За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 616
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 896
Мислех да купувам червата, но в един блог (дзверски вкусно) гледах че става и в марля и мисля да ги пробвам така.

# 406
  • Мнения: 10 754
Червата се купуват готови от месарниците, има различни видове, вкл. изкуствени. Бялото е плесен, която се появява при сушенето. Явно всеки си има някакви свои прийоми, ние не използваме брашно.

# 407
  • Мнения: 8 494
С марля става неравномерно и трудно. Всъщност съм ползвала преди много години едни марлени "черва", голям зор беше помня. Във всички месарници продават черва, има телешки (по-широки са и много лесно се пълнят) и свински. Има осолени ( те трябва да се изкиснат във вода за една нощ)и замразени.
Харесайте някоя рецепта от "Дзверски вкусно" или от "Храна за мойте канибали" и я следвайте точно, няма да сбъркате. И на двата блога се доверявам за мръвките. Успех!

# 408
  • София
  • Мнения: 12 245
Ооо, значи това е рецептата, която ще пробвам. Благодаря и на теб, Морена, че ме просвети Flowers Cherry Blossom

Моренка ти е отговорила, универсално е брашното, душата, благодаря!  Hug  Късно се прибирам и се извинявам, че не отговорих навреме.

# 409
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
 Hug Душата, според мен няма за какво да се извиняваш, не сме напрекъснато на комп/тел. я.

# 410
  • Враца
  • Мнения: 5 652
Здравейте,
с тъп въпрос идвам днес.
Вчера правих локумени сладки с мас. Резултатът е фантастична обвивка и твърд бонбон вътре. Пишеше да се пекат на 180 градуса, но моят фурна нещо не вдига правилни градуси и ги сложих на 200.
Чудя се сега дали по-сивоката температура действа така  или съм случила на локум, който не е за тези цели?

Бях се настроила за локумени сладки и това си е. С тези рискувам да извадя или зъби или пломби Simple Smile

Весели и спокойни празници на всички!

# 411
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 101
От високата температура.При локумките готовност е достигната при лекото им порозовяване.Дори да не изглеждат така.Просто се вади тавата и се поизчаква изстиване.Ако се подлъже човек да ги изчара да се позачервят-станали са камъчета след изстиване.

# 412
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
Резултатът е фантастична обвивка и твърд бонбон вътре. Пишеше да се пекат на 180 градуса, но моят фурна нещо не вдига правилни градуси и ги сложих на 200.
...
Ва, а колко време ги пече?
  Според мен времето ти е било проблемно, докато си пекла на едни, после на други градуси.
Трябва да се пекат на 200 градуса и за малко, защото вътре няма нищо за готвене, идеята е само да ги грабне отвън горещината и за кратко да изпече/изсуши тънкото тесто около локума, без да стига особено до него и да го топи, а при изстиването става на камъче.  Wink
Така е с повечето дребни сладки, като масленки, плоски бисквити.
  На 180 се пекат по-дебели теста (тип кексови, козуначени...) и ако върешността е сурова, градусите дори още се намаляват.

# 413
  • Мнения: 896
Няколко страници по-назад комнтирахме тарамата (разбития хайвер). И тъй като сън не ме хващаше един хубав ден си купих от готовите. Хубаво, ама не е като домашния който правеше баба ми.
Вчера във фантастико видях дребен черен хайвер и си викам ще се прави тарама.
От десетките реццепти се спрях на тази:
http://flyfishing.iantra.com/photo-and-art/culinary-fishing-recipes/548-haiver
Всичко освен хайвера слагах на око и според мен се оказа грешка. Не че се получи лошо, даже доста добре се получи, но се налагат леки корекции в пропорците които аз сложих.
1/2 от средината на заводски хляб.
около 300-330 мл. олио
50 грама хайвер който го обезсоляваме и разбиваме, и 50 гама който го слагаме на края.
сока на половин лимон
1/4 средно голяма глава лук.
прварена вода около 200-400 млл. (постоянно доливах и и изгубих количеството)

Единствената промяна в рецептата която бих направила следващия път е първите 50 грама хайвер първо да се счукат в хаванче че пасатора не успя да го смеля, а това май е от съществено значчение за да се желира леко тарамата.

