Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 380
  • 517
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 15 337
Сладкиш с плодове

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
плодове - ябълки, вишни, сини сливи и др. (само един вид)

Разбивам всичко и изсипвам в намазнена тавичка 2/3 от сместа. Запичам в загрята до 200 гр. фурна до бледа златиста коричка. После нареждам ябълките (другите плодове), нарязани на тънки резенчета, поръсвам ги с малко захар (заделена предварително от посоченото количество) и изсипвам останалото количество смес, което обикновено не покрива добре плодовете. Запичам още малко само на горен реотан.

# 391
  • Мнения: 542
Най-лесната баклава

Приготвя се сиропът - 500гр захар + 500мл вода на котлона с постоянно бъркане докато се разтвори захарта. Малко да ври и се сваля от котлона, добавя се сок от 1/4-1/2 лимон.  Оставя се да изстине.

В намазана с малко олио тава се редят 3 реда кори(готови кори за баклава), намазвант се с разтопено масло и се поръсват с орехи и малко захар. Повтаря се докато свършат корите, като последният ред се намазва с маслото и се поръсва със захар. Нарязва се и се слага да се пече във фурна на 150 градуса само отдолу, когато е почти опечена отдолу се включва и от двете страни докато се получи коричка отгоре.

Веднага като се извади, докато е още гореща се залива с охладения вече сироп. Когато изстине тавата се оставя в хладилник да престои една вечер.

# 392
  • Мнения: 521
Сладки Корекомки
2 пак. Крема сирене
125 гр. Масло
2 ч.ч. Брашно
Ванилия
Захар за овалване
Разтопеното масло се смесва с крема сиренето и ванилията, след което се добавя брашното. Омесва се добре, разточва се и се изрязват кръгчета с чаша. Овалват се в захар от двете страни и се сгъват на 4. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса. Тестото трябва да е тънко разточено.

# 393
  • Враца
  • Мнения: 3 884
Баница без мляко

1 пакет кори за баница
5 яйца, 100 г масло + 2 сл олио, 300 г сирене, 500 мл газирана вода
Маслото се стопява с олиото до завиране, яйцата се разбиват с газираната вода.
В голяма тава, подмазана с мазнина се редят по 2 кори, като всяка се поръсва с малко мазнина,
ръсва се малко натрошено сирене и така до свършването им. Баницата се нарязва с остър нож,
полива се по разрезите с врящата мазнина и след това отгоре с яйцата и газираната вода.
Пече се на 200 градуса до зачервяване.

# 394
  • Мнения: 2 783
Едни любими Маслени розички, които с нетърпение чаках баба да ми направи Simple Smile

Продукти:
125 гр. краве масло
1/2ч.ч. Захар
1 ванилия
1ч.л. нишесте
150 гр. брашно
щипка сол

Мекото краве масло и захарта се разбива на пухкав крем. След това се добавят останалите продукти, а ако е необходимо - още брашно.
С помощта на шприц се оформят сладките под форма на розичка.
Пекат се до златисто, на 170-180 градуса.

# 395
  • Мнения: 512
Козуначени мъфини с масло
крема сирене - 125 гр
масло - 250 г
захар - 1 чаша и половина
яйца - 3 бр.
брашно - 2 чаши и половина
сол - 1 щипка
ванилия - 1 пакетче
бакпулвер - 1 пакетче
шоколад -100 гр
Забъркваме с миксер крема сиренето и маслото до хомогенна смес. Добавяме захарта и бъркаме. След това добавяме яйцата.
Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме малко по малко към сместа.
Накрая добавяме солта и ванилията.
Изсипваме във формичките за мъфини като поставяме по няколко парченца натрошен шоколад и печем на 180 градуса до готовност.

# 396
  • Мнения: 512
Многолистна коледна пита
900 грама задължително пресято бяло брашно
1 кубче прясна мая
500 мл топло прясно мляко (не горещо)
180 грама студено краве масло
100 мл олио
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 равна супена лъжичка захар
1 жълтък за намазване
сусам и мак за поръсване
Затоплете около 50 мл от прясното мляко и разтворете маята в него, прибавете и захарта.
Оставете закваската покрита да престои 10 минути.
Пресейте брашното и направете като кладенче в средата. Сложете всички продукти (без кравето масло) за тестото и прибавете закваската.
Омесете гладко и меко тесто.
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло за 1 час и 30 минути.
Разделете втасалото тесто на 4 топки и всяка топка разточете на кора с дебелина около 2 см.
Върху всяка кора сложете филийки студено краве масло и подредете всички кори една върху друга.
Сгънете всичко това на две и го разточете отново.
После сгънете пак на две и разточете отново до получаването на една голяма кръгла кора с дебелина около 2 см.
Нарежете кората на тънки и дълги триъгълници и ги навийте като кифлички от широката към тясната част.
Подредете ги в намаслена и набрашнена тава, покрийте с кърпа и оставете да втаса за още 30 минути (до удвояване на обема).
През това време включете фурната да загрява на 200 градуса.
Намажете питката с жълтък и поръсете със сусам и мак.
Сложете я да се пече и като се зачерви, намалете градусите и покрийте с фолио.Печете до готовност.
Уверявам ви, че след като извадите ароматната питка от фурната, няма да можете да спрете да си отчупвате кифличка след кифличка, чиято средичка се къса "на конци".

