Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 359
  • 517
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  • Мнения: 942
Ето вече време и за моя бърз и вкусен чийзкейк с боровинки!

Продукти:
150 г масло Президент
150 г сурови орехи
120 г пудра захар
500 г заквасена сметана
500 г крема сирене
3 пакета кръгли чаени бисквити
1 буркан сладко от боровинки

Начин на приготвяне:
Бисквитите и орехите  се натрошават на ситно. Смесват се с разтопеното масло и сместа се разстила като блат по дъното на тава.
В голяма купа се смесват останалите съставки. Разбъркават се добре на ръка, докато се смесят напълно.
Получения крем се рзстила върху върху блата и се заравнява с лъжица или шпатула.
Оставя се в хладилник за няколко часа, за да се стегне.
Точно преди консумация се покрива със сладкото и е готово Simple Smile.

# 436
  • Мнения: 1 503
Тази Коледа за първи път ще правя баклава
До сега свекърва ми я правеше, но тази година я отменям

Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
200 гр масло ( може и олио, но с масло е по - хубаво )
около 600 гр орехи
канела на вкус ( ние слагаме по 2-3 ч.л )
4 с.л захар

За сиропа:
400-500 гр захар ( може и повече, ако обичате по - сладко )

Начукваме орехите ( може и да се смелят ) и ги смесваме с канелата и 4-те лъжици захар.
Разтопяваме маслото и с малка част от него намазваме дъното на тавата.
Поставят се 2 от корите и поръсваме с малко от маслото и част от плънката. Слагаме отново 1 или 2 от корите и поръсваме с масло и част от плънката.
Повтаряме докато не свършат корите и плънката.
Ако корите ни излизат извън тавата, аз лично ще процедирам като при баницата - навивам навътре и прихлупвам отстрани лекичко.
Завършека трябва да е само от кори и намазваме обилно с останалото масло.
Нарязваме си баклавата и печем на 150 градуса в загрята фурна за около 1 час и 20 - 30 минути.

Приготвяме сиропа като в литър вода добавяме 400-500 гр захар, оставяме да заври като бъркаме непрестанно.
След като кипне сиропа, варим за около 4-5 минути и заливаме с него баклавата.

Захарта за него може и да се увеличи.
Ние като цяло не мерим, а всичко на око си слагаме.

# 437
  • Мнения: 315
Коледни елхички и снежни човечета


продукти за около 20 броя:
за блата:
125 гр меко краве масло
150 гр захар
2 яйца
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
30 гр какао на прах
за крема:
170 гр Маскарпоне
80 гр течен шоколад
за декорация: какао на прах/3в1, 200 гр разтопен бял шоколад, 20 гр разтопен тъмен шоколад, кокосови стърготини, дървени шишчета, оцветен айсинг.
 Маслото със захарта се разбиват на крем. Добавят се едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване. Накрая се добавят пресетите сухи съставки - брашното, бакпулвера и какаото на прах. Сместа се изсипва в застлана с пекарска хартия тава с диаметър около 20 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути (до суха клечка). След изпичане блата се охлажда и след това се натрошава. Маскарпонето се разбива с течния шоколад на гладък крем, добавят се трохите от блата и се разбърква до получаването на хомогенно тесто. Сместа се оставя за малко да стегне в хладилника и след това от нея се оформят фигурките. Елхичките се оформят като скалички, а снежните човечета от две различни по големина топчета (големината на фигурките е около 6 см височина и 4 см ширина). Върха на всяко шишче се топва в разтопен шоколад  и на него се набожда фигурка. После фигурката се топва цялата в шоколада и се овалва в кокосови стърготини - бели за снежните човечета и зелени - за елхичките. Доукрасяват се с разноцветен айсинг и захарни топчета. Тъй като са малко тежки, за да не се свличат по шишчето под фигурките се привързва панделка, която да ги държи.

# 438
  • Мнения: 1 449
Много любима рецепта

Кошнички
125гр.масло
3с.л.олио
3с.л.кис мляко
1/2ч.л.сода
Брашно слагам по преценка докато се получи меко тесто.
Във формичките слагаме тесто колкото орех и оформяме леко с ръце по стените на кошничката.За пълнеж използвам 1ч.ч смлени орехи,6-7с.л.захар,2бр.яйца и малко какао.С получетата смес пълним кошничките.Печем около 15мин на 180 гпадуса.Излизат 30-33бройки.
Правя ги на всеки празник у дома и с опита съм стигнала до извода,че  с маслото на Президент стават чудесно!

