Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ноем. 2019, 11:48 ч.

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

 • 3 187
 • 134
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 348
Да, точно в Княжево сме и ние, но т.нар. Вилна зона, откъм лифта. Там е много здрава и камениста почвата, излизат и витошки валуни по-надълбоко, има доста подпочвени води, но се оттичат по склона на планината, ако не е ползвано за място за изхвърляне на почвата от други строежи, какъвто бе нашият случай - слегнал насип на поне 15 години, чудо....
По проект бяхме с рандбалки и ивични основи, в крайна сметка се наложи да правим фундаментна плоча и я докарахме до приземен етаж (терена е с доста голям наклон), който глътна доста пари, но пък променихме в движение проекта, та го компенсирахме в голяма степен.
Промени се правят без проблем по време на строителството, или впоследствие при узаконяването, говоря за т.нар. "съществени" промени, засягащи конструкцията. Но пак се минава процедура на приемане и утвърждаване в общината на екзекутивите.

И да, определено геоложката проба - сонда се прави преди да се пристъпи към проектирането.

Кое наложи да правите фундамент? Знам, че е мнооого скъпо. Ние сме на улица Утро, прекечка на ул. Изгрев. При нас със сигурност няма насипна земя от строежи и щивеем с надеждата, че ще строим на ивични основи, а Вие направо ме притеснихте.
Napy, а хидроизолация ще правите ли? Аз до колкото разбрах от строителя, ако искаме хидроизолация то тогава е задължително се прави фундамент.

# 46
 • Бургас
 • Мнения: 896
Много неща не ги доизмисля архитекта, поне при нас беше така. В процеса на строителство променяме. Само един пример за прозорците ще ви споделя. Тоалетната е широка 102 см, а прозореца е 90/95. За да се спазят линиите на фасадата е направено. Ами намалих го 60/70. Как ще се отвори този прозорец, ще стига до другата стена. Това е на първия етаж. Става театър на сенките. Гледаме всичко под лупа с техническият, който е строил много къщи.

По отношение на основите, ние решихме да не сме с ивични, а с фундаментна плоча. Разликата е, че изкопа е с още 1 метър и получихме мазе. Много го мислихме. После хидроизолацията пак пари и време, но не съжалявам. 2 месеца от първа копка до кота 0. Някаква мноооого хубава била. Накрая къщата щяла да е като в ботуш.

# 47
 • Мнения: 49
Да, ще има хидроизолация, но на нас ни казаха, че няма да е проблем да е на ивични основи, въпреки хидроизолацията.

# 48
 • Мнения: 1 820

Благодаря за споделеното за отоплението. А за складиране на пелетите за сезона колко място горе - долу е необходимо?

Едно пале пелети са 67 чувала по 15 кг, наредени по 5 на ред и фолирани. Ако височината Ви в помещението е стандартна - около 2.50-2.70, няма проблем да се редят до 25 реда по 5 на ред, така че около 125 чувала влизат в размера на един европалет, (1х 1.20) или ако са два един до друг може да се вместят към 4 тона на площ малко над 2.5 квадратни метра
Вече въпросът е колко Ви харчи котела и какво топлите, тоест какво количество трябва да заредите, щото е най-добре да купувате пелети лятото - накуп и с една доставка (тогава често и е безплатна в рамките на града), след август вече започват да ги вдигат.

Napy, а хидроизолация ще правите ли? Аз до колкото разбрах от строителя, ако искаме хидроизолация то тогава е задължително се прави фундамент.


