Правя мармалад от касис в Thermomix. Идеално го разбива и сготвя. Малко редичко става, защото слагам по-малко захар, като пюре, но за палачинки, глазура е идеално. 1кг измити зрънца от касис, 400г захар, сока на един лимон. 40 секунди на максимална скорост, с лопатка бъркам и свалям останалото по капак и стени, още 30 сек и пускам на 100° за 30 мин и е готов. Разлива се в стерилизирани буркани, затваря се и веднага се обръщат с капачка надолу върху вълнено одеало. Покриват се с вълнени одеала и като изстинат са готови. Рецептата ми я даде унгарка. Не става сладко. Може да се добави пектин за по-твърда структура.
Ето с ръчна мулинета. Даже не се махат дръжките oт плодовете:
https://youtu.be/xpIQyVOeR3E?si=ey-ZY_z4qJsUYUod
Желе от касис Thermomix:
https://youtu.be/RfUn5UbSVsQ?si=qLlMKkUZRfbsQbwz
Яла съм и мармалад от касис от подобни на Thermomix евтинджоси. И там нямаше люспи.