# 439
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 996
Маслени коледни сладки
ПРОДУКТИ
1 1/2 ч.чаша (195 г) бяло брашно
1/2 ч.чаша (60 г) пшенично нишесте
1/4 ч.л. сол
1/4 ч. чаша (30 г) пудра захар
1 чаша (230 г) меко масло, стайна температура
1 ч.л. чист ванилов екстракт
за поръсване - около 1/2 ч.ч пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ
В купа сложете размекнатото масло. Вклчючете миксера на ниска степен и разбийте маслото. Добавете пудрата захар и разбивайте постепенно, за да се получи еднородна смес. Добавете ванилията.
В друга купа смесете брашното, нишестето и солта. Добавяйте постепенно към маслена смес. Ще се получи гладко и еднородно тесто. Като сте готови, сложете тестото, покрито с фолио в хладилника, за да стегне. Покрийте 2 тави за печене с пекарска хартия. Извадете тестото, оформете топчета с големина около 2.5 см в диаметър, малко по-малки от орех. Печете около 10-15 минути на 180 С фурна, предварително загрята. Сладките трябва да останат меки при допир, това е момента в който трябва да ги извадите от фурната. По ръбчетата може да започнат леко за порозовяват. Охладете ги около 5 минути върху метална решетка. Накрая поръсете обилно с пудра захар. Аз ги овалях и станаха превъзходни.

# 440
  • Мнения: 143
Медени елхички
Продукти

яйца   3 броя
олио 2/3 чаена чаша
захар  1 чаена чаша
брашно  600 грама
бакпулвер  1 чаена лъжица
мед  2 супени лъжици
пудра захар  1 чаена чаша
Хартия за печене

Първата стъпка от рецептата за коледни медени елхички е подготовката на меденото тесто. Разбивате с помощта на миксер или тел за разбиване две цели яйца и жълтъка на третото, заедно с една чаена чаша от пудрата захар и меда, след което добавяте и олиото и отново разбивате. Пресявате брашното заедно с канелата и хлебната сода и малко по малко при непрекъснато бъркатене, най-добре с дървена лъжица, ги добавяте към течната смес. Когато сместа се сгъсти достатъчно, започвате да месите тестото на набрашнен плот.
Върху голяма тава поставяте хартия за печене . Разточвате тестото на блат с дебелина 0,5 см. и изрязвате звездички с различна големина. В магазините можете да откриете комплекти от различни звездички, ако не намерите комплект, то може вие сами да сглобите своя като си купите различни звездички. Изпичате звездичките в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият апетитен златист цвят.
Последната стъпка от рецептата за коледни медени елхичките е сглобяването на звездичките. Докато елементите за звездичките, пресейте със сито останалата пудра захар и я разбийте заедно с белтъка, с помощта на миксер или тел за разбиване, до получаване на фина бяла пухкава глазура. Изпечените меденки звездички оставете да изстинат напълно и след като са изстинали - сглобете с помощта на глазурата. Подредете ги по големина, като между тях слагате от глазурата. Накрая сложете малко пудра захар в цедка и поръсете медените елхички, за да имитирате сняг. Може да сложите и шарена захарна украса, за да бъдат вашите елхички още по-красиви.

# 441
  • Мнения: 1 067


торта Ирландски пай

блат:
3 яйца
200 гр захар
125 гр масло
160 гр брашно
1 чаена лъж. бакпулвер
2 суп. лъж готово нес кафе
Разбива се маслото със захарта, добавят се яйцата, кафето, бапулвера и брашното
Пече се 35 минути на 180 градуса
Сироп

200 мил готово кафе
200 гр захар
30 мл. уиски

Сиропа се сварява до сгъстяване и с него се залива блатът

Крем
200 мл течна сметана
125 гр крема сирене
200 заквасена сметана
250 гр маскарпоне
200 гр пудра захар
30 мл уиски
1 пак желатин

Желатина се накисва с малко вода и като набъбне се загрява до растваряне
Продуктите за крема се смесват, добавя се желатина.
Поставя се върху блата във форма и се слага в хладилника за няколко часа
Украсява се с филирани бадеми.

