Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 31 495
  • 517
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 1 325
Тиквеник

Необходими продукти:
-Сурова, настъргана тиква(количество-по желание, аз слагам около 400 гр.)
-орехи-на парченца-1ч.ч.
-захар-1.ч.ч.
-Кори за баница-1 пак.
-масло

Взимам 2 кори, намазвам ги с масло, поръсвам с тиква, захар, орехи, навивам на руло и слагам в правоъг. тава.Така навивам всички листи.Пека на 180 гр до зачервяване.По желание може да се сиропира.Аз лично не го правя, защото суровата тиква пуска сос, който все едно ми сиропира сладкиша.За това и консумирам след 24 часа.

# 376
  • Мнения: 59
Сиренки

1ч.ч. сирене
1ч.ч. кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
50 гр. масло
1 яйце за намазване

Всички продукти се омесват заедно. Разделя се на 10 топки без да се разплескват. Редят се в намаслена е набрашнена тавичка. Мажат се с разбито яйце и в средата се слага масло. По желание се ръсят с кашкавал. Пекат се 20 мин. на 250 градуса.

# 377
  • Мнения: 6 035
Представям ви рецептата за любимия вкъщи ябълков пай, както и снимка на моите мини пайчета, които направих за предколедното парти на работа.

Ябълков пай
За пълнежа:
6 ябълки – обелени и нарязани на луни или кубчета, всяко парченце се подсушава със салфетка или кърпа. За мини пайчетата съм нарязала ябълките на малки кубченца.
140 гр. пудра захар
1-2 ч.л. канела
3 с.л. брашно
малко натрошени орехчета
Ябълките и останалите продукти за пълнежа се омесват в купа и се оставят настрана.
За тестото:
225 гр. омекнало масло President (на стайна температура)
50 гр. пудра захар
2 яйца (едното се използва цялото, а от второто се ползва жълтъка, белтъкът се оставя настрана)
350 гр. брашно
може да се добавят и малко смлени орехчета
щипка канела
Продуктите за тестото, от които само един белтък не се ползва, се месят с ръце. Трябва да стане еластично, хубаво топче.
Разделя се на 2/3 и 1/3. 2/3 от тестото се ползват за основата на сладкиша, а 1/3 за украсата.
В намазнена тавичка за пай, или подобна, се разстила 2/3 от тестото. Вътре се сипва ябълковата смес.Отгоре се прави украса, аз използвам формички за коледни бисквити, но може и тестото да се разточи, нареже на ленти и да се направи под формата на плетеница.
След като е подреден сладкиша, отгоре се намазва с останалия белтък.
Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40-45 минути.
Сервира се топъл с топка сладолед.

# 378
  • Мнения: 38
Цветаевски ябълков сладкиш
Продукти:
1 кг ябълки
За тестото:
2 ч.ч.брашно,1/2 ч.ч.вода, 150 гр.масло, 1/2 ч.л.сода бикарбонат (угасена с малко оцет)
За крема:
1 ч.ч.заквасена сметана, 1 ч.ч.захар, 1 яйце, 2 с.л.брашно

Приготвяне:
Пресейте брашното и намачкайте с маслото (на стайна температура), като добавите постепенно топлата вода.

Угасете содата в малко оцет и я добавете към брашното. Омесете тестото.

Консистенцията на тестото е мека, но не трябва да лепи по ръцете

Намажете подходяща тавичка с масло и разпределете тестото на дъното.

Обелете ябълките, премахнете сърцевината и нарежете на тънки филийки.

Подредете ябълковите филийки върху тестото.

Пригответе крем, като смесите всички съставки и разбиете с миксер.

Залейте ябълките с крема пъхнете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 200 ° С, за 40-45 минути.

Охладете готовия сладкиш преди сервиране и по желание можете да го поръсите с пудра захар.

# 379
  • Мнения: 6 017
Кекс с пълнеж от кисело мляко и горски плодове

Продукти:

за тестото:

300 грама бяло брашно
100 грама кокосова захар
200 грама краве масло
250 милилитра кокосово мляко
50 грама натурално какао
10 грама бакпулвер
1 чаена лъжичка екстракт от бадем
4 яйца

за пълнежа:

300 грама кисело мляко 8% масленост
50 грама кокосова захар

шепа горски плодове

Приготвяне:

Разбийте яйцата с кокосовата захар на пяна.
Добавете кравето масло и продължете с разбиването.
След това започнете с добавянето на останалите сухи съставки.
Завършете с кокосовото мляко, за да "разредите" сместа.
Изсипете сместа в силиконова форма за кекс и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. На мен ми отне около 45 минути да го изпека.
След това го извадете от фурната и оставете да изстине.

