За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 600
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 2 816
Печени орехи и фъстъци къде да ги държа,в книжен плик или стъклен буркан?
Буркан, кутия, купа -  затворени,  инак се овлажняват

# 451
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
За миналата Коледа правих питка слънце, която много се хареса на семейството, но не си спомням от къде взех рецептата. За да не рискувам, предложете сполучлива рецепта, моля.
С какъв набухвател е била/ искаш да ползваш?

# 452
  • Мнения: 1 507
С жива мая беше със сигурност.

# 453
  • Мнения: 12 344
Да ви питам. Миналата година имах лош опит с питката, която беше залепнала за тавичката и едвам я извадих. Мога ли да използвам спрей с мазнина, който купих от Лидл, за намазване а кексови форми. Дали пак ще залепне хляба?

# 454
  • Мнения: 43 785
Сложи хартия за печене.

# 455
  • София
  • Мнения: 12 245
Колко време да варя сармите в тенджера под налягане?

Ще ти кажа как ги правя аз, в тенджерата за максимум 20мин. охлаждам, за да не се разпаднат и ги прехвърлям в глина във фурната, доливам още малко вода и олио и запичам до готовност, около 30  - 40 минути след като започне да завира.

Да ви питам. Миналата година имах лош опит с питката, която беше залепнала за тавичката и едвам я извадих. Мога ли да използвам спрей с мазнина, който купих от Лидл, за намазване а кексови форми. Дали пак ще залепне хляба?
Много добре напръскай, навсякъде вкл. и стените, също може и хартия за печене.

# 456
  • София
  • Мнения: 2 371
Момичета, може ли добра рецепта за свински ребърца на фурна и за торта “Червено кадифе”

# 457
  • Sofia
  • Мнения: 22 645
С жива мая беше със сигурност.
Предлагам ти моята тогава, като ако искаш да е постна, замести яйцата и млеката с вода - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html

# 458
  • Мнения: 1 507
Много благодаря, Морена: hibiscus:
Изглежда чудесно питката ти, като козунак, на конци, непременно нея ще направя, дано ми се получи.

# 459
  • Мнения: X
Моля, спешна помощ как се нарежда капама.
И колко течност се слага?
Сърмите над месото ли?
Заливам ли с разтопено масло с червен пипер?

# 460
  • София
  • Мнения: 12 245
Моля, спешна помощ как се нарежда капама.
И колко течност се слага?
Сърмите над месото ли?
Заливам ли с разтопено масло с червен пипер?
По вряка вероятност ще се прави в глинен съд, на дъното се нарязва зеле, поръсваш с червен пипер, около 3 шепи зелето, отгоре сарми, нарязано зеле, червен пипер,  месото/пържолките аз ги деля на две и завивам в зелево листо като сарма, следва отново нарязано зеле и следват сармите с пилешко месо, сурово е пилешкото,  нарязано  на филийки примерно, следва отново зеле, червен пипер, и най-накрая слагам сурова пикантна наденица и отново нарязано зеле. Заливаш с олио!! какво масло пишеш???, зелето обича мазнината и тя не се пести, 1 ч . ч ако имаш сок от зелето и вода до сармите. Печеш на 180 градуса , до готовност. Червен пипер ти е  щипка  по щипка- две. Това е моят вариант,...моята е готова, щото съм я пекла цяла нощ на 100 градуса и сутринта само малко я запекох на 200 градуса, за кратко, като долях още малко, малко!! вода и струйка олио. това е. Как ще си  я наредиш... твой избор.

Последна редакция: вт, 24 дек 2019, 18:41 от marchеva14

# 461
  • Sofia
  • Мнения: 29 278
Вино слага ли се?

# 462
  • Мнения: X
В глинен съд ще го правя, но ще има свински бут.
Сланина и заешка лой слагам също, праз и малко чесън.

# 463
  • Мнения: 12 344
Според мен, както и да се нареди капамата, все е вкусна.

# 464
  • Мнения: 4 859
Моля, спешна помощ как се нарежда капама.
И колко течност се слага?
Сърмите над месото ли?
Заливам ли с разтопено масло с червен пипер?
По принцип най-отдолу се слага месото на което ще му трябва най-много термична обработка ,така са ми казвали .
Аз я правя така
-зелеви листа ,сланинка на дъното на гювеча
-ред сармички с ориз и кайма
-ред телешко
-пак сарми
-ред свинско
-пак сарми
-,ред пилешко
Завършвам с някаква наденица прясна,суджук,кървавица ,каквото намеря.
Пак сланинка и завивам с листа зеле.
Сега по нашият край слагат чаша вино ,но не на всеки допада зеле+вино ,така че може и зелев сок .
Аз не слагам масло ,а олио .Може би мас ще е ок ,но с масло не съм пробвала .
А с подправки си овкусявам месата преди да ги наредя .

Общи условия

Активация на акаунт