Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 31 504
  • 517
  •   1
Отговори
# 495
  • София
  • Мнения: 10 878
Сиропирани охлювчета с канела и орехи

20 г прясна мая
2 с.л. захар
2 бр. яйца
500 г брашно
125 г масло
счукани орехи
канела
За сиропа:
3 и 1/2 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода

Маята се разтваря в 120 мл хладка вода заедно със захарта и се оставя да шупне. Добавя се към леко разбитите яйца и заедно с брашното се омесва меко тесто. Разделя се на 4 части, всяка от които се разточва на правоъгълна кора. Намазва се с разтопеното масло и се поръсва с орехи и канела. Кората се навива на руло, леко се разтегля надълго и се реже на парченца с дебелина 1 см. Нареждат се легнали в намазнена тава на разстояние едно от друго и се оставят да втасат. Пече се в предварително загрята на 170С градуса фурна около 20 минути, или докато порозовеят. Изваждат се от фурната и веднага се заливат със студен сироп.
Сиропът се приготвя, като водата и захарта се загряват в съд на котлона, докато започнат да излизат мехурчета, без да ври.

# 496
  • Мнения: 625
Чийзкейк без печене...
Обожаваме го в моето семейство...

2 чаши натрошени бисквити

1 опаковка масло/маргарин (220-250 г)

1-2 супени лъжици захар

2 пак. крема сирене (220-250 г)

200 мл сметана

1/3 чаша лимонов сок

1 супена лъжица екстракт от ванилия

1 консерва компот от боровинки (може и буркан боровинково сладко)

начин на приготвяне
1. Бисквитите се смилат добре и се поставят в сметаната, след което се добавят захарта и разтопеното масло, и сместа се разбърква добре.

2. Сместа се поставя във форма и се пъха в хладилника, докато маслото се втвърди.

3. В купа се разбива крема сиренето, докато стане пухкаво.

4. Добавят се сметаната, лимоновият сок и екстрактът от ванилия.

5. Сместа се излива във формата, след което се заглажда добре с лъжица, покрива се с фолио и  се поставя в хладилник за 3 часа или  най-добре за през нощта.

6. Чийзкейкът се поднася добре охладен и залят с боровинковия компот (сладко

# 497
  • Мнения: 625
Напукани сладки:

Необходими продукти:
4 яйца (със стайна температура), 400 гр. кристална захар, 120 гр. какао, 250 гр. брашно, 120 мл. олио, 2 прахчета ванилия, 2 равни чаени лъжички бакпулвер, 1 равна чаена лъжичка сол, 150 гр. пудра захар (за овалване).

Приготвяне на напукани сладки с какао:
В голяма купа смесете яйцата, кристалната захар, олиото, какаото и ванилията.

Разбийте с миксер на ниски обороти или разбъркайте на ръка с тел за разбиване. Целта е сместа да стане еднородна.

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Добавете ги към течните съставки на два или три пъти, като продължавате да бъркате сместа. Тестото става по-гъсто от кексово, но и не типичното тесто за сладки.

Покрийте плътно купата с алуминиево фолио или стреч фолио и приберете за 1 нощ в хладилник. Аз го държа за около 10-12 часа в хладилника. През това време тестото става достатъчно гъсто да може да се оформя на топчета.

От охладеното тесто оформяте топчета с големината на малък орех, които овалвате добре в пудра захар. Подреждате топчетата в тава с хартия за печене на разстояние едно от друго колкото са големи.
Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.

# 498
  • Мнения: 670
Реване
4яйца
6с.л.олио
7с.л.захар
10с.л.брашно
1бакплувер
ЗА СИРОПА
2Ч.Ч.захар
3Ч.ч.вода
2 ванилия
1/2лимон
Начин на приготвяне
Разбиваме яйца и захарта, след това към тях прибавяме брашното и бакплувера. Олиото накрая
Печем първо отдолу после отгоре отдолу до готовност. Сиропа се приготвя като се завира водата и захарта,ванилията и сока от лимона. Изчакваме едното да изстине или решаването или СИРОПА.Сиропираме реването.

# 499
  • Пазарджик
  • Мнения: 1 409
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
брашно - 300 г
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
прясно мляко - 250 г
масло - 200 г
жълтъци - 2 бр. за намазване


В прясното мляко разтваряме маята. Солта и брашното се пресяват в купа и се добавя захарта. Замесва се тесто. Оставя се в намазнена купа да втаса около 30-40 мин.

След като втаса, премесваме и увиваме в стреч фолио. Слагаме тестото в хладилник за 40 мин. Маслото слагаме върху стреч фолио и с точилка правим квадратна форма. Слагаме го в хладилника при тестото.

