Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 379
  • 517
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 662
Много лесна баница с късани кори ,получава се всеки път отлично и аз лично слагам късметчетата си , та става чудесна баница с късмети.Продуктите са :
1 пак. кори /тип тракийски/
яйца - 5 бр.
кисело мляко - 400 грама
сирене - 350 г
сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
бакпулвер -1/2 ч.л.
масло - 80 гр
олио - 6 с.л.
Приготвяне: Към киселото мляко прибавяме содата и бакпулверът и оставяме да "шупне".Разбиваме яйцата и прибавяме олиото.Смесваме разбитите яйца с шупналото кисело мляко.Мажем тавата с масло ,късаме кори и застиламе ,слагаме отгоре от сместта и покриваме с накъсани кори , малко масълце и сирене и отгоре отново накъсани кори.Така няколко реда .Най отгоре слагаме отново от сместта и малко масло.Печем в подгрята фурна до зачервяване. /В един  от пластовете със сирене може да сложите късметчетата/.

# 406
  • Мнения: 57
Изпитани "линцер" сладки:
125 гр. бяло брашно
100 гр. бадемово брашно
115 гр. масло
100 гр. захар
1 яйце
ванилия

Смесват се двете брашна. В отделна купа се разбиват маслото,захарта и ванилията, докато не станат пухкави. След това се добавя яйцето и се разбива още. В купата с маслената смес се добавят сухите съставки. Разбъркава се, докато не се оформи тесто. Тестото се оставя в хладилник да стегне. След това се разточва и се отрязват бисквитки с формички за сладки. Пече се на 180° за 12 минутки. Готовите сладки се слепят със сладко.

# 407
  • Бургас
  • Мнения: 24 133
Качвам снимка на рецептата за едни любими бисквитки, които бях позабравила, но мисля за тази коледа да си ги припомним.

# 408
  • Мнения: 697
Ще споделя рецептата за любимото на нашето семейство Негърче
400 грама кисело мляко (няма значение какъв процент масленост ще бъде)
1 и половина чаша захар
1 ч.л сода
2 ч чаши брашно
2 супени лъжици какао
1 ч чаша зехтин/олио
1 ванилия
За глазурата са ни необходими: около 125 грама масло Президент, 3 с.лъжици захар, 2 с. лъжици какао и около 50 мл прясно мляко
Смесваме содата с кисело млякото и към тях добавяме захарта, олиото, какаото, брашното и ванилията. Разбърквате добре докато се получи хомогенна смес (на мен ми е по лесно с миксера). Изсипваме сместа в подходяща тавичка, която предварително се намазали с мазнина и поръсили с малко брашно. Печем около 30-40 минути на 180 градуса.
През това време си приготвяме глазурата- разтопяваме маслото заедно със захарта, какаото и млякото. Варим като бъркаме непрестанно, докато се сгъсти. Когато е готов сладкиша, го изчакваме да изстине, нарязваме го на парчета, дупчим с вилица и изсипваме готовата глазура. Един лесен, но много вкусен сладкиш. Както казва мама-ядеш, дебелееш и питаш за още Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 дек 2019, 15:15 от Ioana87

# 409
  • Мнения: 166
Тутманик
2 яйца,1/2 кофичка кисело мляко допълнена с вода,1 пакет суха мая,1 пакет масло,сирене,1 ч.л.сол,брашно за много меко тесто.Всичко се омесва без маслото и сиренето,оставя се да втаса.Тестото се разстила на правоъгълник,намазва се обилно с масло и се наръсва със сирене.Навива се на руло,Втасва.Пече се на 180 градуса 40 минути.

