Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 340
  • 517
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 419
Меденки

Продукти:

брашно - 400 г
яйца - 1 бр.
мед - 150 г
захар - 70 г
канела - 1 ч.л.
бакпулвер
масло - 70 г

Приготвяне:

Загрейте леко меда с маслото и захарта. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади. Добавете пресятото брашно с бакпулвера. Накрая прибавете канелата и разбитото яйце. Замесете гладко тесто и разточете тънка кора. Изрежете меденки с формички и ги запечете в покрита за хартия за печене тава в загрята на 180 градуса фурна.

# 466
  • Бургас
  • Мнения: 11 024
Бисквитени бонбони с ядки:
    250 г пудра захар
    250 г орехи,бадеми, лешници- смлени
    200 г масло
    1 голям пакет обикновени бисквити

  Няма кой знае какво за правене.Всичко се омесва и се оставя в хладилника да стегне.След това се оформят топчета и може да се овалят в още смлени ядки,кокосови стърготини,да се полеят с разтопен шоколад.Преди години имахме формички в които оформяхме сместа.

# 467
  • Мнения: 2 788
Коледен щрудел с ябълки, локум и кокос
Продукти - 1 опаковка кори за баница. 8-9 големи ябълки. Микс от ядки /смлени на едро /- орехи , кашу, бадеми , лешници и фъстъци - 350-400- гр.Стафиди -100гр., Лимон - 1 бр. Канела - 1 опаковка, Сироп от ягоди/малини, Мед 3 супени лъжици, Домашно масло, Олио, Ванилия 2 пакетчета. Пудра захар - кафява, Бисквити обикновенни 3-4 бр. , Галета 2-3 супени лъжици. Ром кубински/Коняк арменски / - 100 мл., Локум 4-5 парченца. Кокосови стърготини - 1 пакетче.
Начин на приготвяне : Ядките натрошени се слагат в купа със рома да поемат аромата. Ябълките се измиват, обелват и настъргват на едро, изцеждват се от сока. В голяма купа се слагат ябълките , ядките , галета , настърганата кора на лимона , ванилия , канела , локума се накъсва на малки парченца  и  всичко се омесва. Един лист кора се намазва със олио и се покрива със плънката . Завива се на руло и се подрежда в тава и така докато свършат корите или се напълни тавата. Отгоре се полива със разтопеното домашно масло. пече се на умерена фурна 150- 180 градуса.  На печката в дълбока касерола се сипва водата докато заври ,маха се от огъня и се добавя сиропа от ягоди/малини , меда и сока от лимона . След като изстине щрудела се полива със предварително направен сироп. Готовият щрудел се поръсва с кафява пудра захар и кокосови стърготини. Останалият сок от рома и ябълките се наливат в една чашка с 1 бучка лед и с първото парче се замезва това произведение на кулинарията.  

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 09:25 от LZ 13

# 468
  • Мнения: 118
Ябълков кекс със стафиди
    2 големи ябълки- обелени и нарязани на дребни кубчета
    4 яйца
    10 с.л. захар
    4 с.л. олио
    9 с.л. пресято брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ванилия
    1 ч.л. канела
    50 гр.стафиди
    пудра захар, за поръсване

Яйцата се разбиват на пяна, след което постепенно се добавя захарта, олиото и брашното. Ябълките се разбъркват с канелата и се добавят към сместа, следват стафидите, ванилията и накрая бакпулвера. Изсипваме сместа в предварително намазана с масло и набрашнена форма и печем в предварително загрята фурна 40-45 мин. на 160 градуса.Оставяме сладкиша да изстене във фурната и го поръсваме с пудра захар.

# 469
  • Мнения: 118
Меденки
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 суп. л. мед
2-3 ч.ч. брашно
канела
ванилия
1/2 ч.л. сода за хляб

В купа се разбиват яйцето и захарта, докато побелеят, добавя се олиото и меда;
- След като всичко се разбърка добре се прибавя една чаша от брашното;
- След брашното се добавят и канелата, ванилията и содата за хляб;
- Сместа вече трябва да се е сгъстила и затова внимателно се добавя и следващата чаша брашно;
- Тестото започва да се меси и ако е необходимо се добавя още брашно;
- Меси се докато тестото престане да лепне, но не е твърдо, а меко (При мен бяха необходими 3 чаши брашно).;
- След като тестото се омеси, то се оставя за 10-15 мин. да си почине.
- Разстила се на тънък лист и се изрязват сладки в желаните форми;
- Меденките се слагат в предварително затоплена фурна на около 160-170 градуса, като се внимава да не изгорят;
- След като са готови сладките могат да се слепят с шипков мармалад или да се украсят по желание с глазура.
   

