Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 375
  • 517
  •   1
Отговори
# 420
  • плевен
  • Мнения: 571
ореховки
белтъци - 3 бр.
захар - 250 г
орехи - 250 г смлени
ванилия - 2 праха
Слягаме белтъците в емайлиран съд и започваме да ги разбиваме на водна баня на слаб огън.
Бъркаме ги непрекъснато, докато не се затоплят и станат на сняг.
Смиламе орехите заедно с две лъжици от захарта, за да не се слепят и ги слагаме при белтъците.
Добавяме и останалата захар и разбъркваме хубаво сместа. Сваляме от огъня и прибавяме двата праха ванилия. Разбъркваме. Когато сместа изстине напълно, с навлажнени ръце вземаме от нея и оформяме топчета колкото орех.
Подреждаме ореховките  в намаслена тавичка на разстояние едно от друго. Печем ги в умерена фурна до порозовяване.
Може да се слепят със   Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker

# 421
  • Русе
  • Мнения: 885
Пикантни портокалови бисквити по рецептата на Йоли:

Продукти за тестото
125г меко масло- President
70г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200-220 г брашно
Желе
300мл прясно изцеден портокалов сок
захар на вкус
сок от 1/2 лимон
кора от 1 портокал
1 ванилия
1 суха чили чушка
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
2 шушулки кардамон
2 гвоздейчета карамфил
1 пакетче желатин
За декориране
стопен на водна баня бял шоколад
кокосови стърготини

# 422
  • Мнения: 340
Джинджифилови пълнозърнести Коледни меденки

Продукти

За тестото:
3,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или безглутеново)
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. масло (или 1/2 ч.ч. кокосово масло + 1/2 пасиран банан за веган версията )
2 и1/2 ч.л. пресен джинджифил
1/2 ч.ч. мед или друг течен подсладител по избор (нектар от агаве, кленов сироп, меласа, петмез и т.н.)
15 сочни обезкостени фурми
1 яйце (или 2-3 с.л. семена чиа накиснати в 50 мл. вода за 10 минути)
3 с.л. бадемов тахан (или друг по избор)

За глазурата:
1 белтък
щипка бакпулвер
ксилитол на вкус

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче. Добавя се размекнатото и нарязаното на кубчета или филийки масло. Настъргва се пресен джинджифил и се добавя към останалите продукти. Фурмите в чопър или с пасатор заедно с меда, тахана и яйцето и се добавят към останалите продукти. Трябва да се получи хомогенно тесто. Тестото се разточва между 2 листа хартия за печене с дебелина около 5мм (така не се налага да използвате допълнително брашно за разточване) и изрежете формички по избор. Меденките се пекат на 150-160 градуса с вентилатор за 14 -15 минути или докато ъгълчетата им леко започнат да потъмняват.
След като се охладят, се разбива на сняг белтъка с бакпулвера. Добавя се ксилитола (аз използвах около 3-4 с.л.) и се бърка още малко.
Оформят се меденки по желание или с формички за сладки и се украсяват.

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 11:03 от Avianna

# 423
  • София
  • Мнения: 11 976
Елхички от медено тесто:

Продукти:
2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. мед
1 ч.ч. олио
1 ванилия
1 канела
1 ч.л. хлебна сода
брашно колкото поеме

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесвам меда и захарта. Добавям канелата и ванилията.
Премествам в съда в който, ще замесвам. Добавям яйцата едно по едно, после олиото. През цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, прибавям и содата.
Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане.
Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Тестото се разточва и с формички звезди в различна големина се изрязват сладките.
За всяка елхичка са необходими по 2 бр. звездички от всяка големина.
Пекат се до порозовяване при умерена температура - 160С на средна решетка с вентилатор.

* Можете да ги украсите с белтъчна глазура от: 150-200 г пудра захар пресята 2 пъти, 1 бр. белтък и няколко капки лимонов сок. Използвах и кокосови стърготини, перлички.

