Изследване на ХОРМОНИ – 20 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 42 333
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Здравейте,
Имам въпрос към Денис:
Приема на ХЗТ - фемостон, влияе ли на ТСХ ?
Здравей!
Да, може да влияе - да го повиши.

# 406
Здравейте, за първи път ми се наложи изследване на полови хормони и тъй като не съм сигурна какво означават стойностите, моля за мнение Simple Smile Изследванията са от 4-ти ден на МЦ
TSH - 3.09 (реф. 0.4 - 4.0)
LH - 6.19 (фол.ф. - 1.1 - 11.6)
FSH - 6.24 (фол. ф. - 2.8 - 11.3)
Estradiol - 195 (фол. ф. - 46 - 587)

Благодаря предварително!

# 407
Здравейте, с мъжа ми от 6 месеца правим опити за второ дете, но за сега без резултат. Приемам утрогестан поради нисък прогестерон. Преди първата ми бременност имах висок пролактин. Пих един месец достинекс, падна под долната граница и забременях веднага. Последните пъти, в които изследвам пролактина стойностите му са 390 и 441, което по принцип е в нормите (и според лекаря било перфектно) , но от прочетеното тук останах с впечатление, че такива стойности са високи за забремянване. Правилно ли съм разбрала? До сега винаги съм го изследвала между 3-5 ден от МЦ, но прочетох че и това не е съвсем правилно. Мога ли да изследвам пролактина на 7 ден след овулацията заедно с прогестерона?

Благодаря предварително.
Лека вечер 😊

# 408
  • София
Здравейте, за първи път ми се наложи изследване на полови хормони и тъй като не съм сигурна какво означават
Скрит текст:
стойностите, моля за мнение Simple Smile Изследванията са от 4-ти ден на МЦ

Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е висок, добре е да го повториш заедно с Т3 и Т4 на чист  ден ( след 10-12 ден на МЦ)
Другите са добре.
ПП.
Ако ТСХ е висок, може да има проблем с Пролактина, Андростендиона, да си с ИР, да имаш дефицити на вит.Д, В12, ФК, желязо, цинк, селен  ... ако искаш, може да  ги провериш.

Здравейте, с мъжа ми от 6 месеца правим опити за второ дете, но за сега без резултат. Приемам утрогестан
Скрит текст:
поради нисък прогестерон. Преди първата ми бременност имах висок пролактин. Пих един месец достинекс, падна под долната граница и забременях веднага. Последните пъти, в които изследвам пролактина стойностите му са 390 и 441, което по принцип е в нормите (и според лекаря било перфектно) , но от прочетеното тук останах с впечатление, че такива стойности са високи за забремянване. Правилно ли съм разбрала? До сега винаги съм го изследвала между 3-5 ден от МЦ, но прочетох че и това не е съвсем правилно. Мога ли да изследвам пролактина на 7 ден след овулацията заедно с прогестерона?

Благодаря предварително.
Лека вечер 😊
Здравей!
Когато прогестеронът е нисък, е добре да се търси причината, а не само да се попълва дефицита с прогестини.
Високият пролактин, потиска синтеза на Прогестерон. Пролактинът може пък да е висок, ако си с Хипофункция  на ЩЖ и т.н. - търси се първопричината и тя се коригира. На лекарите просто не им се занимава с това.
Високият пролактин не е пречка за зачеване, но може да е пречка за имплантацията и да създаде проблем в най-ранна бременност.
Да, може да изследваш Прогестерон ( +Е2) и Пролактин точно на 7 ден след О.

Последна редакция: ср, 01 апр 2020, 08:44 от denis.

# 409
Денис, във връзка с Пролактина - нужно ли е при микроаденом без растеж и принципно сравнително висок пролактин (но не винаги) и при липса на терапия последната 1 година (пролактин около 300-400), да го изследвам заедно с повторение на ЧХГ и прогестерон 14 дни след ЗЕТ на ЕЦ?
При предишна бременност го изследвах едва след миседа в 8 седмица и беше 1100,но нормално ли е да расте с такива темпове при забременяване? Благодаря ти!

# 410
Здравейте, за първи път ми се наложи изследване на полови хормони и тъй като не съм сигурна какво означават
Скрит текст:
стойностите, моля за мнение Simple Smile Изследванията са от 4-ти ден на МЦ

Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е висок, добре е да го повториш заедно с Т3 и Т4 на чист  ден ( след 10-12 ден на МЦ)
Другите са добре.
ПП.
Ако ТСХ е висок, може да има проблем с Пролактина, Андростендиона, да си с ИР, да имаш дефицити на вит.Д, В12, ФК, желязо, цинк, селен  ... ако искаш, може да  ги провериш.

Благодаря за бързия отговор, Денис.

ТСХ изследвах съвсем профилактично преди около 3 седмици заедно с пролактин, витамин Д и Б12 (назначени от гинеколог във връзка с евентуално забременяване) и излезе 3,80, съвсем леко завишен пролактин и ниски стойности на вит. Д. По препоръка на лекаря пия медикамент за ТСХ, който явно го е свалил до 3.09, но доколкото разбрах най-добрите стойности на хормона за забременяване са около и под 2, така че продължавам да пия. Simple Smile

# 411
Здравей denis, аз съм на 24 години, тежа 70 кг и съм висока 150 см. Имам смущения в менструалния цикъл, например почти всеки месец ми закъснява с около до 5 дена, някой месец дори и ми пропуска, имам проблемна кожа(акне). Когато отидох на гинекологичен преглед, ми назначиха tsh, пролактин и СеРумен инсулин. Когато АГ ми видя изследванията ме прати на ендокринолог. Не целя забременява не! Може ли да коментираш изследванията ми, направени са на чист ден.
TSH - 3,615 mU/I при реф. 0,35-4,2
Пролактин - 686,1 mU/I при реф. 87-615
Имунореактивен инсулин - изчисление на хома индекс- 6,7 mU/I при реф. 1,1-17.
Благодаря!

