Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24

• 30 548
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Честито бебе!
Според мен чакате детето да изгладнее твърде много и за това са истериите. Майка си пратете да помага с готвене и чистене и да остави кърменето на вас. Нехранителна кърма няма и ако детето иска да суче на 30 мин, нека суче, само така ще направи стимулация. Махнете втички шишета и биберони и тези 1-2 седмици, които сте си дала ги посветете на кърмене, само кърмене и никакво цедене. Дори да е трудно, това са 2 седмици само, после ще е лесно.

# 151
Момичета, помагайте.
Имам бебе на 2 седмици. Роди се в 37ма седмица, 3130 гр, 50 см, всичко и е точно. Много трудно засука в болницата, но после уж всичко беше наред. Е, от както се прибрахме, ако 3 пъти засуче - 5 не иска. Изпада в кански истерии, пищене и не мога да я накарам по никакъв начин. Цедя и давам, дохранвам и с АМ. След 1 час на циците днес, изяде 80 мл изцедена. Случвало се е и след 1 час сучене, да яде пълна доза адапте. Мама заключи, че ми е рядка кърмата - ходи ибяснявай после, че рядка кърма не съществува. Чувам я, че преглъща, а и като я вдигна устата и е пълна с мляко.. Дала съм си още седмица - две и се отказвам, то това живот ли е - истерии, хранене, после по час на помпата..
Ваня вече го е казала,но знам какво ще си кажете "то не е така лесно, то гладно седи" и от страх да не би да е гладно, пак шишето ще се намеси.
1) причинителят на целият проблем в случая е именно шишето. На детето му е по-лесно да пие от шишето. Защо му е да полага усилия, като ще си получи яденето без да се мъчи да прави вакуум и да суче.
2) детето е мъничко, трябва да яде често и по-малко. Така де, ама АМ се разгражда по-бавно от кърмата. Т.е. за времето, в което детето би си потърсило гърда, то не е, защото 3 часа примерно е отнело да огладнее след АМ. Това са ви 2 или 3 кърмения за това време.
3) от 2 произтича 3 - няма как да се произвежа нужното количество кърма, като губите от липсата на тази стимулация. Вместо 2 или 3 пъти за тези 3 часа, бебето не е кърмено нито веднъж. Няма как да зададе сигнал на тялото.
4) упражнението кърмене/опит за кърмене/ даване на АМ и цедене не сработва. Не сте сторъката Шива. Оставете цеденето. Ако бебето не засукваше, ок, то засуква. Просто си иска шишето.
5) Дохранване се случва само и едниствено след кърмене, предложени са и двете гърди няколко пъти и детето категорично ги е отказало. Правете малка доза - 30мл примерно или 40мл. И всеки ден се намаляват мл по-малко. Така се маха шишето с АМ.
6) вземете шише Медела Калма. От него детето трябва да суче. Като види, че и от шишето ще тряба да полага усилия, рязко ще си промени предпочитанието към гърдата. Не го препоръчвам, щото съм им рекламно лице, а защото от опит с няколко марки, съм видяла огромната разлика. Без това шише едва ли щеше да ме се получи махането на добавката.

Накратко - махате помпата. Храните на поискване. Може да е през час или 40 мин. Дори да има истерии. Предлагате едната гърда, другата. Може да издърпате за минута с помпата зърното да щръкне, да замирише хубаво на мляко от капчиците кърма на детето и му го предлагате.
Може да не стане от опит 1,2 или 3. Но ще стане.
За АМ ви казах - смяна на шишета (а може и дохранване със сонда, би било оптимално) и дохранване само след кърмене, ако бебето видимо реве за още и отказва гърдата вече. Не да му давате шишето за всеки случай.

Ето илюстрация на това, което обясних по-горе за АМ и реалната липса на стимулация на гърдите.

Бабата ви пречи. Ако не готви и не чисти, да си върви. Таткото е предостатъчен да наготви една манджа и да пусне една пералня. Тя ви оказва нездравословен натиск в момента, вместо подкрепа.

Винаги е добра идея да повикате консултант по кърменето на място, ако го направите, нека присъстват роднините и да си зададат въпросите, за да се образоват малко и да не ви говорят откровени простотии.

П.С. ако следвате съветите, е съвсем реалистично до седмица да се променят нещата. Аз за толкова успях да приуча бебето си, което изобщо не засукваше от мен - да суче и махнах добавката изцяло. Кърмех по час през час и половина.
Взимате си водичка, нещо за хапване около вас, пускате филм, четете книга, играйте игра, каквото обичате, гушкате се с малкото и кърмите. Опитвате да релаксирате, а не да се вторачвате в процеса.
Кърмете на голо, ако може и бебето да е по памперс, да има контакт кожа в кожа. Страшно помага.