# 470
  • Мнения: 315
Коледа с аромат на мед и канела Simple Smile

Бърза медена торта

за блата:
2-3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
100 г масло(или 100мл олио)
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
канела и ванилия за аромат
за крема:
2 бр. заквасена сметана от 400 г
ванилия
пудра захар на вкус
стафиди и сушени сини сливи, орехи
В тенджерка на котлона слагам меда и содата и бъркам непрекъснато, докато сместа добие златист, карамелен цвят. Дърпам от котлона и добавям маслото, след това захарта, а когато сместа изстине и едно по едно яйцата, ароматизирам с ванилия и канела. Накрая постепенно прибавям брашното като следя да не стане прекалено гъста смес. Готовото тесто изсипвам в застлана с пекарска хартия тортена форма с размер 22-24 см и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса. За изпичането проверявам с дървено шишче. След изпичане оставям блата да изстине. Изрязвам блата отстрани и отгоре, ако се е получила шапка и смилам изрезките (с тях покривам тортата накрая). Готовия блат разрязвам хоризонтално на две. Приготвям крема като смесвам на ръка заквасената сметана с пудрата захар, ароматизирам с ванилия. Редя блат, покривам с крем, който по желание може да се поръси със стафиди и/или сушени сини сливи, може да се добавят и нарязани на по-едро орехи, следва втория блат и пак крем. Украсата накрая е по желание Simple Smile

# 471
  • Мнения: 550
За празниците ще приготвя щрудел с ябълки, круши и тиква по тази рецепта:
Продукти:

3 ябълки
3 големи круши
1 по-голямо парче тиква
100 г. кафява захар
кора от 1/2 портокал
кора от 1/2 лимон
1/2 капачка коняк
1/2 ч.л. канела
150 г натрошени орехи
100 г масло + 50 мл. олио
1 пакет фини кори за баница

пудра захар за поръсване
Измийте, обелете и нарежете ябълките, крушите и тиквата на кубчета.
Сложете ги в дълбок тиган с малко водичка и 100 г кафява захар и гответе до омекване на плодовете и изкипяване на течността. Добавете канелата, портокаловата и лимонова кора и коняка, разбъркайте и отстранете от огъня.
Стопете маслото, заедно с олиото.
Загрейте фурната на 180 градуса.земете една кора. Намажете я с помощта на четка с масло и олио и я прехлупете с втора кора. Отгоре сложете по дължина в единия край от плодовата плънка. Поръсете с натрошени орехи и навийте на руло. Завийте рулото в центъра на кръгла тава за печене. По същия начин навийте и останалите рула. Разрежете я с нож на парчета и полейте с останалата смес от олио и масло.
Печете щрудела до готовност или, докато добие златист загар отгоре.
Охладете напълно и поръсете обилно с пудра захар.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 09:30 от AnMary

# 472
  • Мнения: 803



Мъфини с шоколадова глазура
Продукти - 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч кисело мляко, 1/3 ч.ч. масло Президент, 2 бр. яца, 1 ч.ч. захар, 6 с.л. какао, 1 бакпулвер.
За глазурата - 1 черен шоколад, 2 с.л. масло Президент.

Всички продукти за тестото се смесват и бъркат до еднородна смес. Пълнят се формичките за мъфини - общо 12 броя и се пекат на 180 градуса за 20 минути. След като се охладят, се заливат с разстопения черен шоколад и масло. Поръсват се с шоколадови пръчици за разкош.

