Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 33 340
  • 517
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 4 682
Прасковки



Продукти:
4 яйца 2 ч.ч. захар 1 ч.ч. олио 1 ч.ч. кисело мляко 1 п. амонячна сода (10 гр.) 1/2 ч.л. сода бикарбонат около 1 кг брашно За крема: 1 ч.ч. захар 125 гр. меко масло 1 ч.ч. счукани орехи 1 ч.ч. прясно мляко За декорация: червена и жълта сладкарска боя захар за овалване листенца чемшир

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко, в което са разтворени содата бикарбонат и амонячната сода. Добавя се брашното до постигане на меко, лепкаво тесто. Оставя се да почине за 2 часа, след което от него се оформят топчета колкото орех и се редят в намазнена тавичка на разстояние едно от друго. Пече се на 180 градуса до порозовяване. Изпечените сладки се издълбават с остър нож, като трохите се запазват за приготвянето на крема. За приготвянето на крема се разбиват маслото със захарта. Добавят се орехите и трохите, които предварително са били накиснати в прясното мляко, и се разбърква добре. С така получения пълнеж се напълват издълбаните сладки, слепват се две по две и се потапят в жълта и червена сладкарска боя, а след това се овалват в захарта. Накрая се украсяват с листенце чемшир.

# 481
  • Мнения: 1 577
Кокоски
200 грама кокосови стърготини
160 грама захар
2 яйца
Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Яйцата се чукват в голяма купа, разбиват се със захарта, прибавят се кокосовите стърготини. Всичко се обърква, колкото да смесят хубаво продуктите.
Оформяме топчетата с мокри ръце или ползваме лъжица за сладолед. Стараем се топчетата да са с еднаква големина. Готовите топчета се поставят на хартия за печене в тавата, на неголямо разстояние едно от друго, тъй като не се надуват по време на печене. Поставят в загрялата фурна и се пекат около 10 до 12 мин. - до леко зачервяване на кокоските. Изваждат се веднага.

# 482
  • Пловдив
  • Мнения: 1 484
Коледни сладки с бадеми

Продукти:
400 гр брашно
180 гр. захар
2 бр. яйца
6-7 с.л. разтопен мед
100 гр смлени бадеми
1 с.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:  Разбиваме яйцата заедно със захарта. Към тях прибавяме течния мед, бадемите, бакпулвер, канела, какао и пресятото брашно. Замесваме добре до не твърде лепкаво тесто, ако е необходимо добавяме още брашно. Късаме топчета или разточваме на кора и режем с формички сладките. Подреждаме в намаслена тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. Когато започнат да променят цвета си и краищата леко да покафеняват - са готови. След като изстинат сладките, може да се декорират пожелание с фондан.

# 483
  • София
  • Мнения: 12 670
Торта с извара и боровинки

200 г чаени бисквити
100 г масло
500 г заквасена сметана
500 г извара
400 г захар
200 мл течна сметана
2 с.л. желатин
200 г боровинки

Бисквитите се смилат и се омесват с разтопеното масло. Със сместа се покрива дъното на разглобяема тортена форма и се прибира в хладилника. Разбиваме изварата със захарта и заквасената сметана до еднородна смес. Боровинките се смилат. Сместа с изварата делим на две части, като едната е по-малко от другата. Към по-малката част се добавят боровинките. Желатинът се разтваря във вода, след това се разтопява и се прибавя към загрятата на котлона течна сметана. Сипва се по равно в двете части със изварата. Формата се изважда от хладилника. От вътрешната страна отстрани се слага хартия за печене. В средата на формата се сипва последователно, редувайки ги по малко от двете смеси, докато свършат. Прибира се в хладилника, докато сместа стегне напълно. След това формата се освобождава от ринга. Украсява се по желание.

# 484
  • Мнения: X
Кекс
4 яйца
2 чаши захар
3 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
1 чаша олио
1 ванилия
Щипка сол
1 бакпулвер
Всичко се разбърква в дадената последователност и се пече на 180 градуса около 40 мин.

