Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 408
  • 517
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 12 770
Всяка година за празниците приготвям тези ефектни "Щрудели елхички с ябълки и тиква"


За 20 броя щрудели:
* 20 броя кори за баница

Пълнеж:
* 500 г обелена и почистена от семките тиква
* 500 г обелени и почистени ябълки
* 360 г захар
* 2 пакетчета ванилия
* 1 и 1/2  ч.л. канела
* 50 г галета
* 30 г краве масло
* 30 мл олио

За намазване на щруделите:
* около70-80  мл олио

* пудра захар за поръсване
Първо се приготвя пълнежът.
Тиквата и ябълките се настъргват или се смилат в блендер, но не на пюре, а да останат по-едри частици.
Олиото и маслото се загряват в тиган с дебело дъно и тиквата и ябълките се задушават за 5-6 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавят се захарта, ванилията и канелата, разбърква се и се оставя сместа на котлона, за около 10 минути, като периодично се разбърква.
Маха се от огъня, добавят се галетата, разбърква се и се оставя да се охлади.
Корите се разгъват, поставя се разгъната салфетка върху тях и се изрязват по нея, да се получи квадрат. Общо взето, маха се една широка странична лента и всички кори може да се отрежат накуп с ножица.
След това всяка кора се сгъва първо през средата на две, а след това се прегъва още веднъж, да се получи малък квадрат. Следва оформлението, което мисля да спестя като обяснение, а да погледнете снимките и да видите как се сгъва и получава форма на елхичка.
Скрит текст:
След като е сгъната елхичката, както е показано на снимката, се разтваря леко към отворената част, поставя се пълнеж (по 2 пълни с.л.), притиска се леко и елхичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Сгорещява се олиото и върху всяка елхичка се поръсва с горещо олио (по 1 ч.л.) или се намазва с четка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса на средна скара, за около 15-20 минути.
Изваждат се, оставят се да се охладят и се поръсват с пудра захар.

# 331
  • Мнения: 12 770
Въздушна питка с масло


За тестото:
* 300 мл прясно мляко
* 200 мл вода
* 1 с.л. сол
* 1 с.л. захар
* 2 яйца и 1 жълтък
* 60 мл олио
* около 1,200 кг брашно за баница
* 1 кубче прясна мая (42 г)

* 100 г краве масло (със стайна температура)
* 1 белтък за намазване на питката
* сусам за поръсване

* малко краве масло за намазване на тавата за печене

Тестото може да се омеси и втаса в хлебопекарната, като продуктите се слагат в описания ред, а маята се натрошава най-отгоре.

В случая е месено на ръка.
Маята се разтваря във водата, в която е добавена захарта и 4-5 с.л. от брашното. Оставя се да втаса.
В дълбока купа се добавят яйцата, прясното мляко, солта, олиото, разбърква се сместа. Добавя се втасалата мая и на порции се добавя брашното, като се замесва меко неполепващо тесто.
Прехвърля се на плота, меси се в продължение на десет минути. Връща се в купата, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Тава за печене се намазва с краве масло. Хубаво е тавата да е висока, да расте нагоре питката, но вижда се, че и с плитка тава като моята се получава.

Втасалото тесто се изважда на плота. Разделя се на 3 равни части. Всяка една се разточва на кръг с диаметър около 40 см.
Намазва се единият кръг с размекнато краве масло и върху него се поставя вторият кръг. Следва отново намазване с масло и поставяне на третия кръг тесто. Разрязва се на 16 части. Първо през средата по диагонал на две. После по хоризонтал на две. И след това всяка четвъртина се нарязва на четири части.
Всяко парче тесто се разточва внимателно с точилка, да се разтегли малко, отново се намазва с масло и се навива на кифличка, от широката към тънката част. Кифличките се подреждат в намазаната с масло тава една до друга.
Питката се оставя да втаса. При мен отне не повече от 40 минути втасването при температура около 20 градуса в стаята. Намазва се с леко разбит с вилица белтък и се поръсва със сусам.
Слага се в студена фурна на средна скара. Включва се функция долно нагряване + вентилатор на температура 180 градуса и се пече около 50 минути. /Силата на температурата е относителна, а и всяка фурна пече различно. Ако питката потъмнява много бързо, може да намалите температурата или да покриете с лист алуминиево фолио / Проверява се с клечка забодена в парче от питката, която трябва да излезе суха.

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 11:31 от Merelenda

# 332
  • Мнения: 15 046
Сладкиш с маслен крем

захар - 1 1/2 ч.ч.
олио - 3/4 ч.ч.
кисело мляко - 450 г
сода бикарбонат - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
брашно - около 2 1/2 ч.ч.
какао - 3 с.л.

