Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 349
  • 517
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 764
Любими на всички вкъщи и най-вече на децата са бонбони от бисквити: Един пакет чаени бисквити, кондензирано мляко, масло, кокос. Смилат се бисквитите на прах и се прибавя маслото и кондензираното мляко. Правят се топчета и се овалват в кокос. Бързо, лесно и вкусно!

# 451
  • Мнения: 2 794

Козуначени кифлички:
брашно - 1 кг
захар - 250 г
яйца - 3 бр.
сол - 1 ч.л.
олио - 100 мл
лимонена кора - 10 г
прясно мляко - 350 мл
мая - 1 кубче жива
ванилия - 2 бр.
Домашен конфитюр по избор - 1 бурканче.

# 452
  • Мнения: 2 234

Вече направени ванилвни двуцветни маслвни бисквитки. Направих две теста, като ванилето е от брашно, масло, пудра захар и ванилия, а в какаовото добавих рошково брашно и какао.

# 453
  • Мнения: 735

Мъфини с портокалови кори

1. 2 чаени чаши брашно
2. 1 бакпулвер (10грама)
3. 1 яйце
4. 1 чаена чаша захар
5. сока на ½ портокал
6. 2 супени лъжици портокалови кори
7. 1 чаена чаша кисело мляко
8.масло President 125 гр
Смесват се продуктите. Печат се във формички.Какво е Коледа без мъфини 🌲🥧🌲

# 454
  • Мнения: 907
Правя нещо адски лесно и много вкусно.
Взима се ананас на шайби от консерва (може и пресен ананас, но с такъв от консерва е по-добре).
Пакет бутер тесто.
Бутер тестото се реже на ленти, с които се увиват шайбите ананас. Редят се в тавичка и се поръсват с ванилова захар. Слага им се и по малко масло.
Печат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
До зачервяване

Готови са за около 30 мин. И са много вкусни

# 455
  • Сф
  • Мнения: 11 857
Плодова пита
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
5 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио и 100 гр.разтопено масло
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. смлени орехи
 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер ,плодове по избор- аз харесвам с праскови.
Разбиват се яйцата със захарта, до получаване на пяна. Постепенно се добавят олиото, маслото, ванилията, киселото мляко, смлените орехи и брашното, смесено и пресято с бакпулвера. Сместа се разбива добре с миксер и се изсипва в намазана с масло тавичка. Отгоре се нареждат плодовете (от компот), и  са разполовени. Пече се в умерена фурна. Изпечения сладкиш се поръсва с пудра захар.

# 456
  • Бургас
  • Мнения: 1 294
Баклава с масло и орехи

Необходими продукти:

2 пак. (от по 500 гр.) кори за баклава
25о гр. краве масло
500 гр. орехи, нарязани с нож
малко канела на прах – около ½ чаена лъжица
За сиропа:

1 кг. захар
1600 мл. вода
кората на 1 портокал, отрязана с нож
кората на 1 лимон, отрязана с нож
4-5 бр. цели цветчета карамфил (подправка)
2 пръчки канела
Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява на слаб огън. Дъното и страните на тавата, в която ще се приготвя баклавата се намазват с масло. Половината от корите (1 пакет) се нареждат на дъното на тавата, като помежду им се ръси с масло. По повърхността на корите равномерно се разпределят нарязаните орехи. Поръсват се с малко канела на прах и се покриват с останалите кори, като между им се ръси с масло. С помощта на остър нож, баклавата се нарязва на парчета с форма и големина според предпочитанията. Аз я нарязвам на 3 ивици по дължина и на 4 по ширина. След това разрязвам всеки от получените четириъгълници на половина по диагонал и се получават 24 триъгълни парчета. Каквото е останало от маслото се разпределя между разрезите.

Баклава с орехи и масло

Пече се в предварително затоплена на 160°С фурна, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето продължава около 60 минути или докато повърхността на баклавата придобие красив златист цвят. Изпечената баклава се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно. Обикновено я пека вечер и на следващият ден правя сиропа и я сиропирам.

Всички продукти за сиропа се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Разбърква се 1-2 пъти, докато захарта се разтопи, след това не се бърка. Когато сиропа заври, огъня се регулира така че да ври съвсем леко и варенето продължава 20 минути.

Корите от лимон и портокал се изваждат и се изхвърлят. Изстиналата баклава се залива равномерно с половината от сиропа. Тенджерата с останалият сироп се връща на котлона и варенето продължава още 20 минути на слаб огън. Полученият  сироп се разпределя равномерно върху баклавата. Оставя се на стайна температура за 12 до 24 часа.

След това тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се съхранява на прохладно място до момента на сервиране. При нас е много горещо и ако баклавата остане на стайна температура, след няколко дни маслото започва да дъха, затова я съхранявам в хладилник. Затоплям леко парчетата преди сервиране. Добре е да престои поне 24 часа преди да се сервира. Смятам, че е най-хубава 2-3 дни след приготвянето ú. Може да се сервира самостоятелно или с топка ванилов сладолед! Разкошна е! Да ви е сладко!