През това време си пригответе пължежът.
Смесете киселото мляко с кокосовата захар и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Издълбайте кексът, така че да има два борда - от вътрешната и външната страна.
За издълбаването му използвайте лъжица. Тестото е доста ронливо и пухкаво, така че няма да имате затруднения.
След това го напълнете с мляко и горски плодове.
Върнете издълбаните трохи отгоре и притиснете с лъжица, така че да се образува хубава и равна повърхност.
Сложете в хладилник да стегне, а след това внимателно обърнете в чиния или поднос.
Декорирайте пожелание. Аз поръсих с кокосово брашно и декорирах с малинки.
Приятен апетит!

# 380
  • Мнения: 998
Тутманик:
600 гр. брашно 
4 яйца 
1 кофичка кисело мляко 
1/2 кг сирене 
125 гр разтопено масло
1ч.л. сода бикарбонат 
1 пакетче бакпулвер 

Бакпулверът се размесва с брашното. Содата се добавя в киселото мляко да шупне. Сиренето се натрошва и се смесва с предварително разбитите яйца и разтопеното масло. Всичко се смесва, като накрая се добавят брашното с бакпулвера. Сместа се изсипва в предварително намаслена тава и се пече на 200 градуса.

# 381
  • Мнения: 999
Тиквеник с халва - специалитетът на баба

Приготвя се по обичайния начин, но през навита кора към плънката се добавя халва. Някои слагат канела към тиквеника, но тук не се слага, защото халвата дава достатъчно интересен аромат.
Който го е опитвал, после твърди, че нещо му липсва на обикновения тиквеник.

# 382
  • Мнения: 503
Пай с тиква:Продукти за плънката:

400 г тиква
1 ч.л. канела
5 с.л. захар
шепа сушени червени боровинки (или стафиди)
50 г натрошени орехи
кората от половин портокал
1/4 ч.л. индийско орехче

продукти за тестото:

3 цели яйца
125 гр. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
галета
Настържете тиквата. Прехвърлете я в тенджерка, долейте малко вода и я гответе за няколко минути на бавен огън, докато омекне. Прехвърлете я в купа и добавете захарта, канелата, индийското орехче, кората от портокал, орехите и сушените боровинки. Разбъркайте добре.
Разбийте яйцата, докато удвоят обема си. Добавете захарта и мекото масло. След като се поеме прибавете киселото мляко, разбъркано с бакпулвера, а след него и брашното. Накрая овкусете с ванилията. Разбийте добре сместа. Сглобете пая като редувате половината тесто, поръсено с галета, цялата тиквена плънка, отново галета и завършете с втората половина тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Когато изстине поръсете с пудра захар.

# 383
  • Мнения: 1 388


Коледна погача
Продукти:
1кг брашно
4 яйца
1 коф кисело мляко
100 гр прясно мляко или топла вода
1/2 кубче мая или 1 пакетче
100 гр краве масло
250 гр сирене
2 чл сол
3 сл захар
сусам или мак за поръсване

Начин на приготвяне:
Маята с прясното мляко се оставя да шупне.
Замесва се меко тесто от брашното, млекото, маята, яйцата, солта и захарта.
Оставя се да втаса.
Разделя се на 4 и се разточват по отделно кори около 50 см диаметър.
Всяка кора се маже с размекнато масло и се посипва с натрошеното сирене.
Слагат се една върху друга. Разрязва се на звезда и се навиват кифлички.
Пече се при 180 градуса.

# 384
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 704
Овесени бисквити със сушени плодове

Продукти:
250 г фини овесени ядки
100 г брашно
100 г орехи
150 г масло
1 яйце
1 ванилия
180 г захар
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. канела
1 ч. ч. сушени плодове

Приготвяне:
Захарта и мекото масло се разбиват, добавят се постепенно останалите съставки, накълцаните орехи и сушени плодове (стафиди) се включват накрая. Правят се топки, които се сплескват и се поставят в тава с хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за десетина минути. За по-хрупкави бисквити се пекат по-дълго, за по-меки – по-кратко.