За крема

масло - 125 г
пудра захар - 1/2 ч.ч.
орехи - за поръсване смлени

Смесете захарта и олиото, разбъркайте за кратко. Сложете содата в млякото да шупне, след което прибавете към захарта. Объркайте добре.
Поставете брашното, бакпулвера и какаото.
Намазнете по-голяма тавичка и изсипете тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180°С, до готовност (около 20 мин).
Проверете с клечка и ако излиза суха, сладкишът е готов.
Оставете го да изстине добре.
През това време разбийте с вилица омекналото масло и пудрата захар.
Намажете с този крем сладкиша и поръсете с орехи.

# 333
  • Мнения: 12 770
Албанска торта "Три млека"


За блата:
* 6 големи яйца (7 броя, ако са по-малки)
* 300 г пудра захар
* 400 г брашно
* 2 ч.л. бакпулвер
* 2 ч.л. ванилия екстракт

За сиропиране:
* 800 мл прясно пълномаслено мляко
* 400 г кондензирано неподлсадено мляко (или изпарено мляко- вари се пълномаслено мляко, докато изври водата и се концентрира - долу-горе наполовина)
* 400 мл пълномаслена млечна неподсладена сметана (поне 30 % масленост)

За карамелената заливка:
* 450 г кристална захар
* 120 мл вода
* 45 г царевично брашно
* 240 г краве масло
* 1/2 ч.л. морска сол

Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъците се разбиват с миксер на пухкава смес. На порции се добавя захарта, докато стане лъскав крем.
Жълтъците се смесват с ванилията и се разбиват.
Брашното се смесва с бакпулвера.
На порции към белтъците се добавят жълтъците при непрекъснато разбиване с миксер.
Лъжица по лъжица се добавя и брашното, докато сместа поеме цялото количество.
Получава се много гъста смес.
Изсипва се в намазана с масло тава, изравнява се и се пече на второ ниво на фурната, отдолу-нагоре, за 30 минути.
Може да изпечете блата на средна скара, на включена функция долно нагряване с вентилатор, на 180 градуса.
Готовият блат се сиропира с млечния крем и се надупчва на много места.
Правило за сиропирането е: горещ блат-студен сироп, или студен блат- горещ сироп.
/Аз сиропирах горещ блат със студен сироп и ми бяха нужни 24 часа да поеме цялата млечна смес, като няколко пъти дупчих целия блат плътно и държах на стайна температура първите 4-5 часа, за да не стегне сиропът като крем отгоре, преди да е попил в блата.
Тортата се охлажда в останалите часове в хладилник и се оставя да поеме цялата смес.

За заливката:
Карамелизира се захарта, като се внимава да не прегори. Когато хване хубав карамелен цвят, леко кафяв, се маха от котлона, много внимателно се налива водата. Пазете се, да не се изгорите.
Сместа се връща на котлона, докато карамелената захар се разтопи във водата.
Добавя се маслото към карамела, а след това и брашното, което преди това се разтваря в малко студена вода (около 50 мл), при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти карамелът. Ако е много гъста сместа се добавя вода. Заливката не трябва да е много гъста, а по-течна, тъй като после ще стегне отгоре.
Готовата заливка се охлажда леко и се излива внимателно върху тортата. Разпределя се  навсякъде и се охлажда преди сервиране.

* Вместо да направя заливка с карамелизирана захар, която се разрежда после с вода и последващо се сгъстява с царевично брашно и краве масло, за заливка използвах кондензирано сварено мляко (Дулсе де лече), което смесих с краве масло и загрях на котлона, докато се втечни, като по-лесен и бърз вариант, но така тортата стана не "Три млека", а четири Simple Smile Добавяйте краве масло на порции, докато заливката стане по-течна и може лесно да се разпредели върху тортата.

Посочените продукти са за тавичка 30х40 см, но ползвах 20х30 см и тортата ми е още по-висока. Ползвайте тава с по-високи стени, за да има място да се налее млечната смес и да може тортата да я поеме за 24 часа.
Тортата е сладка, много... и вкусна Simple Smile

# 334
  • Мнения: 425
Пухкав кекс .
    2 ч.ч. брашно
    5 яйца
    1 ч.ч. захар
    50 мл. олио
    50 мл. вода
    1 ч.л. ванилия
    1 ч.л. бакпулвер
    4 с.л. какао.В дълбока купа с миксер се разбиват яйцата (5 бр) и захарта (1 ч.ч.), докато се получи пухкава смес. Това отнема около 5-7 минути. След това към сместа постепенно и при непрекъснато разбиване се добавят брашното (2 ч.ч.), олиото (50 мл.), водата (50 мл.), ванилията (1 ч.л.) и бакпулверът (1 ч.л.). Щом се получи хомогенна смес, тя се разделя на две равни части. В едната част се добавя какаото (4 с.л.) и се разбива, докато сместа се оцвети равномерно. След това в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тавичка се изсипва светлата смес, а върху нея какаовата. Кексът се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече 10 минути при тази висока температура, а след това фурната се намалява до 180 градуса. Поръсва се с пудра захар .