# 412
Здравейте. Извинявам се предварително, че въпросът ми не е за тук, но в друга тема не получих отговор и ще съм благодарна ако някой може да ми помогне с отговор.
Цикълът ми закъснява с 4 дни, и преди е закъснявал, но този месез самата ми лутеална фаза се е удължила. Винаги е била точно 13 дни, знам защото усещам овилацията си всеки месец и я вписвам в календарчето. А този месец вече е 16-ти ден от нея, а цикълът не е дошъл. Правих 2 теста за бременност, отрицателни са. Възможно ли е да е от стрес, времето и т.н.? За закъснение на цикъла знам причините, но тогава и самата овулация е по-късно, а при мен периодът след нея е сравнително по-дълъг. Дали е нещо хормонално?

# 413
  • София
Денис, във връзка с Пролактина - нужно ли е при микроаденом без растеж и принципно сравнително висок
Скрит текст:
пролактин (но не винаги) и при липса на терапия последната 1 година (пролактин около 300-400), да го изследвам заедно с повторение на ЧХГ и прогестерон 14 дни след ЗЕТ на ЕЦ?
При предишна бременност го изследвах едва след миседа в 8 седмица и беше 1100,но нормално ли е да расте с такива темпове при забременяване? Благодаря ти!
Добре е да го следиш и ако е много висок, трябва да се консултираш с лекар - той преценява, кое е по-малкото зло Simple Smile

Здравей denis, аз съм на 24 години, тежа 70 кг и съм висока 150 см. Имам смущения в менструалния цикъл,
Скрит текст:
например почти всеки месец ми закъснява с около до 5 дена, някой месец дори и ми пропуска, имам проблемна кожа(акне). Когато отидох на гинекологичен преглед, ми назначиха tsh, пролактин и СеРумен инсулин. Когато АГ ми видя изследванията ме прати на ендокринолог. Не целя забременява не! Може ли да коментираш изследванията ми, направени са на чист ден.
TSH - 3,615 mU/I при реф. 0,35-4,2
Пролактин - 686,1 mU/I при реф. 87-615
Имунореактивен инсулин - изчисление на хома индекс- 6,7 mU/I при реф. 1,1-17.
Благодаря!
Здравей!
ТСХ е висок и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ - добре е  да повториш изследването заедно с Т3 и Т4 и да се консултираш с Ендокринолог.
Пролактинът е висок, но може да е от ТСХ - когато той се нормализира и Пролактина ще се нормализира ( предполагам).
Направи обременяване с глюкоза ( трикратно изследване на Инсулин + КЗахар, на 0, 60 и 120 мин)
Когато си с Хипофункция на ЩЖ  + ИР, докато не ги овладееш и контролираш - теглото много трудно се сваля и задържа.
Провери за дефицити - вит. Д, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, цинк, селен, В12...
Изследвай ЛХ, ФСХ,  Е2 и 17 ОН Прогестерон -  на 3 ден от МЦ
Тестостерон, ДХЕА,  Андростендион

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 08:36 от denis.

# 414
Благодаря, ще направя консултация с ендокринолог.

# 415
  • София
Момичета, как стои в момента въпросът с изследвания по лабораториите? Аз съм след спонтанен аборт от преди 2 месеца, приемам хормон за щитовидната и отделно витамини заради доказани дефицити. Време ми е за контрола, но не знам още колко да чакам "да се нормализира положението"...

# 416
Госпожа Лаленце, много лаборатории работят, няма защо да чакаш.

# 417
Извинявам се, че вероятно съм извън темата, но Денис може ли да погледнеж тези хормони на мъж на 34г.

Снощи е хапнал към 21:30 шоколад и не знам дали това не е причина за високият Homa индекс. Ще го повторим. Пролактина е доста висок Sad

Благодаря, предварително.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 17:49 от Пълнолуние

# 418

Здравейте ,дами ! Утре съм преглед ,но ми е притеснено .Някой с опит може ли да ми разясни дали LH и FSH са добри като резултати ?
Благодаря предварително.

# 419
  • София
Извинявам се, че вероятно съм извън темата, но Денис може ли да погледнеж тези хормони на мъж на 34г.

Скрит текст:

Снощи е хапнал към 21:30 шоколад и не знам дали това не е причина за високият Homa индекс. Ще го повторим. Пролактина е доста висок Sad

Благодаря, предварително.
Здравей!
Има ИР, най-вероятно, това е причината и за по-високия Пролактин. Шоколадът не е причина за тези нива на Инсулина.
Тестостеронът е нисък за тази възраст - причина, най-вероятно отново ИР. Трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент.

Скрит текст:
Здравейте ,дами ! Утре съм преглед ,но ми е притеснено .Някой с опит може ли да ми разясни дали LH и FSH са добри като резултати ?
Благодаря предварително.
Здравей!
ЛХ е висок - показва, че си с ПКЯ (СПКЯ). Трябва да те видят и на УЗ.
Тестостеронът е на горна граница - може да имаш по-високи нива на андрогените, а те са причина за СПКЯ.
Добре е да провериш:
17ОН Прогестерон -  на 3 ден от МЦ
Андростендион  и ДХЕА

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 19:45 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт