Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 414
  • 517
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 477
Празнична питка

ПРОДУКТИ
3 яйца
1 кофичка айран
40 г мая или 1 суха мая
1 каф. лъж. сол
3 с. л. краве масло
около 1 кг брашно
ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от горепосочените продукти . Оставя се да втаса.  След това се разделяна 4 части. От всяка част се разточва тънък лист във формата на кръг, с дебелина 1-2 мл. Намазва се с разтопено краве масло или олио.Поръсва се със сирене.
Всички така приготвени 4 листа се налагат един върху друг. Полученият кръг се разрязва на 16 части, всяка от които се навива на фунийка.
 Фунийките се нареждат  в обилно намазана с олио тава.След като отново втаса се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна.

# 316
  • Мнения: X
Малки курабийки с парченца шоколад

Продукти:

100 г. масло (около 2/3 м.ч.)
1/3 м.ч. олио
1 голямо яйце
1 ч.л. ябълков оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилена захар
1.м.ч. захар
3 и 1/2 м.ч. брашно
60 г. черен шоколад, нарязан на парченца

2 с.л. какао за какаовите курабийки
1 с.л.  вода или мляко


Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват по реда на изброяване в купа и щом се добави захарта се разбива с миксер, после се добавя брашното по 1 мерителна чаша и се бърка отново с миксер. След като поеме цялото брашно и се получи меко лепкаво тесто се добавят шоколадовите парченца и се бърка на ръка. Една тава се постила с хартия за печене, загребва се с една мерителна супена лъжица и получената полусфера се поставя върху тавата. Това се повтаря с половината смес. Курабийките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса  около 14 минути - докато се зачервят краищата им и са леко твърди на пипане. Вадят се и се оставят да изстинат и се слагат какаовите, които са направени от половината тесто, смесено с 2 лъжици какао и 1 лъжица вода. Пекат се за същото време, след което се вадят и оставят да изстинат.
1 м.ч. - мерителна чаша, 240 мл.

# 317
  • Враца
  • Мнения: 1 585
Мека баница с газирана вода

1п. Кори за баница
5-6 яйца
Буца сирене
1-2 с.л. к. Мляко
Половин кубче масло
1 ч.ч. газирана вода или друго безалкохолно

Яйцата се разбиват с млякото и сиренето. Тавата се маже с масло и започват да се редят по 2 кори намачкани. Един ред кори после смес със сирене. Завършва се с кори. Баницата се нарязва на парчета. Маслото се разтопява на котлона и леко се препича. С него се полива баницата по всички резени и краища. Веднага след това се залива с газираната вода. Разтръсква се хубава и се слага в загрята фурна. Пече се до готовност. След изпичане се намазва леко с масло и се обръща тавата върху 2 панички.

# 318
  • Мнения: 92
Домашни праскови. - 2ч.ч. (400 г) захар
4 бр. яйца
1 ч.ч. (200 мл) растително масло
200 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) амонячна сода
1/2 ч.л. (3 г) сода бикарбонат
1 кг брашно
За крема:
3/4 ч.ч. (150 г) захар
120 г масло
200 г орехови ядки
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
Сладкарска боя - жълта и червена.
От брашното, яйцата, захарта, растителното масло и киселото мляко, в което са разтворени двете соди, се омесва меко тесто, което отлежава 1-2 часа. От тестото се оформят малки топки, които се поставят в намазнена тава и се пекат в умерена фурна. След като изстинат, се издълбават и се пълнят с крема, който се получава отсмесване на захарта, маслото, смлените орехи, прясното мляко и трохите от издълбаните праскови, след което се слепват по двойки. Слепените топки се потапят от едната страна в съд с оцветена в червено вода, а от другата - в съд с жълто оцветена вода, след това се овалват в захар.

# 319
  • Мнения: 27
Домашни еклери с крем
Необходими продукти:
за еклерите:
вода - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)
за крема:
500 мл прясно мляко
5с.л. брашно
1/2 ч.ч. вода
7-8 с.л. захар
50г. масло
3бр. ванилия

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете водата и олиото. Оставете да заврат и добавете брашното като бъркате непрекъснато. Получава се гъста смес. Отстранете от котлона.
След като сместа изстине се добавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква. Сместа става гъста и лепкава. В намаслена или покрита с хартия за печене тава се поставя с лъжица от тестото за еклери.
Не е нужно специално оформяне, защото при печенето еклерите заемат своята форма. Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.
Брашното се размива с малко вода и се прецежда, за да няма бучки. Млякото със захарта се слагат на котлона и след като заврат на тънка струя се добавя и кашата от брашно. Добавя се и маслото.
Бърка се внимателно, за да не загори и да се получи гладък крем. Маха се от котлона и се добавят ванилиите.
Поизстиналите еклери се разрязват по средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Крема няма опасност да се разтече, защото еклерите се слепват.
Готовите еклери се поръсват със заливка от шоколад.