Без хидроизолация не става, особено в конкретния район, там има много вода, планина е и особено в периоди на големи дъждове направо текат реки, тоест има не само подпочвена и повърхностна. Но самата хидроизолация в случая не е основното, главното е да се направят добри дренажи, за да не се задържа водата, но добри, с качествени дренажни тръби, с геотекстил и стриктно спазване на едрината на фракциите. Там теренът позволява да се отведе водата, има денивелация, има наклони, не се налага изпомпване, просто трябва да е добре проектирано и професионално изпълнено.
Дренажи е добре да се направят около къщата не само на кота фундиране, със задължителни ревизии (вертикална 110 дебелостенна ПВС с капак) на всеки ъгъл за продухване на дренажа в бъдеще, но и втори пръстен, на 50-тина см от повърхността на подложния  бетон  под пътеките покрай къщата, в който пръстен да се включат улуците, за да не се допуска леенето на водата от покрива на терена, ще Ви съсипе настилката.
Не допускайте да включат улуците в дренажа на основите, под гората сте и на втората година листата ще го запушат.

А какво наложи плочата - ами както ,буквално, реката която потече като направихме изкопа (две помпи не смогваха да се справят), така и решението което взехме с архитекта и конструктора, че ако се променят основите ще се застраховаме срещу бъдещи проблеми с водата, изграждайки практически хидрофобен куб като основа, стъпил върху възглавница от фракция, опасан с дренажи, а и ще имаме още една площ от 200 квадрата в приземния етаж , която стана на котелно, работилница, склад, техническо помещение, фитнес , сауна, санитарно помещение, като при това заради денивелацията от южната страна този приземен етажа беше под земята, а от северозападната се излиза директно на терена....
Просто, както по-горе казах - решения са възможни всякакви и са според проекта, условията и предпочитанията на човека, е и възможности, естествено...

Та, каквито и да са основите, дренажите са много важни.

Последна редакция: ср, 27 ное 2019, 11:32 от StefanB

# 49
 • Мнения: 49
Много Ви благодаря!!!

# 50
 • Мнения: 4 684
Благодаря за споделеното!
Май наистина това се оказват разликите, цената на м2 за разрешението и цената на ПУСО, който при РЗП под 300м2 не е необходим. Ние в момента проектираме и близки ни споделиха да внимаваме с тази граница, ако межем да си го спестим... Хубаво, но и навеса май влиза в РЗП (ако бъркам поправете ме) и така надвишаваме с примерно 20тина м2. И това ПУСО трябва да проуча как е като цена.
И сега се чудя какво да правим, сместихме ги нещата май, но като че ли най-много пострада дневната. От друга страна предварително бяхме решили да не се разпростираме излишно.... Децата растат - ще си стоим после като в музей... Изобщо голяма дилема, да взема да ви го покажа този проект, въпреки че още е само грубо начертан. Желаещи да съветват?  Flushed

Napy и аз преполагам, че вариант 1 ще ви е най-изгоден, не само финансово, но и като полезно използваема площ. На всеки етаж ще губите примерно поне по 12, даже по скоро 15 кв. м. коридори и стъпала. За чисто финансовото измерение вече са казали, фактори много, основи, почва. От друга страна ако има денивелация, понякога не може да се избегне... Трудно е за преценка без да познаваме ситуацията. Свестен архитект би ви бил от полза при тези въпроси. И това е част от работата му.

За врори път ти казвам, че ПУСО няма задължение да се прави за сгради под 700 кв.м. РЗП след изменението на наредбата

# 51
 • Sofia
 • Мнения: 310
Мър Мяу благодаря! Аз видях написаното от теб още вчера, но реших, че си в грешка Flushed Където попаднах на публикации в нета, пък и нашите познати цитираха 300 РЗП като граница. Реших, че 700 е старата цифра, коята са намалили на 300 (обикновенно промените са към по-сложно и трудно). Но сега прочетох и наредбата, която си цитирала и там е отразено така. Благодаря отново!

Ние така или иначе решихме, че няма да се водим от някакво число,  прекалено сериозно начинание е, а връщане назад няма. Ще видим как ще го измислим в крайна сметка...

