Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 407
  • 517
  •   1
Отговори
# 345
  • Сливен
  • Мнения: 5 322
Тутманик

Необходими продукти:
200грама прясно мляко
2 яйца
300/400/500 грама сирене
1 супена лъжица захар
1чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица хлябна сода
1/2пакетче мая
Брашно-колкото поеме

Маята се подбърква с млякото,солта и малко брашно,за да се получи каша.Поръсва се с 1 супена лъжица захар,без да се разбърква,докато сместа се надигне.В голям съд -тава или плике изсипваме сместа и добавяме 1 яйце и брашно колкото поеме.Омесва  се тесто и се разделя на 4 топки,като всяко се точи отделно на лист.Разточва се първата топка,намазва се с мас(може и олио,ако не сте фен на мастта) и поръсваме със сирене.Навиваме/нагъваме и поставяме в намазнена тава.По същият начин се процедира и с останалите 3 топки.Оставяме да втаса за 20-30 минути,след което мажем отгоре със яйце.Печем във фурна на 150-160 градуса.

# 346
  • София
  • Мнения: 13 964
Сладкиш "Негърско дупе"

Продукти
1,5 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
3 яйца
1,5 ч. ч. захар
125 г масло
3 с. л. какао
9 с. л. вода
заквасена сметана 1 малка кофичка

Разбиваме добре яйцата в една купа и към тях добавяме предварително пресятото брашно смесено с бакпулвера. Разбиваме добре, докато сместа стане гладка. В един съд слагаме маслото, захарта, какаото и 9 с. л. вода, поставяме на огъня и оставяме сместа да къкри за близо 3 минути. Сваляме от котлона и оставяме сместа да се охлади. След това добавяме 1/2 от тази какаова смес към кексовото тесто, като непрекъснато разбиваме. Изсипваме тестото в една намаслена и набрашнена тава, а излишното брашно го изсипваме. Слагаме сладкишът да се пече в добре загряна фурна на 180 градуса, печем го до готовност за около 30 минути. След като изстине намазваме заквасената сметана най-отгоре.

# 347
  • София
  • Мнения: 1 405


Еклери.

На котлона се слага да заври 200 мл вода. Прибавя се масло и с непрекъснато бъркане се добавя 100г брашно. Като стане еднородна смес се маха от котлона и се прибавят едно по едно между 5 и 7 яйца. Бърка се докато стане еднородна смес. Оформят се еклерите и се пекат. Прави се крем и се пълнят. Поръсват се с пудра захар.

# 348
  • Мнения: 299
Ябълков сладкиш с орехи. Дори злоядото комшийче много го хареса 😋.
Необходими продукти:
125г масло
2 яйца
150г захар (ако желаете да бъде много сладко добавете още 50г)
200г брашно
1пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
1/2ч.ч. едро счукани орехи
3 ябълки

Обелените ябълките се режат на дребни кубчета и се объркват с няколко лъжици брашно. Оставят се настрани.
Разбийте яйцата със захарта, прибавете разтопеното масло и продължете да бъркате с миксера.
Добавете пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията и отново разбъркайте с миксера до получаване на средно гъсто кексово тесто. Накрая сложете ябълките и орехите - разбъркайте с шпатула или лъжица.
Покрийте с хартия за печене дъното на ринг форма или квадратна тавичка. Намажете стените с масло и изсипете в съда тестото за сладкиш с ябълки и орехи.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. След това изключете фурната и дръжте сладкиша вътре още 5 минути. След като го извадите, оставете десертът хубаво да изстине и едва тогава го нарежете.

# 349
  • Мнения: 672
HeartpulseSparkling HeartРецепта за корекомките от тефтера на БАБА – стават около 50 бр.
Продукти: 250 г. меко масло (с "Президент" се получават най-добре)
250 г. крема сирене
300 – 320 г. брашно (2 ч. ч.) + още малко за доизмесване
10 г. ванилова захар
Щипка сол
Кристална захар за овалване

Приготвяне на корекомки (наричани още розички):
В купа сложете всички съставки, без захарта за овалване, и омесете меко, гладко тесто. Тестото се събира доста бързо, така че не е нужно много месене. Разделете на две равни части, завийте тестото с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника поне за един час.
Охладеното тесто се разточва тънко – около 2-3 мм. – и с помощта на чашка с остри ръбчета се изрязват кръгчета с диаметър 4-5 см. Работете чевръсто, защото тестото се отпуска на стайна температура.
В чиния сипете кристална захар и оваляйте всяко кръгче. Овалвате от едната страна и прегъвате така, че захарта да остане от вътрешната страна. Полукръгчето отново се притиска в захарта и се сгъва на две, като захарта пак остава от вътрешната страна. Накрая притискате в захарта само едната страна и сладката се поставя в тавата с чистата (неозахарената) страна. Остатъците от тестото се събират и разточват, изрязват се кръгчета и така – докато свърши тестото.
Втората половина от тестото се оформя по същия начин. Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 17-20 минути до порозовяване.
По желание може да добавите фино настъргана лимонова или портокалова кора към тестото.
Да ви е сладко! Гответе с усмивка и удоволствие! Не забравяйте да почерпите! Kiss