Студеното тесто се слага върху набрашнен плот. Разточва се във формата на кръст. По средата слагаме студеното масло и сгъваме. Разточваме внимателно във формата на правоъгълник.

Движенията при разточването трябва да бъдат само напред-назад. Оформеният правоъгълник се прегъва на три. Увива се в домакинско фолио и се оставя на гладно за малко повече от половин час.

Тази процедура се извършва още 5 пъти. Ако маслото започне да изтича, се връща на студено, докато отново се втвърди. След последното сгъване оставяме 40 мин. (Аз оформям кроасанчета и оставям да престоят в хладилник и сутринта ги пека за закуска.)

Кроасаните се оформят, като разточим тестото като правоъгълник. От него се разрязват триъгълници. Те се навиват, като се започне от основата на триъгълника, та чак до острия им край.

Подреждаме ги в тава и оставяме на топло да втасат 30-40 мин. Намазват се с жълтък. След което печем на 200 градуса до готовност.

# 500
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Всяка година с дъщеря ми правим Коледни меденки с:

600 гр. брашно
1 к.ч. мед
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. олио
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1/4  ч.л сол
Стават уникално вкусни, а и след изпичане тя ги украсява с часове и се забавлява много Simple Smile

# 501
  • Мнения: 256
Ябълков щрудел :
1 пакет кори за баница (аз ползвам от по-дебелите)
ябълки (хубаво е да са по-сочни)
захар
масло
орехи
Ябълките се настъргват на едро ренде, орехите се начукват, маслото се разтапя. Взема се една кора, намазнява се леко с масло(най-добре с четка ). Поръсва се обилно с ябълките, слагат се и орехите, ръси се леко със захар. Кората се навива на стегнато руло. Така навити те кори се подреждат в намазнена тава. Щруделът се пече на умерена фурна до порозовяване. Още топъл се напръсква с вода и се загъва с кърпа.

# 502
  • Мнения: 6 017
Мини шоколадчета с портокалови корички

Продукти:

100 грама шоколадови копчета
30 грама портокалови корички

Приготвяне:

Сложете шоколадовите копчета в подходящ огнеупорна купа, а след това в малка касерола с вода.
Поставете ги на котлона на средна температура.
При самото разтопяване бъркайте със силиковова бъркалка.
Когато шоколадът достигне температура 43 градуса, значи е разтопен.
Ако не разполагате с термометър, ще се ориентирате по това, че кувертюрът няма повече цели парченца.
Свалете от котлона купата и продължете да бъркате като добовите още няколко копчета шоколад.
Измерете температурата отново, защото трябва да достигнете 32 градуса.
Ако сте ги достигнали - продължете нататък, а ако не сте - добавете още няколко копчета шоколад.
Трябва да получите лъскава и хомогенна смес.
Разпределете сместа в подходяща форма и поръсете с портокалови корички.
Поставете формата в хладилник за около час, за да стегнат шоколадчетата.
Внимателно отстранете от формата.
Аз използвам силиконови формички, когато работя с шоколад.
При разчупване или отхапване трябва да чуете специфичен хрупащ звук.
Ако го чуете, значи сте сте справили добре с темперирането.

Приятен апетит!

# 503
  • Някъде там
  • Мнения: 16 077
Палачинкова торта с Дулсе де Лече
15-18 броя палачинки
Крем
300 грама маскарпоне
200 грама крема сирене "Филаделфия"
пудра захар на вкус
200 грама дулче де лече
3-4 банана
ядки за поръсване по желание.

Крема се разбива до хомогенност. Бананите се режат на тънки кръгчета. Мажем палачинка с крем и редим банан. Сглобяваме тортата и я покриваме с ядки по желание.
Декорацията може да е по собствен вкус.

# 504
  • Мнения: 3 136
Новогодишна баклава
1кори за баница
300гр орехи
100гр захар
Кр.масло
За сиропа:
600гр захар
600мл вода
10капки лимонов сок
2ванилии
Орехите се режат на едри парченца и се омесват със захарта.Слагат се на 4 листа по малко.Тавата е предварително номазана с малко олио.Пече се до готовност на 180 градуса.Маслото се сгрява и се залива печената баклава.Залива се и с предварително направеншят сироп.

