Майчинството счетоводно-83

• 38 346
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
  • София-Младост
Ако януари месец изляза в болничен, ще получавам 80% от дохода, който съм получила в периода 01.07.18 - 31.12.19 г. +  190 лв. за първото дете?,

Не съм счетоводител, но мисля че ако в 18те месеца назад сте в болнични и отпуск по майчинство, за месеците в майчинство ще ви зачетат МРЗ, а не реално полученият доход.

Звънях в НОИ и ми казаха, че се гледа дохода 18 месеца назад, а не че се взема МРЗ ... просто нз от кой месец до кой се гледа дохода.
И да, и не.
18 месеца се гледат, изчислява се по начина написан по-горе в КСО. Ако през тези 18 месеца, има месеци, в които сте била в отпуск за отглеждане на малко дете, в сметките за тях ще влезе МРЗ, а не тези 380лв, които сте получавала.

eviann
По принцип би могло.

# 166
Ако януари месец изляза в болничен, ще получавам 80% от дохода, който съм получила в периода 01.07.18 - 31.12.19 г. +  190 лв. за първото дете?,

Не съм счетоводител, но мисля че ако в 18те месеца назад сте в болнични и отпуск по майчинство, за месеците в майчинство ще ви зачетат МРЗ, а не реално полученият доход.

Звънях в НОИ и ми казаха, че се гледа дохода 18 месеца назад, а не че се взема МРЗ ... просто нз от кой месец до кой се гледа дохода.
И да, и не.
18 месеца се гледат, изчислява се по начина написан по-горе в КСО. Ако през тези 18 месеца, има месеци, в които сте била в отпуск за отглеждане на малко дете, в сметките за тях ще влезе МРЗ, а не тези 380лв, които сте получавала.

eviann
По принцип би могло.

Ясно. Значи (болничния за 1г.+ МРЗ за 6 мес.)/18 + 190лв. Правилно ли съм разбрала?

# 167
Добро утроо🌸
Имам въпрос към тези, които са били в болничен и/или са по-наясно със закона.
Когато бях на борсата, не трябваше да си превеждам пари в сметката, която бях дала за изплащане на обезщетението, защото ако държавата отчете , че имам страничен приход - ще ми спрат парите.
Така ли е и при болничните? Мога ли да внасям пари по сметката, която съм дала за изплащане на болничния?
П.С: до сега никога не съм ползвала болничен, извинявам се за невежеството 🤭

# 168
  • София-Младост
Добро утроо🌸
Имам въпрос към тези, които са били в болничен и/или са по-наясно със закона.
Когато бях на борсата, не трябваше да си превеждам пари в сметката, която бях дала за изплащане на обезщетението, защото ако държавата отчете , че имам страничен приход - ще ми спрат парите.
Така ли е и при болничните? Мога ли да внасям пари по сметката, която съм дала за изплащане на болничния?
П.С: до сега никога не съм ползвала болничен, извинявам се за невежеството 🤭
Туй за пръв път го чувам...
Можеш да си внасяш и да си теглиш от сметката, където ти превеждат обезщетението за дните в болничен.

# 169
Здравейте. Искам да попитам тези от вас, които може би са по-наясно. Понеже ще изляза в болничен в четвъртия месец преди раждането се чудех, какви осигуровки ще ми изплаща през това време работодателя. Тоест ще си ме осигрява ли на брутното възнаграждение  или когато съм в болничен ще внася само здравната ми осигуровка. Обясниха ми, че докато съм в болничен ще взимам 80% от брутното възнаграждение за последната 1година и половина. След като съм била в болничен, то този период влиза в изчислението за майчинство. Но то няма да е на база на моето брутно възнаграждение, а на база какво обещетение съм взимала  и от него се изчислявало 90%., за да се изчисли майчинството. Това дали е вярно или има друг начин за изчисление?

Благодаря за отговорите и насоките.

Хубава неделя! Simple Smile

# 170
Здравейте!
Бременна съм в 7 месец. Осигуряват ме на мин. работн заплата -560лв.
Ако излезна сега в болничен до раждането колко пари ще получавам после, т.е. ще се отрази ли негативно върху обещетението?
Трябва ли да се върна на работа преди 45 дневния болничен за да бъде по високо обещетението?

# 171
Здравейте!
Бременна съм в 7 месец. Осигуряват ме на мин. работн заплата -560лв.
Ако излезна сега в болничен до раждането колко пари ще получавам после, т.е. ще се отрази ли негативно върху обещетението?
Трябва ли да се върна на работа преди 45 дневния болничен за да бъде по високо обещетението?
Няма никак да се отрази.Така или иначе ще получаваш минимално майчинство.В момента е 560лв.

# 172
Здравейте. Изтече ми последния болничен след раждане и от счетоводството трябва вчера да са ми придвижили декларацията към НОИ. Въпросът ми е дали ще видя по някакъв начин като е входирана в справките или чак когато дойде време за плащане?

# 173
Не се вижда дали е входиран от счетоводството чак когато почне плащане се вижда.

# 174
Не се вижда дали е входиран от счетоводството чак когато почне плащане се вижда.
Много благодаря.

# 175
  • София
Вижда се, там където си виждате и болничните. Първо ще се появи като “обработва се”, после ще започне и пращането

# 176
Именно като почнат да го обработват от НОИ се вижда, а отделно няма секция където да се види при входиране от работодател както е при входиране от лекаря болницата или АГ.

# 177
  • София
То и за болничните е така (по отношение на работодателя)

# 178
Болничните излизат още на 10то число в “Справка за представени в НОИ докуементи и изплатени обезщетения” . До момента нямам нищо, а мисля, че са ми придвижили декларацията и за това се чудя.

# 179
Здравейте. На 02.11. ми изтече последния болничен и седмица по-късно съм подала декларация по чл. 50 и 51 от КСО при работодателя. В сайта на НОИ излиза, че е входирана на 21.11 и вече 2 седмици стои на "в момента се обработва". Кога би трябвало да получа майчинството за ноември? Благодаря предварително, ако някой може да ми отговори.

Общи условия

Активация на акаунт