# 335
  • София
  • Мнения: 12 693
Лобиани - плоски хлебчета с боб

250 мл прясно мляко
250 мл вода
1 пакетче суха мая (11г)
1/2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
3 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
400 г боб
3 скилидки чесън
1 връзка кориандър
70 г бекон
50-70 г масло

Бобът се слага в хладка вода и се оставя да кисне през нощта.
Сменя се водата и се слага да ври до омекване. След като е готов се изплаква с хладка вода и се смила на пюре. Добавя се запърженият бекон, сол и нарязаните кориандър и чесън. В дълбока купа се забъркват млякото, водата, захарта, солта и маята. Добавя се 1 чаша от брашното, за да се получи тесто, като за катми. Оставя се настрани да втаса.
Към втасалото тесто се добавят олиото и останалото брашно. Замесва се гладко, еластично тесто (не трябва да е прекалено твърдо). Оставя се на топло, за да втаса още веднъж.
Разделя се на 6 равни части, всяка от която се разточва на питка с големината на чинийка. Добре е краищата да са по-тънки, за да не се получи прекалено дебел слой тесто при оформянето. В средата на питката се слага от плънката във формата на купчинка, голяма приблизително, колкото е било късчето тесто преди да се разточи. Събират се краищата на питката върху плънката и леко се притискат. Обръща се и се разточва на питка, не по-дебела от 1 см.
Питките се изпичат на сух тиган, на среден огън първо от едната, а след това и от другата страна. След като са готови се намазват от двете страни с масло и се подреждат една върху друга, за да поемат добре маслото и да се запазят по-дълго топли.

# 336
  • БГ
  • Мнения: 1 264
Новогодишна баница



На дрянови клонки навивам късметите и подреждам отгоре

# 337
  • Мнения: 160
Торта “Лесно Рафаело”

Продукти:
бисквити Роден край с масло
1 пак.  масло Президент
1 бял шоколад
1 заквасена сметана - 400 г
1 пак. лимонови резанки Dr Oetker
2 пак. ванилена захар Dr Oetker
40 г кокосови стърготини
200 мл предварително разбита сладкарска сметана

Начин на приготвяне: Необходима ви е форма с ринг, разтапят се поотделно 1 пак. краве масло и 1 бял шоколад, след което се смесват. Към тях се добавя 1 закв. сметана (400 г), лимоновите корички, ванилената захар и 40 г кокосови стърготини (2 пакетчета по 20 г). Смесва се всичко и се добавя 200 мл предварително разбита сладкарска сметана, бисквитите "Роден край" с масло се потапят в мляко, в което има малко ром и се подреждат на дъното на подноса. Редуват се крем, бисквити, докато се напълни добре формата. Оставя се да се охлади, маха се ринга и се дооформя с кокосови стърготини. Аз декорирах и с бонбони Рафаело.

# 338
  • Мнения: 160
Щолен

Продукти:
700 гр. брашно и допълнително за омесване
100 гр. захар
1 пакетче мая за хляб
250 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилена захар Dr Oetker
щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
щипка сол
250 гр. масло Президент, разтопено и охладено
100 гр. счукани бадеми
100 гр. захаросани червени череши
150 гр.стафиди
200 гр. стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк

2 пакетчета портокалови корички Dr Oetker
2 пакетчета захаросани лимонови кори Dr Oetker
допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване

В купа се слагат топлото прясно мляко, маята и 1 чаена лъжица захар, разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне. В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките и ванилената захар. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. В тестото се добавят отцедените стафиди, нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите корички и бадемите. Замесва се отново, след което се оставя в голяма купа намазана с олио, за да втаса за 2 часа или повече. След като тестото удвои обема си се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност и се оформя като руло, след което отново се оставя да втаса. Пече се на хартия на 180 градуса. Още топъл се намазва обилно с масло, поръсва се с пудра захар. След това се завива в хартия или домакинско фолио и така търпи няколко дни, ако изтърпи де.. у нас свършва много бързо, защото се получава много ароматен и вкусен сладкиш.