# 320
  • Мнения: 278
Погача с масло
500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар /мед/
1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха

За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.
Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата..
Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.
Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части.
Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло.
Съберете една върху друга 4 кори.
Завийте заедно на руло.
По същия начин се процедира и  с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула.
Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намазнете тава с диаметър 28 см.
В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата.
Около тях подредете нарязаните триъгълници.
Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам.
Печете погачата 20-30 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса.
Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.

# 321
  • Мнения: 65
ДОМАШНИ ПИТКИ С МАЯ И МАСЛО
ПРОДУКТИ:
за   порции
1/2 кг брашно
100 г масло
1/4 опак. мая
1/2 ч.л. сол
200 вода
1/2 ч.л. захар
1 жълтък
Маята (1/4 опак.) се накисва в малко количество вода и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1/2 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1/2 ч.л.), захарта (1/2 ч.л.) и разтопеното масло (100 г).

Накрая се добавят маята и останалата част от водата, като те се добавят на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури.

След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. След това се разделя на парчета, от които се формят кръгли питки. Те се намазват с разтопен масло и отново се оставят да втасат за около 15 минути или докато удвоят обема си.

След това питките се намазват отгоре с разбит жълтък и се поставят във фурна с температура 180 градуса. Готови са след около половин час.

След това се изваждат и се завиват с кърпа, за да остане меки и вкусни.

# 322
  • плевен
  • Мнения: 572
Кокосов кекс
3 яйца,1 ч. ч. захар,60 гр. стопено и охладено краве масло, което се слага в сместа,200 гр. кокосови стърготини,1 ч. ч. брашно,1 ч. ч. прясно мляко,1 пак. бакпулвер
Начин на приготвяне
С миксер разбивам яйцата със захарта. Добавям останалите продукти, бъркам с шпатула. Намазвам с меко краве масло малка форма за кекс и посипвам със смлени орехи. Изсипвам сместа във формата. Пека в предварително загрята на 180 радуса фурна до суха клечка. При мен 30 минути. Изключвам фурната и оставям кекса в нея около 5 минути.
Кекса е с плътна структура. Не го препичаме, за да остане сочен.

# 323
  • плевен
  • Мнения: 572
Торта с бишкоти и крема сирене
Необходими Съставки
бишкоти - 1 пакет  крема сирене - 1 пакет сметана - 1 кутия (500 мл) сладкарска захар - 2 ч.ч. сок (за потапяне на бишкотите)
желатин - 1 пакетче какао
Начин на приготвяне
В голяма купа се разбиват с миксер сметаната, захарта и ваниловата захар.

След това се добавя крема сиренето (желатинът се накисва във вода, като набъбне се загрява за 30 сек. в микровълнова печка или на водна баня, докато стане течен), след което при непрекъснато разбиване с миксера на тънка струя се добавя желатинът.

По желание може кремът да се раздели на две части и половината да се оцвети с какаото. Бишкотите се потапят за секунди в сока или компота, нареждат се във форма за торта или др. съд, отгоре се слага от крема и така се редуват, докато свършат съставките.

# 324
  • плевен
  • Мнения: 572
БАНИЧКИ

Пакет точени кори
Яйца- 4 бр.
Сирене - 300 гр.
Кис.мляко - 200 гр.
Олио- 100 мл.
Бакпулвер - 1 пак.

Яйцата се разбиват, добавя се кис.мляко с бакпулвера в него, натрошеното сирене, олио и сол при нужда.
Формуване следвайте поредността на снимките. Преди печене баничките се намазват с мазнина. Печене до готовност в умерена фурна.

