Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 402
  • 517
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 3 268
Чийзкейк с ягоди
За основа слагам финно смлени бисквити, смесени с разтопено масло. Използвам форма за торта с падащи стени и слагам да стегне в хладилник за около час. Смесвам 500 гр заквасена сметана с  5 с.л пудра захар. Отделно разбивам 500 гр течна  подсладена сладкарска сметана с миксер. Разбърквам 500 гр маскрапоне с 5 с.л пудра захар. Обърквам заедно трите смеси и разстилам върху студеният блат. Слагам в хладилник за няколко часа.
Най-отгоре слагам заливка, която съм приготвила от сладко от ягоди и  1 ч.л желатин, разтворен във вода. Украсявам с филирани бадеми.

# 361
  • Мнения: 129
Баница със сирене
1 пакет сори за баница
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
400 г сирене
масло
250 г газирана вода
В подходяща тава се слагат две кори,наръсва се сирене,слагат се парченца масло. Отново две кори,сирене и масло. Така се процедира докато се сложат всички кори. Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко и газираната вода. Баницата се нарязва на парчета и се залива с яйчената смес. Отгоре се нареждат парченца масло. Пече се в умерена фурна до готовност.

# 362
  • Мнения: 526
Торта с кокос

Продукти:
2 п. бисквити "Роден край" с масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
125 гр. меко масло
200 гр. бял шоколад
400 гр. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
1 ванилия
100 гр. кокосови стърготини
+20 гр. за поръсване

Приготвяне:

За да приготвите крема разтопете на водна баня белия шоколад и маслото. Оставете шоколадовата смес да се охлади леко и започнете да на части да добавяте заквасената сметана. Бъркайте с шпатула, така че да се смесят много добре всички продукти. Прибавете ванилията и кокоса и разбъркайте. В отделен съд с миксер разбийте сметаната до получаване на твърди върхове. Прибавете и нея на части към крема. Бъркате с шпатула, получава се много пухкав крем.
В купа сложете прясното мляко, в което ще потапяте бисквитите. Подгответе си подложка или поднос в който ще сглобявате тортата. Поставете ринг за торти - 22 см. Леко намажете подложката с крем , колкото да залепнат бисквитите. Всяка бисквита потопете за кратко в прясното мляко и подредете една до друга. Върху подредените бисквити сложете част от крема. После пак ред бисквити, крем и така докато свършат продуктите, като завършите с крем.

Поръсете готовата торта с кокосови стърготини.

# 363
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 908
Баница с праз
Пакет готови кори
2 стръка праз
50 гр. разтопено масло
100 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
2 яйца
1 ч.л сода

Задушаваме праза в мазнината. Взимаме по две кори, върху които разнасяме от праза и по малко от приготвената от останалите продукти плънка. Навиваме и подреждаме в намазнена тава. Заливаме баницата със смес от 1 яйце, 2-3 лъжици кисело мляко и 100гр. разтопено масло. Печем в загрята фурна за около 35-40 минути. Да ви е сладко!

# 364
  • Мнения: 2
Кейк " Коледно изкушение "

2 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио

За глазурата:
2 с. л. какао   
3 с. л. вода
6 с. л. захар
2 с. л. какао
1/2 пакетче краве масло  (от 125 г)- най-вкусно става с President

Разбивате яйцата със захарта, докато се получи бял, пухкав крем.Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата.Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното. Разбъркайте с шпатула, докато сместа поеме брашното.Готовата смес изсипете в намазнена и набрашнена тава и изпечете в предварително загрята фурна, до готовност.За да приготвите глазурата сложете всички продукти в малка касерола и я оставете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят добре всички продукти и захарта да се стопи. Залейте изстиналия сладкиш с готова глазура, докато е още топла.

Да ви е сладко!

# 365
  • Мнения: 267
Сладка баница
1 п.готови кори се нарежда във форма на хармоника на дъното на предварително намаслена правоъгална тава.Пече се за около 10 минути на 200 градуса.Приготвя се плънка от 5 яйца,250 гр.захар,150 гр масло,250 гр.кисело мляко и 1 бакпулвер.Изпечените кори се заливат с плънката и се пече за около 15-20 минути на 200 градуса.След като изтине се нарязва и залива със сироп от 3 ч.ч. вода и 2 ч.ч.захар.

# 366
  • София
  • Мнения: 656
Коледен щолен-Необходими продукти
200 г.прясно мляко
1 пак.суха мая
170 г.захар
200 г масло Президент
настъргана кора половин лимон/може и портокал/
200 грама ядки/бадеми и лешници/
100 г,боровинки/сушени/
100 г.захаросани плодове
2 суп.л-ци ром
1/2 ч.л-чка течна ванилия
600 г.брашно,
За гарниране100 г.масло +150 г.пудра захар
Начин на приготвяне-
В купа слагаме затопленото мляко захарта, лимоновата кора, ванилията, рома,малко от разтопеното масло,брашно,маята и месим,като постепенно добавям по малко от маслото и брашното а накрая, плодовете и ядките.Оставяме на топло,тестото да втаса.В хлебопекарната става също Simple Smile
Готовото тесто го оформяме с намаслени ръце,в форма за кекс,покрита с хартия за печене.
Пече се на 170 градуса.
След като се изпече, се намазва с маслото и поръсваме със пудра захар.   
   

