Майчинството счетоводно-83

• 38 228
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,искам да попитам какви са разходите за работодателя по време  на майчинството?Само здравни осигуровки ли плаща?Ако ще вземаш минимално майчинство чиста минимална заплата ли се взема или ти удържат пари за някакви осигуровки?

# 421
  • София-Младост
Здравейте,искам да попитам какви са разходите за работодателя по време  на майчинството?Само здравни осигуровки ли плаща?Ако ще вземаш минимално майчинство чиста минимална заплата ли се взема или ти удържат пари за някакви осигуровки?
Само здравна оссигуровка дължи работодателя.
По време на отпуск за бременост и раждане не се удържат и начисляват социални осигуровки и данък.
Т.е. ако получавате МРЗ, към днешна дата 610лв., това ще е чистото обезщетение, разделено на броя работни дни за месеца.

# 422
Здравейте, не мога да се оправя из всички приложения от Ной(НОИ - да оставя забавната грешка с аутокорект). Връщам се на работа след първата година майчинство и трябва да пусна декларация за половината от обезщетението. Мисля, че трябва да попълня приложения 7 и 8, знаете ли дали съм права?

За жалост нямам бърз достъп до счетоводство и ми се иска да ида с попълнени документи.

Последна редакция: вт, 07 яну 2020, 17:03 от ^SunLight^

# 423
Здравейте,
Фирмата, в която работя , изведнъж се оказа, че няма пари. Шефът не можел да плати заплатите на 40човека за декември. Предлага някакви схеми да преподпишем с друга фирма, по взаимно съгласие да напуснем. Тази фирма щяла да даде бонуси на шефа (че предлага добри кадри) и така той ще ни заплати заплатите. По принцип е бил коректен досега, но може и да гледа да ни изиграе.
Притеснява ме заплатата за декември, с кредити сме, може ли безвъзвратно да не я получа?
На реална сума ме осигуряват, по банков път се получава заплата.
Моля за коментари.

# 424
Здравейте от 5години работя в една фирма но ме осигуряват на 4часа на 300лв знаете ли какво майчинство се взима на 4часа Благодаря

# 425
Здравейте от 5години работя в една фирма но ме осигуряват на 4часа на 300лв знаете ли какво майчинство се взима на 4часа Благодаря
Мисля, че ти се полага минималното, 610лв първата година и 380лв втората.

# 426
Мисля, че ти се полага минималното, 610лв първата година и 380лв втората.
Благодаря много за бързия отговор,

# 427
Здравейте,

Имам въпрос на който се надявам тук да ми дадете отговор, назначена съм на ТД с посочени дати на изпитател срок при от 15.07.2019г. до 14.01.2020 г., след това пише, че договора остава безсрочен. Бременна съм в 4-ти месец и искам да знам, дали това, че съм била в платен отпуск удължава срока на изпитване и ще имам ли проблем, ако след този срок реша да изляза в болничен?

Благодаря предварително за отговорите!

# 428
Здравейте,
Фирмата, в която работя , изведнъж се оказа, че няма пари. Шефът не можел да плати заплатите на 40човека за декември. Предлага някакви схеми да преподпишем с друга фирма, по взаимно съгласие да напуснем. Тази фирма щяла да даде бонуси на шефа (че предлага добри кадри) и така той ще ни заплати заплатите. По принцип е бил коректен досега, но може и да гледа да ни изиграе.
Притеснява ме заплатата за декември, с кредити сме, може ли безвъзвратно да не я получа?
На реална сума ме осигуряват, по банков път се получава заплата.
Моля за коментари.
Вземете си фиш за м. Декември, след това поискайте справка за неизплатено възнаграждение. С нея подавате сигнал в Инспекция по труда. Те от своя страна правят проверка и изискват от работодателя доказателства за плащане.
Във вашия случай, да приемем, че той не ви е платил все още и не представя нужните документи.
Инспекцията му дава 30 дни срок да ви плати.
Приемаме, че все още не ви е платил. Инспекцията го глобява с глоба започваща от 1500лв на човек.
Ииии край 😀 не могат да го засължат да ви плати.
Затова отивате при адвокат и водите дело и оо съдебен път представяйки договор, фиш и допълнителни споразумения, ако имате, печелите делото. След това с дължимата сума се прави запор на фирмената сметка и при получаване на приход по нея, от него се удържа вашето възнаграждение.
За съжаление и двата варианта са супер дълги във времето.
Обърнете внимание, че прехвърляйки ви в друга фирма и съответно разписваки молба за напускане по взаимно съгласие, в новата фирма вие сигурно пак ще имате изпитателен срок и по чл 71 могат да се "отърват" от вас още на втория ден. Което е съвсем законно и няма да са в нарушение, съответно вие няма да имате право на високо обещетение на бюрото по труда.
Ако ви съкратят поне ще получите хубава борса.

Казвам ви го защото фирмата в която работя е некоректна и бави заплати и по 2 и 3 месеца и имаме нон стоп проверки от инспекцията по труда. Този филм го играя всеки месец в последната година, защото съм в човешки ресурси. И съвсем ненаказано не плащаме на хората вкл и на мен 😀 ако имате нъжда от допълнителна консултация съм насреща.
ПС Внимавайте какво подписвате, успех Simple Smile

# 429
Здравейте, преди близо 2години бях на работа,от тогава до сега съм безработна,разбрах онзи ден, че съм бременна, позната ми каза, че трябва някой да ме води на работа няколко месеца за да взимам майчинство. Колко месеца трябва, не съм запозната, някой би ли ми обяснил как стоят нещата

# 430
Здравейте,
Какви помощи се полагат за бременност и раждане на осигурена майка?
Само еднократна помощ, която се подава след раждане на детето и е в размер на 250 лева и може да се подаде до 3 години   след раждането или има и нещо друго?
Рано ми е още, в 6ти месец съм, но да си подготвя какво се подава Simple Smile
Благодаря
Да попитам отново

# 431
  • София-Младост
Здравейте,
Само еднократна помощ, която се подава след раждане на детето и е в размер на 250 лева и може да се подаде до 3 години   след раждането или има и нещо друго?
Благодаря
Да попитам отново
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135441920
Отделно има и месечнни помощи за дете, ако отговаряте на условията за доход на член от семейството.
Но за тази и другата помощ, това което е необходимо ще го имате чак след раждане.

# 432
Ала- Бала благодаря

# 433
Здравейте,
Благодаря
Да попитам отново

Има и помощи от общината на града, в който живеете. Сумата е различна почти за всяка община.Трябва да се поинтересвате на място най-добре за повече информация.

# 434
Здравейте,
Благодаря
Да попитам отново

Има и помощи от общината на града, в който живеете. Сумата е различна почти за всяка община.Трябва да се поинтересвате на място най-добре за повече информация.

А има и общини който не дават нищо примерно Ямбол .... или се правят че не знаят за такова нещо или егати общината ....

Общи условия

Активация на акаунт