# 350
  • Мнения: 1 031
Моята рецепта е за традиционна българска баница:
Правя смес от 6 яйца; едно кисело мляко, в което слагам щипка сода бикарбонат; натрошавам една буца сирене и слагам олио, съвсем малко. Всичко разбърквам и от сместа намазвам по отделно кори за баница. Нареждам ги в омазнена тавичка. Ако остане смес заливам. След като се запече вадя и намазвам с краве масло и поръсвам със захар. Връщам за кратко във фурната. Поднасям топла, топла баницата.

# 351
  • Мнения: 748
Домашна френска селска торта, която вкъщи приготвяме за празници и хубави поводи.

Необходими продукти:
За блатовете:
1 яйце,
150 гр. Захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. Масло "Президент"
400 гр. Брашно
200 гр. Сладко по избор (от малини или боровинки е нашият най-чест избор)

За крема:
900 мл заквасена сметана
10 с.л. захар
+ 200 гр. Смлени орехи

Начин на приготвяне:
Разбърква се яйцето със захарта и бавно се добавя млякото, меда, содата и маслото. Получената смес се слага на бавен огън и се бърка непрекъснато до получаване на златисто-меден цвят, около 30 Мин. Докато е още топла, към нея се добавя брашното и се омесва тесто. Полученото тесто се разделя на 5 равни топки, всяка една се разточва на много тънка кора и се изпича за около 3-4 минути. Приготвянето на крема: разбърква се сметаната със захарта. Следва сглобяване на тортата - върху първата кора се намазва сладко, ред сметанена смес и се поръсват орехи. След това се слага втората кора. Тя също се намазва със сладко, сметана и орехи и така се редуват. (По желание отстрани също се намазва със сметана и орехи). Най-отгоре се завършва със сметанен пласт и орехи. Оставя се да престои няколко часа в хладилника.
За направата й ползвам тава с отделящо се дъно.

# 352
  • Мнения: 1 511


Френски сладкиш – клафути с череши!
Продукти:
    700 г узрели череши
    2 яйца + 2 жълтъка
    5 супени лъжици (100 г) брашно
    5 супени лъжици (100 г) кафява захар
    ¼ л прясно мляко
    60 г масло
    Щипка сол
    1 ванилия
    1 лъжица пудра захар с ванилия

Начин на приготовление:  Измийте черешите и махнете костилките. Пуснете фурната да се загрява на 180 – 200 градуса. В тава за торта сложете маслото и сложете тавата във фурната. Разбийте яйцата, прибавете към тях солта и захарта.  Разбийте добре, добавете ванилията и брашното.  Добавете към сместта разтопеното във фурната масло.  Прибавете прясното мляко, като продължавате да бъркате.  Когато тестото е готово, прибавете към него черешите. Намаслете тавата и изсипете в нея готовата смес. Сложете отгоре няколко малки парченца (колкото лещник) масло тук-таме. Печете 45 мин докато добие златиста коричка. Като го извадите от фурната, посипете сладкиша с пудра захар с ванилия

# 353
  • Мнения: 530
Содени хлебчета със сирене
Продукти: 1 яйце, 1 чаена чаша кисело мляко, 3 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша настъргано сирене, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, 30 гр. масло.
Замесва се меко тесто от брашното, яйцето, солта, сиренето и разбитото със содата кисело мляко. Разделя се на 8 топчета. В средата на всяко се прави вдлъбнатина и в нея се слага част от маслото. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

# 354
  • Мнения: 554

 
Чийзкейк с боровинки

Бисквити , най често взимам такива с орехчета да е по приятен блата. Смилам ги на финно и ги смесвам с разтопено масло . После ги поставям във форма с падащи стени и отгоре слагам два пакета с боб за да натисне блата. В хладилника за да стегне. През това време разбивам крема сирене, заквасена сметана и пудра захар с миксера,  добавям и есенция ванилия за аромат.  Готовата смес изсипвам върху стегнатия блат и отново в хладилника. Най отгоре слагам сладко от боровинки. Може и за двата пласта да се използва и желание за да стегне по добре.