# 410
  • Плевен
  • Мнения: 614
Бутер руло с карамелизирани ябълки
Продукти:
-   1 пакет (300 гр.) бутер-тесто
-   3-4 ябълки
-   3-4 суп.лъж. захар (кафява)
-   25 гр. Масло
-   1 яйце (жълтък)
-   около 50 гр. орехи
-   канела

Начин на приготвяне:
Нарежете на кубчета почистените и обелени ябълки.
В съд с дебело дъно карамелизирайте захарта и маслото. Добавете нарязаните  ябълки
и оставете на котлона, докато течността им се поизпари и започнат да омекват, но не много. Прибавете нарязаните орехи и  оставете пълнежа да се охлади.
Разстелете бутер тестото върху хартия за печене и в средата по дължина изсипете ябълковата смес.
Нарежете тестото отстрани на ленти, които завийте върху плънката.
Намажете  рулото с жълтък и сложете в загрята на 200 фурна.Печете около 20 мин.
При сервиране може да добавите свежи парчета ябълка, бита сметана, сладолед или да залеете с карамелен сос.

# 411
  • Мнения: 385
Ванилови курабийки.

брашно - 1 1/2 ч.ч.
ванилия - 1/2 ч.л.
масло - 1 ч.ч.
пудра захар - 1 ч.ч.
 Маслото се запържва леко. Към него се  прибавя ванилията и пудрата захар.
Разбива се докато сместа стане на пяна.

 Добавя се  брашното и се замесва средно меко тесто.
Курабийките се изрязват в желаната форма.
След изпичане се декорират или само се поръсват с пудра захар.

# 412
  • Плевен
  • Мнения: 614
Мини еклери с пълнеж от крем-сирене и пушена сьомга

Продукти:
-   3 яйца
-   100 гр краве масло
-   200 мл вода (или 100 мл вода+100 мл прясно мляко)
-   100 гр брашно
-   50 гр настъргано твърдо сирене (кашкавал)
-   400 гр ( 2 кутийки крем-сирене)
-   100 гр пушена сьомга
-   перца от зелен лук
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте водата , маслото и щипка сол.Когато маслото се разтопи и сместа заври, изсипете наведнъж брашното и разбърквайте докато се получи гладка смес, която се отлепя от стените на съда. Оставете за 1-2 мин. на котлона като продължите да бъркате.
Когато тестото се поохлади добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате тестото много добре до пълното му усвояване.Накрая добавете  настърганото сирене.
Шприцовайте еклерите върху хартия  за печене на разстояние един от друг, може да поръсите с настърган кашкавал  и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 мин. Не отваряйте вратата на фурната.
За пълнежа пасирайте до гладка смес крем-сиренето и нарязаната сьомга.Прибавете нарязаните на ситно перца зелен лук. По желание може да овкусите  и с черен пипер, малко лимонов сок или други зелени подправки.
 Когато еклерите изстинат добре ги разрежете през средата и напълнете с плънката.

Скрит текст:

# 413
  • Мнения: 7 984
Бутерки - охлювчета
1 пак.охладено бутер-тесто
1 пак.крема-сирене (каквото обичате като марка и вид)
200 гр.шунка или филе на тънки филийки
1 шепа маслини без костилки
1 маринована червена пиперка
Тестото се разстила , намазва се с крема-сиренето , поръсва се с маслините и нарязаната на ивички пиперка , покрива се с шунката/филето и се навива на руло.Нарязват се парченца с дебелина около 1 см. , поставят се в тава с хартия за печене , с разрязаната част на горе и се пекат до златисто в загрята до 200 градуса фурна.
Скрит текст:

# 414
  • Мнения: 797
Кифлички в масло
Продукти:
500 мл хладко прясно мляко
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици сол
1 кубче мая
1/2 бакпулвер
1/2 ч.л. ракия
100 мл олио
900-1000 гр брашно
За потапяне на кифлите:
150-200 гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:
Много лесни кифлички. Могат да се приготвят и в постен вариант, ако млякото се замени с вода, а маслото - с маргарин.

