Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24

• 30 553
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
Мажи с лансинох, коментираха и за кокосово масло, че е безвредно и ефективно.

# 166
Moonlight, няма нужда превантивно да давате лекарства на бебето. Температуропонижаващи се дават при налична температура над 38, дори над 38.5. Вие пийте парацетамол/нурофен. Каналите не се "запушват" от настинка. Вероятно сте хванала някой вирус, ако се чувствате зле - идете на лекар да ви погледне, преслуша. Кърмете си спокойно, слагайте си маска, докато не се почувствате по-добре.

Америкас,детето не ви ползва за биберон. Изключително непоносима ми е тая фраза, нищо лично към вас,просто е поредният мит, наследен от няколко поколения назад. Бибероните са измислени, за да заместят мама. Поведението на бебето е съвсем нормално, както и интервала му на ядене. Като заспи, просто пъхате кутре в края на устенцата, разваля се вакуума и вадите зърното. И не бързайте да местите детето, в кошарата му оставете да го спи до вас и ще видите колко спокойно ще е, то има нужда да усещо топлината и близостта на майка си.

Имайте предвид, че ако има постоянна болка, значи е мноого вероятно детето да не засуква правилно и от там болката. Мажете зърната, не носете стегнато бельо, нека гърдите са свободни или носете нещо широко, така, че да не се трият в плата. Вижте снимки и клипчета на правилно засукване, има в първи пост дори. Но би било умно да повикате консултант и да се коригира засукването, ако имате и най-малко съмнение,че се касае за това.

И още нещо - да попитам млечница да не би да има детето? Малко вероятно, но е причина за възпаление и болка,затова е хубаво да се уточни.

Гери, много се радвам,че темата ти е помогнала. В първи пост има текст, който би помогнал на всяка жена за началото на кърменето. Проблемът с отказа на гърда обаче, може да се дължи на различни фактори (факт, че при секцио е често срещано заради дългия период раздяла с бебето, липса на стимулация първите дни, привикване на детето към шише, но има бебета веднага засукат от майките си, дори родени и секцио) и по-добре да обсъждаме конкретните казуси вместо да обобщаваме в първи пост, че да не стане подвеждане 😉😊

# 167
Няма млечница и аз в това се съмнявах, вчера бяхме на лекар.
Спим заедно от първата му седмица в нас и определено е по добре.
Бельо не нося въобще, само широко пижами 24/7.
Три пъти съм посещавала консултант, за да коригираме държане, засилване и т.н.

Не знам какво друго да направя. Сигурно всичко си е нормално, просто ми идва в повече понякога това нон стоп сучене.
Осъзнавам, че е най- доброто за бебето.

# 168
Пробвай това с пъхането на пръста. Пробвай и друга поза. Ако бебето е заспало (но не дълбоко) и тръгнеш да го местиш, то ще усети движението и автоматично ще се вкопчи, инстикт е. При легнала поза обаче, няма местене, просто "откачаш" зърното, бебето си спи до теб. Пробвай, ако не си. Аз до днес така си процедирам.
Зърната кога те болят, само по време или през цялота време усещаш болка? Огледай след кърмене променя ли им се цвета по някакъв начин.
Щом си правила консултация, значи засукването е ок, отхвърлени са потенциални анатомични проблеми тип юздичка, небце и т.н.

Ако те боли е напълно нормално да си изнервена. Гледай да правиш неща, които обичаш, докато кърмиш, защото иначе се вторачваш в процеса и е много изнервящо. Аз прочетох няколко книги 😂, ама порастна и сега едвам си крада време да чета.
Не на последно място - не се тревожи, няма да е вечно това висене на гърди, става по-добре. Ама първите месеци е така.

# 169
Боли ме само при засукването, докато захапе, след това вече не.
Самите зърна точно в центъра им са леко червени. Ще проследя дали след като се пусне са в др цвят.
Много благодаря за съветите.
Кърмя легнала и това опитвам да правя, леко да се разкача и поне да легна по гръб до него, но не ми се получава. Може просто да е изнервен нещо последните дни, или да го боли коремчето, въпреки, че  няма др индикации.
Лекаря ми каза да му давам Инфакол и се чудя дали той не променя така нещата. Ще го спра от утре и дано това е причината.

# 170
Америкас, на бебче може да му трябва време, за да разбере, че може да спи без зърното на мама в устата. Когато видиш, че спира да суче активно и заспива, изваждай зърното. Той в началото ще си го търси, затова веднага му го давай. Идеята е, той да свикне, че зърното може да се вади и няма нищо страшно в това. Прави така постоянно в продължение на една седмица, след нея започни да го вадиш все по-рано, когато видиш, че тръгва да унася. Накрая ще свикне и ще разбере, че може да спи и без на мама гърдата. Просто трябва да става бавно и внимателно, без да се стига до ревове, той може да примрънка в началото, но това ще мине, просто бъди постоянна.