# 442
  • Сливен
  • Мнения: 485
Меденки
4 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.олио
2-3 с.лъж.мед
1лъж.хлябна сода
1пак,канела
джинджифил по преценка
брашно около 600гр.
Смесват се по реда както е описан,при получаване на по -меко тесто може да се разточи кора и да се изрежат формички,но стават и на топчета да се опекат.

# 443
  • Мнения: 1 115


Морковени кексчета

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
яйца - 2 бр.
захар - 120 г
брашно - 2 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
масло - 100 г разтопено
моркови - 1 ч.ч. настъргани
канела - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта. Към тях добавяме содата, като преди това сме я изгасили в киселото мляко. Добавяме останалите продукти и разбъркваме. Разпределяме сместа във формички за мъфини. Печем ги в предварително загрята на 180°С фурна за около 30 минути.

# 444
  • Пловдив
  • Мнения: 10 454
За Коледа правя баклава. Тази година имам турски кори 800 гр., орехи 300 гр, лъжица канела и 300 гр масло.
Всеки лист мажа с масло, орехите и канела та разбърквам и слагам на две места. И сега е във фурната

Ще я оставя хубаво да изсъхне и сигурно в петък или събота ще я залея със захарен сироп, в който слагам карамфил.
И да им в сладко на домашните на празника... Аз съм на диета. За сега се задоволява с приготвянето.

# 445
  • Мнения: 43 402
Меденки от днес
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
5 гр. сода бикарбонат
1 пак. канела
1 к.ч. мед
щипка сол
Брашно за меко тесто.

# 446
  • Мнения: X
Шарени курабийки с бяло вино и сладко

Продукти:
1/3 ч.ч. бяло вино
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. портокалова есенция
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
бяло брашно за меко тесто (около 1 и 2/3 ч.ч.)
гъсто сладко по избор

Начин на приготвяне:
Продуктите се слагат в купа по реда на изброяване. Меси се меко и леко лепкаво тесто, от което се късат малки топчета (колкото орех) и се нареждат в намазнена тава. Всяко топче се натиска с палец по средата, за да се получи дупка и да станат като обърнати печурки без пънчета. Във всяка дупка се сипва плодче от сладко или само сладко. Курабиите се слагат да се пекат на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути (докато се надуят, напукат и станат леко твърди на пипане). Консумират се след като изстинат. Стават твърди и хрупкави.

# 447
  • Мнения: 696
Коледни сладки с глазура;Зa тестото: 2 яйца,брашно,1 ч.ч. захар,1 с.л. канела,1 с.л. какао,1 ч.л. бакплувер. За глазурата: 100 гр . шоколад ,малко краве масло и захарни фигурки за декорация. Яйцата се разбиват със захарта, докато сместа побелее. Към нея се прибавят брашното, канелата и бакпулвера. По избор се добавя и какао.Тестото се замесва, след което се разточва на кора, от която се нарязват сладките с пластмасови формички. Намаслява се тавата, в която се пекат сладките на предварително загрята фурна на 170 градуса. Шоколадовата глазура се приготвя, като на водна баня се разтопят шоколадът с маслото.След като сладките изстинат ги слепвам една с друга с мармалад(по желание) .Потапям ги в шоколадовата глазура и поръсвам със захарните фигурки.   

# 448
  • Мнения: 1 396
Коледни баклавички
1 пак. готови кори за баница
150 гр. масло
Плънка:
150 гр. орехи
1 ч.л. канела
Сироп:
500 гр. захар
350 мл.вода
кората на 1 лимон
сок от половин лимон
Върху цялото кубче готови кори за баница поръсваме счуканите орехи и канелата. Сгъваме на стегнато руло. Нарязваме на малки баклавички през 2 см. Нареждаме ги в тава. Поливаме баклавичките с разтопеното масло. Печем в предварително загрята на 180 гр. фурна до зачервяване. Сиропът приготвяме от захарта, водата, лимоновия сок и лимоновата кора като го кипваме на котлона за около 15 мин. Заливаме поизстиналата баклава с горещия сироп.

# 449
  • Мнения: 1 451
Ще направя медени къщички:
От 2 яйца, 1ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.олио, 4с.л.мед, 500 гр. брашно, 1ч.л.сода, 1ч.л.канела, 1 ванилия, се меси тесто.От предварително приготвени шаблони правя елементите на къщичката, пека в предварително загрята на 160 градуса фурна.Готовите и вече изстинали елементи се слепват и се оформя къщичката

Общи условия

Активация на акаунт