Майчинството счетоводно-83

• 38 295
  • 760
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте мацки искам да попитам някой, който е компетентен в тази област с майчинството .
Тъй като имам 12 месеца от доходите  си назад и са доказуеми на дукоменти в НАП ще взимам ли майчинство при положение ,че като разбрах че съм бременна имам едно минимално прекъсване от месец и половина за месец септември от 16 до 2 декември била съм на борса ,но неплатена сега от 2 декември съм на договор отново ,притеснява ме това прекъсване за не окаже влияние и може ли да си платя този месец и половина в нап за да взимам майчинство ,защото знам че трябва да имаш година и половина без прекъсване за да се взима.

# 316
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Според мен имаш право на еднократна помощ.

НМЕ
Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало, или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.

Peppery, съжалявам за загубата ти.
Подкрепям мнението на колежката Ала-Бала.
Имаш право и на еднократната помощ.

# 317
Ала- Бала, pantera666 Благодаря!
Днес ме изписаха, болничният лист ще получа утре, ще бъде 42 дневен след раждане.
Относно еднократната помощ ще занеса документи в социални.

# 318
Здравейте, след като изтече платеното майчинство 2 год си взех натрупания платен отпуск за това време, сега съм в неплатен отпуск 11 месеца.
За времето на неплатения отпуск полага ли се платен отпуск, знам че звучи абсурдно, но ми е по важно как е по закон за да си направя плановете?

# 319
Здравейте, след като изтече платеното майчинство 2 год си взех натрупания платен отпуск за това време, сега съм в неплатен отпуск 11 месеца.
За времето на неплатения отпуск полага ли се платен отпуск, знам че звучи абсурдно, но ми е по важно как е по закон за да си направя плановете?

Полага ти се платен отпуск и за този период.

# 320

Когато става въпрос за неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., нали? Както и за отпуск до 30 работни дни за календарна година? Иначе не би трябвало да се полага, защото неплатеният отъвъд тези ситуации вече няма да се води трудов и осигурителен стаж. Правилно ли съм разбрала?

# 321
Благодаря pantera666, да YellowCat за него става въпрос, неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г.
Сърдечно Ви благодаря!
Весели празници и много подаръци!

# 322

Когато става въпрос за неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., нали? Както и за отпуск до 30 работни дни за календарна година? Иначе не би трябвало да се полага, защото неплатеният отъвъд тези ситуации вече няма да се води трудов и осигурителен стаж. Правилно ли съм разбрала?
Абсолютно правилно

# 323
Благодаря, pantera666!

# 324
Здравейте дами! При мен положението е следното-предстои ми раждане средата на юни. От 27.03.2018г се осигурявам на 4 часа. Това в единственият ми стаж в България. Работих в чужбина на договор,но той вечв е недоказуем.Въпросът ми е щее имам ли възможност да взема майчинство и ако има други с подобен стаж биха ли споделили на колко възлиза към 2019 г. Благодаря предварително.

# 325
Здравейте,
Ако на сайта на НОИ, в справки за предоставени болнични, изплащания... не фигурира болничният, т. е не пише, че се обработва, значи ли това, че не е предоставен от работодателя ми?
Благодаря предварително, светли празници!

# 326
Здравейте дами! При мен положението е следното-предстои ми раждане средата на юни. От 27.03.2018г се осигурявам на 4 часа. Това в единственият ми стаж в България. Работих в чужбина на договор,но той вечв е недоказуем.Въпросът ми е щее имам ли възможност да взема майчинство и ако има други с подобен стаж биха ли споделили на колко възлиза към 2019 г. Благодаря предварително.
Ако преди започване на 45-дневния болничен, имаш 24 месеца осигуряване на 4 часа, ще имаш право на двете години майчинство.Първата ще получаваш МРЗ, а втората 380лв към момента, както останалите.

Здравейте,
Ако на сайта на НОИ, в справки за предоставени болнични, изплащания... не фигурира болничният, т. е не пише, че се обработва, значи ли това, че не е предоставен от работодателя ми?
Ако не фигурира, значи не е представен.

# 327
Точно това означава и аз чакам нашите да ми занесат в НОИ последния болничен за 45 дена ама към 10 -11 ги носят така че догодина вече хаха

Здравейте,

# 328
Здравейте,
Точно това означава.Все пак работодателя има срок до 10.01.2020 да го предаде.

# 329
  • Пловдив
Здравейте, бебчето ми е на 7+++ и получавам обезщетение за майчинство, като преди това бях СОЛ. Януари-февруари получих и 30-дневно обезщетение за болничен, тъй като се наложи да полежа в болница за задържане. Въпросът ми е как точно трябва да попълня годишната данъчна декларация за 2019? 🤔 Въвеждам ли болничните някак? Примерно ако доходът ми за януари е 2000 лв, но 15 раб.дни съм била в болнични, какво декларирам? Също как разпределям по месеци годишния доход? Само за месеците, в които съм работила (януари-март) или деля на 12, като взимам предвид и обезщетенията за майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт