември месец? Детето ми навърши една година, но не съм получила майчинство за декември. Последната ведомост, която имам е на 7.11

# 155
здравейте , в непрекъснат болничен съм от юни месец .от 07.11 съм в 45 дневен . последното плащане ми е на 6.11. за последния болничен който е преди 45 дневния .Кога да чакам плащане по 45 дневния , а и къде мога да го видя в справките  на ной ?

# 156
Здравейте мами
искам да попитам понеже с моя приятел плануваме скоро бебче.Работила съм 3 години след това имам прекъсване за година след това започнах нова работа за 7 месеца и сега съм без работна от година и половина. Искам да попитам имам ли стажа за майчинство и дали в момента трябва да се водя на работа За да получавам такова ако ми се полага или ще взимам социално майчинство. Ще бъда благодарна ако споделите мнение. ☺️

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 18:54 от Tally94

# 157
За втората година майчинство подават ли се документи от лицето, което го получава или фирмата ги подава?

# 158
  • София
Харати, попълва се декларация и работодателя я подава в НОИ, но ти трябва да си я попълниш и подпишеш.
villygdr, работодателя има срок до 10 декември (в твоя случай) да подаде болничния. Когато го подаде,  да 10 работни дни след това ще ти преведат парите (най-вероятно за ноември). Всички болнични, а след това и майчинството се виждат тук https://apps1.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Tally94, за да ползваш отпуск трябва да работиш някъде. Същото важи и за отпуска по майчинство. Няма как да си безработна и да си отпуск по майчинство.

# 159
Здравейте, имам въпрос, дано някой р запознат, тъй като от НОИ не ми вдигат..
Имам дете на година и шест месеца и съм бременна в 6 г.с. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете и получавам 380 лв. Искам да попитам дали мога да изляза в болничен и да получавам 80/90 % от заплатата до края на бременността, а не тези 380 лв?
Можете и имате право на 50 процент от тези 380

А знаете ли болничния колко процента от заплатата е?
Болничният никога не е бил процент от заплатата.
КСО
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Ако януари месец изляза в болничен, ще получавам 80% от дохода, който съм получила в периода 01.07.18 - 31.12.19 г. +  190 лв. за първото дете?

# 160
Ако януари месец изляза в болничен, ще получавам 80% от дохода, който съм получила в периода 01.07.18 - 31.12.19 г. +  190 лв. за първото дете?

Не съм счетоводител, но мисля че ако в 18те месеца назад сте в болнични и отпуск по майчинство, за месеците в майчинство ще ви зачетат МРЗ, а не реално полученият доход.

# 161
Здравейте. Може ли след като вече е оформена трудовата книжка и е подписана заповед за напускане. ...Да се промени члена по който е прекратен договора?  Благодаря!

# 162
Здравейте.
Знаете ли колко пари е социалното майчинство и дали е две години или само  една. Благодаря

# 163
  • София
Здравейте.
Знаете ли колко пари е социалното майчинство и дали е две години или само  една. Благодаря
100лв, 1 година

# 164

Не съм счетоводител, но мисля че ако в 18те месеца назад сте в болнични и отпуск по майчинство, за месеците в майчинство ще ви зачетат МРЗ, а не реално полученият доход.

Звънях в НОИ и ми казаха, че се гледа дохода 18 месеца назад, а не че се взема МРЗ ... просто нз от кой месец до кой се гледа дохода.

Общи условия

Активация на акаунт