Редакция: добавям още нещо - вижте в първи пост картинките на правилно засукващо бебе, устата е като на рибка, обхваща не само зърно, но и малко ареола, ако имате и най-малко съмнение, че не засуква правилно, свържете се още днес с консултант.

# 152
Много добре казано! Дано не е на празно и да се вземе поука.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 17:15 от Ваня А.

# 153
Правилно засуква, не ме боли. Ето преди малко беше спокойна и в момента, в който я сложих на гърда започнаха истериите.. Явно нещо не правя като хората, не знам.
Мерси за съветите, момичета. Надявам се да има промяна към положително..

# 154
Marthina, вината не е в теб. Някои бебета засукват лесно, други - по-трудно. Малката ми дъщеря категорично отказваше да бъде кърмена в първите си дни. От спокойно и кротко бебе се превръщаше в Тазманийски дявол, щом я доближа до гърда. Идеше ми да се гръмна. Имах трудности с кърменето на първото си дете и сега се бях пренавила, че ще се справя успешно. Обаче йок, никакво засукване в първите дни.
При мен сработи смяната на позите и постоянното предлагане на гърда. Правех и компресия, за да увелича струята.
Малко по малко започна да засуква и още в болницата махнах добавката. Вече 3 месеца се кърмим успешно. Все още има трудни моменти, но за мен е важно и супер удовлетворяващо. Още нещо - настрой се положително, успокой се и игнорирай непоискани съвети.

# 155
Мартина, за да сте сигурна, че сте направила всичко възможно, извикайте консултант, който да види на място какво се случва с вас и бебето и защо е истерично. Моето бебе ревеше много ако предлагам, когато не е гладна, а и се спи...тя започва да мрънка  и мисля, че е гладна, а тя просто иска да спи и като спрях да бутам гърди в тези моменти, спря и да ми се сърди.

# 156
Здравейте аз имам един въпрос. Може ли да се кърми при висока температура? Аз знам, че няма проблем, кърмила съм с температура, но сега съм в болница за събрана кръв в матката и тука АГ каза че над 38 не е трябвало, а преди това
 бях с висока температура и си кърмех.

# 157
Аз съм кърмила и с температура, ужасно болна и т. н. То така или иначе над 38 трябва да се свали, така че пийте парацетамол, за да падне и после си кърмете. Поне аз така бих процедирала.

# 158
Аз и с 39 съм кърмила.

# 159
Здравейте, имам въпрос,
 приложиха ми упойка с диприван, според лекарката не трябва да кърмя едно денонощие,
според e-lactancia е low risk, ако се ориентирам правилно по активната съставка (пропофол?).
Какво мислите, дали мога да кърмя, например още довечера, при положение, че ще са минали 6-7 часа...

# 160
Може още след като те пусне упойката. Кърми си спокойно.

# 161
Супер, точно това исках да чуя 😋
И аз бях почти сигурна, че може, благодаря!

# 162
Little Cactus, това обяснение беше страхотно и съм сигурна, че ще помогне на много момичета, в опит да махнат добавката!
На всички, които сме били секцио, на бебетата са давали добавка. Голяма част са ни стресирали доктори, акушерки и близки, че децата седят гладни.
Аз само благодарение на вас, тук, отказах АМ още в болницата, въпреки страха.
Защо не го сложиш в първи пост?

# 163
Днес сложихме първата ваксина инфрарикс и ротарикс. Бебето е добре аз обаче вдигнах температура и имам билки в гърлото. Пробрвах с чай мед бонбони за гърло не става сега изпих един парацетамол. Ще слагам маска покрай него.  Как да процедирам? Имам и замразена кърма. Знам че се образуват антитела но ме притиснява ваксината. Дали да не му дам панадол превантивно?  От температурата мога ли да направя запушване на канали?

# 164
Хора, а как се справят с това бебето да ви използва гърдите за биберон. Моят заспива така всеки ден, вече че болят зърната и кожата около тях много. Понякога се изнервям адски много, има вечери в който по час и нещо седи така, унася се да заспива и когато е заспал, леко пуска гърдата, стряска се, започва да реве и пак суче отначало и така се приспива час- два.
Биберон не иска никакъв- гади му се от тях.
Првз деня изкара най- много 1.30 часа без да е на гърдите. На 2 месеца е.

Общи условия

Активация на акаунт