# 397
  • Мнения: 92
Домашна баничка. кори - 1 пакет, точени,
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 кофичка
сирене - 350 - 400 г
газирана вода - 100 мл
бакпулвер - 1 ч.л.
олио
сол
Смесваме яйцата, киселото мляко, бакпулвера, щипка сол и 3-4 с.л. олио, разбиваме хубаво.
Върху кората слагаме 2-3 лъжици от сместа и с помощта на лъжицата разстиламе по цялата кора, след това взимаме малко сирене и го натрошаваме навсякъде по кората.
Хващаме две кори и навиваме (само върху едната сме сложили плънка). Нареждаме навитите кори в намазнена тавичка.
Така , докато свършат корите, като накрая трябва да остане малко от сместа с яйцата и млякото колкото за една кора.
Към останалата смес прибавяме газираната вода, внимателно разбъркваме и изливаме равномерно върху наредените корите. Печем на180 градуса.

# 398
  • Мнения: 365
Вкусни дребни сладки
250 гр масло President
1/2 водна чаша олио
1 в.ч. пудра захар
1 в.ч. царевично нишасте
4 в.ч. пресято брашно
Още гъст конфитюр от праскови/или по избор/ и кокосови стърготини.

# 399
  • Мнения: 425
          Домашна Питка
    1 кг. брашно.
    Половин кубче мая за хляб.
    2 яйца.
    2 супени лъжици олио.
    1 чаена лъжица сол.
    1 чаена лъжица захар.
    300 мл. прясно мляко.
    50 гр. краве масло.
    50 гр. сирене Разтваря се  половин кубче мая в 300 мл. топло прясно мляко. Сложете едно яйце, една ч. л. сол, захар и 2 супени лъжици олио. Добавя се брашното постепенно и месете до получаването на тесто. Тестото разделете на три части. Всяка част се разточва с точилка да стане дълго парче. Вътре наредете малки парчета масло или сирене по желание. Навийте на руло и нарежете на по-малки около 3 см. големина парченца. Наредете парченцата с рязаната страна към дъното на предварително намазана с краве масло тава и завийте с кърпа. Оставете да втасва за около 20-30 мин. След като втаса, намажете с жълтъка от едно яйце. Печете във фурна на 180°, докато питката се надуе.

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 12:50 от Rosita263

# 400
  • Мнения: 1 673
Курабийки с шоколад Heart Eyes Yum

Продуктиг
400 г. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
200 г. масло
200 г. захар
3 яйца
портокалова кора от 1 портокал
1 бр. шоколад

Приготвяне
1. Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа. Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Добавят се яйцата  и портокаловата кора, рендосана на ситното ренде. Накрая се прибавя и брашното, като се бърка с бъркалка.
2. След като стане равномерно тесто се прибавя шоколада, който предварително се начупва на малки парченца, разбърква се добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто. С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се сплескват. Курабийките се пекат в предварително загрята фурна за не повече от 10-12 минути.

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 22:32 от ~Carolina~

# 401
  • Мнения: 735

Кекс
Продукти:
4 яйца
1 ч. ч.* захар
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. топла вода
1/2 ч. ч. олио
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче шоколадови пръчици
олио за намазване на формата
пудра захар за поръсване
Белтъците се разбиват на твърд сняг, жълтъците се разбиват добре със захарта. Към жълтъчената смес се добавят останалите съставки без шоколадовите пръчици и се разбива до хомогенна смес. Към нея се прибавят белтъците на сняг и шоколадовите пръчици и внимателно се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в намазана с олио форма за кекс. Пече се за около час и половина на 180 градуса. Шоколадовите пръчици са за да е кекса на точици, когато се разреже. Вместо шоколадови пръчици може да се добавят орехи, стафиди, накълцани сушени плодове. По желание се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!

# 402
  • Мнения: 229
Агнеси

Един вкусен поглед към миналото, когато този десерт беше много популярен. Рецептата е на Ани Шакарян.

Продукти:

200 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
кората от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
4 белтъка

продукти за глазурата:

4 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии

Разбийте мекото масло с пудрата захар, лимоновата кора и орехите. Добавете брашното и разбъркайте.Накрая отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към сместа и бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете на 170 градуса, докато порозовее и клечката излезе суха.
Извадете сладкиша и докато леко почине разбийте жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и 2 ванилии.  Докато е още топъл нанесете глазурата равномерно по повърхността. Ако сте нетърпеливи да го хапвате веднага изчакайте да поизстине фурната до около 50 градуса и сушете глазурата за около половин час. Ако можете да чакате го оставете да пренощува и консумирайте на другата сутрин.
Добър апетит и да ви е сладко!

# 403
  • Мнения: 662
Моята домашна питка , продукти :
1000 гр  брашно тип 500
100 гр  масло President
1/2 пак.  мая
2 ч.л.  сол
10 гр  захар
1 с.л.  оцет
17 мл  олио
1 бр.  яйчен жълтък
250 мл хладка вода
Пиготвяне:
1.В съд за месене изсипваме брашното
2.В 'кладенче' слагаме солта, захарта, олиото, оцета и разтворената в топла вода мая
3.Месим, като ако е нужно прибавяме още брашно, до получаване на средно меко тесто
4.Разделеме го на 7 топки
5.Всяка топка разточваме и мажем с малко масло, върху всяка разточена кора слагаме следващата
6.Полученият 7-листен блат разстиламе  с ръце, навиваме на руло и усукваме
7.Нарязваме  на парчета и подреждаме  в съд за печене
8.Оставяме питката да втаса. Намазваме я с жълтъка и слагаме парченца масло   
Печем в предварително загрята фурна до готовност.

# 404
  • Мнения: 12 742
Универсално тесто. Всичко става от него -питки, пици, кифлички.

250 мл кисело мляко
250 мл прясно мляко
250 мл хладка вода
1 суп.лъжица сол
2 суп.лъжици захар
4 суп.лъжици олио
1 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка оцет
2 пакетчета суха мая
1-1.1 кг брашно

Тестото го правя в хлебопекарна.

Кифлички със сирене. Правя смес белтък и сирене, жълтъка за намазване. С локум също много се харесват вкъщи

Общи условия

Активация на акаунт