# 424
  • Мнения: 1 829


Изтеглени са късметлиите, които печелят кошницa с продукти Président. Това са:

Bella_Sun_
mistery
Пролетно цвете
zvаnchе
Merelenda
Лале в дъжда


People Santa Честито!

Oчакваме печелившите да се свържат с нас до 19.12.2019 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com като упоменат, че са победители в играта на Président и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата (имена, адрес и телефон за връзка).

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 16:50 от Редактор**

# 425
  • Мнения: 1 829
Не е истинска Коледа без аромата на мандарини, джинджифил, канела или ванилия, които създават усещане за уют и топлина през студените зимни дни. Коледната и новогодишната трапеза не би била същата без ароматни джинджифилови курабийки, тиквеник, щолен, ябълков щрудел или баклава.

People Santa В последния етап на нашата кулинарна книга ви предизвикваме да споделите рецепти и снимки на най-любимите си сладки изкушения, с които ще зарадвате близките си на коледната трапеза.



Участвайте от 17.12.2019 г. до 22.12.2019 г. и 5 от вас ще получат като награда бутилка вино.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

# 426
  • Мнения: 35 467
Канелени меденки

Продукти:

брашно - 400 г
яйца - 1 бр. + 1 жълтък
мед - 150 г
захар - 70 г
канела - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 бр.
масло - 70 г
сол - 1 щипка

Приготвяне:

Загрейте леко меда с маслото, захарта и солта. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади. Добавете пресятото брашно с бакпулвера. Накрая прибавете канелата и разбитото яйце. Замесете гладко тесто и разточете тънка кора. Изрежете меденки с формички и ги намажете с разбит жълтък.
Запечете в загрята на 180 градуса фурна.

# 427
  • Мнения: 268
Коледна питка
     1ч  топло прясно мляко
    100 мл хладка вода
    20 г мая
    1 ч л захар
    1 ч л сол
    2 с л олио
    800 г брашно
    1 яйце
    200 г натрошено сирене
    олио за намазване

 Замесва се меко тесто и се оставя 30 минути да втаса. После се разделя на 4 части.

Три от тях се разточват на еднакви кръгове, намазват се с олио, поръсват се с малко натрошено сирене и се нареждат един върху друг.

Нарязват се на 8 триъгълника, като се минава през средата, но не стига до края на тавата.

Вземат се връхчетата от центъра и се обръщат назад, пъхват се под края на питката.

Така се прави и с останалите триъгълници.

Останалото топче тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и се поръсва със сирене. Навива се на руло. Отрязват се краищата и се поставят в центъра.  Останалото руло срежете на 4 цилиндъра, а всеки от тях се срязва по диагонал.

Подреждат се като листенца около центъра.

Втасава още 30 минути, намазваме с разбит с малко вода жълтък и се поръсват семена.

Печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

# 428
  • Мнения: 14 952
Това е тортата която отново ще направя за Коледа, за да зарадвам близките си. Рецептата и снимката са от интернет. Уверявам Ви, опитайте, няма да съжалявате. Да Ви е сладко.
https://nashiterecepti.com/recipes/esenna-torta-s-tikva-i-qbylki

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 16:06 от Пролетно цвете

# 429
  • гр. Кюстендил
  • Мнения: 433
Вкусен и лесен ябълков сладкиш, който приготвям не само по празници, а направо почти всяка седмица!

Необходими продукти:
2яйца, 1ч.ч захар, 1/3 ч.ч олио/напоследък слагам малко повече, до към 1/2 от чашата/, 1 и 1/2 ч.ч брашно, 1ч.л сода, 1/2ч.л сол, 3 средно големи обелени и нарязани на малки кубчета ябълки, 1 ванилия. По желание 150гр орехи /но до сега аз лично не съм пробвала с тях/

Приготвяне:
Продуктите се смесват 1 по 1 с миксер /без ябълките/. Когато се сложи цялото брашно сместа става доста гъста и ако нямате по-мощен миксер, по-добре да се дообърка с лъжица /на мен ми отиде един слаб миксер /. Добавят се ябълките и пак се обърква с лъжицата хубаво. Изсипва се в намазнена тавичка или пък с хартия за печене. Пече се на 180 градуса до готовност /често ми се налага да слагам фолио отгоре, за да не изгори/

Да ви е сладко!

