За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 696
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
тези кори се водят за цигара бюрек  Peace
така се казва на турски

Как не са се сетили непушачите да нададат вой за името на бюрека?

# 196
Искам да приготвя нещо с царевично брашно и тиква,но без мляко и яйца.Имате ли рецепти ,за нещо такова,някой приготвял ли е такава измишльотина Simple Smile.Всички идеи и съвети ще са ми от полза!

# 197
А като се каже кубче мая по рецептите, колко грама се има в предвид? При мен маята е половин кг и не знам колко да отцепя от тая тухла.

# 198
Да знаеш колко брашно съм бастисала в опит да замеся хляб с мая от кубче. Така и не успяваше да втаса или вадех хляб 3 см висок. Накрая хванах сухата мая и всичко ми се получи като по учебник.

https://gotvach.bg/tips/a-2478-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE_%D … 1%88%D0%BD%D0%BE?
Един линк, ако държиш да се пробваш. Вероятно ще опиташ, щом имаш половин кг мая

# 199
Благодаря ти Poni записах си даже в тефтерите за век и веков 😂

# 200
  • Sofia
А като се каже кубче мая по рецептите, колко грама се има в предвид? ...
Кубче мая в БГ обичайно е 42г. Друг е въпросът, че на пакета си пише за колко кг брашно е.  Никога не съм имала проблем, стига да е в срок на годност. Аз предпочитам живата мая.

Да знаеш колко брашно съм бастисала в опит да замеся хляб с мая от кубче. Така и не успяваше да втаса или вадех хляб 3 см висок.
Стана  ми любопитно каква мая ползваш и как я ползваш, та не ти втасва.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 08:18 от Morena

# 201
И на мен нищо не ми се получава с жива мая. И показаната по-горе съм пробвала, и не става. Само суха използвам, като слагам директно в брашното. Веднъж се опитах със сухата да работя като с живата и пак не стана. Аз греша, но не знам къде.

# 202
  • София
Искам да приготвя нещо с царевично брашно и тиква,но без мляко и яйца.Имате ли рецепти ,за нещо такова,някой приготвял ли е такава измишльотина Simple Smile.Всички идеи и съвети ще са ми от полза!

Хляб може би.

# 203
  • Sofia
И на мен нищо не ми се получава с жива мая. И показаната по-горе съм пробвала, и не става. Само суха използвам, като слагам директно в брашното. Веднъж се опитах със сухата да работя като с живата и пак не стана. Аз греша, но не знам къде.
Живата мая се разбърква с топла ( в никакъв случай гореща ! - тогава дрождите загиват и няма как да бухне тестото) течност (вода, мляко...), малко захар (може и без) и брашно (2-3с.л.) и след 10-15 мин. се активира/шупва. Стига да е в срок, няма отказ!
Тогава ползвате. Така няма "батисване" на брашно и други продукти.
И както сама си установила, сухата (нашенската) мая не се разтваря в течност, тя се слага директно в брашното и се размесва в него.

Искам да приготвя нещо с царевично брашно и тиква,...
Например хрупкави крутони. За салата (зеленчукова или плодова); за крем супа; за директно хапване.
Тиквата на кубчета, сварена до леко омекване (пък ако се сложии на грил тиган за малко.... мммм...), после в царевчиното брашно (едрото имам предвид) и запържване за кратко.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 10:29 от Morena

# 204
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз правя полента с парирана печена тиква. Добре става. Става и с варена тиква . Слага се към полентата се пюрира.

# 205
Да знаеш колко брашно съм бастисала в опит да замеся хляб с мая от кубче. Така и не успяваше да втаса или вадех хляб 3 см висок.
Стана  ми любопитно каква мая ползваш и как я ползваш, та не ти втасва.
[/quote]

Това беше преди няколко години. Не помня марка на маята, каквато е имало в магазина, такава съм купила. Помня, че беше една много студена зима, затоплях кухнята и месех. Може би аз нямам опит, майка ми също не умееше да работи с мая (аз съм по-напред от нея в материала), така и не добихме свестен хляб. Със сухата не си правя експерименти. Ползвам обикновено на Д-р Йоткер, точно спазвам указанията на опаковката, получава ми се идеално.

# 206
Имам следния въпрос.  Ще правя крем супа от картофи , морков и лук, ако сложа и тиквички дали ще е хубава на вкус?

# 207
Да, хубава ще е. Така си правя крем супа от тиквички, с повече тиквички и по-малко картофи. Не обичам много тиквички, само печени/ пържени.

# 208
Може да замениш лука в крем супата с праз. Много добре се получава.

# 209
Благодаря Ви !!!

Общи условия

Активация на акаунт