Последна редакция: пн, 23 дек 2019, 14:18 от vanqivanova

# 414
  • София, Bulgaria
  • Мнения: 2 993
Здравейте, за Коледа обмислям банска капама, готвила съм я много пъти, но тази година трябва да направя доста по-голямо количество...15-18 човека. Та си мислих дали да не я наредя в голямата тава, в която печем агнета и пак така да я опека в пеща...т.е нямаме пещ, а изидана дупка в земята. Там печем. Палим огън да се образува хубава жарава,  после слагаме тавата завита с алуминиево фолио, ламаринен капак над дупката, който замазваме с кал и палим нърху него огън. Принципът е същия, като на пещ...
Имам колебания, защото се пече 5 часа, да не загори зелено,  няма да е баш редена капама, по- скоро омесено всичко. Как ви се се струва този вариант...

# 415
  • Мнения: 9 485
Няколко страници по-назад комнтирахме тарамата (разбития хайвер). И тъй като сън не ме хващаше един хубав ден си купих от готовите. Хубаво, ама не е като домашния който правеше баба ми.
Вчера във фантастико видях дребен черен хайвер и си викам ще се прави тарама.
От десетките реццепти се спрях на тази:
http://flyfishing.iantra.com/photo-and-art/culinary-fishing-recipes/548-haiver
Всичко освен хайвера слагах на око и според мен се оказа грешка. Не че се получи лошо, даже доста добре се получи, но се налагат леки корекции в пропорците които аз сложих.
1/2 от средината на заводски хляб.
около 200-220 мл. олио
50 грама хайвер който го обезсоляваме и разбиваме, и 50 гама който го лагаме на края.
сока на половин лимон
1/4 средно голяма глава лук.
прварена вода около 200-400 млл. (постоянно доливах и и изгубих количеството)

Единствената промяна в рецептата която бих направила следващия път е първите 50 грама хайвер първо да се счукат в хаванче че пасатора не успя да го смеля, а това май е от съществено значчение за да се желира леко тарамата.
тъй като пишещия в линка който си дала си позволява да каже Пълни глупости За зреене в хладилник, Аз пък ще ти кажа, че това за зреене във фризер са Пълни глупост.
толкова години винаги ми ззрее в хладилника в сол - при толкова много сол няма как да се развали и не става за 50 дни, а става за три седмици най-много.
на цвят оранжев какъвто съм го е снимала в блога си, а не прозрачен на цвят. Леко да не стане прозрачен.
Другата Глупост е средата на половин заводски хляб на 200 милилитра олио Това е много хляб. И каква е тая вода?!?

Този който трябва да зрее обикновено е на цвят сиво кафяв, такъв какъвто си купила черен е  за хапки най-вероятно, не за разбиване.

# 416
  • Мнения: 22 867
Някой да подскаже една стара рецепта с пушено топено сирене, месце, гъби и, не съм сигурна, май заквасена сметанка имаше? Трябва да оползотворя няколко парченца свинско от рибица, правех нещо подобно преди, ама хич не се сещам как беше. Само помня, че слагах всичко в йената, ставаше бързо и, тогава поне, много го харесвахме. Simple Smile Flowers Hibiscus

# 417
  • Мнения: 896
Извинявам се за подвежданто.
Както казах слагах на око. Току що проверих с мерителна чаша и олиото е било около 330 мл. но е доста мазно.
За зреенето не мога да коментирам понеже взех готов хайвер.
ПП: вече е редактирано!

# 418
  • Мнения: 43 786
Лабрекс, точно така съм правила и аз. Редя на пластове и в йената, но без заквасената сметана, че май ще се пресече.

# 419
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, точно така съм правила и аз. Редя на пластове и в йената, но без заквасената сметана, че май ще се пресече.

Голяма заплесия ме е прихванала, хич не помня как го правех, пък само дето не го ядяхме всяка вечер. Ще го наредя и аз на пластове, все ще стане! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт