Майчинството счетоводно-83

• 38 292
  • 760
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, майчинството ми втора година изтича началото на май 2020. Наскоро разбрах, че съм бременна с второ и де очаква някъде август месец. Какви са ми вариантите след изтичане на майчинството? Да пусна първо платения отпуск, който ми се е натрупал, а след това? Имам ли право директно на болничен без да се връщам на работа или до започването на 45-дневния трябва да пусна неплатен? Благодаря.

# 301
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Може след платения отпуск да излезеш в болничен без да се връщаш на работа, стига лекарят да ти издава.

# 302
Може след платения отпуск да излезеш в болничен без да се връщаш на работа, стига лекарят да ти издава.

Благодаря! Болничния ще повлияе ли на сумата на майминството след това? Има ли разлика всъщност в сумата на майчинството ако съм неплатен или болничен? Реално разликата след платения отпуск и преди 45-дневния ще е по-малко от месец, мисля се падат 18 дни?

Последна редакция: сб, 21 дек 2019, 17:27 от Bonbonishokoladi

# 303
За съжаление родих преждевременно в 24 г.с. Детето се роди живо с тегло 800гр., оцеля около час, от болницата изискаха да му издадем акт за раждане и смъртен акт, които вече са факт. Според тях с акта за раждане можем да кандидатстваме пред социалните за еднократната помощ при раждане, тъй като детето е живородено, това вярно ли е?

И още един въпрос, аз съм в болничен от 20.11 до 23.12; раждането беше на 19.12, сега какви болнични имам право да ползвам?

# 304
Peppery съжалявам за загубата.
Най-вероятно от болницата ще ти издадат някакъв болничен.
А за еднократната помощ попитайте в
в Социално подпомагане.

# 305
Момичета, втората година остана 380, нали? Не го обвързаха с минималната.

# 306
  • София
Момичета, втората година остана 380, нали? Не го обвързаха с минималната.
Да

# 307

Правилно ли разбирам, щом съм родила далеч преди 45 дневния, сега ще ми дадат болничен 45 дни?

# 308
За съжаление родих преждевременно в 24 г.с. Детето се роди живо с тегло 800гр., оцеля около час, от болницата изискаха да му издадем акт за раждане и смъртен акт, които вече са факт. Според тях с акта за раждане можем да кандидатстваме пред социалните за еднократната помощ при раждане, тъй като детето е живородено, това вярно ли е?

И още един въпрос, аз съм в болничен от 20.11 до 23.12; раждането беше на 19.12, сега какви болнични имам право да ползвам?
Съжалявам за загубата.Болничен ще издадат вероятно от болницата.На еднократна помощ имаш право само при раждане на дете,което се отглежда в семейството.В случая дете няма.Болничните при преждевременно раждане също не се отнасят за теб.Ти си направила спонтанен аборт.Болничните,които издават са за дете,което е живо и го отглеждаш.Третия от тези болнични се издава от педиатъра на детето-такъв нямаш.

# 309
И аз така мисля че болничен единствено ще издадат от болницата. Другите болнични за родено живо бебе по принцип се водят вече започнало майчинство. Включително и този 45 дневен преди раждане който ти така не си вземала.
Наистина съжалявам за загубата ....

# 310
Ако е спонтанен аборт, защо настояваха да го регистрираме- пак казвам, имаме акт за раждане+ смъртен акт. Аз лично бях против, но от болницата настояха, че е живородено и предвид гестационна седмица и теглото му било преждевременно раждане.

# 311
Ако е спонтанен аборт, защо настояваха да го регистрираме- пак казвам, имаме акт за раждане+ смъртен акт. Аз лично бях против, но от болницата настояха, че е живородено и предвид гестационна седмица и теглото му било преждевременно раждане.
Няма никакво значение какво са ти казали в болницата и как са го формулирали.За съжаление Детето е починало.Нямаш право на еднократна помощ (дава се за отглеждане на дете).Нямаш право и на тези болнични,защото те се дават за отглеждане на дете (майчинство).

# 312
  • София-Младост
Според мен имаш право на еднократна помощ.

НМЕ
Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало, или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.

# 313
  • София
Здравейте, интересува ме 50% от майчинството, което се плаща като се върнеш по - рано на работа, кога се изплаща? Както обикновенно до 5-то число или след изплащане на заплатата от работодателя?

# 314
  • София-Младост
Здравейте, интересува ме 50% от майчинството, което се плаща като се върнеш по - рано на работа, кога се изплаща? Както обикновенно до 5-то число или след изплащане на заплатата от работодателя?
Първия път е в зависимост от подаването на приложението в НОИ. След това в началото на месеца за предходния. Няма никаква връзка с това, кога работодателя изплаща заплати.

Общи условия

Активация на акаунт