# 485
  • Мнения: 315
Коледни мечета (Шоколадово-бананови мъфини)

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 добре узрели банана
1/2 ч.ч. олио
ванилия
3 с.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 и 1/2 ч.ч. брашно
Разбива се яйцето със захарта, добавят се пюрираните банани, след това олиото, ванилията и накрая брашното с какаото, бакпулвера и солта. С получената смес се пълнят хартиени капсулки, поставени в тава за печене на мъфини, като се изпълва 2/3 от обема им. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовността се проверява с дървено шишче.
За украсата: Разтопяваме 100 г бял шоколад с 1-2 с.л.прясно мляко. С четка намазваме отгоре всеки мъфин и топваме в кокосови стърготини. Изрязваме шапки от цветен фондан и муцунки и ушенце от бял фондан и ги залепваме с помощта на разтопения шоколад върху мъфините. С разтопен черен шоколад довършваме мечетата като рисуваме очи и носле.

# 486
  • Мнения: 1 292
Напукани сладки:

Необходими продукти:
4 яйца (със стайна температура), 400 гр. кристална захар, 120 гр. какао, 250 гр. брашно, 120 мл. олио, 2 прахчета ванилия, 2 равни чаени лъжички бакпулвер, 1 равна чаена лъжичка сол, 150 гр. пудра захар (за овалване).

Приготвяне на напукани сладки с какао:
В голяма купа смесете яйцата, кристалната захар, олиото, какаото и ванилията.

Разбийте с миксер на ниски обороти или разбъркайте на ръка с тел за разбиване. Целта е сместа да стане еднородна.

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете ги към течните съставки на два или три пъти, като продължавате да бъркате сместа. Тестото става по-гъсто от кексово, но и не типичното тесто за сладки.

Покрийте плътно купата с алуминиево фолио или стреч фолио и приберете за 1 нощ в хладилник. Аз го държа за около 10-12 часа в хладилника. През това време тестото става достатъчно гъсто да може да се оформя на топчета.

От охладеното тесто оформяте топчета с големината на малък орех, които овалвате добре в пудра захар. Подреждате топчетата в тава с хартия за печене на разстояние едно от друго колкото са големи.
Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.

# 487
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Баклава:

кори за баклава - 1 пакет
масло - 250 г
орехи - 250 г смлени или шам фъстък
за сиропа
захар - 1 кг
вода - 1200 мл


Сиропът се вари, докато се сгъсти и се добaвя лимон и ванилия.

Нареждат се половината кори, между всяка се поръсва с разтопено масло, слагат се орехите, нареждат се и останалите кори, баклавата се нарязва, залива сe с останалото масло и се пече на 160°C за около 1 и 1/2 час.

Залива се с вече студения сироп.

# 488
  • Мнения: 3 025
Любимата ни рецепта вкъщи, която на всяка Коледа приготвям, е тиквеник:

Продукти:
1 средна по големина тиква, обелена и настърганата
Захар на вкус
канела
1 пакет кори за баница
орехи пожелание
масло

Разтопява се маслото.
Познаваме тавичка и слагаме 2 листа и мажем с масло, поръсваме със захар, тиква, канела и орехи, като навиваме на руло и започваме да нареждаме на охлюв в тавата, като започваме от средата. Така правим с всички кори. Отгоре слагаме пак масло.
Печем на около 180-200 градуса, до готовност.

# 489
  • Мнения: 6 784
Коледна баница с тиква

Необходими продукти:
кори за баница - 1 пакет
тиква - 1 кг.
орехи - 200 гр.
олио - 1 ч.ч.
захар - 250 гр.
канела - 1 ч.л. на прах
пудра захар - за поръсване по желание

Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде. Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от настърганата тиква върху корите, поръсва се със захар, след това с канела и корите се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка. Баницата се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа. По желание може да се поръси с пудра захар.

