За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 529
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
  • Мнения: 44 664
Аз за млечна салата да питам...дали ще стане по-хубава с цедено мляко и закв.сметана заедно?  Thinking

Става, става, и с лидълската кремообразна извара + цеденото кисело мляко става! Simple Smile
М да...от онази кофа от 1кг, нали...?

# 631
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Аз за млечна салата да питам...дали ще стане по-хубава с цедено мляко и закв.сметана заедно?  Thinking

Става, става, и с лидълската кремообразна извара + цеденото кисело мляко става! Simple Smile
М да...от онази кофа от 1кг, нали...?
[/quote]

Ахъм, от нея! Simple Smile

Little Evil, можеш да ги опечеш, леко се навлажняват, поръсват се със сол, объркват се и се пекат в умерена фурна.

# 632
  • Мнения: 8 032
За белените тиквени семки -освен във фурната (както Лабрекс е писала) , стават и в микровълновата (ако ползваш такава)-в тавичка от йена на един пласт семки , леко навлажнени , с малко сол (или мерудия/шарена сол) ,на макс. мощност за 5-6 мин., като на всяка мин. и половина ги разбъркваш.Може да ги ползваш сурови за поръска на хляб , кифлички и др.печива.

# 633
  • София
  • Мнения: 2 571
Благодаря ви!

# 634
  • под тепетата
  • Мнения: 11 274
Дойде ми на акъла за тахана и след проверка се оказа, че може да се прави и от тиквени семки. Не съм го правила обаче, само разрових, че ми стана интересно.
 https://gotvach.bg/n5-105076-Тахан_от_тиквени_семки_-_ползи_и_приложения

# 635
  • София
  • Мнения: 2 521
Кулинарки, имам питане.... мисля довечера да заместя тесто за питка, да го оставя в хладилника да втасва, на другата сутрин да го премеся и оформя и отново да го сложа в хладилника и вечерта към 18 часа да опека питката, въпросът ми е... да не превтаса тестото .... Правя питки, но с такова "отложено" Smile втасване не съм правила.

# 636
  • Мнения: 23 869
По последните ми опити, няма да превтаса.Дори може да иска още надигяне на топло преди печене.Например  във фурната затворено малко над 50 градуса да почне печенето.Това когато бързам.Но  не става на конци такова втасване поне при мен, като хляб  е.Явно моя хладилник,  а можеи  всички хладилници да не спомагят за втасване, и  да забавят доста.Все пак като не си опитвала , не ме слушай, нека ти кажат опитните.

# 637
  • Sofia
  • Мнения: 22 644
Кулинарки, имам питане.... мисля довечера да заместя тесто за питка, да го оставя в хладилника да втасва, на другата сутрин да го премеся и оформя и отново да го сложа в хладилника и вечерта към 18 часа да опека питката, въпросът ми е... да не превтаса тестото ....
Не бих го направила.
На стайна Т да речем първото втасване отнема час и половина - два, то вторто е за около 30-40 мин. Ще рече, че някъде около обяд в твоята ситуация ще е готово тестото за печене.

Иначе при всички случаи след хладилника има нужда от отпускане/стопляне тесто, преди да се работи с него.

# 638
  • Мнения: 22 867
И моите опити с тесто от хладилника не са много успешни. Много по-добре ми се получава питката така: замесвам, оформям, завивам тавата с фолио и във фурната на около 50 град. За 20-30 мин е втасала, включвам бързото загряване на фурната, мажа в това време с разбития жълтък отгоре и слагам да се пече. Всъщност аз вече от не знам кога не втасвам два пъти, все нещо време не ми стига, пък и не виждам разлика в крайния резултат. Та и това е вариант.

# 639
  • София
  • Мнения: 2 521
Благодаря, момичета, другият вариант е да я направя тази вечер, но няма да е топла за вечерта на НГ.
Винаги до сега съм втасвала питките 2 пъти, не съм правила с едно и не мога да преценя дали има разлика във вкуса.

# 640
  • Мнения: 22 867
Като се охлади хубаво, обвиваш във фолио и ще се запази мека за утре вечер.

# 641
  • Мнения: X
Можеш и да я стоплиш утре вечер, ако ти се намира хартия от опаковка примерно на 5 кг брашно. Напръскваш леко с вода хартията, покриваш тавата и слагаш на стотина градуса фурната докато се стопли. Става като прясно изпечена, но като изстине пак малко си променя вкуса. Баничкарите така претоплят закуските, ползват хартиените чували от брашното за хартия.

# 642
  • София
  • Мнения: 1 391
Здравейте, имам нова фурна, която може да пече на пара и днес реших да я пробвам с ребра. Трябва ли според вас да им сложа фолио?

# 643
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Сбърках рецептата за еклери.
Сложих 1:1 олио и вода,а е трябвало водата да е двойно повече от олиото.Добавих и чаша брашно.Получи се тестото.Чакам го да изстине,за да добавя яйцата...Ще се получи ли нещо,или не?

# 644
  • София
  • Мнения: 12 242
Сбърках рецептата за еклери.
Сложих 1:1 олио и вода,а е трябвало водата да е двойно повече от олиото.Добавих и чаша брашно.Получи се тестото.Чакам го да изстине,за да добавя яйцата...Ще се получи ли нещо,или не?
Еклери не се правят с олио, първо това, нищо че тавива рецепти има, правят се  винаги с масло и второто е, че няма да се получи въздушно тесто, а просто някакво тесто.

Общи условия

Активация на акаунт