# 171
Здравейте , сина ми е на 49 дни . След като се роди беше на смесено хранене в болницата , родих го секцио като от четвъртият ден е изцяло на кърма . Известно време след като се прибрахме той не спираше да плаче в определени часове и беше спокоен само като суче . Педиатъра ни ни каза , че не му стига хапването и да го дохранваме . Много ми беше мъчно .. купихме си везна и теглих след всяко хранене  , пробвах няколко пъти да дохраня но бебчо връщаше , а на мен ми беше много неприятно . Изчаках консултацията  и той беше качил достатъчно . Кърмя го на поискване , но от няколко дни следобедните часове той само иска да хапва , виждам и чувам че преглъща , значи има какво да суче . Всеки памперс му е наакан и напишан ,като ние  ги сменяме много често . Знам че го успокоявам явно , но не трябва ли да има поне малко повече време между храненията? На какво друго може да се дължи ? Налага се да изляза понякога, а с честото кърмене в малката пауза нс мога да изцедя да оставя на баща му кърма .

# 172
Мойра,
Всичко е нормално, детето няма нужда от дохранване. Може да иска да суче през 30 минути,може през час или повече. Все е нормално. Малко бебе е, това му е работата, докато се регулира кърмата.

Аз не виждам проблем с излизанията. Излезте с бебето. Ако го носите в слинг, даже няма да се налага да сядате някъде специално за кърменето, ами ще си го кърмите в слинга.

Прочетете първи пост, поне закования текст и видеата под него.
Прочетете в интернет за третият триместър. Детето сега има нужда да усеща мама, да яде и да пълни памперсите. Отдайте се на това да кърмите, гушкате бебето, повярвяйте, няма да е вечно, но точно сега човечето има нужда постоянно да е с майка си.

Америкас, да, пробвай да го спреш. Моето мнение за подобни капки съм го казвала многократно, колики не се лекуват с капки, всяко бебе има и при всяко минават, лично аз съм давала за кратко и влошиха многократно положението, спрях ги и си минаха сами към края на втори месец. Но педиатрите си имат вземане-даване с представители на определени фирми за капки, пробиотици, адаптирани млека и пюрета и така между другото ги пробутват на майките. За съжаление,всичко е пари.

# 173
Здравейте момичета, кажете нещо за хрема и болки в гърлото. Най-мразя носа ми да е запушен. Мога ли да ползвам капки Олинт. Благодаря предварително.

# 174
Здравейте! Как се справяте с белите зърна и болката след кърмене? Понякога слагам чай от лайка но бързо изстиват и трябва само да ги претоплям. Не знам как по-бързо да им върна цвета и да не ме боли. Обикновено редувам гърдите не давам и двете на едно хранене и пак понякога до следващото хранене все още е леко бяло зърното и боли много в началото. После минава докато яде и като спрепобелява и пак същото. Понякога по цяла седмица побеляват и после извесно време не побеляват не знам и аз защо

# 175
Здравейте момичета, кажете нещо за хрема и болки в гърлото. Най-мразя носа ми да е запушен. Мога ли да ползвам капки Олинт. Благодаря предварително.
В сайта за проверка на лекарствата, пише, че е low risk. Така че не се мъчи, а се отпуши Grinning
За гърло може Стрепсилс примерно, Тантум Верде също.
Бързо оздравяване!

# 176
Стейс, прочетете в сайта на Хедра за вазоспазмите. Аз съм имала, но нищо не съм правила и не ме е боляло.
Джеси, за гърло аз използвам Тантум верде за пръскане. За носа много промиване, може виброцил, може и олинт. Аз предпочитам виброцил. Може антибиотични капки при нужда, може комбинирани с кортикостероид. Старият офталмосептонекс също става за нос и хич не е зле, но не отпушва, но помага хремата да спре по-бързо.

# 177
Аз като бях със запушен нос, направих промивки с физиологичен разтвор. Изпразних сигурно около 6-7 спринцовки (докато се отпуши) в носа и след това не ми се запуши.

# 178
Запушването идва не толкова от секрет, а от оток на лигавицата. Промивкети са важни, за да се отмиват бактериите и вирусите, но понякога не помагат да се диша по-лесно.

# 179
Колкото и да е странно, на мен ми помага при хрема да не духам силно нос. Ако много се задръсти, леко притискам едната ноздра и издухвам само колкото отпред да излезе секрета. Просто така не се дразни вече и без това отеклата лигавица и не отича още повече. Носът тече доста, да, но мнооооого рядко ми се запушва. Отделно капки, промивки и другите илачи.

Общи условия

Активация на акаунт