# 52
 • Мнения: 757
Цената на един ПУСО е нищожна (300-400 лв. за кооперация с РЗП 1500 м2) на фона на предстоящите разходи, за които човек трябва да е подготвен щом планира строителство на къща.  Информацията за цената ми е малко стара, от преди 2-3 г., но едва ли има кой знае какво увеличение. Общо взето разходите за проектиране са малки. Според мен си струва човек да плати повече, но да получи истински работен проект, а не масово избирания технически, който е достатъчен за издаване на разрешение за строеж.

# 53
 • Мнения: 66
Аз пак идвам с въпрос, предимно за тези, които имат врати (изцяло от стъкло, като френски прозорец), от които се излиза към верандата... Имаме стена 6.80 метра, мъжа ми държи вратата да е нещо грандиозно, от сорта на 4 метра, а аз мисля, че 2 метра са напълно достатъчни като дължина. И без това едвам се съгласих на такава врата, от гледна точка на безопасност, а сега и тия 4 метра ми идват множко. Идеята е в стаята да влиза много светлина, ама ние ще си я получим от 3-4 прозореца в същата стая. Гледаме, мерим, не можем да си го представим нещо. Ясно ми е, че е както си преценим, както ни харесва, но все пак...

# 54
 • София
 • Мнения: 2 722
Ние също прекалихме с прозорците под претекст да влиза светлина и сега през цялото време щорите наполовината прозорци не ги и отваряме. Топлинните загуби също са доста големи, независимо, че пакетът е от най-скъпите.

# 55
 • Велико Търново
 • Мнения: 2 982
Ех, стъклен дом, стъклен дом! Целият ни юг е стъкло на първия етаж. Мислихме, мислихме и накрая направихме и половината изток стъклен. Като стигнем до дограма пак ще мислим, но няма такова усещане като това от стъклени стени! Дано отоплението също го измислим и направим добре.

# 56
 • Варна
 • Мнения: 368
Винаги съм мечтала за къща с големи прозорци и да се излиза направо  в градината. Имам френски прозорци 9 метра в дневната , излиза се на верандата и от там в градината. Със сигурност има големи топлинни загуби, но е много хубаво.

# 57
 • Мнения: 4 684
Ех, стъклен дом, стъклен дом! Целият ни юг е стъкло на първия етаж. Мислихме, мислихме и накрая направихме и половината изток стъклен. Като стигнем до дограма пак щ е мислим, но няма такова усещане като това от стъклени стени! Дано отоплението също го измислим и направим добре.

И ние сме така на юг и запад, две стени стъкла...

# 58
 • Лондон
 • Мнения: 186
Планирането на прозорците е ключов елемент и трябва да се прецизира.
Защото, южните прозорци могат да доведат до топлинни печалби зимата,вместо по-големи разходи,стига да се избере оптималния стъклопакет.
Почти цялата ни южна фасада е във френски прозорци,над които има еркери,стрехи.Лятото не напича изобщо,само през  един среден прозорец влиза 20см слънце,но този месец в слънчените дни се огряват почти на 70-80% всички стаи.При стъклопакет ,който позволява на слънчевите лъчи да влизат и да се задържат в стаята,без стаен термометър мога да оценя ползите от слънчевото греене.
Колкото до изцяло стъклена  стена към верандата,бих ви тласнала в посока да се замислите дали верандата ви е достатъчно голяма и дали ще има много мебели,защото на фона на вътрешните мебели отвътре ще гледате и всички външни,под носа ви.(професионално изкривяване-дизайнер съм)

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 08:48 от nelina_london

# 59
 • Мнения: 49

Колкото до изцяло стъклена  стена към верандата,бих ви тласнала в посока да се замислите дали верандата ви е достатъчно голяма и дали ще има много мебели,защото на фона на вътрешните мебели отвътре ще гледате и всички външни,под носа ви.(професионално изкривяване-дизайнер съм)

Рефлекторните стъкла на дограмите, не са ли решение? Поне аз така съм го измислила за бъдещата ни къща.

Общи условия

Активация на акаунт