# 457
  • Мнения: 1 378
Бисквитено руло
Съставки:
1 пакет обикновени бисквити
1/2 ч.ч. гореща вода
4 с.л. какао
50 гр. ром ( 1 капсула есенция)
1/2 ч.ч. пудра захар

За крема:
1 пакетче масло
1 пакетче кокосови стърготини
1/2 ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Бисквитите се смилат на брашно. Какаото се разтваря в горещата вода, прибавя се рома и се смесва с бисквитите. Добавя се пудрата захар и всичко се омесва на твърдо тесто. Маслото и пудрата захар се разбиват много хубаво, добавят се стърготините. Върху фолио разтиляме тестото на пласт с дебелина около 1 см., а от горе равномерно разнасяме крема. Внимателно навиваме на руло и оставяме в хладилник поне за 1 час. После режем на тънки филийки и поднасяме.

# 458
  • Пловдив
  • Мнения: 4 671
Пълнена тиква

1 малка тиква,
сушени плодове по избор - фурми, смокини, стафиди, кайсии;
ядки по избор - орехи, лешници, бадеми;
коняк или ром;
локум по избор.
Сушените плодове се накисват за няколко часа в ароматния алкохол. Отрязваме капаче на тиквата откъм дръжката и я почистване от семките и вътрешността. Пълним добре тиквата със сушените плодове и ядките, като между тях слагаме и локум. Поставяме капачето обратно и в малка тавичка печем около 3 часа на 180 градуса. Поднасяме изстинала тиквата с гарнитура от сушени плодове и ядки.

# 459
  • Бургас
  • Мнения: 911
На Коледа задължително ще има тиквеник, много го обичаме всички

# 460
  • Мнения: 846
Торта "Мека праскова"
(без печене)

1. Един голям пакет бишкоти (три пликчета)
2. 500 гр. маскарпоне
3. 1 малка кутийка заквасена сметана
4. Един компот от праскови
5. Захар
6. 100 мл. вода
7. 2 бр. ванилия
(кафе- по желание)

Водата завира и в нея се изсипва захарта да стане сладичко сиропче (на вкус). Добавяте ванилията. Ако обичате кафе, сипвате вътре малко готово сварено кафе.
В дълбока купа разбърквате маскарпонето и заквасената сметана.
В друга купичка нарязвате на кубчета прасковите от компота.
Слагате ред бишкоти в тавичката, поливате умерено със сиропа, мажете със сместа и поръсвате отгоре с кубчетата от праскови.
Ако тавичката ви е по- дълбока, правите три реда, ако е по- плитка, само два, като върху последния ред мажете само със сместа от маскарпоне и сметана.
За любителите на по- сладичкото, вместо сироп от вода и захар, може да използвате водата от компота, като я затоплите преди това.
Готовата торта се оставя да преседи една нощ в хладилника и се сервира охладена.
Да Ви е сладко!!!

# 461
  • Мнения: 114
Баклава с кадаиф

400 г кори за баклава
300 г орехи
200 г кадаиф
100 г захар
1 ч.л.канела
За сиропа:
800 г захар
1,250 л.вода

Сиропът се приготвя като захарта и водата се варят на умерен огън 15 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
Орехите и кадаифа се натрошават и се разбъркват със захарта и канелата.
В намаслена кръгла тава (32 см) се нареждат корите една върху друга като всяка се полива с 1 суп.л.олио (или разтопено масло), а на всеки две кори се ръси по 4-5 суп.л.от плънката. Най-отгоре се завършва с кора. Нарязва се на триъгълници, полива се с малко олио и се слага да се пече за 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.
Горещата баклава се полива със студеният сироп и се завива с кърпа.

# 462
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Меденки с орехи и канела
яйца - 3 бр.
захар - 200 г
мед - 6 с.л.
олио - 220 мл
сода бикарбонат - 1 с.л./равна/
канела - на вкус /аз слагам подправка за меденки/
брашно - около 700 г за меко тесто

В съд с миксер разбиваме яйца, захар, мед, сода, олио.Добавяме и брашно да се получи меко тесто, колкото да може да се направят топчета, без да се разливат.
Редим меденките /45 г всяко/ в тава с хартия, като оставяме разстояние м/у тях
Печем коледните сладки на 150 градуса около 20 мин.

# 463
  • Плевен
  • Мнения: 1 096
Шоколадово суфле
Продукти:

шоколад - 200 г натурален
масло - 200 г
яйца - 7 броя
захар - 270 г
брашно - 125 г
какао - 50 г натурално
мазнина - за формите
Аз обикновено правя половин доза, цялата ни е много,,,

Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-3187-Шоколадово_суфле

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато (аз го правя в микровълновата). Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето  в плоски чинии и да сервирате отделно.

Фурната се загрява на 225 градуса и се пече 10-11 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. Поднасям с топка ванилов сладолед.

# 464
  • Мнения: 1 400
Коледни джинджифилови курабийки

Необходими продукти: 200 гр. мед, 200 гр. захар, 3 яйца, около 800 гр. брашно, 100 мл. олио, 100 мл. разтопена свинска мас, 1 чаена лъжичка канела, 1 чаена лъжичка с връх джинджифил на прах, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат.
Разбиват се яйцата и захарта, прибавя се меда, мазнината, содата, брашното, джинджифила и канелата, омесва се меко тесто и се разточва на кора 5 милиметра. Режат се формички и се пекат на 170 градуса.

За декориране:
1 белтък, 150 грама пудра захар, няколко капки лимонов сок.
Разбиват се белтъка с лимоновия сок и постепенно се добавя пудрата захар. Декорират се изстиналите курабийки.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 09:28 от geri_lz

Общи условия

Активация на акаунт