# 385
  • Мнения: 46
Кроасани а ла Président



Как да го приготвите:

1. Разтворете маята в топла вода и оставете да кипне.

2. Разбийте жълтъците и ги разбъркайте заедно с топлото мляко, солта, маята и 2/3 чаша брашно.

3. Разбийте до получаване на хомогенна смес и добавете маслото, останалото брашно и маята.

4. Разбъркайте с шпатула, докато брашното се напои добре.

5. Покрийте и оставете за 2 часа.

6. Извадете тестото на повърхност, поръсена с брашно, и разточете в кръгла форма.

7. Нарежете на триъгълници.

8. Сложете 2 парченца шоколад (бял и кафяв) по средата.

9. Завийте, като започнете от дебелата част.

10. Сложете кроасаните в намазнена тава за печене.

11. Покрийте с кърпа и оставете да втаса повторно на стайна температура.

12. Разбийте белтъците и намажете всеки кроасан с четка.

13. Печете на 190 градуса около 20 минути.

# 386
  • Мнения: 59
Тутманик

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. настъргано/натрошено сирене
олио

Содата се гаси в киселото мляко. Към брашното се прибавят килесото мляко и сиренето и се меси. От тестото се оформят топки, които се потапят в олиото и се подреждат в тавичка. Тутманика втасва 1 час и се пече на 200 градуса.

# 387
  • София
  • Мнения: 12 409
Кекс с парченца шоколад

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
70 гр. млечен шоколад
1 с.л. какао
Разбиват се яйцата и захарта.Прибавя се олиото и  хладкото прясно мляко. След това се добавя брашното, смесено с бакпулвера.
Намазва се форма за кекс и се изсипва половината от тестото.Останалата част оцветяваме с какаото и изсипваме върху бялото тесто.
Най-отгоре се поставят парченцата шоколад.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 гр., за 40-45 мин. до готовност.
Може да се поднесе поръсен с пудра захар.

# 388
  • гр. Раковски
  • Мнения: 280
Джинджифилови сладки /непрофесионално украсени Grin /

Продукти: 2 и 1/2 ч.ч брашно, 1яйце, 1/2 ч.ч разтопено масло /125гр стигат/, 2/3 ч.ч разтопен мед, 1ч.л бакпулвер, 1/2 ч.л сода, 1ч.л канела, 1ч.л джинджифил на прах

Приготвяне:
Пресявам брашното, слага се бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Разтапяме меда и маслото на водна баня /смесваме ги/ и се добавя 1 яйце като поизстине сместа . Цялата тази смес се добавя към брашното. Омесва се тесто и от него си правим с различни формички бисквитки /не помня обаче на колко мм да се разточва, но не трябва да са много дебели/ . Пекат се на 180 градуса за 7-8 минутки. Бисквитките стават твърди, но пък потопени в мляко, се топят в устата. Някои си правят и украса за елхата с тях.

Глазурата ми е от 1ч.ч пудра захар разбита с 1 белтък. Добавям 3-4 капки лимонов сок и се разбърква. По желание се оцветява Simple Smile

# 389
  • гр. Раковски
  • Мнения: 280
Моята любима торта, чиято рецепта имам от моята майка. В нейния тефтер тя се казва Жадната калугерка торта.

Необходими продукти:
За блата /той е един само/ - 4яйца, 1ч.ч захар, 1бакпулвер, 1ч.ч прясно мляко, 3ч.ч брашно, 1 ванилия
За сиропиране: 3ч.ч прясно мляко и 1ч.ч захар
За крема /страшно вкусен е и ей така за похапване/ - 2яйца, 3с.л брашно, 1 ванилия и 1/2л прясно мляко /500мл/ +  половинката на пакетче масло / към 60-65грама идва маслото/ и 1ч.ч пудра захар

Приготвяне:
Съставките за блата се смесват и се изпича блат на умерена фурна /пека на 180 градуса/ - използвам доста голяма тава, за да ми бъде по-нисък блата
Когато блата изстине се залива с горещия сироп и се оставя да се напои /грубо около час е попило всичко/
За крема - млякото завира и се прибавя бавно разбита смес от яйцата и брашното. Бърка се непрекъснато, да няма бучки и се държи на котлона до готовност /да се посгъсти леко/. Сваля се от котлона и се добавя маслото, пудрата захар и ванилията. Залива се и се украсява по избор.
Тортата е много лесна да се направи, става много сочна и вкусна!

Общи условия

Активация на акаунт