Майчинството счетоводно-83

• 38 215
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
  • В един копнеж!
Добър ден!
Ако ДМС и купоните влизат в сумата на брутната заплата, логично е след това също да участват в изчисляване на майчинството, нали?!

# 466
  • София
Да, участват

# 467
Проверете с ПИК за представени в НОИ болнични днес, до вчера подадените до 10.01 не бяха отразени.

# 468
  • София
да, моят е вече със статус "в момента се обработва"

# 469
Здравейте, четох доста по темата, но не съм сигурна дали правилно разбрах.. Та имаме дете което след няколко дни ще навърши 1 годинка, в момента правим опити за второ, правилно ли съм разбрала, че ако изляза в 45 дневен болничен преди раждане, преди голямото дете да навърши 2 години, ще получавам майчинство 1та година равно на майчинството за първото дете? И втори въпрос: доколкото помня мисля че сега около датата на изтичане на 1та година трябва да подам декларация при работодател за втората година от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

# 470
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, четох доста по темата, но не съм сигурна дали правилно разбрах.. Та имаме дете което след няколко дни ще навърши 1 годинка, в момента правим опити за второ, правилно ли съм разбрала, че ако изляза в 45 дневен болничен преди раждане, преди голямото дете да навърши 2 години, ще получавам майчинство 1та година равно на майчинството за първото дете? И втори въпрос: доколкото помня мисля че сега около датата на изтичане на 1та година трябва да подам декларация при работодател за втората година от майчинството? Благодаря предварително Simple Smile

Да и на двата въпроса.

# 471
Здравейте. Ако детето ми тръгне на ясла на възраст 1г. и 9 мес., имам ли право да ползвам 3 мес неплатен отпуск (от полагащите се 6 мес. за отглеждане на дете до навършване на 8 г.) или такъв може да се ползва след навършване на 2 год възраст на детето. И ако може да се ползва само след навършване на 2 год възраст, то може ли за този период да ползвам такъв неплатен отпуск за другото си дете (на 6 год). К другия ми въпрос е - за тези 3 месеца неплатен отпуск ще получавам ли 1/2 от майчинството за втората година (до навършване на 2 год на малкото дете).

# 472

Да и на двата въпроса.
Мислех, че за периода на 2-рата година ще се вземат предвид и месеците с по 380 лв и така ще намалее размера за 2-рото майчинство, а явно греша. Така ли е?

# 473
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Ако детето ми тръгне на ясла на възраст 1г. и 9 мес., имам ли право да ползвам 3 мес неплатен отпуск (от полагащите се 6 мес. за отглеждане на дете до навършване на 8 г.) или такъв може да се ползва след навършване на 2 год възраст на детето. И ако може да се ползва само след навършване на 2 год възраст, то може ли за този период да ползвам такъв неплатен отпуск за другото си дете (на 6 год). К другия ми въпрос е - за тези 3 месеца неплатен отпуск ще получавам ли 1/2 от майчинството за втората година (до навършване на 2 год на малкото дете).

Не може да ползваш точно този отпуск преди детето да е навършило 2 години.Можеш да ползваш за другото дете, щом не си го използвала.Да, ще получваш половината от 380лв.

Да и на двата въпроса.
Мислех, че за периода на 2-рата година ще се вземат предвид и месеците с по 380 лв и така ще намалее размера за 2-рото майчинство, а явно греша. Така ли е?

Да, втората година се смята на база МРЗ, но при застъпено майчинство се смятат двата варианта и получаваш по-изгодното спрямо първото и второто майчинство.

# 474
pantera666, много благодаря за отговора Flowers Bouquet

# 475
Да попитам ако имаш три деца до осем / мисля толкова беше/ години за всяко ли може да се ползва неплатен отпуск или не. Т.е 3по6 за майка и 3по5 за таткото?

# 476
  • София-Младост
Да попитам ако имаш три деца до осем / мисля толкова беше/ години за всяко ли може да се ползва неплатен отпуск или не. Т.е 3по6 за майка и 3по5 за таткото?
За всяко.

# 477
  • София
Само, че и бащата има по 6 месеца

# 478
Само, че и бащата има по 6 месеца
Но ако се ползват от майката може да прехвърли по 5 месеца на дете

# 479
Здравейте на всички.Преди една година завърши майчинството ми,през тази една година не съм работила самоосигуряващо лице съм.В момента със бременна и въпроса ми е след като ме наемат във дадена фирма трябва ли да минат тези 12месеца стаж във фирмата,и дали ще мога да ползвам болнични?

Общи условия

Активация на акаунт