# 325
  • Мнения: 2 310
Руло с мармалад

10с.л. брашно
10с.л. олио или разтопено масло
10с.л. захар
4 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер

1 бурканче мармалад по желание

Продуктите се разбиват и гладката смес се слага да се пече на около 180градуса.
След това, с помощта на влажна кърпа, се завива предварително намазания с мармалад блат.
Накрая се поръсва с пудра захар.

# 326
  • Мнения: 1 467
Кекс
4 яйца
2ч.ч захар
2ч.ч брашно
1к.ч олио
1к.ч вода
1 бакпулвер
Ванилия
Какао за цвят

Разбиват се яйцата със захарта, брашното с бскпулврра добавяме бъркане хубаво след това олиото и водата.  Продължаваме да бъркаме до получаването на хомогенна смес.  Намсзняване леко формата за кво да изсипване сместа и печем. На 170 градуса около 50мин

# 327
  • Мнения: 447
Бърз тутманик

600 гр. брашно
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1/2 кг сирене
125 гр разтопено масло
1ч.л. сода бикарбонат
1пакетче бакпулвер

Бакпулвера се размесва с брашното. Содата се добавя в киселото мляко да шупне. Сиренето се натрошва и се смесва с предварително разбитите яйца и разтопеното масло. Всичко се смесва, като накрая се добавят брашното с бакпулвера. Сместа се изсипва в предварително намаслена тава и се пече на 200 градуса.

# 328
  • Мнения: 164
Невероятен тутманик
Продукти:
110мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая /21г/
1/2с.л. захар
2 яйца
50мл олио
400г брашно
1ч.л. самардала

плънка:
150г сирене
50г заквасена сметана
по желания 1 яйце /аз не слагам/

и още
75г мазнина /масло+мас/
1 яйце
сусам

Загрейте млякото, но да е топло, а не горещо. Прибавете 2с.л. брашно, захарта и маята. Разбъркайте и оставете за 10 мин. да шупне.
Разбийте яйцата с олиото. Прибавете ги при сместа с маята и омесете тесто.
Аз омесвам тестото в машината за хляб, като слагам сместа с яйцата и маята и отгоре посипвам пресятото със солта брашно. Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка.
Готовото тесто разделете на четири топки. Сложете ги в подходящ съд. Загрейте половината мазнина и полейте обилно тестените топки. Покрийте ги с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставете на топло за 15-20 мин. да втасат.
Пригответе плънката като натрошите сиренето и го смесите със заквасената сметана. Ако обичате в плънката да има яйце, сложете и едно яйце. На мен не ми харесва и го пропускам.
Стопете останалата мазнина.
Всяка топка от втасалото тесто разстелете на правоъгълник. Тестото е толкова меко и леко за обработка, че не е нужно да ползвате точилка, а само разтягате с ръка. Намажете с мазнината. Единия край нарежете на тънки лентички , а в другия разпределете плънката
Навийте на стегнато руло и после на охлюв. Покрийте и оставете на топло да втаса за 30-40 мин.
Разбийте яйцето. Прибавете при него ако имате останала мазнина. Намажете втасалия тутманик, поръсете обилно със сусам и печете в загряла на 170 градуса фурна до готовност.

# 329
  • Мнения: 164
Картофена питка с чесън и пармезан

Продукти:
175г сварени и пасирани картофи
4с,л, прясно мляко
8с.л. вода
4с.л. стопено масло
1с.л. захар
6-7 скилидки чесън
30г настърган пармезан
1ч.л. самардала
400г брашно
5г суха мая
черен пипер на вкус

Намажете скилидките чесън със зехтин, увийте ги в алуминиево фолио и ги печете във фурната до омекване. Когато са готови, махнете люспата и пасирайте при картофите.
Смесете млякото и водата и леко загрейте. Водата да е топла, а не гореща. Смесете картофите и чесъна с млякото и водата. Сложете на дъното на хлебопекарната. Поръсете със захарта. Пресейте брашното. Прибавете 2/3 от него в хлебопекарната, поръсете със самардалата и черния пипер и добавете останалата част брашно. Накрая поръсете върху брашното маята. Настройте хлебопекарната на програма "Тесто". Наблюдавайте тестото докато машината го меси. Може да се наложи да добавите течност или брашно. Когато програмата приключи извадете тестото от машината, омесете и оформете на топка. Поставете в подходяща тавичка и оставете да втаса втори път за около 20-25 мин. Намажете със смес от олио и прясно мляко. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.

Общи условия

Активация на акаунт