# 473
  • Мнения: 118
Масленки
Необходими продукти:
/за 1 правоъгълна тава на фурната/
200гр. размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване или поръсване 
 
Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва набързо, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете.
Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички,правим  по повърхността им шарки със зъбите на вилицата, за да не са съвсем гладки или просто се овалват  на топчета. Така приготвени масленките се прибират с тавата за 1 час в хладилник и едва тогава се пекат в предварително загрятата фурна.
Пекат се в ненамаслена тава на 180* (или на хартия) за около 10-12 мин.до леко порозовяване.Изваждат се и още горещи  по желание се овалват (или поръсват, както са на хартията) в пудра захар.

# 474
  • София
  • Мнения: 656
Коледни ароматни сладки
250 г брашно
350 г пудра захар
1 бр. яйце
1 ч.л. канела
150 г масло
2 с.л. сок от лимон
кулинарна боя за оцветяване
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се издълбава кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се изсипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парчета и се нареждат по краищата. Омесва се гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника. Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 С. Тестото се омесва още веднъж и се разточва на набрашнена повърхност с дебелина около 5 мм. Изрязват се фигурки, които се изпичат за 10-15 минути. Остават се да изстинат. Лимоновия сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се в малки чашки, в които се слагат различните бои. Сладките се украсяват

# 475
  • Пловдив
  • Мнения: 1 484
Моята рецепта е за тиквеник с канела:
Продукти: една тиква
                    пакет кори за баница
                    пакетче масло
                    орехи
                    1/2 пакетче канела
                   захар около 250-300 гр
                   пудра захар
Тиквата се обелва и рендосва на едро ренде. Разтопяваме маслото. Вземаме по две кори, мажем с разтопеното масло, разстиламе от тиквата, поръсваме със захар, орехи и канела. Завиваме корите и в намазнена тавичка ги навиваме като охлюв. Така нареждаме тиквеника. Намазваме отгоре с масълце и печем около 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Когато тиквеникът е готов, оставяме го да изстине и поръсваме с пудра захар. Да ви е сладко!

# 476
  • Лясковец
  • Мнения: 888
СИРОПИРАН ТИКВЕНИК

кори за баница - 1 пакет
тиква - 1 кг
счукани орехи - 200 г
олио - 1 ч.ч.
масло-2 с.л.
захар - 250 г
канела - 1 ч.л. на прах

За сиропа
захар - 330 г
вода - 450 мл
1 лимон на шайби

Настъргваме си тиквата и я запържваме със малко олио и захар,след като е готова добавяме канелата,мажем 1 лист кора с разтопено малко и слагаме втората отгоре,разпределяме от сместа,поръсваме си орехите и навиваме,редим после в тавичка и така докато свърши плънката,режем на парчета и заливаме отгоре с нагорещено олио,печем на 180 градуса до готовност.След като е готова я оставяме да изстине и си я заливаме с топъл сироп който сме направили от захарта,водата и лимона който сме махнали след като сиропът се е сварил.

От скоро реших да експериментирам като предварително си опека орехите,смея да твърдя че става по вкусна.

# 477
  • София
  • Мнения: 3 358
Ванилени кравайчета на Наталина
продукти:
150 гр. брашно
70 гр. нишесте – царевично, (пшенично или картофено)
70 гр. пудра захар
80 гр.   смелени орехи или лешници
150 гр. краве масло със стайна температура
1-2 жълтъка (зависи от големината на яйцата)
ванилия

120 гр. пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:
  Към пресято брашно се прибавят нишестето, захарта и смлените орехи . Размесват се и и към тях се прибавят жълтъците и маслото – на късчета. Замесва се гладко тесто, което се оставя за една вечер на хладно място .На другият ден от него се оформя  цилиндър.   Режат се еднакви по големина колелца. Всяко се оформа на пръчица 6-7 см. дълга, и около 1 см. дебела. Краищата и се завиват под формата на буквата „С”. Нареждат се върху хартия за печене и се пекът на умерена температура – 180˚С до порозовяване. Не бива да се препичат, за да не станат твърди. Още докато са горещи се овалват в пудрата захар .

# 478
  • София
  • Мнения: 1 919
Калорийна бомба и любим десет с течен шоколад, същещевременно много засищащ:
- цедено кисело мляко
- нарязан банан
- течен шоколад на вкус

# 479
  • Мнения: 5 959
Любимата торта за празници е "Птиче мляко"

Рецептата, по която я правя е от тук

Общи условия

Активация на акаунт