# 490
  • Мнения: 1 159
Напукани какаови сладки


Необходими съставки:
какао
1 чаена чаша
захар
1 чаена чаша
брашно
2 чаени чаши
ванилии
1 брой
яйца
3 броя
олио
1/2 чаена чаша
бакпулвер
2 чаени лъжици
сол
1/2 чаена лъжица
пудра захар
1/2 чаена чаша


Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта, като  най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто.Сложете тестото в хладилника за минимум един час.
След като тестото за напуканите какаови сладки е постояло в хладилника го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете напуканите шоколадови сладки за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време ще станат твърде сухи.

# 491
  • Мнения: 5 529
Постен "шоколадов" сладкиш
Продукти:

1 ч.ч. = 250 ml

1 1/2 ч.ч. брашно,
1 ч.ч. захар,
4 с.л. какао,
1 ч.л. сода бикарбонат,
1/2 ч.л. сол,
6 с.л. зехтин (или олио),
1 с.л. оцет,
1 ампула ванилова есенция,
1 ч.ч. студена вода

Загрейте фурната до 180 градуса.
  Сложете в голяма купа пресятото брашно, какаото, захарта, содата и солта. Направете в сухата смес три ямички. В едната сипете зехтина (олиото), в другата - оцета, в третата - ванилията. Бавно залейте с водата. Разбивайте с миксер на ниска скорост, за кратко, само докато съставките се смесят. Получава се кейково тесто.
Намаслете и застелете с хартия за печене дъното на тава с размер 20х20 см.
Изсипете кейковата смес във формата. Печете в предварително загрятата фурна, около 30-35 минути или докато дървено шишче забодено в кейка излезе сухо.
След пълното изстиване, поръсете с пудра захар.

# 492
  • Мнения: 446
Мъфини

яйца - 2 бр.
брашно 2 ч.ч.
захар - 1 ч .ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио 2/3 ч.ч.
орехи  - 1 ч.ч.
банан - 2 бр.
хлебна сода - 1 ч.л.
бакпулвер  1 пакетче
Разбиват се яйцата заедно със захарта, киселото мляко , в което сме разбъркали лъжичката хлебна сода и олиото, добавя се брашното с бакпулвера. Разбърква се хубаво , накрая се добавят  нарязаните орехи  и банани .Пече се без вентилатор на 180 градуса.
След като изстинат се поръсват с пудра захар.

# 493
  • Мнения: 1 399
Бъркана бисквитена торта
 
заквасена сметана - 400 г
течен шоколад - 200 г
бисквити с масло 220 г плюс 6 бр. Орео бисквитки.
В купа смесете сметаната с течния шоколад, разбъркайте до еднородна смес. Начупете бисквитите на по-едри парчета и ги добавете към крема, разбъркайте внимателно.
Във форма за торта с падащо дъно, сипете и заравнете сместа, поръсете със смлените бисквити Орео. Поставете формата в хладилник за поне 2 часа преди сервиране.

# 494
  • Пловдив
  • Мнения: 1 484
Коледни шоколадови бисквитки

Необходими продукти:
масло - 220 гр
яйца - 2 бр.
кафява захар - 1 ч.ч.
шоколад - 350 гр
брашно - 2 1/2 ч.ч.
ванилия - 3 пакетчета
какао на прах - 1/2 ч.ч.
сухо мляко - 3/4 ч.ч.
сода бикарбонат - 2 ч.л.
сол - 1 ч.л.

Разбъркваме маслото и захарта да се смесят хубаво. Прибавяме разитите яйца и ванилията. В друга купа смесваме сухите съставки: пресятото брашно, содата, солта,сухото мляко и какаото. Постепенно прибавяме сместта от масло и захар. Накрая натрошаваме шоколада и го добавяме към полученото тесто. Прибираме в хладилник за няколко часа. Когато тестото се охлади и стегне го разточваме и изрязваме формички. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна  за 10 минути.

Общи условия

Активация на акаунт