# 355
  • Мнения: 526
Сладкиш с ягоди


За блата:

150 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. разстопено масло
5 с.л. прясно мляко

За глазурата:

3 белтъка
щипка сол
150 гр. захар
500 гр.нарязани ягоди (може и с компот, като сокът се използва за серопиране на сладкиша)


Жълтъците заедно с 3 с.л. гореща вода се разбиват на пяна, постепенно се добавя ванилията и захарта. Брашното се смесва с бакпулвера. Маслото се разтопява и към него се сипва прясното мляко. Добавят се към жълтъците, накрая се добавя и брашното.
Тавичката се подмазва и в нея се изсипва тестото. Пече се 15-20 минути в предварително загрята на 200 радуса фурна.
Сиропира се със сокът от компота.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и постепенно се добавя захарта. Ягодите се режат на парченца и се смесват с белтъчения крем. Сместа се изсипва върху опечения и охладен блат и се пече 20-25 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна.

# 356
  • Мнения: 725
Къпана баница
Необходими продукти
7 яйца
1-2 щипки сол
брашно
мазнина (масло или пълномаслен маргарин)
сирене
подсолена вода

начин на приготвяне
От яйцата, солта и брашното се замесва меко тесто като за баница. Омесва се много добре. Вода не се слага. Разделя се на 14 топчета. Оставят се да починат за малко (около 15 мин.). От всяко топче се разточва кора с големината на тавата в която ще печете баницата, корите се нареждат една върху друга, като между тях се слага чиста хартия, за да не залепнат. След като са готови всички кори, се слага на котлона тенджера с подсолена вода да заври и се приготвя още една тенджера с подсолена вода, но студена. Желателно е тенджерите да са плитки и широки. Ако нямате такива може да използувате по-дълбоки тави. Първата кора се слага в намазана с мазнина тава без да се обработва. Намазва се с мазнина. Втората кора се потапя във врялата вода за няколко секунди, вади се и веднага се потапя в студената подсолена вода, вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора. По същия начин се обработват и останалите кори като всяка от тях се маже с мазнина след като се сложи в тавата. На 3 места (през 3-4 кори) се поръсва обилно със сирене (без да е объркано с яйце). Последната кора се слага без да е обработена като останалите във вряща и студена вода. Баницата се пече в предварително загрята умерена фурна докато се зачерви. След като се извади от фурната не се поръсва с вода, защото ще спадне.

# 357
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 225
Бързи маслени бисквитки

300 грама брашно
250 грама масло
100 грама пудра захар

Разбиваме размекнатото масло с пудрата захар до лека и пухкава смес. Добавяме брашното и месим. Когато тестото е готово, увиваме във фолио и слагаме в хладилник за 15 минути. След това разточваме и изрязваме формички. Редим в тава върху хартия за печене и печем около 20 минути на 180 градуса или докато ръбовете покафенеят леко.

# 358
  • София
  • Мнения: 3 361
Специален тиквен пай
Продукти:

•   200 г краве масло
•   1 ч. л. канела
•   1 ч. ч. орехови ядки
•   200 г захар
•   650 мл прясно мляко
•   4 яйца
•   1 тиква цигулка
•   1 пакет одрински кори
Приготвяне:

• Нарежете тиквата и сложете с захар да се изпече.
• Сложете една кора на дъното на тавата, поръсете с орехови ядки.
• Нарежете корите на ленти с широчина 3 см.
• Нагънете корите като хармоника и подредете прави в тавичката.
• Полейте с разтопено масло и поръсете със захар и орехи.
• Изпечете на 180 градуса и вентилатор до златно.
• Намалете фурната и оставете да поизсъхне около 30 минути.
• Пасирайте 1 ч. ч. тиква (240 мл) с яйцата захарта и млякото.
• Добавете канелата и залейте корите.
• Печете специалния тиквен пай на 180 градуса.
• Извадете и охладете напълно.
• Поръсете специалния тиквен пай с пудра захар.

# 359
  • Мнения: 59
Курабийки

2 яйца
1 ч.ч. олио
1.ч.ч. кафява захар
3-4 ч.л. мед
600-700гр брашно
1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л канела
1 ч.л есенция от ванилия
1 портокал
1 лимон

Разбиваме 2 яйца с една чаена чаша олио,  след това към тази смес се добавят чаена чаша кафява захар и мед не много, само за аромат. След това започваме да добавяме от брашното плюс една чаена лъжичка сода и една чаена лъжичка канела и настъргваме кората на един портокал и един лимон. Общото брашно, което добавих беше малко над 600грама. След това тестото се меси и разточва и започваме забавната част -  нарязваме го с формичките. Печем на 180градуса около 10-15минути.
От тази смес се получиха две тави.

За декорацията:
1 ч.ч пудра захар
1 белтък
3-4 капки сок от лимон

Разбиваме всички съставки заедно и по желание разделяме сместа на няколко части, в които добавяме различни сладкарски бои и започваме да рисуваме със шприц върху сладките.

Общи условия

Активация на акаунт