
Продукти:
4 яйца 2 ч.ч. захар 1 ч.ч. олио 1 ч.ч. кисело мляко 1 п. амонячна сода (10 гр.) 1/2 ч.л. сода бикарбонат около 1 кг брашно За крема: 1 ч.ч. захар 125 гр. меко масло 1 ч.ч. счукани орехи 1 ч.ч. прясно мляко За декорация: червена и жълта сладкарска боя захар за овалване листенца чемшир
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко, в което са разтворени содата бикарбонат и амонячната сода. Добавя се брашното до постигане на меко, лепкаво тесто. Оставя се да почине за 2 часа, след което от него се оформят топчета колкото орех и се редят в намазнена тавичка на разстояние едно от друго. Пече се на 180 градуса до порозовяване. Изпечените сладки се издълбават с остър нож, като трохите се запазват за приготвянето на крема. За приготвянето на крема се разбиват маслото със захарта. Добавят се орехите и трохите, които предварително са били накиснати в прясното мляко, и се разбърква добре. С така получения пълнеж се напълват издълбаните сладки, слепват се две по две и се потапят в жълта и червена сладкарска боя, а след това се овалват в захарта. Накрая се украсяват с листенце чемшир.