В хладкото мляко се разтваря маята, добавят се захарта, солта, олиото и останалите съставки. Най-накрая постепенно се добавя брашното и се замесва средно твърдо тесто. Оставя се да почине 15 - 20 минути. След това се разделя на 4 топки.
Всяка топка се разточва на малка коричка и се нарязва на 10-12 триъгълника. Всеки триъгълник се завива на кифличка. Така се процедира с цялото тесто.
Всяка кифла се поставя върху вилица и с помощта на вилицата се потапя в разтопеното масло. Оставя се да изкапе излишната мазнина, след което кифличките се нареждат в тава и се оставят да втасват 1-2 часа, покрити с чиста кърпа.
Втасалите кифлички се пекат в загрята фурна до зачервяване.

# 415
  • Мнения: 260
Пухкави кифлички
2ч.ч. прясно мляко
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 кубче мая за хляб
1 яйце- белтъка за тестото, а жълтъка за намазване
1 ч.ч. олио
брашно за меко тесто
мармалад,шоколад или  сирене за плънка
захар или сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Прясното мляко, захарта, 5 с.л. брашно и маята се разбъркват добре и се оставят да постоят 15 минути. След това се прибавя олиото и белтъка постепенно се слага брашно, докато се замеси средно меко тесто. От него се късат топки, от които се завиват кифлички с пълнеж по желание. Може да е мармалад, може да е сирене. А може и половината да са сладки, а другата половина солени. Нареждат се в намазнена и поръсена с малко брашно тава. Отгоре кифлите се мажат с разбито яйце, сладките се поръсват със захар, а солените със сусам. Пекат се веднага, без да се чакат да втасват в предварително загрята на 200 С фурна.
Да ви е сладко 🙂😊

# 416
  • София
  • Мнения: 11 977
Белтъчен хляб:
6 яйца
500 гр добре изстискана извара
100 гр ленено семе
100 гр бадемово брашно
40 гр семена чиа
10 гр пшеничени трици
1 пак. бакпулвер
5 гр червен пипер и чили
1 чаена л. сол
1 шепа тиквени семки
Всичко това се разбърква в една купа много добре (може и с миксер) и се пече на хартия за печене в тава с подходяща форма. Предварително загрявате фурмата на 180 градуса и печете 30-40 мин, до готовност. Проверявате с клечка.

# 417
  • София
  • Мнения: 13 953
Портокалови бисквитки с парченца шоколад

400г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
200г меко масло
200г кафява захар
5 яйца
кората от 2 портокала
2 супени лъжици портокалов сок
200г начупен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180°C.

2. Две големи тави се застилат с хартия за печене.

3. Брашното, содата, бакпулвера и солта се смесват в купа. Маслото и захарта се разбиват.

4. Добавят се яйцата, едно по едно. Добавя се портокаловата кора и сок. Накрая се добавя и брашното, на 2-3 пъти и се разбива на ниска степен, или на ръка.

5. Изсипва се шоколада и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно в цялото тесто.

6. С помощта на малка чаена лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета. Подреждат се на разстояние в тавата и с лек натиск се приплескват.

7. Имайте предвид, че бисквитите увеличават обема си поне двойно, така че оставете достатъчно разстояние между тях и не ги правете прекалено големи.

8. Бисквитите се пекат в предварително загрята фурна за не повече от 10-12 минути.

# 418
  • При децата ми
  • Мнения: 7 303
Баница с готови кори:

Продукти:
1 пакет кори за баница.
350-400 гр. сирене
4-5 яйца
кофичка кисело мляко
1. ч. л. сода бикарбонат
олио

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата. Добавяме киселото мляко, като преди това сме сложили содата в него. Разбъркваме и изсипваме при яйцата. Добавяме натрошено сирене. Редим ред кори, ред от сместа, като на два реда добавяме олио. Олиото го добавям на око. Така докато свършат корите и сместа. Пека в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 11:42 от Hrispa76

# 419
  • Стара Загора
  • Мнения: 341
Кашкавал увит в кори за баница с малко- тип хапки
250гв кашкавал,50 гр масло.1 жълтък,чубрица за поръсване.Мажат се корите  с малко,слага се кашкавала и се увива.Отгоре се маже с масло и желтък ,пече се на 180 около 20 мин
Лесно и вкусно

Общи условия

Активация на акаунт