За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 529
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Аз за млечна салата да питам...дали ще стане по-хубава с цедено мляко и закв.сметана заедно?  Thinking

Става, става, и с лидълската кремообразна извара + цеденото кисело мляко става! Simple Smile
М да...от онази кофа от 1кг, нали...?

# 631
Скрит текст:
Аз за млечна салата да питам...дали ще стане по-хубава с цедено мляко и закв.сметана заедно?  Thinking

Става, става, и с лидълската кремообразна извара + цеденото кисело мляко става! Simple Smile
М да...от онази кофа от 1кг, нали...?
[/quote]

Ахъм, от нея! Simple Smile

Little Evil, можеш да ги опечеш, леко се навлажняват, поръсват се със сол, объркват се и се пекат в умерена фурна.

# 632
За белените тиквени семки -освен във фурната (както Лабрекс е писала) , стават и в микровълновата (ако ползваш такава)-в тавичка от йена на един пласт семки , леко навлажнени , с малко сол (или мерудия/шарена сол) ,на макс. мощност за 5-6 мин., като на всяка мин. и половина ги разбъркваш.Може да ги ползваш сурови за поръска на хляб , кифлички и др.печива.

# 633
  • София
Благодаря ви!

# 634
  • под тепетата
Дойде ми на акъла за тахана и след проверка се оказа, че може да се прави и от тиквени семки. Не съм го правила обаче, само разрових, че ми стана интересно.
 https://gotvach.bg/n5-105076-Тахан_от_тиквени_семки_-_ползи_и_приложения

# 635
  • София
Кулинарки, имам питане.... мисля довечера да заместя тесто за питка, да го оставя в хладилника да втасва, на другата сутрин да го премеся и оформя и отново да го сложа в хладилника и вечерта към 18 часа да опека питката, въпросът ми е... да не превтаса тестото .... Правя питки, но с такова "отложено" Smile втасване не съм правила.

# 636
По последните ми опити, няма да превтаса.Дори може да иска още надигяне на топло преди печене.Например  във фурната затворено малко над 50 градуса да почне печенето.Това когато бързам.Но  не става на конци такова втасване поне при мен, като хляб  е.Явно моя хладилник,  а можеи  всички хладилници да не спомагят за втасване, и  да забавят доста.Все пак като не си опитвала , не ме слушай, нека ти кажат опитните.

# 637
  • Sofia
Кулинарки, имам питане.... мисля довечера да заместя тесто за питка, да го оставя в хладилника да втасва, на другата сутрин да го премеся и оформя и отново да го сложа в хладилника и вечерта към 18 часа да опека питката, въпросът ми е... да не превтаса тестото ....
Не бих го направила.
На стайна Т да речем първото втасване отнема час и половина - два, то вторто е за около 30-40 мин. Ще рече, че някъде около обяд в твоята ситуация ще е готово тестото за печене.

Иначе при всички случаи след хладилника има нужда от отпускане/стопляне тесто, преди да се работи с него.

# 638
И моите опити с тесто от хладилника не са много успешни. Много по-добре ми се получава питката така: замесвам, оформям, завивам тавата с фолио и във фурната на около 50 град. За 20-30 мин е втасала, включвам бързото загряване на фурната, мажа в това време с разбития жълтък отгоре и слагам да се пече. Всъщност аз вече от не знам кога не втасвам два пъти, все нещо време не ми стига, пък и не виждам разлика в крайния резултат. Та и това е вариант.

# 639
  • София
Благодаря, момичета, другият вариант е да я направя тази вечер, но няма да е топла за вечерта на НГ.
Винаги до сега съм втасвала питките 2 пъти, не съм правила с едно и не мога да преценя дали има разлика във вкуса.

# 640
Като се охлади хубаво, обвиваш във фолио и ще се запази мека за утре вечер.

# 641
Можеш и да я стоплиш утре вечер, ако ти се намира хартия от опаковка примерно на 5 кг брашно. Напръскваш леко с вода хартията, покриваш тавата и слагаш на стотина градуса фурната докато се стопли. Става като прясно изпечена, но като изстине пак малко си променя вкуса. Баничкарите така претоплят закуските, ползват хартиените чували от брашното за хартия.

# 642
  • София
Здравейте, имам нова фурна, която може да пече на пара и днес реших да я пробвам с ребра. Трябва ли според вас да им сложа фолио?

# 643
  • Sofia
Сбърках рецептата за еклери.
Сложих 1:1 олио и вода,а е трябвало водата да е двойно повече от олиото.Добавих и чаша брашно.Получи се тестото.Чакам го да изстине,за да добавя яйцата...Ще се получи ли нещо,или не?

# 644
  • София
Сбърках рецептата за еклери.
Сложих 1:1 олио и вода,а е трябвало водата да е двойно повече от олиото.Добавих и чаша брашно.Получи се тестото.Чакам го да изстине,за да добавя яйцата...Ще се получи ли нещо,или не?
Еклери не се правят с олио, първо това, нищо че тавива рецепти има, правят се  винаги с масло и второто е, че няма да се получи въздушно тесто, а просто някакво тесто.

Общи условия

Активация на акаунт