# 339
  • Мнения: 2 312
Ще представя моята рецепта за:
           Пухкав тутманик на конци
Продукти: 500-550гр.пресято брашно,1/2куб.пр.мая, 250мл.хладко пр.мляко, 4с.л.олио,1с.л.захар, 1с.л.сол, 4с.л.кис.мляко,350гр.натрошено сирене,200гр.масло ,1 жълтък(за намазване) и сусам за поръска.
Приготвяне:Разтваряме маята+захарта +солта и олиото в пр.мляко.След като се активира и шупне, започваме да омесваме тесто с останалите продукти.Трябва да е меко нелепнещо и след като е готово,оставяме да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на три топки,всяка от която се разточва на кора, намазва се обилно с разтопено масло и се поръсва щедро със сирене.Навиваме на руло,режим на охлювчета и подреждаме в намаслена тава.Отново оставяме да втаса около 40мин.намазваме с жълтък,поръсваме със сусам и печем впредварително загрята фурна на 180°.

# 340
  • Мнения: 160
Саралийки

Необходими продукти:
1 пакет фини кори
смлени орехи около 300-400 грама
за захарния сироп:
0.5 кг захар
2 броя ванилена захар Dr Oetker
1 л. вода
лимонови корички Dr Oetker

Начин на приготвяне:
На всяка кора се ръсят орехи, кората се навива на точилка и леко се изнизва, като на хармоника. Редят се в тавичка, пекат се на 180 градуса. Заливат се изстинали с топъл захарен сироп.
С пожелания за ароматни и вкусни коледни празници!

# 341
  • Мнения: 54
Кекс с Бри Président и смокини



Продукти:
1 опаковка Бри Président 200г
150 гр Брашно
3 яйца
125 мл краве мляко Мляко Président 1,5%
100 гр орехи без черупки
1 чаена чаша сладко от смокини
80 гр масло Président
Cол и черен пипер

Как да го приготвите:
1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. В кухненски робот разбъркайте 3 яйца, брашното, Бри Président с кората, млякото, маслото и подправките до получаване на гладка смес.
3. Добавете орехите и разбъркайте с лъжица.
4. На дъното на тава наредете смокините и изсипете отгоре получената смес.
5. Печете 40-50 минути във фурна.
6. Оставете ястието да се охлади и сервирайте.

# 342
  • Мнения: 118
Многолистна питка

около 850-900 г пресято брашно
1 кубче мая
500 мл топло прясно мляко
150 г студено краве масло
100 мл олио
2 яйца
1 чаена л.сол
1 суп.л.захар
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

Разтварям маята и захарта в топло мляко и оставям закваската покрита да престои 15 мин.Пресявам брашното.Омесвам гладко и еластично тесто от всички продукти без маслото.Покривам с кърпа и оставям на топло да втаса за 1ч. и 30 мин.Разделям втасалото тесто на 4 топки и разточвам всяка една кора с дебелина около 2 см като върху всяка кора слагам филийки масло.Подреждам корите една върху друга.Сгъвам на две и разточвам и после отново сгъвам на две и разточвам до получаване на кръгла кора около 2.5 см.Нарязвам на триъгълници и навивам като за кифлички.Подреждам ги в намаслена и поръсена с брашно тава,покривам с кърпа и оставам да втаса за 30 мин.Намазвам с жълтък и поръсвам със сусам.Пека на 180 градуса до зачервяване.

# 343
  • Мнения: 118
Сладък салам
100 г пудра захар
1 пак.стафиди
1 пак.локум
200 г какао
120 г краве масло
200 г орехови ядки
1 пак.чаени бисквити

Натрошените бисквити се разбъркват с маслото,стафидите,пудрата захар,орехите,локума и какаото.Върху фолио се изсипва сместа и  отгоре се поръсват кокосови стърготини.Оформя се като салам,завива се и престоява в хладилник 1 нощ.

# 344
  • Мнения: 118
Кекс с портокалов вкус

300 г брашно
250 г захар
1 ч.ч.прясно/може и кисело/мляко
70 г краве масло
3 яйца
2 суп.л.какао
1 бакпулвер
ванилия
сок от 2 портокала
настъргана кора от 1 портокал
пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват със захарта,прибавя се маслото,млякото, брашното с бакпулвера,ванилията,сока и кората.Отделяме 3-4 суп.лъжици от сместа и прибавяме какаото.Изсипва се половината смес в намазнена и поръсена с брашно кексова форма.Изсипваме вълнообразно сместа с какаото и после добавяме останалата смес.Печем до зачервяване.Поръсваме с пудра захар след като поизстине.


Общи условия

Активация на акаунт