# 505
  • Мнения: 191
Таралеж
    800 г чаени бисквити
    500 мл прясно мляко
    250 г масло
    1 ч.ч. смлени орехи
    1 ч.ч. пудра захар
    3-4 с.л. какао
    1 ванилия
    шоколадови пръчици
   1 парче шоколад за украса

Начин на приготвяне
Бисквитите се натрошават на едри парченца и се заливат с охладеното прясно мляко. От маслото, пудрата захар и какаото се прави крем като съставките се бъркат до получаване на хомогенна смес. Към бисквитите се прибавят 2/3 от крема, смлените орехи и ванилията. Обърква се добре и се оставя за кратко в хладилника да отлежи и да се стегне. Оформя се таралежът в продълговата чиния. Отгоре се покрива с какаовия крем и се поръсва с шоколадовите пръчици. Слага се шоколад за уста и очи и се оставя в хладилника за няколко часа.

# 506
  • Мнения: 615
Постни арменски сладки .
Необходими продукти :
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
шепа орехови ядки
кутия локум
пудра захар за овалване
1 бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне :
Слагаме олиото  и водата на котлона да заврят,щом заври прибавяме бакпулверът и солта и махаме от огъня.
Изсипваме вътре пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица до получаване на тесто /мокро тесто/.Докато
тестото е топло късаме парченца ,слагаме локум и орехче и правим малка топка.Редим в тава застлана с хартия
за печене и печем на 180 гр. до порозовяване.Докато са топли сладките овалваме в пудра захар + 1 ванилова захар.
Нека настроението на всички нас бъде празнично ,нека мечтите ни се сбъдват и трапезата ни да е сита ,мир да цари и здраве да има! Весели празници !

# 507
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 708
Любим на моето семейство и буквално изкушаващ десерт е домашния течен шоколад.
необходими продукти:
250 гр сухо мляко
1 чаша захар
1 пак. (125 гр) масло
50гр какао

Приготвяне:
1. Изсипвате сухото мляко в купа и добавяте какаото. Разбърквате много добре, за да се разпредели какаото равномерно.
2. В тенджера изсипвате една чаена чаша вода, добавяте захарта и оставяте на котлона на слаб огън.
3. След като захарта се разтопи се добавя и маслото и се разбърква.
4. След като и маслото се разтопи, сваляте от котлона и изсипвате сместа от сухо мляко и какао. Бъркайте много старателно, за да стане гладък и без топченца.
5. Разсипвате в малки чашки/купички и украсявате с плодове ( аз слагам винаги ягодки)

# 508
  • Мнения: 459
Коледни сладки с мед и течен шоколад
брашно - 500 г
мед - 1 ч.ч.
захар - 120 г
бакпулвер - 2 бр.
яйца - 2 бр.
масло - 200 г
лимони - 1 бр.
ванилия - 1 бр.
ЗА РАЗТОЧВАНЕ
брашно - 200 г
ЗА СЛЕПВАНЕ
течен шоколад - 200 г
Кората на лимона се настъргва на ситно. Смесват се яйцата, мекото масло, ванилията, бакпулверът, медът и захарта.Към тях с помощта на миксер се добавят брашното и настърганият лимон. Когато сместа стане на трохи се домесва на ръка, така че да се получи еднородна смес, която да поеме цялото брашно.
Полученото тесто оставяме в хладилник за 30 минути. Върху добре набрашнен плот слагаме 1/3 от сместа и с точилка го разточваме на 3 мм дебелина.
С помощта на формички изрязваме желаните фигурки, като на половината от тях с малък ринг правим отворче в средата. Изрезките, които остават се, измесват с другата част от тестото и пак се разточва за изрязване на фигурки, и така с цялото количество.
Сладките се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до меден цвят в тава застлана с хартия за печене. Когато сладките са охладени добре следва да ги слепим.


Тези, които са с отворче, се наръсват с пудра захар - те ще бъдат горната част, а плътните основата. Основата на сладката се намазва с течен шоколад и върху нея се поставя сладка с отвор и поръсена с пудра захар.

# 509
  • Мнения: 459
Напукани сладки с какао
яйца - 3 бр.
захар - 1 и 1/2 ч.ч.
какао - 50 г на Доктор Йоткер
олио - 1/2 ч.ч.
масло - 100 гр
червено вино - 2 с.л.
ванилия - 1 ч.л.
портокалова кора - по желание
бакпулвер - 1 пак.
брашно - 4 ч.ч.
пудра захар - 250 г ароматизирана

Разбитите яйца се смесват със захарта и всички останали продукти без пудрата захар.Оставете сместа да престои 1 час в хладилник.
От полученото тесто с влажни ръце се оформят сплескани топчета, които се овалват в пудрата захар и се редят върху хартия за печене, загрята на 200 градуса.
Печенето продължава около 7-8 минути.

Общи условия

Активация на акаунт