# 367
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
И още нещо от мен в духа на Коледа:
Коледни сладки с канела и джинджифил

Продукти:
400 г брашно
1 пак бакпулвер
2 чаени лъжички джинджифил
1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1 чаена лъжичка с връх канела
щипка сол
 1 и 1/2 пак меко масло
 100 г мед
 200 г кафява захар
  2 яйца
  2 пак ванилия

Приготвяне:
В купа смесваме брашното заедно с бакпулвера, джинджифила, солта, индийското орехче и канелата.
Отделно в друг съд смесваме мазнината, захарта, яйцата, меда и ванилията.
След като ги разбиете добре започваме да ги добавяте постепенно към сухите съставки, като непрестанно бъркаме докато се получи меко тесто.
Разточваме и после с формички правим фигурки на бисквитки. Поставяме ги в тава, върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печем докато преценим че са готови - при мен това беше около 30тата мин.
След като изстинат, можете да ги поръсите с пудра захар или украсите по Ваш вкус.

# 368
  • София
  • Мнения: 656
Виенски сладкиш
масло - 225 г.
захар - 1.5 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
череши - 2 ч.ч.нарязани на парченца
яйца - 6 бр.
1 лимон - сок и кора
Разделяме яйцата. Разбиваме белтъците до получаване на пухкав сняг а жълтъците със захарта. Прибавяме към тях маслото лимоновата кора и сок.
Сипваме жълтъчната смес към брашното, смесваме и накрая прибаваме белтъците.
Формата за печене е добре да е с размери 13х18 см.
Прехвърляме сместа във формата, нареждаме черешите. Запечете за около 45 минути на силно загрята фурна.

# 369
  • София
  • Мнения: 656
Коледни сладки
250 г брашно
350 г пудра захар
1 бр. яйце
1 ч.л. канела
150 г масло
2 с.л. сок от лимон
кулинарна боя за оцветяване
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се издълбава кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се изсипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парчета и се нареждат по краищата. Омесва се гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника. Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 С. Тестото се омесва още веднъж и се разточва на набрашнена повърхност с дебелина около 5 мм. Изрязват се фигурки, които се изпичат за 10-15 минути. Остават се да изстинат. Лимоновия сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се в малки чашки, в които се слагат различните бои. Сладките се украсяват.

# 370
  • Мнения: 54
Палачинка с топено сирене Président, шунка и бекон



Как да го приготвите:
Нарежете на тънки ивици топено сирене Président, шунка и бекон.
Наредете ги върху палачинка.
Навийте на 4 и запечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до получаване на златист цвят.

# 371
  • Мнения: 2 788
Коледни курабии
Необходими продукти:
За тестото:
• 5 жълтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. захар, 2 пакетчета ванилия, 3 капки есенция ром, 250 гр. масло
• 2 ч.ч. брашно
За украса:
• 5 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 1 пакетче ванилия, 3-4 капки есенция ром
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците, пудрата захар и захарта. Добавяме маслото, което предварително е омекнало. После слагаме 2-те ванилий и 3-4 капки есенция ром. Пресяваме брашното и малко по малко го добавяме, докато стане тесто. Оставяме го в хладилника за около час да стегне/може и за по-дълго/.
Разточваме го с дебелина 0,5 см. С различни формички стават чудесни сладки. В тава се слага хартия за печене и се пекат в загрята на 170 С фурна до порозовяване.За украса, разбиваме белтъците до сняг с чаша захар, 1 ванилия и 2-3 капки есенция ром. Част от белтъците могат да се боядисат в различни цветове със сладкарски бои. Тук проявявате въображение и ги украсявате както Ви харесва. А можете просто да ги поръсите с пудра захар!

# 372
  • Някъде там
  • Мнения: 19 117

Току що извадени от фурната меденки
2 яйца
1ч ч захар
1ч ч олио
1чл сода
4с л мед
500 гр брашно.
Подправки за меденки готова смес.
Замесва се средно твърдо тесто.Оставям го да почине половин час и правя точенца. Пека на 180 до готовност.
Съхранявам в кутия с парчета ябълка за да омекнат. Декорирам точно преди Коледа.

# 373
  • Мнения: X
Сладки със сладък картоф и мармалад от дюли

Продукти за 12 броя:

1 и 1/2 м.ч. брашно + малко за разточване
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1 ванилия
5 с.л. захар
50 г. масло
2/3 м.ч. намачкан сварен на пара сладък картоф
1/3 м.ч. мляко
1 ч.л. ябълков оцет
мармалад от дюли

Начин на приготвяне:

В чопър се слагат сухите съставки, смила се, добавя се маслото, нарязано на малки парченца, отново се смила. В купа се смесват сладкия картоф, млякото и оцета. Към тази смес се добавя сухата и се бърка. Полученото меко лепкаво тесто се меси с още малко брашно и се разточва на кора с дебелина около 1 см. С ринг се режат кръгове, които се нареждат върху тава, постлана с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 18 минути до златисто, след което се вадят и оставят да изстинат. Кръглите сладки се разполовяват с нож, мажат се с мармалад и се слепват отново.
м.ч. - мерителна чаша, 240 мл
Ако няма да се слепват с мармалад, трябва да се добави повече захар към сместа!

# 374
  • Мнения: 101
Сладкиш Гато:НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
яйца - 3 бр.
брашно - 3 ч.ч.
пудра захар - 1 ч.ч.
масло - 3 с.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
лимони - настъргана лимонова кора
мармалад - 250 г
орехи

В купа изсипваме разбитите яйца със захарта и прибавяме брашното, содата и маслото, замесваме хомогенно тесто, което разделяме на две еднакви топки.

Върху намаслена форма разстиламе първата топка, като повдигаме краищата, за да образуваме ръб. Отгоре намазваме с мармалада и покриваме с наситнените орехи.

От втората кора изрязваме формички по избор и ги нареждаме върху орехите. Може да оформим на плетеница, решетка или да настържем тестото.

Печем сладкиша на 190 градуса до готовност, подасяме охладен, поръсен с пудра захар

Общи условия

Активация на акаунт