Скрит текст:

# 430
  • София
  • Мнения: 1 561
Домашна бисквитена торта
бисквити - 450 г Закуска
захар - 14 с.л.
брашно - 8 с.л.
прясно мляко - 1 л.
жълтъци - 2 бр.
ванилия - 2 бр.
орехи - 1 ч.ч. счукани
масло - 50 г.
Прясното мляко и захарта слагаме да заврат и бъркаме, докато се разтопи захарта. По-добре да е по-голям съд, за да стане по-лесно разбиването с миксер след това.

Жълтъците се разбиват с брашното и с малко вода. След като заври млякото, постепенно се прибавят разбитите жълтъци с брашното, като продължаваме да разбиваме с миксера.

След като разбием крема добре се оставя да ври 3-4 минути. След това прибавяме маслото и ванилията. Бърка се, докато кремът поеме маслото.

В подходяща тавичка  се реди един ред бисквити и се залива с топлия крем, поръсва се с орехи и така докато свършат бисквитите.

Поръсваме готовата бисквитена торта със смлените орехи (може настърган шоколад или цветни пръчици).

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 16:04 от Лонита

# 431
  • Мнения: 22 867
Сладкото изкушение на коледната ни трапеза ще бъде любимата на всички вкъщи торта "Три шоколада" по рецептата на Иван Пейчев :



Скрит текст:

# 432
  • Мнения: 3 651
Аз ще направя от моите домашни понички, в къщи много ги харесват и почти никога не остават за снимка. Затова пускам снимка в незавършен вид.



1 1/2 ч.ч. - брашно
1/2 к.ч. - олио
1 ч.ч. - захар
1 к.ч. - к.мляко
1 бр. - яйце
1 пак. - бакпулвер
1 ч.л. - ванилия
Всички продукти се смесват и разбъркват до еднородна смес. Сместа се разпределя във форми за мъфини, като в средата се слага алуминиево фолио за да се получи дупката. Пече се около половин час на 180 градуса. Готовите понички се намазват с разтопен шоколад, сладко по избор или просто с пудра захар. Да ви е сладко.

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 18:43 от RosMar

# 433
  • Мнения: 1 556
Моята рецепта е за тиквеник:

трябва ни тиква, обелена и настъргана- аз я стържа на едро ренде.
Захар
канела
точени кори
орехи пожелание
масло

Разтопяваме маслото. Вземаме 2 листа и мажем с масло, поръсваме със захар, тиква, канела и орехи - може и само със захар и тиква-  равномерно. Навиваме на не много стегнато руло и започваме да редим на охлюв в тавата, като започваме от средата. Така правим с всички кори. Отгоре слагаме пак масло и малко прясно мляко. Печем на около 180 градуса, до готовност.

# 434
  • Сливен
  • Мнения: 5 319
Баница с локум
1пакет кори за баница
2-3 п.локум
За плънката:4 яйца,1ч.ч. брашно,1ч.ч. захар,1ч.ч.олио,1ч.л.хлябна сода+3-4с .л. кисело мляко.
За сиропа :2 ч.ч. захар+ 3 ч.ч. вода
Смесваме всички продукти за плънката.На всеки 2 листа мажем със сместа,поставяме от локума и навиваме.Локума може да се нареже на малки парченца или с пудра захар да се направи на дълги "фитили",и така да се нареже.В намазнена тава или тава покрита с хартия за печене,нареждаме корите-навити или на дълго.Печем първо от долу,после от горе,в предварително загрята фурна на 150-170 градуса.След като е готово,изваждаме и чакаме да изстине.В малка тенджъра,слагаме захарта и водата.След като сиропа заври,отнемаме от котлона и заливаме баницата с него.



Общи условия

Активация на акаунт